Поетически дискусии

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Стихотворения на форумците ІІ

Мнение от Kristo »

Не ти ли харесва, Мария?

Аз тука излях една житейска драма, толкова истинска, толкова трогателна. Нещо повече - ако съдим по гугъл, е най-интересната история, разказана в тази тема - просто милиони сеирджии биха чели нея, отколкото коя да е друга история от темата....

Пък какво като няма ритъм и рима. Те са ненужни комунистически измишльотини, които Станишев и Доган насила ни карат да прилагаме. Смърт за тройната коалиция! :cheers:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
britdamage
Пишеща машина
Специалност: Английска филология
Курс: трети

Мнение от britdamage »

gogigagagagigo написа:давам и пример как се чете поезия, и какво харесах когато го чух. да не е само псуване на мизерстване по някакъв конкурс :)
изгледайте това:
http://www.ted.com/talks/publisher_feli ... ences.html

Леле...
Благодаря, че сподели това, изумена съм!
Водата също би могла да се измие.
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

това е новото ми стилизирано оплакване от бездарни комунистически произведени норми за стил и самозвани псевдопоети които бълват конска пикня, която замърсява чистия бял лист

Инсулт

Ох как ме боли от този шиб.н стих,
ох как мозъчната ми кора изгаря
и в агония безкрайна се обвих,
и отчаяние очите ми затваря.
Сърцето спира всеки път
щом чуя поетиката бяла,
изчезва щасливия ми кът
и душата моя не остава цяла ,
И моля ви другари, бъдещи поети,
ако искате пишете проза,
но бъдете не чак толкова превзети
и вземете свойта доза,
било то уиски, марихуана или кокаин,
разменете си спринцовките със СПИН,
но не наричайте толкова бездарно съчинение,
като белия стих - добро стихотворение!

Ако Мила иска да обясни защо е изтрила всичките доказателства, за справедливия ми гняв към остарели социялистически норми, моля да пише едно л.с. или да го сподели пред всики!
My will be done!!!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

С риск накрая Мила да изтрие само моето мнение ще си кажа мнението - според мен белия стих е форма на писане, в която има хляб и резон. Не виждам нищо лошо в нея. Е, верно, че тука още не е показано добро такова стихотворение, си е чисто наш проблем. Може би не сме дорасли някой да напише такова. Все пак хората трудно римите и ритъма оправят, какво остава да им дадеш да пишат "музика с думи", каквото несъмнено е 1 бял стих.

Затова колеги - не ползвайте "белия стих" като оправдание, че не ви хрумват рими и не ви бива в ритмиката. Научете се на простото, па после давайте сложното. Вижте ме мене- аз още съм на простото, и сигурно дълги години ще бъда. Просто не съм го донаучил съвсем. Недейте да показвате изкуствени литературни мускули, щото накрая винаги се оказва, че са бутафорни и се пукат, от прекомерно надуване. Пук!

Много автори обичат да се крият за клишета като "авангардна поезия", "новаторство", "оригиналност" и прочее. Но какво крият зад тях? Според мен е неумението си, да се впишат в простата и лесна рамка на поезията, с ясните и точни правила. В стила на опростени стихчета като "зайченцето бяло" или "аз съм българче". Ако тва не могат, къде са тръгнали да правят авангард?
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

брит дамаже, благодаря ти за меннието, радвам се че ти хареса!
Кристо, към теб, ще кажа само това, белия стих може и да има добри попадения, но отдавна вече ен е новаторски, в смисъл от 70те е, и макар да обичам този период, и да са ми харесали някои представители на свободната лирика, това коеот видяхме на онзи конкурс бе че просто нищо не стува, а специялно си направих труда да видя и творения на съдиите, иреално сичко ме шокира, нямаше едно нещо коеото да грабва.

Стоя на прозореца, пия чай,
ям бисквитка, гледам колите
дъждът вали и мие сърцето
дъгата душата ми води
към любовта.

просто не струва, а това е пример за бял стих който написах сега.
държа да отбележа че аз говоря в бели стихове, и че изтритито ми мнение с което се оплаквах от този конкурс първоначално беше изкючително въздействащ пример, но какво да се прави ако не се вписваш в представите на някои хора те задължително ще ти стъпят на врата и ще отрекат творчестовото ти.
My will be done!!!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ам, имаш право - да разкажеш каквото ти е на ум, като през 3-4 думи натискаш Ентър, не е поезия, а просто проза ама много накъсана. Ще попита някой къде е границата? Кое е просто проза и кое е истински бял стих?

За мен лично е - сюжета. Ако е нещо измислено набързо, без чувства, без идеи, просто някаква си яка история, или яко мнение за нещо. Границата е в изкуството, дами и господа. На предната страница пуснах новина за Линдзи Лоън, нарязана като бял стих. Но не е изкуство изобщо. Въпреки че отговаряше на условията за бял стих. Отвсякъде и то.

