Размисли и страсти: Midwinter Sun

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Размисли и страсти: Midwinter Sun

Мнение от MidwinterSun »

xRainx написа:поздрави за отговорите, уинтърке :]
Радвам се, че ти допадат :flower:

някой ден може да захванеш Робин Хоб, мисля, че ще те заинтересува. то аз съм малко маниак на тема фентъзи, но самият факт, че жена пише от името на лирически герой мъж и нацелва нещата и прави страхотна сюжетна линия без прекалено много шахматни фигурки по дъската и простотии е впечатляващ. - На следващата форумна ела и ми тикни книгата в ръцете. В момента чета 3 книги едновременно и да пъти повече чакат своето време. Много съм се разчела нещо напоследък.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Аз понеже чух роби хоб, пък нея много я уважавам - защо смяташ, че ще й хереса? Аз съм в общи линии на обратното мнение.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от xRainx »

ми де да знам човек, подходящо ми се струва. не ми мяза на човек, който ще се кефи на pew-pew-pew-fireballs-from-the-sky тип фентъзи, а Хоб за мен е човек, който прекрасно представя битовото, мястото ни в него, отношенията ни с другите хора..

тя сама каза, че много държи на приятелите си и близките си. особено Шутът и Убиецът /само то има тираж/ е насочено точно към такъв тип неща, към триъгълника ние - близки - неблизки; аз - моите - чуждите. много ме е замисляла тази поредица, със сигурност надхвърля иначе клишираните рамки на жанра фентъзи..може би затова.

много, много по-интровертна е от всичко друго с рамка 'фентъзи'.

едит: три пъти думата човек за 2 изречения и 2 пъти рамки.. off to bed I go, извиня'ам се за спама :>
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

да, донякъде съм съгласен с теб.

особенно в частта, с файърбола.

обаче това не променя факта, че робин хоб според мен не е за силвето. или поне силвето не е за робин хоб. както и за останалите 99% от фентъзито и фантастиката с малки изключения.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ок, дотук разбирам, накратко, че това е книга, от която можеш да научиш много и която те кара да се замислиш върху основни екзистенциални въпроси.

Освен ако не е нещо с по-голяма сложност от тази на Дюн, надали ще ме грабне. Освен, разбира се, ако не говорим за изключително увлекателен стил на писане на авторката. : )
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Привет, Силве! :P

1. Изядоха ли мишките книжките?
Има ли книга, която е вредна за четене? Какво намираш между кориците - изкуство, информация или хубаво прекарване на времето? Хайку-то харесва ли ти?
2. Кое е по-лошо: Радо Шишарката или Бритни Спиърс?
Защо всеки уж харесва класическа музика, а никой не я слуша? [Не бях срещал човек, който да признае, че не харесва джаз: шапка ти свалям за антиснобската откровеност] Любимата ти чиста фолклорна песен? Намери ли си пиано?
3. Пука ли ти за птичия грип А H1N1, или всичко е медийна хипербола барабар с кризата, лудата крава и Китай? Кацнаха ли американците наистина на Луната?
4. Кой е най-хубавият начин да запълниш освободили се изневиделица 90 мин?
5. Искаш ли лаеща котка като на Мила?
6. Напиши любимо стихотворение.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

pink floyd написа:Привет, Силве! :P
Привет, привет! Трябва пак да се появиш на форумна, че както си в другия поток, очите не си виждаме.

1. Изядоха ли мишките книжките? - Аз съм мишка :rabbit:
Има ли книга, която е вредна за четене? - Ъхъ, Голият обяд на Уилиям Бъроуз. Отвратителна, вулгарна, гнусна... уххх, даже не ми се редят епитетите. Не искам да си я спомням. Най-голямата ми грешка сред книгите. Какво намираш между кориците - изкуство, информация или хубаво прекарване на времето? - Предимно хубаво прекарване на времето. Приятно е, когато вътре се спотайва информация. И духовна храна. Виж, за изкуство... да, намира се, но аз не твърдя, че умея да го откривам, разбирам или анализирам и оценявам. Хайку-то харесва ли ти? - Никак. Както и поезията като цяло.

2. Кое е по-лошо: Радо Шишарката или Бритни Спиърс? - Радо Шишарката. Бритни Спиърс поне има глас-гласище. Гледала съм записи на това момиче, когато е била едва 9-годишна. И тя наистина има талант.
Защо всеки уж харесва класическа музика, а никой не я слуша? - Защото класическата музика е тежка за слушане. Трудна... сложна. Дори аз слушам рядко - обикновено имам някакви проблясъци, в които по няколко дни въртя все Бах, Бетовен, Вивалди, Чайковски... май тия предимно, защото най-много ги обичам. През останалото време съм на вълна "по-съвременна музика" :lol: [Не бях срещал човек, който да признае, че не харесва джаз: шапка ти свалям за антиснобската откровеност] - *bow* Джазът е прекалено голям хаос за изнежените ми уши. Няма ритъм, няма ясно открояваща се мелодия, той е навсякъде едновременно и по всички възможни начини... просто не мога. Любимата ти чиста фолклорна песен? - От малка винаги най-много съм обичала "Лиляно моме". И до днес мога да я изпея цялата. Намери ли си пиано? - Цъ, творческият устрем на майка ми секна. :mrgreen:

3. Пука ли ти за птичия грип А H1N1, или всичко е медийна хипербола барабар с кризата, лудата крава и Китай? - Птичият грип е H5N1. H1N1 е свинският. Сега, птичият е малко неприятна работа - що?, щото наистина съществува. Има доста черни хипотези за това, което би могло да се случи, ако вирусът еволюира и започне да се предава от човек на човек. Докато свинският грип е (по всяка вероятност) изкуствено създаден вирус. Просто наистина твърде много се мрънка около него - смъртни случаи, ала-бала. И после какво се оказва? Смъртните случаи са хора, които живеят в лоши условия, нямат особено силна имунна защита и са потърсили помощ твърде късно, когато вече положението е било твърде лошо. Че това който и да е грип, все ще се развие по този начин. В България има няколко деца, които са на, забележете!, домашно лечение! Свински грип, а си стои да се лекува вкъщи. Това е просто грип като всеки друг грип и изисква същата предпазливост като всеки друг грип. Ако се разболееш, ако вдигнеш температура и почнеш да се влошаваш рязко, с кашлица и т.н., няма значение дали е свински, конски или не-знам-си-какъв-си-грип, отиваш на лекар, защото може да стане сериозно, но това не произтича от факта, че имаш баш вируса H1N1. Кацнаха ли американците наистина на Луната? - Понятие си нямам, не че ме интересува много. Когато започнат да ни колонизират на Марс, тогава ще започна да следя събитията :P

4. Кой е най-хубавият начин да запълниш освободили се изневиделица 90 мин? - Зависи от какво имам нужда. Най-често идеален вариант се оказва близък приятел, особено пък ако не сме се виждали от известно време. Може да бъде и просто малко свобода на мислите от ежедневните тревоги - хубава книга или някаква музика.

5. Искаш ли лаеща котка като на Мила? - Стара съм за тия неща. Преди около година приютих вкъщи 8-месечното диване на Димо, което ми изкара въздуха с неговите дивотии. Аз съм стара и имам стари котки, които най-много обичат да се гушкат и да мъркат. Не да дерат завесите и да търчат из апартамента с трета космическа.

6. Напиши любимо стихотворение. - Винаги много съм обичала http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 63&Level=2
Изображение
nieni
В началото бе словото

Мнение от nieni »

Да попитам:А къде и кога ходиш на френски? :?: :wasntme:s :?:s
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

nieni написа:Да попитам:А къде и кога ходиш на френски? :?: :wasntme:s :?:s
Еми към катедрата на Френска филология... в началото на всяка годин пускат групи, които по принцип са за втори чужд език и при тях се започва от нулата. Така че просто се иска от теб да се запишеш при преподавателя и след това да си ходиш и да си учиш езика. Виж, въпросът с "кога"-то, вече е малко по-сложен, защото явно се местят групи и часове... поначало се записах в понеделник в 4, но ако преместят групата, няма да мога да ходя на часовете, затова силно се надявам да не го направят.
Изображение
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Малко въпроси и от мен :)
1. Коя зодия си ? А по китайския календар ?
2. Какво те зарежда с положителна енергия и откъде черпиш този позитивизъм и очарователна харизма ?
3. Кое най-много те очарова в котките и кои техни качества искаш да притежаваш ?
4. В коя сфера на правото искаш да се реализираш ?
5. Харесва ли ти административното право ? А преподавателят по него :)
6. Харесва ли ти да мислиш в перспектива или караш ден за ден както дойде ?
За сега толкоз :flower:
Като птичка в небесата :)
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от xRainx »

MidwinterSun написа: Освен ако не е нещо с по-голяма сложност от тази на Дюн, надали ще ме грабне. Освен, разбира се, ако не говорим за изключително увлекателен стил на писане на авторката. : )
ееех, егати критериите, не й даде шанс с това сравнение с Дюн :mrgreen:

=>
не знам дали са те питали.

защо точно право? едва ли си станала жертва на модата и на 'мама и тати казаха'?

извън юридическия, с познанията ти за различни специалности, какво би избрала за себе си от
- исторически факултет
- ФМИ
- философски факултет
като най-интересна и пленяваща специалност?

