Въпрос относно задача (Анализ I)

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
dataghost
Да живей словото
Специалност: КН
Курс: втори

Въпрос относно задача (Анализ I)

Мнение от dataghost »

Задачата е: докажете чрез дефиниция на Коши, че същестува границата на

(x+1)
------
x(x-2)

при х клонящо към 1.

Какво правя аз: Намирам си мислено границата -2.
Допускам, че израза има граница -2 и разписвам деф. на Коши.

Т.е. за всяко епсилон от |x-1|<делта (*), трябва да следва |f(x) +2 | < Епсилон.

Тъй като по дефиниция трябва да намеря за произволно епсилон едно делта, казвам нека ...

делта = Епсилон върху |(2x-1)/x(x-2)|

Тогава като заместя в *, получавам точно |f(x)+2| < Епсилон => т.е. за произволно епсилон намерих исканото делта. С това мога ли да кажа, че и задачата е решена?

Това е нагласено до няма и къде, не съм сигурен дали е "легално", тъй като пиша делта зависещо то х, а не знам дали имам право, макар във fmi.wikidot.com да пише, че евентуално делта може и да зависи от x.
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Re: Въпрос относно задача (Анализ I)

Мнение от gottalovefmi »

Определено не може така. За делта трябва да получиш, че е константа*епсилон, а като имаш х ти е с променлива все едно. В тея задачки обикновено се взима(тук опитът ми от 10 решени такива задачи ми говори :lol: ), че х е в някаква околност на х_0 (примерно единична,1/2, 2 и тн), така че да изкараш израза в * по-малък от някакво число. Но да видим дали ще нацеля правилната околност и ще пиша :lol: Дай боже и някой друг да се обади де :D
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

Добре де, не трябва ли да се разгледат 2 случая- когато х клони към 1-0 и към 1+0. Тогава се вижда че границите са равни, т.е. съществува границата на х клони към 1.
Компютърни науки 1 курс
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Значи зимаш х да е в 1/2 околност на -1, т.е |x-1|<1/2 x e (1/2;3/2) togava имаш |(x-1)(2x-1)/x(x-2)| < (1/2*(|2x|+1)/(|x||x-2| < (1/2*4)/(1/2*1/2) = 8 тогава имаш делта = min{1/8епсион;1/2} остава да се върнеш обратно и при тези ст-ти на делта да докажеш, че нещата са верни. Май е така :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”