КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Право
- Курс: трети
Re: КСК- История 2010/ 2011
happy, наистина изказванията ти не правят особено добро впечатление : ) Съмнявам се чак толкова апокрифни източници да използваш за обогатяване на знанията си, но в тази тема пишат бъдещи студенти, каквито ние самите бяхме до преди месец ; )
И така, най-важното - учете темите, помнете датите (лично за мен една от най-лесните части), следвайте структурата на темата, смело излагайте спорните хипотези. Най-големите подробности няма нужда да запомняте - аз имах подобна способност, която в крайна сметка няма да ви е чак от такава полза, ако не знаете истински важните неща : )
И така, най-важното - учете темите, помнете датите (лично за мен една от най-лесните части), следвайте структурата на темата, смело излагайте спорните хипотези. Най-големите подробности няма нужда да запомняте - аз имах подобна способност, която в крайна сметка няма да ви е чак от такава полза, ако не знаете истински важните неща : )
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
New Reality написа:А Вие от къде четете ?
Книги написани от "псевдоучени " ? Интернет , може би ?
Тук грешиш много...Колко точно е напипал ваксата Марк Твен!?
"За да се завладее общественото мнение, необходимо е преди всичко то да се постави в недоумение. Това ще се постигне, като от разни страни се изказват много и противоречиви мнения и то дотогава, докато гоите (най-вече християните) се заблудят и се загубят в лабиринта на противоречията. Тогава те ще разберат, че е най-добре да нямат никакво мнение по политическите въпроси и че тези въпроси не са от компетентността на обществото, а само на онзи, който го ръководи. Това е първата тайна за успеха на управлението."
"Втората тайна се състои в това, щото народните недостатъци, привички, страсти, правила за взаимоотношения, да се умножат толкова много, че да се създаде хаос, в който никой да не е в състояние да се организира, вследствие на което и хората да престанат да се разбират един с друг. Тази мярка ще ни послужи да посеем раздори във всички партии, да разделим всички колективни сили, които още не искат да ни се покорят, да обезоръжим всяка лична инициатива, която в нещо би могла да пречи на нашето дело."
НОВАТА НАУКА
"Класицизмът и всичко от древната история, в която се срещат повече лоши, отколкото добри примери, ние ще заменим с нова програма за бъдещето. Ще заличим от паметта на хората всички нежелателни за нас факти от миналите векове, като оставим само ония, които рисуват грешките на гоевските правителства. На първо място в учебната програма на всяка наука ще бъде поставено учението за практическия живот и задължителния обществен строй, отношенията на хората един към друг, порицание на лошите и егоистични примери, които сеят заразата на злото и други подобни въпроси от възпитателен характер. Върху тази възпитателна основа ще се създадат науки за всяко знание по отделно. Тази постановка на въпроса е от особена важност."
МЕДИИТЕ
Литературата и журналистиката са двете най-важни възпитателни сили. Нашето правителство ще стане собственик на повечето вестници; чрез тях то ще неутрализира вредното влияние на частния печат и ще печели грамадно влияние над умовете. Ако ние допуснем десет гоевски списания, сами ще създадем тридесет наши. Публиката, разбира се, не бива и да подозира подобно нещо, затова нашите списания ще бъдат външно с най-противоположни насоки и мнения, за да възбуждат не само доверие, но и да привличат дори нашите нищо не подозиращи противници, които, попаднали по този начин в примките ни, ще бъдат обезвредени.
На първо място ще бъдат печатните ни органи от официален характер. Те ще са постоянния страж на нашите интереси и затова тяхното влияние трябва да бъде подавляващо. На втори план ще бъдат официозите, чиято роля ще бъде да привлича за нашата кауза равнодушните и спокойните читатели. На трето място ще поставим органите на създадената от нас опозиция, която в един или няколко от своите органи ще играе ролята на наш антипод. Истинските ни противници в душата си ще приемат тая привидна опозиция за нещо свое и ще ни открият картите си. Печатните ни органи ще бъдат с всевъзможни тенденции: аристократически, републикански, революционна, дори анархически – разбира се, доколкото позволява конституцията. Те, подобно на индийския идол Вишну, ще имат сто ръце, всяка от които ще държи пулса на всяко едно от обществените течения. Когато пулсът се повиши, тогава тези сто ръце ще поведат мненията в посока към нашата цел, и това ще стане лесно, защото развълнувалият се субект губи разсъдителността и лесно се поддава на внушения. Ония глупци, които ще мислят, че следват мнението на вестника от своя лагер, всъщност ще следват нашето мнение, или онова, което е нам желателно. Въобразявайки си, че следват органа на своята партия, те ще вървят след знамето, което ние издигаме пред тях.
