ВидеонаблюдениеТО в СУ - ще има още дискусии през декември

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Re: ВидеонаблюдениеТО в СУ – Против или За (28.10.2009)

Мнение от Tommy »

george.merlin: Научни трудове и идеи са крадат - да. Бях го писал и в предишен пост - при положение, че учените надали осъществяват научните си открития в коридорите, то тревогата е излишна. А иначе, повярвай ми, следене чрез охрана и друг обслужващ персонал, който има достъп навсякъде, не само в коридорите, може да се осъществява много по-ефективно, но не апелирам за премахването му, нали?
Къде следят експериментите ти по ботаника, физика, или химия - пред банкомата, до кафе-машината, или на стълбите в коридора се прави науката ни?
Да, написал съм обаче на битово, също така и на колегиално ниво. Както и да е, остави това. Какво като общуват за наука - камерите не записват звук?
Knights of the Cross
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Ураган написа:Ректора краде научни трудове, до къде стигнахме :rofl:s
Абе Ураган, къде прочете в мнението ми че говоря за Ректора? :rofl:s
Аватар
george.merlin
Драскач

Tommy написа:george.merlin: Научни трудове и идеи са крадат - да. Бях го писал и в предишен пост - при положение, че учените надали осъществяват научните си открития в коридорите, то тревогата е излишна. А иначе, повярвай ми, следене чрез охрана и друг обслужващ персонал, който има достъп навсякъде, не само в коридорите, може да се осъществява много по-ефективно, но не апелирам за премахването му, нали?
Къде следят експериментите ти по ботаника, физика, или химия - пред банкомата, до кафе-машината, или на стълбите в коридора се прави науката ни?
Да, написал съм обаче на битово, също така и на колегиално ниво. Както и да е, остави това. Какво като общуват за наука - камерите не записват звук?

Добре, мислех, че камери ще се слагат навсякъде, включително в аудиториите и всички кабинети и лаборатории. Е, това не пречи някой учен да го сполети гениална идея на път за кенефа :lol: Сигурен ли си, че камерите няма да записват звук? Някой знае ли (виждал ли е) договора, техническото описание на поръчката и другите документи? Щото сега си говорим хипотетично. Нито знаем какви точно са камерите, нито кой ги доставя и монтира и т.н.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

george.merlin написа:Добре, мислех, че камери ще се слагат навсякъде, включително в аудиториите и всички кабинети и лаборатории. Е, това не пречи някой учен да го сполети гениална идея на път за кенефа :lol: Сигурен ли си, че камерите няма да записват звук? Някой знае ли (виждал ли е) договора, техническото описание на поръчката и другите документи? Щото сега си говорим хипотетично. Нито знаем какви точно са камерите, нито кой ги доставя и монтира и т.н.
На този етап поставянето на камери в Ректората е планирано за коридорите, за аудитории и стаи не е ставало дума, а за кабинети не може и да става.
За това на път към тоалетната, или още повече, вътре някой да извика "Еврика!" просто искам да го видя. Или може би не чак толкова, като се замисля... :lol:
Да, те не записват звук, работил съм с охранителни камери.
Knights of the Cross
PhD
В началото бе словото
Специалност: ФиМ
Курс: друг

Мнение от PhD »

Томи, вярно "някой хора" се пише "някои хора". Но и дваматата много добре знаем,че причината е същата, поради която ти си написал "топоследвай". И както отбелязах, имам и друга работа (все пак работя), та може и в бързината да съм променил само част от фразата, надявам си е и при теб причината да е същата.

Сега, казах - има разлика между ум и IQ!!!!! Но да кажеш "Да, забелязъл съм разликата между IQ и интелект", то това е като да кажеш, че има разлика между "товарищ" и "другарю". Не, няма! Просто са на два различни езика. (Пояснявам IQ=тест за интелигентност). Така че това (IQ-то) чисто и просто е някаква мярка за интелекта (друг е въпросът доколко е обективна). Което от своя страна няма нищо общо с умствените способности. Попрочети моля ти се по въпроса, че да не сметнат някъде (другаде освен тук), че не си се образовал. Фактък, че си написал "Да, забелязъл съм разликата между IQ и интелект", означава само едно, а именно - НЕ ЧЕТЕШ МНЕНИЯТА НА ДРУГИТЕ. Или не ги разбираш, което би било по-притеснително. Да учил съм през соц-а, но само до осми клас, т.е. съзнателната част от животаси съм се образовал след това. Не че има много голяма разлика след 1989г. - виж кой ни управлява през последните 13 години: преди 1989г. преподавател по Политикономия (Иван Костов), а жена му партиен секретар; бивш цар (Симеон Сакскобургготски), завърнал се по неясно какви причини, с МНОГО ВИСОК МОРАЛ, че му върнали 4500 дка в повече и той се прави на приятно разсеян; Сергей Дмитриевич Станишев (син на член на Политбюро на БКП), поне името му да беше българско, а да "скатал" се е от казармата; Бойко Борисов - телохранител на Тодор Живков, Борис Велчев - главен прокурор, внук на Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП и главен прокурор преди 1989г. и т.н.

