Студентските окупации в Австрия продължават
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Re: Студентските окупации в Австрия продължават
Захариев, защо сърдиш хората 
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Много ви моля - БЕЗ НАПАДКИ, ОБИДИ И ВСЯКАКВИ ПОДОБНИ!
Ако ще се обиждате - правете го културно! Големи хора сме
Както и да е, не излизайте от добрия тон и се придържайте към темата
Считайте се всички участници предупредени
Ако ще се обиждате - правете го културно! Големи хора сме
Както и да е, не излизайте от добрия тон и се придържайте към темата
Считайте се всички участници предупредени

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Само наливаме акъл на другите, а не си гледаме в нашата си паница. Австрийците най-добре си знаят за какво протестират и имат ли право. Имах шанса да присъствам във въпросната зала audimax на втория ден от окупацията, като идваш от реалността в България е трудно да осъзнаеш гледката. Когато ние имаме потенциала да направи подобно нещо тогава можем да си говорим.

Не мога да ти разкажа кой знае какво, защото колкото и да е странно попаднах там абсолютно случайно. Бях във Виена по това време, изобщо не знаех за протестите, вечерта като минахме с едни приятели покрай университета им видяхме, че става нещо и влязахме. Аулата беше пълна както и коридорите около нея, прожектираха кадри от протеста им през деня и отзиви по медиите, интервюта с министъра на образованието и т.н. (ама аз немски грам не разбирам). В една стая до аулата бяха направили медиен център. И в същото време като видиш как обикалят и си събират боклуците и никъде няма нищо счупено или издраскано .... Че имаше неща дето не ми харесаха имаше, ама в крайна сметка не е това основнто.

- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Звучи като... нещо, което не би се случило в България...
~ Кътчето ~
- Ivo Penev
- Легендарен флуудър
- Специалност: право
- Обратна връзка:
безплатни коктейли ''Молотов'' за всички...човека ви каза "За вас пари нямам"
memento mori
-
argentinaso
- В началото бе словото
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
О-хо, вече не е само в Австрия, а и в Германия и Швейцария.

argentinaso, благодаря за линка!Първоначално стачките започнаха преди три седмици в австрийската столица Виена, после обхванаха градовете Грац, Залцбург, Линц и Инсбрук. Тази сряда към тях се присъединиха техните колеги в Германия, като вчера вече протестираха студентите от вузовете в Берлин, Майнц, Хесен, Хайделберг, Мюнхен и други градове. По същото време се надигнаха и студентите в Швейцария, стачкуват вече в Базел, Цюрих и Женева. Хиляди младежи окупираха аудиториите и залите на висшите учебни заведения в тези страни, за да обърнат внимание на политиците върху проблемите в образователните системи. Исканията на младежите в трите страни много си приличат. Те протестират срещу високите такси за образование, които са свързани с новата система "бакалавър-магистър", социалното неравенство в процеса на обучението и едновременно с това срещу огромния недостиг на финансови средства в университетите.
~ Кътчето ~
-
Lanfear~
- От дъжд на вятър
- Специалност: право
Нали съзнавате, че ТАМ за разлика от ТУК, таксите наистина са високи? При нас държавната поръчка е, ами - без пари. Не съм мамино момиче, държа да се знае - с посемейния сме студенти, учим, работим, плащаме успешно такса + наем + сметки. Без да сме в кой знае какъв лукс, но пък не се лишаваме от нещо повече или по -малко жизненоважно. Всичко опира до желание и умение за преразпределение на ресурсите. Информативно - приятелка учи медицина, таксата й е 1000 - и е по същия начин. САМА И се справя прекрасно. И никой от нас не бачка кой знае ква велика работа.
-
argentinaso
- В началото бе словото
Нали съзнаваш, че ТАМ някога също не са били чак толкова високи таксите, но пак е имало съпротива. Специално за Германия студентите се борят срещу такси от до 500 евро за година, но те осъзнават, че един път тръгнали да се увеличават, таксите ще скочат още много докато някой не се противопостави.Lanfear~ написа:Нали съзнавате, че ТАМ за разлика от ТУК, таксите наистина са високи? При нас държавната поръчка е, ами - без пари. Не съм мамино момиче, държа да се знае - с посемейния сме студенти, учим, работим, плащаме успешно такса + наем + сметки. Без да сме в кой знае какъв лукс, но пък не се лишаваме от нещо повече или по -малко жизненоважно. Всичко опира до желание и умение за преразпределение на ресурсите. Информативно - приятелка учи медицина, таксата й е 1000 - и е по същия начин. САМА И се справя прекрасно. И никой от нас не бачка кой знае ква велика работа.
А ТУК моята семестриална такса е от скромните 230 лв и ми идва нанагорно да я плащам. И, между другото, работя, доколкото ми позволява следването. А аз държа на това да уча сериозно и да практикувам след това професията си и да ти кажа работата доста ми пречи в това отношение.
Например за лятната сесия ми дадоха отпуска от датата на първия ми изпит и доста си прецаках успеха. Радвам се, че ти се справяш чудесно с бюджета си, но имаш ли идея колко хора срещат трудности с плащането на таксите. От МОМН преди около месец признаха, че тази година има над 500 студенти, които са прекъснали следването си поради невъзможност да си платят таксите. Дори те го признават!Повече инфо тук:
http://priziv.org/forum/showthread.php?t=669
А замисляла ли си се, че всъщност един студент би трябвало да има достатъчно свободно време, за да ходи на лекция, посещава библиотека, да се готви за упражнения и т.н. Как това се вмества в 5-дневна работна седмица?
Така е, ти си единственият студент, който работиТова се опитвам да им обясня де'а, кога и аз работих по 12 часа...
те сигурно пак са си писали по форумите...
Но както стана ясно те не протестират само заради таксите. При нас има доста по-болни проблеми, не че и за тях бихме предприели нещо. Иначе е много готино да трябва да работиш като хамалин / сервитьорка, за да си плащаш таксата, спор няма
В редица европейски страни такси няма, в повечето на фона на приходите им са горе-долу колкото нашите (новите) или по-ниски.Нали съзнавате, че ТАМ за разлика от ТУК, таксите наистина са високи?

