Илиада, Одисея, Енеида

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Илиада, Одисея, Енеида

Мнение от Boromir »

Арес е чов... ъъм, богът!
Изображение
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

camel написа:Доколкото аз знам бурята разбива кораба му, но с помощта на Посейдон Ойлеев се спасява и бурята го изпраща на скалите на един пуст остров. Допускайки грешката да се определи за толкова могъщ, че и боговете да не могат да го убият, той си навлича гнева и на Посейдон и това се оказва фатално за участта му и Аякс умира именно на скалите, убит от огромна вълна.
егаси тъпака! :lol:
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Понеже отдавна не съм писал ревюта, ще се престраша да напиша едно в тази замряла, но според мен стойностна тема.

ТРОЯ

Изображение

Година: 2004
Държава: САщ
Жанр: историческо фентъзи :mrgreen:
В ролите: Брад Пит, Ерик Бана, Орландо Блум и др.

Няколко думи за филма

Накратко - фен съм на доста американски неща, но не и на върлото и безнаказано американизиране на безсмъртни творби като Илиада или пък "Граф Монте Кристо". Защо за Бога този филм е кръстен "Троя"? Силно се надявам хората, които са го гледали без да са изчели Илиада да са много малко.

Сюжет

Тук са и основните ми забележки към филма. Сюжетът е плачевен, ужасен, изключително плосък... Не разирам как е възможно Илиадата, която е толкова интересна и увлекателна да се изменя по най-безвкусния начин само и само в името на екшъна....
За какво иде реч....

1. Парис и Хектор :shock: отвличат хубавата Елена. Това добре, от гледна точка на факта, че режисьорът е искал да наблегне най-много на троянския герой през целия филм и затова е логично да започне и с него, укорите му към Парис. Интересното е, че изборът пред Хектор зейва още в първите минути на филма, а именно: дълг или любов...
Всичко това е чудесно, ОБАчЕ къде за бога е Еней? Къде е героят, който отвлича Елена заедно с Парис, къде е героят, прославил се като най-силният троянски войн след Хектор? :shock: На кой идиот му е хрумнало да представи Еней като троянски тийнейджър, който изобщо не се познава с Парис и изобщо не влиза в битка по време на войната... Груба грешка, поне според мен. Образът на Еней, дори като моментен и епизодичен, е задължителен за подобна екранизация. :|

2. Хектор убива Менелай? :shock: що за глупост? Менелай е един от най-"чистите" пресонажи в Илиадата и ако има герой, който наистина заслужава да излезе жив от войната, то това е той. Убийството на Менелай е изключитено глупаво хрумване...А да не говорим, че царят на Спарта е представен като брадат, дебел, недодялан викинг??? Приплака ми се...

3. Хектор убива Аякс? :shock: :shock: Ето това ме довърши. Ако разлистим Илиадата, ще видим, че двамата доста често се "боричкат' и Аякс винаги натупва Хектор, като дори след един техен сблъсък Хектор губи съзнание. Продължавам да се надявам, че в екранизация Н на троянската война любимият ми персонаж, а именно Аякс, ще получи по-голямо внимание от страна на режисьорите.

4. ЗАщО ЗА БОГА АГАМЕМНОН Е ОТРИЦАТЕЛЕН ГЕРОЙ? Едно от нещата, които правят Илиадата единствена по рода си е фактът, че в нея няма нито един отрицателен герой, освен Терсит. И именно това е идеята, всеки читател да намери себе си в един перфектен свят на герои. :roll: Пак повтарям, цар Агамемнон НЕ е и никога не е бил отрицателен герой, въпреки че всички се опитват да го изкарат такъв.

4. Тотална липса на много важни персонажи. Да изброявам - Диомед го нямаше никакъв, все едно не съшествува, Касандра също, Дейфоб, вече споменах за Еней, Нестор беше изключително блед, изглеждаше напълно излишен с неговите наистина празни съвети. Терсит дори не беше споменат, но най-важното...защо ги нямаше Боговете? Та нали магията на Илиада се корени във факта, че едновременно се водят две битки - една на небето и една на земята... :roll:
За смешната смърт на Агамемнон не искам да говоря, че ми става тъжно. :(

Актьорска игра

Тук вече давам висока оценка, дори много висока. Брад Пит и Ерик Бана са ИДЕАЛНИТЕ Хектор и Ахил, особено Пит - никога не бих си представил някой друг да изиграе такъв перфектен Ахил. Питър О' Тул също беше несравним в ролята си на Приам, изобщо актцорският състав беше на ниво. :)

Атмосфера

Добра. Филмът щеше изключително много да ми хареса, ако сюжетът не беше така прецакан във всяко едно отношение. Прекръстете филма на "Великата крепостЮ например и сменете имената на героите и...всичко ще заспи. :mrgreen: Ама иначе - дано хора. които не са чели Илиада, никога да не гледат този филм. :wink:

Оценка
Сюжет: 1/10
Атмосфера:8/10
Актьорска игра: 9/10
Общо: 6/10
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”