Но да се върнем на темата на форума все пак.
Дали е законно или не поставянето на камери в СУ можете много лесно да разберете - просто попитайте някой адвокат, но да не е от преподавателите в СУ, че може да е пристрастен. По-добре е да попитате няколко, защото със сигурност ще има различни мнения. Друг е въпросът ВИЕ, студентите на СУ, дали искате да има камери и дали процедурата по поставянето е законна. Защото СУ не е "ЕТ" - едноличен търговец, така че ректорът му да прави каквото си иска. Между другото той е син на Илчо Димитров министър на "Народната просвета" преди 1989г. и член на член на Политбюро на ЦК на БКП. Така че методите от преди 1989г. може да са му любими, т.е. тотален контрол над всичко. Аз мисля, че все пак камерите са поставени не толкова за контрол на студентите (едва ли някого го интерисува кой с кого се натиска по коридорите, най-много тези, които гледат мониторите, да зяпат разкопчаното деколте на някоя студнетка или служителка с разкопчан цип или копчета на панталона), колкото за контрол на преподавателите.

http://www.youtube.com/watch?v=5maq7bCIIk8
Аватар
Leom
Пишете, о, братя

Мнение от Leom »

Tommy написа:
george.merlin написа:Добре, мислех, че камери ще се слагат навсякъде, включително в аудиториите и всички кабинети и лаборатории. ...
На този етап поставянето на камери в Ректората е планирано за коридорите ...
Разбира се, че става въпрос за този етап. Нали за да се поставят камери навсякъде, първо трябва да се започне от коридорите. Или казано по друг начин, как може да се поставят камери навсякъде из Университета, ако най-напред не се поставят в коридорите, така че и хората постепенно да свикват с тях като започнат да ги приемат за нещо нормално. Виждате какво се случва и във ФМИ. А тук впрочем така и не стана ясно по чие точно решение там се инсталират камери още от миналата година (?!).
PhD
В началото бе словото
Специалност: ФиМ
Курс: друг

Мнение от PhD »

"Да си се занимавал някога с наука, та да видиш, че пари за нея няма и стотици проекти стоят замразени? Следователно, че научната работа е, така да се каже, сведена до минимум?"

Да, аз се занимавам. И да отбележа това "пари за нея няма" беше напълно вярно до преди 2-3 години, в момента важи само за мълзеливите и некадърните и това е добре, много добре. Сега има, вярно не толкова, колкото трябва (защото управляващите в последните 15-тина години не могат да разберат, каква е ползата от науката или просто през нея не могат да се перат пари). Например в нашата лаборатория (работя в институт към БАН) в последните две години имаме спечелени проекти от Фонда за научни изследвания за над 1 милион лева.

А за това какви студенти има. Навремето един преподавател по програмиране казваше, че имало няколко вида студенти:
едни ставали студенти за да се омъжат, съответно оженят
други, защото иначе им било скучно
други, за да не идат в казарма (тази причина вече отпадна)
и много малка част, защото искат да научат нещо :)

Пожелавам на всички да сте от последните!
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

