Какво се прави на "Упражнение"?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

coup написа:Туиги, интересува ме дали конкретно споменатите мухи са дрозофили или друг вид? :roll: Съвсем сериозно :!:
точно те. със сиви и черни телца/ редуцирани и нормални крилца :) а уча мол.биология.
дадох за пример и с други глупости се занимаваме

исках да посоча че в различните специалности упражненията са съвсем различни понеже нали колегата се интересуваше какво е упражнение :) е, зависи

не знам за хуманитарните специалности но ми се струва доста полезно това изисква също познания, пък и човек трябва да се учи да говори, за води дискусии и т.н. предполагам без да съм компетентна

(....а не като при нас техника която нямаме :( )

все пак си мисля че някога упражненията са били измислени за да ни помагат не да ни губят времето жалко че май тази цел се е размила с годините
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Абсолютно съм съгласна с Туиги.
А за мухите - с етер ли ги упоявате? Задавам такива въпроси, защото някога, много отдавна исках да уча биология, но тъй като вече няма такива шансове - да питам, като ми е паднало? Верно ли е освен това, че дрозофилите са хермафроди до някакъв опраделен час от денонощието, после стават мъжки или женски. :roll:
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

twiggy написа:
coup написа: не знам за хуманитарните специалности но ми се струва доста полезно това изисква също познания, пък и човек трябва да се учи да говори, за води дискусии и т.н. предполагам без да съм компетентна
и на мен така ми се струваше... първия месец :D . да се упражнявам да приказвам мога и като философствам с приятели на житейски теми :lol: . упражненията имат смисъл ако се прави нещо практическо, в случая с правото - да се решават казуси, което е невероятно чудо ако се случи през първите три години... другото хубаво е че по някое време ти тресват някое контролно, та ти се налага да си седне малко на д-то и да попрочетеш предварително. иначе ако оставят на нас ще учим по пет дена през сесията само...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

що не настоявате да решавате казуси? трябва човек да бъде нахален :lol:
за мухите - да, с етер ги упояваме и най-често уморяваме. това за часовете от денонощието за първи път го чувам :) що се отнася до опрелянето на пола - не мога да бъда толкова изчерпателна колкото това

http://www.tcd.ie/Genetics/staff/Noel.M ... ophila.doc
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Мерси за линка!
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
CTaHu
В началото бе словото

Мнение от CTaHu »

За мен упражнението е типична лекция ..., която обаче се води пред значително по-малка аудитория,а това позволява да се обръща повече внимание на запитвания на студентите и да се изясняват неясности възникнали в процеса на учене ... всъщност и това е основната разлика ...На лекцията се изнася материала,а впоследствие на упражнение се обяснява и разяснява.Някои преподаватели опитват да дават и работа за вкъщи,препоръчват допълнителна литература ... и така нататък ... Но след като студентите не учат по време на семестъра .... съответно не са минали материала и няма как да имат въпроси върху дискутираните проблеми ... Така,че упражнението се превръща в двучасово чакане,тъпо гледане и мълчане на отправени въпроси или наивни предположения ....
Общо взето ако и ти като мен се чудиш какво се иска от теб като студент в СУ ... то ще споделя откритието си ... Стой си във вас,учи по учебниците (стриктно по конспекта),... от време на време се вясвай на упражнение или на лекция да питаш преподавателя откъде да набавиш материал за някой въпрос от конспекта,който не се покрива от учебника.В крайна сметка от теб се иска да си взимаш изпитите .... т'ва е.За мен лекциите и упражненията са ненужен и вреден лукс .. неносещ никаква полза,който отнема сериозна част от времето за подготовка ...От друга страна няма как обаче да се информираш седейки вкъщи за изпитващите,както и за отпаднали въпроси и други подобни много полезни подробности .... за целта трябва да намериш начин да ги научаваш ... чрез колеги,неизповядващи моите разбирания за подготовка,май е най-добре.
Аватар
STRANGER-F
От дъжд на вятър

Мнение от STRANGER-F »

общо взето,на нас(студентите) ни се дава думата на упражненията-всеки път ни дават материали и после говорим по тях-задаваме въпроси,изнасяме доклади,разсъждаваме.Полезни са,но има и малки изключения.Честно казано-всичко зависи от асистента..:)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

