ВидеонаблюдениеТО в СУ - ще има още дискусии през декември
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Re: ВидеонаблюдениеТО в СУ – Против или За (28.10.2009)
Прочетох го. Смятам, че скоро те ще смятат, че Ректора се разкарва без гащи в СУ.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- instinct
- Да живей словото
- Специалност: АФ
- Курс: първи
Пак четеш каквото ти се иска, а не каквото пишаallshallperish написа:За себе си смятам и съм сигурна, че няма какво да се използва срешу мен. И едва ли ще има. Освен, ако не е нещо мнооого банално. Но такива случаи са редки, да не кажа - невъзможни.instinct написа:Въпрос: някой замислял ли се е какво би предприел, ако видеозапис бъде използван против него?
Пояснявам - това е само въпрос
"Какво ще направиш", а не "Дали ще се използва". Има разлика. Второто не зависи от тебinstinct написа:Въпрос: някой замислял ли се е какво би предприел, ако видеозапис бъде използван против него?
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Ще направя така, че да не става.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- instinct
- Да живей словото
Два пъти ти задавам елементарен въпрос. Какво ще направиш, ако се използва против теб. т.е. станало е, нали четеш внимателно? Не намесваме дали наистина си правила нещо нередно или не. Говорим само за записа. Знаеш ли какво да правиш, ако даден видеозапис се използва против теб? Да или не?
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Ако не правиш нищо лошо няма как да го използват срещу теб.
А ако все пак не искаш да използват твой запис си в пълното си право да ги спреш .... и законът не ти връзва ръцете спрямо това.Малко по малко законите тук в това отношение започват да се спазват.... защото може да се стигне до Страсбург, а на никого не му е изгодно.
А ако все пак не искаш да използват твой запис си в пълното си право да ги спреш .... и законът не ти връзва ръцете спрямо това.Малко по малко законите тук в това отношение започват да се спазват.... защото може да се стигне до Страсбург, а на никого не му е изгодно.
The names of the future are stamping of impatience.
- instinct
- Да живей словото
Мхм, да. Вярвам ти. Но на теб. Само че няма да го използваш ти, нали?Zahariev написа:Ако не правиш нищо лошо няма как да го използват срещу теб.
А бтв някой нагазил в блатото на правото ще ми каже ли дали има промяна и видеозаписите от камери могат ли да се използват за доказателство в съда?
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Записите могат да се използват - да.Съдът има правото да ги ползва и университетът е длъжен да ги предостави, доколкото ми е известно на мен.
Иначе за частни телевизии,радиа и т.н. можеш да бъдеш "blur"нат , ако не искаш да те показват.
Колеги, тази тема май се изчерпа хич да не е ....
Аз мисля, че камери трябва да бъдат сложени около университета от външната му страна, за да предпазят от вандалщина като отвратителни графити и т.н. Както и по местата, където нещо е обновено.Всяко нещо с мярката си.Да не прекаляват, но трябва да ги има.
Иначе за частни телевизии,радиа и т.н. можеш да бъдеш "blur"нат , ако не искаш да те показват.
Колеги, тази тема май се изчерпа хич да не е ....
Аз мисля, че камери трябва да бъдат сложени около университета от външната му страна, за да предпазят от вандалщина като отвратителни графити и т.н. Както и по местата, където нещо е обновено.Всяко нещо с мярката си.Да не прекаляват, но трябва да ги има.
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Не съм "нагазил в блатото на правото", но ако си спомням добре, преди години бях питал същото майка ми и тя ми беше казала, че можело, но само в някои случаи. Така и не ми разказа обаче какви са тези случаи - "бил съм твърде малък да ме интересува" и веднага почна да ме разпитва какво съм направил, че питам. 
- instinct
- Да живей словото
Мии аз питам дали са или не, защото ако не са, нали се сещате..
Ако не са, за чий са тогава - за някви вътрешни шпицкоманди из Ректората?
Ако не са, за чий са тогава - за някви вътрешни шпицкоманди из Ректората?
PhD(накратко така, за да не цитирам чаршафи): Да, чета ги, ако и ти попрочиташе мненията си, след като ги напишеш, може би нямаше да задаваш глупави въпроси.
"Товарищ" и "другарю" са титли, които винаги са били неприсъщи на рода ми, останал доста, хммм...непривилегирован е меко казано, но върши работа. Употребата и на двете беше следствие на прекалено фамилиарното "приятелю".
Е, освен ако не си учил някъде от другата страна на завесата, то си учил точно в соц-а.
Да, забелязъл съм разликата между IQ и интелект. Затова, ако прочиташе не само своето, ами и чуждите мнения, щеше да забележиш, че съм ги разграничил и посочил поотделно.
Шизофреници и параноици - да, твърдиш, че обиждам, би ли ми казал, ако е така, кого обиждам?
Да, имам представа какво означава способността да се повтаря едно и също. В двете ти мнения прочетох поне по няколко пъти едно и също, ако се чудиш кое - топоследвай препоръката ми в началото на поста за четенето на свои и чужди мнения.
