Здрасти, Ники!
ники написа: Първо да кажа, че силно подкрепям промяната на имидца ти от миналата година. Разбира се, говоря за косата

За непредубедения наблюдател, тва беше гейска работа. Според мен "травеститска" е по-точната дума. Бил съм с и коса като Джими Хендрикс, така че миналата година беше бял кахър

Със ставането ми студент постъпих така със себе си, но още май месец вече бях 2-ри номер

Абе различни времена и нрави...
1. И все пак как успяваш да посещаваш всички лекции?
Остави другото, ами в дупките между тях съм в библиотеката! Трябва да се отиде на всичко, за да разбереш какво не струва и да не си губиш повече времето с него. В момента ходя на предметите, от чийто лекции виждам полза, но като ходя, значи - ходя. От - до, не след първия час да отида на кафе. Гражданско, административно и конституционно, това е (+изб. процедури и психология). Създавам си нагласа за юридически маратон сутрин и потеглям от нас. Пък и двамата ми най-добри приятели скипват всичко наред и няма кой да ме разсейва много в университета. Бих спрял да ходя на на някои часове не защото са ми безинтересни или ме мързи - напротив, обаче информационната плътност понякога е почти нулева, егати! Не говоря за житейските лирически отклонения на лектора, които са ми приятни, ами обясняването по пет пъти с различни думи на едно и също неща, авторитетното бавно говорене на иначе важни неща, които обаче могат да се кажат с две изречения. Гледам да не изоставам с науката, защото веднъж като те затрупа, няма оправяне, после всичко върви, ама с мъка. Сверявам си часовника на лекциите, това е.
2. А самият университет не прави ли програмата по такъв начин, че да подкани студентите към пропускане на занятията. Пример в тая посока е сряда. От 9 до 21 лекции без почивка. Поне един час за обяд бе!
+1! Университетът прави кинти от многото студенти, а после гледа да закърпи някак програмата. На мен лекциите от сутрин до вечер не ми пречат, понеже така имаме три учебни дни, а останалото време остава наше. Да се мотаеш всеки ден из университета за по два-три часа е чисто прахосване на време и тогава наистина никой няма да ходи. Обаче това с обяда е пълна малоумщина! Омръзна ми да набивам някакви сандвичи от Билата на крак. Така или иначе им висиш цял ден, да нямаш възможност поне да хапнеш е егаси майтапа... В тази връзка край университета не се сещам поне едно нормално място, където можеш да си купиш нормална храна. С Tazбургерите ще си отида на трийсет години: ужасни картофи и три лъжици свинска мас (опитвал съм ги веднъж и толкова)! Столът не е за разправяне - не искам да ми е един лев, пет да го направят, обаче да седна като пич и да не ми предлагат затворническа храна. Понеже и без това е фул, на тях не им пука обаче.
3. И последен за ходенето на лекции: кое смяташ за по-важен фактор за посещаемостта на дадена лекция - качествата на преподавателя или важността на предмета. На мен лично изобщо не ми се ходи на гражданско при Матеева.
Зависи какво търсиш: философията на студента, който учи, за да завърши (не тройкаджията; най-вече тези, които отчаяно се стремят да завършат с пълно 6) предполага да се ходи на важните предмети. На другите се преписва или изпитващият не си прави илюзии, че някой ходи на лекции и пита само по учебника. Важните предмети обаче имат засукани изпити, където е хубаво да кажеш разни лекционни мъдрости за отличен. Аз така миналата година се попрецаках на един от изпитите и имам 4. Карах си по учебник.
За мен са по-важни качествените преподаватели, били те и на малки дисциплини. Единствено контактът с лектора дава смисъл на настоящия формат университетско образование, иначе всичко щеше да се получава перфектно по нета и чрез книжките.
Завивиси какво търси човек. Очевидно е, че важните лекции са по-посетени. Аргументите на колегите, разбира се, не са само бележкарски - много от тях работят и нямат време да ходят на Права на човека напр. и се ограничават само с най-належащото за следването си.
А относно гражданското - за мен важността на предмета засенчва всякакви разсъждения относно препдавателя. Според мен то е хм.. "чутовно важно", по-силна дума не се сещам. Ако миналата година учихме цифрите, гражданското сега е таблицата за умножение и деление. А начинът на преподаване на Матеева ми допада (ок, като изключим удължаването на лекцията докъм първи петли): използва всяка секунда, чупя си ръката от писане, абе с две думи има за какво да седя по никое време в университета. Между другото лекциите са ни по-подробни от учебника, който си е бая тухла. Ако ми писне, бих се махнал, но не защото тя греши, а защото на мен ми е писнало. Чувал съм само слухове за колегата и, може би е страхотен юрист, но методите му на поголовна критика биха объркали бедните второкурсници. Гражданското е твърде голямо, за да се правят такива отклонения на нашия етап. Иначе винаги се радвам на оригиналните идеи, обаче нямаме време.
4. Как прекарваш свободното си време?