За да насочваме в този смисъл нашите вестникарски кадри, ние ще трябва с особено внимание да организираме това дело. Под името “Централно отделение на печата”, ние ще учредим литературни събрания, в които нашите агенти незабелязано ще дават паролата и сигналите. Обсъждайки и противоречейки повърхностно на нашите начинания, без да засягат тяхната същност, вашите “опозиционни” органи ще водят празна престрелка с официалните вестници, за да дават повод да се изказваме по-подробно, отколкото бихме могли да направим това в първоначалните официални изявления. Разбира се, това ще става когато нам е изгодно.
Привидните нападки срещу нас ще уверят поданиците в пълната свобода на словото, а това ще служи на нашите агенти за повод да твърдят, че органите, които излизат срещу нас, само пустословят, понеже не могат да намерят съществените мотиви за опровержение на нашите разпореждания.
Такива, незабелязани за общественото мнение, но от голямо значение маневри, винаги успешно ще подведат общественото мнение и ще създадат доверие към нашето правителство. Благодарение на тях ние, според нуждата, ще възбуждаме, или ще успокояваме умовете по политически въпроси; ще ги убеждаваме, или ще ги въвеждаме в заблуждение, като печатаме ту истина, ту лъжа, ту данните, ту техните опровержения, в зависимост от това, дали те са приети добре или зле, но винаги, обаче, предварително много внимателно ще опитваме почвата, преди да стъпим на нея...
Ние сигурно ще побеждаваме нашите противници, понеже те не ще имат на разположение органите на печата, в които биха могли да се изказват напълно. Така за нас не ще е нужно да даваме опровержения.
Пробните камъни, хвърляни от нас от колоните на третата, “опозиционната” група на нашия печат, в случай на нужда, ние енергично ще опровергаваме в официозите.
Из ''Протоколите на ционските мъдреци"
Обвинявайте ме в каквото си поискате, но всички тези предписания от началото на XX не само, че се сбъднаха, ами даже се уковечиха в днешно време. Цялата ни днешна историография е дело на хора като тези:
"Междувпрочем струва си да отделя няколко реда за т. нар. историци. Защото у нас става дума за обикновени шарлатани с дипломи, получили "образование'' по метода на марксистко-ленинския исторически материализъм. А този прийом има толкова общо с науката, колкото камилата се родее с орела. Без изключение въпросните псевдоучени се бяха поставили в услуга на комунистическата партия, а в значителна част от случаите - ина нейните секретни репресивни служби. Сиреч - левитския интернационал. Правеха го, за да станат учени и да бъдат окичени с титли. Защото единствено партията-майка произвеждаше такива, и то по специални изработени от нея правила. Тя изготви списък на научната номенклатура и изгради Висша атестационна комисия, съставена от верни на догмите й послушници. Тези две ''инситуции'' определяха кой може да бъде учен. Основният критерий за удостоверяването на някого с това ''почетно'' звание бе лоялността към партията и нейните вождове. За каква наука и какви изследвания може да става дума в подобна обстановка? Официалните [siz e=150] историци [/size] са просто политпросветници, готови на всичко в името на подянието - днешните трийсет сребърника.
След т. нар. демократични промени същите войници на комунизма не само останаха по местата си. Още на угаснало заревото на демократичните илюминации, пак те оглавиха предварително определените им уж нови и свободомислещи институти, катедри и комисии, раздаващи вече либерално ''научно'' правосъдие. Правосъдието е продадено..."
Из "Чудовището" - Георги Ифандиев
Съжалявам се дългия пост, но смятам, а вярвам, че и вие ще се съгласите, че темата е от фумдаментално значение. Трябва да се пазим и останем чисти в душата и сърцето!
1968 - 1999 - 2008 - ?
- xRainx
- Стенограф
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
ехааа
тука станало весело.
обаче действително, дайте да погледнем сега. Ботев е поет и огненоемоционална личност, което се отразява на възгледите му, които нямат нищо общо с реалността. или айде, ПОЧТИ НИЩО ОБЩО.
вижте, да мислиш революционно е нещо много хубаво, но дебелата греда-подпора на тези възгледи трябва да е и практическо реализиране - нещо, което при Ботевите идеи в пролуките липсва. да се облягаш на скрит подтик в българския народ е добре, но не може да ти е голата основа за едно въстание.