"Кадрите решават всичко!" беше казал чичко Сталин! :wink:
Ако си седите само вкъщи и си учите, то минете в задочно обучение, хем таксите са по-малки. 8)
Скромният ми опит от Меката на висшето образование - Оксфорд е че на занятия се ходи, за да се разпитват преподавателите. Питайте за всичко, за което могат да ви попитат на изпитите, така ще го знаете. Само че за това предварително трябва да знаете за какво става въпрос, значи пак трябва четене! Почти порочен кръг, а? :roll:
mcnet
В началото бе словото

Мнение от mcnet »

Кефя се на опита на Стани, защото се доближава максимално до моя- поне като бях 2-3 курс, и Жокера е прав, сега след 5 г. в суто вече изобщо и не чета.
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Такаааа - хубава тема :D
Обаче много тривиален е въпроса :shock:
Какво да правя? Пиша, решаваме задачи, понякога ги карам сам упражненията (но това е друга тема - хахаха). Интересно е! Всъщност няма за мен безинтересни неща в университета. 8)
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

iliyan написа:Всъщност няма за мен безинтересни неща в университета. 8)
ти си невероятен ентусиаст просто :notworthy: :notworthy: :notworthy: :lol: ...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
make_silence
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Re: Какво се прави на "Упражнение"?

Мнение от make_silence »

nrggirl написа:в хуманитарните специалности - НИЩО. седите и си говорите, преговаряте и си разяснявате казаното на лекции, ако ви е по-готин асистента може да отнесете бонус нещо по-практическо и това е... 8)
Не знам дали си хуманитарна специалност, но аз съм, и не съм особено съгласна :wink: Нормално е до някаква степен на упр да се упражнява материала от лекции, зависи вече как ас избира да го прави - скучно и почти безполезно, или обратно. При мен ги има и двата варианта, но какво да се прави - трябва да има от всичко:) Харесва ми, че си разчупих гледната точка и изобщо начина на мислене. В процеса на работа не се усеща, но след време.. Харесва ми, че имам възможността да си "тегля" наволя от университета знанийце, което после да ползвам за добро и лошо :D Важното е да не сме кухи (лейки)!! :wink:

Пък за асистентите - хубавото им (на някои обаче :( ) е че си отиват все някога :wink:
the shadow proves the sunshine
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Какво се прави на "Упражнение"?

Мнение от nrggirl »

make_silence написа:
nrggirl написа:в хуманитарните специалности - НИЩО. седите и си говорите, преговаряте и си разяснявате казаното на лекции, ако ви е по-готин асистента може да отнесете бонус нещо по-практическо и това е... 8)
Не знам дали си хуманитарна специалност, но аз съм, и не съм особено съгласна :wink:
ами право съм - ако се брои за хуманитарна специалност, значи съм хуманитарна специалност :). иначе интересно откъде ще знам, а ако не знаех, нямаше да твърдя толкова убедено това, което твърдя. все пак - имаш късмет, че упражненията ти са ползотворни, досега повечето колеги са съгласни, че от тях няма голяма практическа полза...

Щастливо безработна!!!
Аватар
make_silence
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от make_silence »

мм, като се замисля, и не се сещам първо за право при споменаване на "хуманитарна специалност", но я приемаме за такава :wink:
аз съм социология и оттук нататък май започваме да си говорим на различни езици :)
не знам, може би на мен все още не са ми го убили желанието за следване :wink: предполагам и при теб е така - по-точно се надявам. но кой каквото си е избрал :P :wink:

п.п. аз лично съм първи курс и донякъде съм съгласна да ни мъчат с упр, които нямат приложение, защото трябва и си се почва с по-теоретична част, без която не може :) проблемът тук е кога или дали изобщо се започва с практическата част.. :roll:
the shadow proves the sunshine
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

make_silence написа:мм, като се замисля, и не се сещам първо за право при споменаване на "хуманитарна специалност", но я приемаме за такава :wink:
благодаря за признанието 8)
make_silence написа:аз съм социология и оттук нататък май започваме да си говорим на различни езици :)........
п.п. аз лично съм първи курс ....

и си говорим на различни езици не защото си социология, даже въобще не виждам това какво общо има, а просто защото си зайче. има време
:D ...

Щастливо безработна!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”