Да започна с това, че за "работно време" приемам не само лекциите, макар че не работя, не съм и работил (за пари) досега. Много сериозно се отнасям към хобитата си и правя едва ли не всичко по график. Свободно време му казвам на часовете, когато НИЩО не правя и обикновено лежа по гръб на някоя пейка или бръмча с мотора (той е дълга тема). Също и писането във форума
Често мрънкам на хората, че си разделям вниманието на сто места, но то така се получава наистина: освен с университетския делник и ученето вкъщи, занимавам се с лека атлетика, гребане, китара, фотография (напоследък малко), планинарство и ходене по автомобилни състезания..ъъ.. мачове чат-пат, пътувам много, често без цел, обичам камерните концерти. И на всичко гледам да отделям максимално внимание, все едно ми е професия. После защо четворката белот и бирата с приятели са от дъжд на вятър, ама аз съм си шматка и си ангажирам сам цялото време. Между другото белот съм играл 14 часа без прекъсване с чичовците от махалата, но това беше в славните минали времена.
5. Предпочиташ активна или мързелива почивка?
Почивка ли е - 100% пасивна!! Напоследък не се самоизмъчвам и си я правя по-често. Иначе активната почивка ми е много, ама аз я извъртам на жива работа.
6. Смяташ ли, че форумът представя СУ в негативни светлина?
Тоя форум е съвещание на благородни девици, никой никого не псува и не заплашва, че ще издири по IP...Всяка кретения се модерира на секундата. Пък едно "ай в дивия!!" или трите букви понякога са най-хубавите аргументи. На форума му липсва общ език, просто пишат страшно различни хора - специаност, причина да се включват тук, супер различна е тематиката. Няма какво да ни обедини идейно (в някои университети такава роля играе критикуването по наш адрес). Няма как и да бъде иначе. Сам знаеш как е при по-целенасочените и сплотени общности - във футболен форум примерно едно "моШнооо!" се тълкува еднозначно от всички.
Според мен ако някой тръгне да избира къде да учи възоснова на прочетеното във форума, трябва да е много зле, завалията. Пък много хора влизат, за да търсят потвърждение на представата си колко са изпаднали тия в СУ. Да се оправят бе, все ми е тая. Иначе аз за по-толерантен форум не се сещам. И по-всеобхватен.
7. Какво точно не е наред с българския футбол?
Въпрос на гледна точка. Както знаеш, ние сме яко
against modern football и на мен такива неща като титли и бижутерски отигравания не са ми в дневния ред. Да започна с това, че не обичам футбол, особено превъзнасянето на английския, и през живота си не си спомням да съм изгледал мач по телевизията от-до. Че футбол нямаме-нямаме, но проблемът не е в загубите из Европа, а в липсата на мъже на терена. Бих предпочел българските отбори за десет години да се откажат от евросцената, но да се изградят с български момчета, които играят всеки мач като за последно. Дори да не бият, щом са се раздавали максимално на тренировките и в мача, за мен футболът е жив! Трябва да се играе със спортисти от собствената школа, на които им пука за отбора, а не с агенти, които си продават гъза при първата по-добра оферта. А ако трябва да сравняваме качеството на футбола, БПФК сме много удачен пример. Закърпихме отбор с неизвестни италианци от C1 и какво се получи? Направихме равен с Локо СФ, на вас ви се опряхме, а нашите мангали ги ударихме. Ако съществуваме все още и пролетта, ще видиш какво ще стане на домакинството ни срещу Левски (първия кръг). Разни журналя го разтягат това, но е факт - италианците от селските групи могат да бият всеки отбор от професионалната лига у нас! Според мен футболът е твърде комерсиален - и в цяла Европа не е наред, но там поне е качествен и хората има за какво да се хванат. Изчезва тръпката, интересува ме като че ли какъв красив пас направил оня гей К.Роналдо.
8. А защо волейболистите ни подържат високо ниво горе-долу постоянно, без да се наливат големи пари във волейбола?
Заради...високото ниво. Високото ниво е не само следствие, но и причина. Самопораждат се успехите, защото играчите са надъхани и си вярват във възможностите. Точно тези традиции в успеха липсват във футбола ни. Отделен е въпросът, че преди три десетилетия България също е била сред абсолютните световни сили във волейбола, наши треньори са научили да играят италианците, сърбите... Не всичко е пари. Децата се запалват по спорта и играят от сутрин до вечер в залите, без имат дотстъп до последнита дума на спортното оборудване. Като има мат'риал, нещата се получават. Обаче пък съвсем без кинти не става, ние се върнахме в каменната ера. Спортът ни изобщо е трагедия и аз се чудя как успяват волейболистите. Да знаеш само Румяна Нейкова как е тренирала; на нея два златни трябва да дадат. Най-голямата ни олимпийска надежа да дърпа на два тренажора в Академик, където и аз, и още 50 човека ходим да тренираме...
За сега толкова, че скоро нашите излизат срещу Базел.
Жалко за мача, но не се впечатлявайте много.
edit: това за 14-те часа белот се оказа хипербола, за която сам си вярвам, но да речем, че е било от сутрин до вечер, 7-8 часа. Дори тази Велика игра не се трае повече