Левски не е революционер, той е нещо повече. той е стратег, схематик, революционер, практически разбиращ от естеството на една териториална, социална, че дори и икономическа методика на организиране на всеобщ български бунт. уважения към Ботев, Каравелов и пр. все революционни фигури, но няма място за сравнение. с Левски би се сравнявал само Раковски, ако и той нямаше хвърчи-балон идеи без реални корени.
тука станало весело.
обаче действително, дайте да погледнем сега. Ботев е поет и огненоемоционална личност, което се отразява на възгледите му, които нямат нищо общо с реалността. или айде, ПОЧТИ НИЩО ОБЩО.
вижте, да мислиш революционно е нещо много хубаво, но дебелата греда-подпора на тези възгледи трябва да е и практическо реализиране - нещо, което при Ботевите идеи в пролуките липсва. да се облягаш на скрит подтик в българския народ е добре, но не може да ти е голата основа за едно въстание.
Левски не е революционер, той е нещо повече. той е стратег, схематик, революционер, практически разбиращ от естеството на една териториална, социална, че дори и икономическа методика на организиране на всеобщ български бунт. уважения към Ботев, Каравелов и пр. все революционни фигури, но няма място за сравнение. с Левски би се сравнявал само Раковски, ако и той нямаше хвърчи-балон идеи без реални корени.
The storm is coming...

...let the Lord of Chaos reign.

-
New Reality
- В началото бе словото
GBog , наистина интересно изказване
Но въпреки това не разбрах от къде четете ? Нима не използвате учбниците , които са Ви казали да си вземете ?
До сега не съм виждала на някой изпит да има въпрос " Какво е Вашето мнение относно.... ? "
Разказвали са ми , че ако на изпита пишеш изрази и мнения на преподаватели от съответния университет оценката ти скача доста . Нима е нужно да зубря чуждо мнение само за да ме приемат ? ( " разказвали " , разбирасе не означава , че 100 % е така ) .
Но въпреки това не разбрах от къде четете ? Нима не използвате учбниците , които са Ви казали да си вземете ?
До сега не съм виждала на някой изпит да има въпрос " Какво е Вашето мнение относно.... ? "
Разказвали са ми , че ако на изпита пишеш изрази и мнения на преподаватели от съответния университет оценката ти скача доста . Нима е нужно да зубря чуждо мнение само за да ме приемат ? ( " разказвали " , разбирасе не означава , че 100 % е така ) .
"Обади се като пристигнеш ... "
Спрете войната по пътищата !!!
-
New Reality
- В началото бе словото
От къде знаете каква личност е бил и какво правел Левски ?
Относно останалите революционери смятам , че всеки заслужава почит !
П.С . Темата е точно навреме , имайки предвид утрешния празник !
-
Lyubo Kov
- В началото бе словото
- Специалност: Право
Като на човек, който мина през миналото КСК, ще ти кажа, че не е нужно да четеш псевдоучени и интернет, за мислиш така. Самият аз колкото повече учих и влизах, силно казано, "навътре" в историята, толкова по-апокрифно започнах да мисля по няколко въпроса.New Reality написа:А Вие от къде четете ?
Книги написани от "псевдоучени " ? Интернет , може би ?
Естествено на изпита във ВТУ не съм написал и грам от съмненията си за това, че княз Борис е най-мъдрият владетел (както казва проф. Мутафчиев, ако не бъркам). Обаче към бъдещите кандидастуденти, препоръчвам ви да не си бъркат главата с 'глупостите' ни, а да учете официалната история. За "апокрифната" ще ви дойде времето, ако станате студенти със специалност "История".
А за Ботев и Левски. Левски е върхът като личност в борбите за национално освобождение. Ботев в голяма степен ми прилича на Македонски от повестта "Немили-недраги" на Дядо Вазов. Пияница, анархист, нехранимайка - да, но и човек, живеещ заради България. Имал е и прозорливостта да сети, че ще привлече вниманието на европейска преса към Априлското въстание, отвличайки австрийския кораб "Радецки", и действително постига целта си. До колкото си спомням, доста след като свършва въстанието, в европейския печат има статии как Ботевата чета продължава се бие нейде из Балкана. Така че не трябва да му отричаме този принос. Казано на модерен език, успял е да постигне нужния медиен ефект. Трябва да го уважаваме, че се е борил и умрял за България, но не мисля, че е нужно да митологизираме неговите качества във всички направления, включително като революционер. Неслучайно е изолиран от подготовката на Априлското въстание. И добре, че е починал, защото ако беше доживял следосвобожденска България, според мен щеше да стане "Бедни ми, бедни, защо не умря в битката при 'Гредетин'".