PhD: Сам си написал противоречие: първо, че между интелект и IQ няма разлика, а после, IQ=тест за интелигентност. Интелектът не е тест за интелигентност, а както сам отбелязваш още по-нанатък, негова мярка, или, бих добавил аз, просто метод за изчисляването му.
Ти до осми клас не си ли бил в съзнателната част на живота си? :)
Колкото до българските политици - писал съм го и по други теми, ама кой да чете. Иван Костов има досие от ДС, отстранен е от преподавателска длъжност, като вписаната в досието му причина за забраната да прилага педагогическа дейност е "немарксистки възгледи". Описано е и подслушването на връзките и следенето, което е осъществявано върху него.
Конкретно по темата: досега от всички изказали се, включително и прависти, макар и не завършили адвокати, никой не изтъкна допуснато законово нарушение във връзка с поставянето на камерите. Ректорът наистина не може да прави каквото си иска, но му е гласуван кредит на доверие от Академичния съвет, който кредит все още не е оттеглен, явно. За контрол на преподавателита - пак казвам, че камерите се поставят в коридорите.
Leom написа:Разбира се, че става въпрос за този етап. Нали за да се поставят камери навсякъде, първо трябва да се започне от коридорите. Или казано по друг начин, как може да се поставят камери навсякъде из Университета, ако най-напред не се поставят в коридорите, така че и хората постепенно да свикват с тях като започнат да ги приемат за нещо нормално. Виждате какво се случва и във ФМИ. А тук впрочем така и не стана ясно по чие точно решение там се инсталират камери още от миналата година (?!).
Това са прогнози, които не са потвърдени от нищо. Тоест - хипотези. Кабинетът на един преподавател е, малко или много, личното му пространство в една обществена сграда и ако се отнася до съхраняване на интелектуална собственост, то там камери ще се узаконят доста по-трудно, защото все пак става въпрос за персонална научна дейност. Посочил съм "на този етап" с цел максимална обективност, каквато на теб не ти е присъща, както се вижда от неспособността ти да защитиш своята позиция, като ми отговориш на нееднократно поставените към теб въпроси. Докато не успееш да им отговориш, дискусията с теб е безплодна, тъй като не можеш да се аргументираш.
Knights of the Cross
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

PhD: Радвам се да чуя, че има повечко пари за проекти, поне за малка част от тях. Докато не се закрие БАН, науката не се върне в университета, за да бъде той истинска Академия, то нещата все ще вървят половинчато. Засега нямаме, за съжаление държавник, който да си рискува поста с подобно действие.
За съжаление обаче, въпреки, че пари в БАН има повече, все още цели сектори остават слабо финансирани, а огромен брой от служителите й страдат от хроничен мързел, апатия, липса на квалификация, или работят на още две-три места, за да успяват да се изхранват, а същинската наука, поради малко средства в нея, остава на заден план.
Knights of the Cross
Аватар
Leom
Пишете, о, братя

Мнение от Leom »

Ураган написа:
Leom написа:...
А тук впрочем така и не стана ясно по чие точно решение там се инсталират камери още от миналата година (?!).
Тука няма и да стане ясно,
...
Защо да не стане? Не виждате ли как стана ясно, че камерите в Университета сега искат да ги поставят въз основа на еднолично решение на ректора? Смятате, че и онези във Факултета по математика и информатика са започнали да ги инсталират преди година без негово разпореждане, така ли?
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Leom: Преди да започнеш ти да задаваш въпроси, на които вече достатъчно ти се отговори, можеш и ти да попогледнеш тези, които сме ти задали, за да имаш, ако можеш естествено, аргументирана позиция. Или, ако и на тях ще увърташ и не можеш да отговориш, поне да имаш достойнството да го признеш и да спреш с жалките си опити да ни убедиш в неподкрепена с нищо съществено позиция.
Knights of the Cross
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Да бе, ще му стане ясно. Чакай след малко перифраза на същото. :lol:
Knights of the Cross
Аватар
george.merlin
Драскач

Ей, много го ебавате това момче :lol: (или момиче, но май си момче) Но наистина, Леом, отговори на въпросите. Това тук е дискусия все пак. Уважавай опонентите си. Колкото и да се обиждаме, все пак /поне аз/ държа на дискусионния характер на форума. Ти изказваш позиция, ние изказваме контрааргументи и обратното. Опитай се да отговориш на въпросите на колегите. Ако не можеш, кажи. Това е само форум и ако някой се ебава с някого, то това е толкова субективно и незначително, че не знам толкова умалително име. На живо всеки от нас е сложна и вярвам приятна личност, така че признание на неуспех не води до сериозни социални последици. Ние не сме те виждали, все пак. И помежду си не сме. :D

Edit: Използвам често "все пак". Извинявам се, трябва да премахна този паразитен израз.
Аватар
george.merlin
Драскач

Между другото, сега ми хрумна нещо. Като приключим с темата ще взема наситина да направя книга. Идеята ми допадна, Ураган. Кажете който иска копие после :D И съм съвсем сериозен.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

retard

The names of the future are stamping of impatience.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”