Аз не казвам, че е срамна работа, но не ти носи никаква полза, в много от случайте си жертваш и времето в университета заради нея, уж точно за да си плащаш образованието, което е егаси парадокса. Не че единствената причина да работи някой студент е да си плаща таксата.
Иначе за ходенето в Австрия не са ми никак чужди тези мисли, може би не точно там, ама точно таксите са най-малката причина за съжаление.
Иначе за ходенето в Австрия не са ми никак чужди тези мисли, може би не точно там, ама точно таксите са най-малката причина за съжаление.

- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
А ти нали съзнаваш, че ТАМ за разлика от ТУК целият стандарт на живот е доста по-висок? И че 500-те евро в Германия са сигурно доста по-малко, отколкото 260-те лева тук? Освен това ТАМ в Австрия таксите вече са премахнати и сега студентите искат да премахнат и таксите за чуждестранни студенти, както и да оправят други батаци в образованието си, каквито не е като да няма и тук, но кой ли обръща внимание...Lanfear~ написа:Нали съзнавате, че ТАМ за разлика от ТУК, таксите наистина са високи?
Никой тук не говори за хрантютене. Интересно е защо в Западна Европа, на чийто капитализъм сме се възхищавали и завиждали, докато сме били в тоталитарен "социалистически" режим, на безплатното висше се гледа като на нешо правилно и необходимо, а тук в България като на "хрантютене".
Ураган, сега ще ти кажа, защо студентите са грижа и на държавата, освен на себе си. За развитието на всяка държава е необходимо да има добре образовани хора. Колкото по-квалифицирани са, с толкова по-квалифициран труд могат да се занимават успешно, толкова по-читави работници са в сферите си. Че и извън конкретните си сфери - не е казано, че всички трябва да са тесни специалисти. Колкото повече имат в главите си, толкова по-добре за тях, за местоработата им, за обществото и за държавата. Изискването на дипломи в CV-тата не е ей така за разкош. И идеята не е докато си ги изработваме тези дипломи да бачкаме по цял семестър и после да учим нощта преди изпита, а сутринта след изпита всичко да сме забравили. Това обезсмисля цялото следване и го превръща в една хартийка за пред работодателите, "защото така трябва".
В никакъв случай не казвам, че хората без висше образование не са полезни, напротив. Но трябва да се съгласите, че са необходими и образовани висшисти. Ако не са необходими, защо изобщо е измислено висшето образование, че и се изисква от работодателите?
Хубаво е, че за теб образованието е съвсем достъпно, но вече има хора, за които не е. Моя позната е от тези 500 души. Учеше химия и не можеше да я комбинира с никаква постоянна добре платена работа, защото ги държаха до посред нощите на лабораторни и и ги затрупваха с курсови. Семейството й едва успяваше да си осигурява прехрана, за таксата беше немислимо да й помагат. Накрая тя просто не издържа и прекъсна. И колкото и странно да ти звучи, причината беше именно, че нямаше пари да си плати таксата. Беше много умно момиче, отличничка, една от преподавателките й я убеждаваше да запише някакъв техен си специален профил, защото вижда в нея огромен потенциал, но накрая я скъсаха на един изпит - един-единствен в целите й две години следване с различна оценка от отличен 6 - и стипендията, която беше единственият й начин да си плаща таксата, бе изгубена.
И това се случи при сегашните такси, които все още не са убийствено високи, но продължават постоянно да растат. Именно защото всички приемаме това за нещо в реда на нещата. Представям си като понарастнат още колко хора ще са като нея.
~ Кътчето ~
- Шепот
- Стенограф
- Обратна връзка:
Да. Един.
Смяташ това за правилно и нормално?
Смяташ това за правилно и нормално?
~ Кътчето ~