- xRainx
- Стенограф
е аз да не съм дебил да не им отдавам почит бе...New Reality написа:![]()
![]()
![]()
От къде знаете каква личност е бил и какво правел Левски ?
Относно останалите революционери смятам , че всеки заслужава почит !![]()
П.С . Темата е точно навреме , имайки предвид утрешния празник !
а ти откъде знаеш откъде не знаеш?
оставеното наследство е факт. мрежата от комитети - също. Ботев не би изградил мрежа от комитети точно поради горепосочената му вяра в интуцията и емоционалността, в бунтовническия дух на народа, 'дето като го викнеш, ще се появи. това е.
The storm is coming...

Това е големият, но напълно логичен недостатък на цялата кандидатска кампания. За да влезеш в най-желаните специалности, трябва да кълвеш от препоръчаната ''канонична литература'' - всичко останало ще те изведе моменталически в групата на дълбоко и непоправимо прегрешилите еретици, за които прошка во век и веков нямаNew Reality написа:GBog , наистина интересно изказване![]()
1968 - 1999 - 2008 - ?
-
New Reality
- В началото бе словото
Отговор на постовете на Lyubo Kov и xRainx ( не казвам , че не ги почиташ , казвам , че всеки българин трябва да го прави )
Как според вас един човек от народа може да се превърне в Левски ?
Неможе ! Образът " Левски " е една голяма конспирация (малко модернистично изказване ) От къде българина научава за подвизите на Левски ? От Вазовите произведения ( разкази , одата " Левски" ) - основно . Когато Каравелов все още е вярвал в силата на в революционната организация , той е прозрял , че народа има нужда от идол .От нещо или някого , служещ за пример със своята храброст . Е много удобно и хитро се създава Левски . Каравелов вижда смелия младеж включил се в легията и решава , че той е подходящ да материализира - ИДОЛА !!! Заедно с Вазов превръщат дякончето Васил Иванов Кунчев в Левски - безстрашният , ходещ редом със търсещите го заптиета и т.н. Те дават на хората това , от което имат нужда и те го приемат със сърцата и умовете си . Когато обесват Левски всички са шокирани. Каравелов осъзнава , че опитът им да окуражът народа е провален .Той преживява смъртта на Левски наистина трудно - неговото "творение " е погубено , както и живота на този младеж . Не случайно след това събитие той се отказва от революционната дейност , започва да се занимава с " безполезни " преводи , статии , редакции . За него вярата в освобождение само с въстание на българите е тотално изгубена ! В този ключов момент се повява Бптев , даващ нов заряд на всичко !
И днес , когато говорим за тези личности - Левски , Ботев , Каравелов , Раковски , Каблешков , П.Хитов ние изпитваме гордост и до някаква степен благодарност .
Затова утрешният ден е посветен на " Народните будители " ( като разбирасе не умаловажам направеното от Паисий Хилендарски , Неофит Бозвели , д-р Петър Берон ) , а не на Левски или на Ботев , защтото всички те , повече или по-малко , допринасят за политическото и духовно овобождение на България !
Към GBog - Смятам да чета от няколко източника и на изпита да напиша това , което ми харесва от всяко нещо , като разбирасе има връзка м/у тях . Няма да изказвам собственните си мнения , но няма и да зубря фрази . Ще видим какво ще ми докара това в обърканата КСК система !
Как според вас един човек от народа може да се превърне в Левски ?
Неможе ! Образът " Левски " е една голяма конспирация (малко модернистично изказване ) От къде българина научава за подвизите на Левски ? От Вазовите произведения ( разкази , одата " Левски" ) - основно . Когато Каравелов все още е вярвал в силата на в революционната организация , той е прозрял , че народа има нужда от идол .От нещо или някого , служещ за пример със своята храброст . Е много удобно и хитро се създава Левски . Каравелов вижда смелия младеж включил се в легията и решава , че той е подходящ да материализира - ИДОЛА !!! Заедно с Вазов превръщат дякончето Васил Иванов Кунчев в Левски - безстрашният , ходещ редом със търсещите го заптиета и т.н. Те дават на хората това , от което имат нужда и те го приемат със сърцата и умовете си . Когато обесват Левски всички са шокирани. Каравелов осъзнава , че опитът им да окуражът народа е провален .Той преживява смъртта на Левски наистина трудно - неговото "творение " е погубено , както и живота на този младеж . Не случайно след това събитие той се отказва от революционната дейност , започва да се занимава с " безполезни " преводи , статии , редакции . За него вярата в освобождение само с въстание на българите е тотално изгубена ! В този ключов момент се повява Бптев , даващ нов заряд на всичко !