Колкото до "чети по-внимателно и мисли? - хубава препоръка и по принцип бих я оценил, едно ако ми казваше нещо ново и второ - ако ти не притежаваше удивителната, демострирана само от две мнения способност, да изглеждаш дървен философ.
А, да, щях да забравя: "някой хора" не се пише с "й", а с "и" - "някои хора". Да не вземеш да излезеш неграмотен някъде, че не си знаеш правописа, не за друго.
Лек ден.
"Товарищ" и "другарю" са титли, които винаги са били неприсъщи на рода ми, останал доста, хммм...непривилегирован е меко казано, но върши работа. Употребата и на двете беше следствие на прекалено фамилиарното "приятелю".
Е, освен ако не си учил някъде от другата страна на завесата, то си учил точно в соц-а.
Да, забелязъл съм разликата между IQ и интелект. Затова, ако прочиташе не само своето, ами и чуждите мнения, щеше да забележиш, че съм ги разграничил и посочил поотделно.
Шизофреници и параноици - да, твърдиш, че обиждам, би ли ми казал, ако е така, кого обиждам?
Да, имам представа какво означава способността да се повтаря едно и също. В двете ти мнения прочетох поне по няколко пъти едно и също, ако се чудиш кое - топоследвай препоръката ми в началото на поста за четенето на свои и чужди мнения.
Колкото до "чети по-внимателно и мисли? - хубава препоръка и по принцип бих я оценил, едно ако ми казваше нещо ново и второ - ако ти не притежаваше удивителната, демострирана само от две мнения способност, да изглеждаш дървен философ.
А, да, щях да забравя: "някой хора" не се пише с "й", а с "и" - "някои хора". Да не вземеш да излезеш неграмотен някъде, че не си знаеш правописа, не за друго.
Лек ден.
Knights of the Cross
Ураган написа:Единственият начин да бъде използван срещу мен е ако върша нещо незаконно.
Не е вярно - камерите ще позволят да се наблюдават оперативно-интересни лица сред студентите и преподавателите, особено ако са нещо по- талантливи, можещи или неудобни по някакъв аргументиран начин. Поведението на всеки ще може да бъде изследвано без негово знание, ежедневните му контакти с колеги и т.н., да бъде разработван в случай на интерес и да се провеждат специфични мероприятия, комбинации и експерименти спрямо неговата личност, в т.ч. и с оглед на бъдещата му реализация, да бъде манипулиран и в крайна сметка контролиран. Което, повтарям, се отнася не само за студентите, но и за преподавателския състав, в т.ч. и членовете на ръководството на Университета. Чрез видеозаписите на социални контакти хората в учреждението ще могат да бъдат изобличавани и дори компрометирани в зависимост от конкретните обстоятелства. Ще бъде известно вече кога точно влизате и излизате в сградата на Университета, в отделните кабинети и т.н., къде точно се намирате и следователно къде не се намирате, което също отваря възможности за най-разнообразни интрузии.Zahariev написа:Ако не правиш нищо лошо няма как да го използват срещу теб.
...
Разбирам, че на някои хора тук, които са в Университета за да ядат банички например, всичко това може да изглежда забавно, но истината е, че в Университета работят и редица други добросъвестни лица, които се занимават със съществена работа. Естествено, че тези, на които мозъка им стига до баничките и изцапването на панталона, няма от какво да се притесняват.
- george.merlin
- Драскач
Хм, Leom, последното ти мнение е наистина добро попадение. Аз не съм на ничия страна в спора. Изживявам се като безучастната трета страна. Като ваша публика. 
Leom:Ами би могъл да отговориш на понасъбралите се въпроси, които ти зададох, но ти явно не можеш. Още вчера забелязах, че предпочиташ да перефразираш две изречения в над 30 страници.
Все пак ето още няколко: каква, подозрителна за властта научна работа се извършва според теб в университета? Подготвя се преврат ли?
Да си се занимавал някога с наука, та да видиш, че пари за нея няма и стотици проекти стоят замразени? Следователно, че научната работа е, така да се каже, сведена до минимум? А и да не беше, с какво тя щеше да е подозрителна? Кога и къде влизаш и излизаш, това могат да го кажат и хората от охраната и чистачките, така че ако бъде засилена охраната, за сметка на камерите, също ли ще бъде метод за следене? Значи трябва, освен камери, да нямаме и охрана, така ли? Какво ще рече "неудобен по аргументиран начин" - престъпник ли, защото другите варианти определено не спадат в категорията "аргументирани"? Какви са тези обстоятелства, в които ще бъдат компрометирани и изобличавани хора в университета? Какво точно, според теб, компрометира един човек, докато се намира в университет, след като еждневните социални контакти са на битово колегиално ниво? В какво ще ги изобличава - да нямаме престъпници случайно?
Ако успееш да отговориш, поне за себе си, ще видиш какви безсмислици са присъщи на словоблудството ти.
Все пак ето още няколко: каква, подозрителна за властта научна работа се извършва според теб в университета? Подготвя се преврат ли?