Просто хората трябва да си дават сметка, че всичко е важно в една творба, а не да си вярват, че щом те са я написали, значи е супер-яка и 2-3 г^золизци, като им я похвалят и това вече е творчество. Криворазбрано творчество, бих казала аз. Всеки да пише би било яко, ама ще свали нивото много ниско... Който иска да ми се обижда, но си е така...
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

gogigagagagigo написа:Стоя на прозореца, пия чай,
ям бисквитка, гледам колите
дъждът вали и мие сърцето
дъгата душата ми води
към любовта.
На мен пък това много ми хареса :roll: А тук, доколкото ми е известно, сте любители, а не професионални и утвърдени творци. Пишете щом ви се пише, каквото и да е. Прозира ли емоция отдолу, значи ще успее да трогне някого. Аз даже предпочитам написаните набързо и разхвърляни стихове. Успяват да ме разтърсят повече, отколкото някой стегнат и напудрен стих, който сякаш крещи, че е писан 2-3 месеца, докато бъдат открити точните рими :geek:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Забележка: Киро е утвърден автор, ПЪК! :cheers:
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Поетически дискусии

Мнение от Mira »

Не знаех. Извинявам се тогава, но това не променя мнението ми.
Не ме ощетявайте, като отказвате хората да публикуват стиховете си тук. Аз може да не мога/не искам да пиша, но пък обичам да чета и сама да си изградя мнение кое ми харесва и кое - не. И мнението ми може да не съвпада с това на утвърдените творци. Тъй че пишете и ни оставете да ви се радваме, а не се джавкайте кой е по-велик.
Изображение
Изображение
Изображение
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

мира мерси, но само да спомена, за въпросното бяло стихче на всеки ред се спирах връщах и променях, за да махна римата и да изкореня ритъма, със второто не се справих.
Искам само да спомена, белия стих е най-античната форма на поезия - всички песни на Омир, латинските стихотворенеия също, те не са имали рима обаче са спазвали строги закони за ритъм и мелодия, нещо което на въпросния конкурс, не видях.
А специялно порчетох всички наградени и отличени творби. Понеже това ме очуди се разтърсих да видя творбите на журито. Те бяха ако това е възможно, още по-зле. никакъв ритъм и банална идея предадена по най- клиширания начин. Когато изразих недоволството си и описах тази пълна пародия на поезията се позовавах на закона за свобода на словото и стоях зад думите си .но поннеже бях доста зает не забелязах как за пореден път когато коментарите нер са само безмозъчно г.золизничество, то те биват изтрити заради предотвратяването на спорове. От там здравословната критика страда и авторите сме оставени да тъпчем на едно място.
ДА ЖИВЕЕЕ ПАРАНОЯТА! ДА ЖИВЕЕ! ДА ЖИВЕЕ !

Пп: не съм отвърден автор, Кристо не лъжи,но смятам да ставам критик.
Мира не му се връзвай, никой тука не отвърден автор и няма скоро да стане.
нашата цел със негативните си изказвания не е да откажем хората да пишат, а да ги амбицираме да пишат по-добре, както и да кажем къде няма талант дори и сред утвърдените такива :P
My will be done!!!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Коментарите ти са изтрити, защото съдържат нецензурни думи и изрази. Когато ги пренапишеш културно, няма да бъдат изтривани ;)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

нямаше нецензурни изрази, специялно аз следя да пиша културно, не помня как суъм се изразил точно но в "менструални мацаници по лист хартия" няма нецензурни думи и съм един от малкото души които използват думички като "вагина пенис съвокупление и тн." според мен пак ти се е привидяло нещо.
My will be done!!!
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

(не е спам, а проза)
хахахахахахахаххаха!
:mrgreen:
la douleur exquise
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Mira написа:Не ме ощетявайте, като отказвате хората да публикуват стиховете си тук. Аз може да не мога/не искам да пиша, но пък обичам да чета и сама да си изградя мнение кое ми харесва и кое - не. И мнението ми може да не съвпада с това на утвърдените творци. Тъй че пишете и ни оставете да ви се радваме, а не се джавкайте кой е по-велик.
Това го подкрепям напълно.

Моля, не обиждайте труда на другите хора, които пишат в темата. Ако не ви харесва - споделете си мнението, но имайте предвид, че ако вие смятате себе си за добри творци, това не ви поставя на по-високо ниво от другите хора в темата.И също така не забравяйте, че вашето мнение в никакъв случай не е критерии - особено за неща като изкуството, които са толкова относителни и всеки ги възприема тотално различно.

А "менструални мацаници върху лист хартия" според мен си е точно обида. Кире, моля те, колкото и да ти се иска да се изкажеш толкова емоционално, убедена съм, че можеш да го направиш и по начин, който да не унижава или обижда авторите. Никой не е казал да ги ласкаете, но няма нужда да украсявате мненията си с излишни епитети, които описват така цветущо възникналите емоции у вас след прочитането на стиховете. :)

Ще ви помоля да не излизате от рамките на добрия тон и когато смятате нещо за боклук и за отвратително написано, то го кажете по подходящ начин.

А темата в крайна сметка е да четем стихотворения, нали? :) На мен ми харесва хората да пускат стихотворенията си. Ако искате си направете отделна тема, в която да поспорите как трябва да се пише, кое не е хубаво да се пише, кое звучи добре и кое не звучи добре. Смятам, че точно тази тема не е най-подходяща за това.
-------------
И Киро - стихчето, което си написал в опит да потъпчеш всички правила НЕ ми хареса. Онова дето беше днеска в кафето беше много по-добре... почти същото, но не съвсем. Беше по-простичко и по-хубаво. :)

Стоя на прозореца, ям бисквитка,
пия чай.
Край.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Мъже, мъже, излагате се. Почетете още поезия, поучете още за нея и после отказвайте младите автори с неграмотността си. Но дотогава не смейте да давате друг аргумент за несимпатията си към даден автор или произведение, освен "просто не ми харесва." Иначе е смешно, ама не по хубавия начин. И я Мила, ако одобрява идеята, да вземе да извади всичкия бълвоч и да го сложи в отделна тема, в която все някога ще ви писне да пишете, защото вече и на мен ми се отписа от вас, а аз пиша за сношения. :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”