[КСК 2010] Български език и литература

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011

Мнение от The_iMMortal_f »

:shock: А аз щях да се зоря за ПР във ВТУ.. Виж ти.. Срамувам се, че досега не съм била запозната многото възможности, които отваря специалността.. :oops: :oops: :oops: :oops:
:salute: :bounce:
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
К.атерина
В началото бе словото
Специалност: още нямам...:(
Курс: кандидат-студент

Мнение от К.атерина »

Ако искаш, прати ми като ЛС скайпа си или имейла и ще ти пратя анотациите за задължителните и избираемите дисциплини, макар че можеш да си ги свалиш и от сайта на философския....
Голотата ще спаси света...

Изображение
Аватар
Pandoraaa
В началото бе словото

Мнение от Pandoraaa »

Имам един въпрос за изпита по БЕЛ.Какво предпочитате да пишете ЛИС или есе върху цитат?И ако е есе,повечето ви разсъждения за дадената творба ли са или по-скоро не. И грешно ли е,ако не наблягаш на самото произведение?
Non est ad astra mollis e terris via!
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Определено ЛИС!Каквото и да става.Ако ще Яворов да се пада-ЛИС..Такъв скептик съм относно есето..А по върпоса ти..Аз избягвам да си пиша есето, но знам че трябва да намериш средата , да говориш еднакво и за двете стихотворения,да ги препокриваш с доказателства и т.н., които са ти дадени за съпоставка..Което си е според мен сложно, защото авторите винаги са то различни направления, аз лично трудно улавям връзката..
Да сравня Далчев и Ботев имах последният път и нервите ми не издържаха...Разбира се всеки с предпочитанията си и за което се чувства по-подготвен..
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
Pandoraaa
В началото бе словото

Мнение от Pandoraaa »

O,лис.. :pukeleft: :pukeleft: Есето поне е по-свободничко,може да вмъкваш различни неща,примери,идеи...Аз имам още малко въпросчета.Някой знае ли какви са критериите за есето или поне да ми каже от къде да ги проверя?Съжалявам,че съм досадна,но..много неща не са ми ясни,а то дойде време за изпитите.. :(
Non est ad astra mollis e terris via!
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от ShadowsInBlue »

Съвет - ЛИС. Есето е по-свободничко, да, само че самите проверяващи нямат ясен критерий, по който оценяват. Така че това, което на един му се стори блестящо, друг може да сметне за пълна простотия. Но всеки както си реши :wink:
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Съученичка, която сега учи в СУ ми каза, че някаква нейна колежка, която не знае кога е У и кога е О е изкарала 5,50 на изпита по бел (есе) :lol: :lol: :lol:
Аватар
Diegooo
Драскач

Мнение от Diegooo »

Това,че не знае къде е У и къде О не значи,че няма дарба и знания за писане.
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

И аз ги бъркам често, но това не е никакъв критерий ; ) Пък съм Право..
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
К.атерина
В началото бе словото
Специалност: още нямам...:(

Мнение от К.атерина »

И аз съм за ЛИС, а есето не е есе, а е съчинение по цитати. Което е важно да се уточни, защото не може да си правиш каквито си искаш съпоставки и да вмъкваш щуротии. За подготовка в жанра препоръчвам:
Да пишем съчинение по цитати
Автор: Милена Кирова
Издател: Ариадна
Мекa корица, 200 страници, цена 12.00 лв.
Възможно е книгата да не се намери вече в книжарниците, но винаги можете да я вземете от някоя библиотека и да си я копирате.

Успех!
Голотата ще спаси света...

Изображение
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Искрено ви препоръчвам да изберето есето само ако съвсем не знаете за какво иде рече по темата за съчинението! За есето няма точно определени критерии, а освен, че трябва да съпоставиш двата цитата и съответно двете произведения ( които могат да бъдат от различни жанрове), трябва да направите същото и за авторите, творчеството им като цяло ( т.е. разсъждения и върху други творби) и, разбира се, епохата!
Така че наистина е по-добре да се пише ЛИС.. някакси по-сигурно е от гледна точка на оценяването :)
Lyubo Kov
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от Lyubo Kov »

Пишете си стандартното съчинение. Есетата са доста рисковани, защото няма ясни критерии на оценката и е по-добре да пишете по тях, ако си нямате ни най-малка представа от стандартната тема. :D
Аватар
Diegooo
Драскач

Мнение от Diegooo »

А не мислите ли,че ако се паднат цитати върху двама автори които вие познавате почти еднакво,сиреч ако пишете само по единия ще напишете доста по-малко отколкото ако пишете по двата и тогава би било във ваш плюс да пишете по есето.Така бихте изложили повече знания и бихте натрупали някаква доза обем,която в СУ също не е от маловажно значение.
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Diegooo написа:А не мислите ли,че ако се паднат цитати върху двама автори които вие познавате почти еднакво,сиреч ако пишете само по единия ще напишете доста по-малко отколкото ако пишете по двата и тогава би било във ваш плюс да пишете по есето.Така бихте изложили повече знания и бихте натрупали някаква доза обем,която в СУ също не е от маловажно значение.
След оптимума всяка допълнителна доза обем = допълнителна доза нецеленасоченост на изложението.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Един лис' ЛИС и сте вътре
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”