Ако успееш да отговориш, поне за себе си, ще видиш какви безсмислици са присъщи на словоблудството ти.
Knights of the Cross
- george.merlin
- Драскач
А, Томи, тук аз мога да поспоря. Преврати не се готвят, но учените са голяма мафия. Всеки работи над някакъв труд на живота си и кражбите на идеи, текстове, публикации и т.н. са сериозен проблем. Имай предвид, че учените са учени защото пишат над някакви проблеми, изследват нещо. С властта нямат нищо общо, но помежду си са врагове, понякога. А ти с наука занимавал ли си се? Точно пък пари за проекти има достатъчно. Ако не знаеш, наскоро университетът си смени статута, именно за да получава повече пари за научни разработки. Университетът не е само студентите. Тук има много учени, които работят здравата. Пари има достатъчно, но не за всички. Всеки учен, особено млад и недоказал се още се бори със зъби и нокти за някакво финансиране. Заради това и отношенията между учените често са много обтегнати, твърде конкурентски.Tommy написа: Все пак ето още няколко: каква, подозрителна за властта научна работа се извършва според теб в университета? Подготвя се преврат ли?Да си се занимавал някога с наука, та да видиш, че пари за нея няма и стотици проекти стоят замразени? Следователно, че научната работа е, така да се каже, сведена до минимум? А и да не беше, с какво тя щеше да е подозрителна? Кога и къде влизаш и излизаш, това могат да го кажат и хората от охраната и чистачките, така че ако бъде засилена охраната, за сметка на камерите, също ли ще бъде метод за следене? Значи трябва, освен камери, да нямаме и охрана, така ли? Какво ще рече "неудобен по аргументиран начин" - престъпник ли, защото другите варианти определено не спадат в категорията "аргументирани"? Какви са тези обстоятелства, в които ще бъдат компрометирани и изобличавани хора в университета? Какво точно, според теб, компрометира един човек, докато се намира в университет, след като еждневните социални контакти са на битово колегиално ниво? В какво ще ги изобличава - да нямаме престъпници случайно?
Охраната и чистачките не могат да служат за следене, защото си имат други задължения, постоянно са в движение и не могат да запомнят всеки. Камерите обаче могат. Могат постоянно да следят някого. Да следят какви експерименти прави за следващия си научен труд (Примерно по химия, физика, ботаника), кои трудове ползва за помощни текстове и т.н. Интелектуалната собственост при учените е много болна тема. Всеки се стреми да разработва проектите си при секретност.
Измисляш си за махането на охраната, Леом такова нещо не е казвал. "Неудобен" не знам и аз с какъв смисъл е написано, така че го пропускам.
На следващите въпроси и на мен ми е интересно да видя отговора:
Само с поправката, че контактите не са на битово ниво. В университета има доста учени, които ние като студенти не познаваме, а някои и не знаят за съществуването им, и те си общуват на научно ниво, в научна комуникативна сфера.Какви са тези обстоятелства, в които ще бъдат компрометирани и изобличавани хора в университета? Какво точно, според теб, компрометира един човек, докато се намира в университет, след като еждневните социални контакти са на битово колегиално ниво?
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Leom написа:Ураган написа:Единственият начин да бъде използван срещу мен е ако върша нещо незаконно.Не е вярно - камерите ще позволят да се наблюдават оперативно-интересни лица сред студентите и преподавателите, особено ако са нещо по- талантливи, можещи или неудобни по някакъв аргументиран начин. Поведението на всеки ще може да бъде изследвано без негово знание, ежедневните му контакти с колеги и т.н., да бъде разработван в случай на интерес и да се провеждат специфични мероприятия, комбинации и експерименти спрямо неговата личност, в т.ч. и с оглед на бъдещата му реализация, да бъде манипулиран и в крайна сметка контролиран. Което, повтарям, се отнася не само за студентите, но и за преподавателския състав, в т.ч. и членовете на ръководството на Университета. Чрез видеозаписите на социални контакти хората в учреждението ще могат да бъдат изобличавани и дори компрометирани в зависимост от конкретните обстоятелства. Ще бъде известно вече кога точно влизате и излизате в сградата на Университета, в отделните кабинети и т.н., къде точно се намирате и следователно къде не се намирате, което също отваря възможности за най-разнообразни интрузии.Zahariev написа:Ако не правиш нищо лошо няма как да го използват срещу теб.
...
Разбирам, че на някои хора тук, които са в Университета за да ядат банички например, всичко това може да изглежда забавно, но истината е, че в Университета работят и редица други добросъвестни лица, които се занимават със съществена работа. Естествено, че тези, на които мозъка им стига до баничките и изцапването на панталона, няма от какво да се притесняват.
Абсолютна истина.
А нали знаеш, че всъщност в досиетата ни пише, какъв ни е бил прякора в училище и т.н. Знаят приятелите ти, знаят какво обичаш да ядеш и т.н. Ако искаш да промениш точно това трябва да започнеш от дъното - а именно държавните служби, а не университета според мен.