И днес , когато говорим за тези личности - Левски , Ботев , Каравелов , Раковски , Каблешков , П.Хитов ние изпитваме гордост и до някаква степен благодарност .
Затова утрешният ден е посветен на " Народните будители " ( като разбирасе не умаловажам направеното от Паисий Хилендарски , Неофит Бозвели , д-р Петър Берон ) , а не на Левски или на Ботев , защтото всички те , повече или по-малко , допринасят за политическото и духовно овобождение на България !
Към GBog - Смятам да чета от няколко източника и на изпита да напиша това , което ми харесва от всяко нещо , като разбирасе има връзка м/у тях . Няма да изказвам собственните си мнения , но няма и да зубря фрази . Ще видим какво ще ми докара това в обърканата КСК система !
-
New Reality
- В началото бе словото
П.С. извинете за правописните грешки

- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
Отдавна в този отдел се пише само в темите за новата КСК кампания, така че си мисля, че е крайно време да ни направят нов раздел

Компютърни науки I курс
-
New Reality
- В началото бе словото
На спорещите ли ?

- happyswift
- Флъдзила
Георги,
Не съм подозирал, че и ти си следял изявите на Георги Ифандиев.Жалко, че окончателно му спряха предаването по СКАТ.Беше един отличен политолог
@WickedWitch
Така мисля, така го казвам
Не съм подозирал, че и ти си следял изявите на Георги Ифандиев.Жалко, че окончателно му спряха предаването по СКАТ.Беше един отличен политолог
@WickedWitch
Така мисля, така го казвам
Мите, много приятно ме изненадваш с това, че ти допада Жоро Ифандиев - смея да кажа един от най-ерудираните и интелектуално надарени истински изследователи в България. Имам поне 10 негови книги и го признавам напълно за своя пръв духовен, политически и исторически учител. Изключителен човек, но най-вече истински добронамерен и вярващ християнин.
Такива хора като него нямат място във виртуалното и писменото публично информационно пространство. След като бе изгонен най-брутално от СКАТ, бе приютен от Евроком България, където водеше предаването "Диагноза", но "След като "Диагноза" се превръща в любимо предаване на извънредно много зрители, на 24 октомври 2008 г. новият собственик на "Евроком-България", пловдивският олигарх и член на ръководството на БСП Георги Гергов го сваля от екран. Две седмици по-късно предаването е възстановено. Но по нареждане на изпълнителния директор на телевизията Иван Чомаков - бивш депутат от СДС и кмет на Пловдив, на 12 ноември 2008 г. "Диагноза" окончателно е извадена от програмата на "Евроком-България". Журналистите и медиите мълчат". Сега можеш да четеш негови статии тук. http://forumat-bg.com
Днес е имало среща между Ифандий и негови читатели в една книжарница на Бенковски, но злощастното вчерашно разболяване ми попречи да отида. Самоизяждам се от яд...
Такива хора като него нямат място във виртуалното и писменото публично информационно пространство. След като бе изгонен най-брутално от СКАТ, бе приютен от Евроком България, където водеше предаването "Диагноза", но "След като "Диагноза" се превръща в любимо предаване на извънредно много зрители, на 24 октомври 2008 г. новият собственик на "Евроком-България", пловдивският олигарх и член на ръководството на БСП Георги Гергов го сваля от екран. Две седмици по-късно предаването е възстановено. Но по нареждане на изпълнителния директор на телевизията Иван Чомаков - бивш депутат от СДС и кмет на Пловдив, на 12 ноември 2008 г. "Диагноза" окончателно е извадена от програмата на "Евроком-България". Журналистите и медиите мълчат". Сега можеш да четеш негови статии тук. http://forumat-bg.com
Днес е имало среща между Ифандий и негови читатели в една книжарница на Бенковски, но злощастното вчерашно разболяване ми попречи да отида. Самоизяждам се от яд...
1968 - 1999 - 2008 - ?
- happyswift
- Флъдзила
Трябваше да ми кажеш ! хаха 
Наистина, предаването беше много добро
Наистина, предаването беше много добро