мрак или светлина; дъжд или слънце?
споделяш ли романтичния възглед за стоенето без чадър под дъжда и прочие? :]
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Лош въпрос :twisted: Аууу, как ще те озоря... :?
Извинявай предварително! :bounce:

Сравни всеки от членовете на Cur, collega? ("Киро, Пора, Митьо, Митьо,/ Иво и Йордан" + Васкес) с:

1. анимационни герои
2. тези, които не си, с литературни такива
3. писатели
4. актьори
5. други твои приятели
6. исторически личности
7. напитка
8. животно
9. месец
10. свободна асоциация

и после направи' същото със себе си :)

Съжалявам, отне ми 2 секунди да го измисля :)
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Чела ли си някога фентъзи/фантастика, различно от Дюн?
Имаш среща с мъжа на живота си, да кажем в 8 вечерта. Опиши деня преди това!
Помниш ли първата си целувка?
Разкажи ни нещо от детската градина?
Нова творческа задача: охарактеризирай избрани от тебе форумци с афоризми/поговорки.
Какво мислиш за Танзания?
Кой е любимият ти съвременен деспот?
Откъде се осведомяваш за международното положение?
А за вътрешната политика на страната?
От какво се страхуваш в най-елементарен битов план?
А в емоционално-ментален?
Кажи "жмуда"!
А сетих се за нещо. Коя песен би избрала за първия танц на сватбата си?
А за погребението?
Коя ти е любимата иконка във форума?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

sientelo написа:Малко въпроси и от мен :)
Малко отговори coming right away =)

1. Коя зодия си ? А по китайския календар ? - Стрелец първа декада по обикновения, Дървена змия по китайския =)
2. Какво те зарежда с положителна енергия и откъде черпиш този позитивизъм и очарователна харизма ? - Имам едно такова малко убеждение, че щастието човек сам си го прави. Нещо като... ами нали все казваме "сивия град", "сивите улици", "сивото ежедневие"... Е, веднъж се загледах по улицата. Единственото сиво нещо по нея беше асфалтът и плочките по тротоара. Оттам нататък беше тъпкано с шарени камиончета, я на Кока Кола, я на нещо друго, автомобили и сгради в ярки цветове, рекламни билбордове, хора в ярки облекла. На практика почти нищо не беше сиво. Просто някой трябваше да си отвори очите хубаво, за да забележи това. Аналогично, от нас се изисква единствено да видим всички неща в собствения ни живот, които ни правят щастливи. Дали ще е това, че имаме прекрасни приятели, или че харесваме квартала, в който живеем. Или че обичаме да киснем с часове в библиотеката. Все работи, които човек приема за даденост. Но ако спреш да ги приемаш за даденост и си дадеш възможност реално да ги оцениш, това няма как да не те зарадва, да не те направи щастлив.
3. Кое най-много те очарова в котките и кои техни качества искаш да притежаваш ? - Котките са естествено харизматични. Те привличат погледа и вниманието не по някакъв специален и особен начин, а просто защото... са. Имат някакво излъчване, което или те притегля към тях или те отблъсква, но в никакъв случай не можеш да останеш безразличен. Едно от нещата, които най не ми допадат, е да знам, че някой е безразличен към мен.
4. В коя сфера на правото искаш да се реализираш ? - Допада ми международното право. Евентуално фирма, която развива международна дейност, нещо такова... Но не смея да правя прогнози, не знам накъде ще ме отвее вятърът.
5. Харесва ли ти административното право ? А преподавателят по него :) - АП-то само по себе си не е нищо особено, обаче Хрусанов си чете лекциите много хубаво. Кеф ти е да ходиш на тях, защото са добре структурирани и логически подредени. Де факто аз уча, слушайки лекцията.
6. Харесва ли ти да мислиш в перспектива или караш ден за ден както дойде ? - Винаги мисля в перспектива. Но разглеждам много различни перспективи, с други думи - гъвкава съм. Опитвам се да съм подготвена за поне няколко варианта на бъдещо развитие на дадена ситуация, за да не ми се налага да си блъскам главата по-късно. Но ако преследвам някаква цел, перспективата ми обикновено е очертана като права линия, която се стремя на всяка цена да следвам, т.е. да не правя компромиси с желанията си и с това, което искам да постигна.
За сега толкоз :flower: - :salute:
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

xRainx написа:
MidwinterSun написа: Освен ако не е нещо с по-голяма сложност от тази на Дюн, надали ще ме грабне. Освен, разбира се, ако не говорим за изключително увлекателен стил на писане на авторката. : )
ееех, егати критериите, не й даде шанс с това сравнение с Дюн :mrgreen:
Ами какво да ти кажа, фентъзи и фантастика не са ми присърце. Затова обикновено ме грабва само най-доброто. =)

=>
не знам дали са те питали.

защо точно право? едва ли си станала жертва на модата и на 'мама и тати казаха'?
- Много пъти са ме питали. Мноооого, много :lol:
Ок. Защо точно право? Защото така реших. Реших го на около 6-годишна възраст. Може би съм инат и затова не съм си променяла решението оттогава, може би някаква висша сила ме е карала да го следвам. Предстои да разберем.
Едно нещо знам със сигурност.
Всъщност две.
1. Майка ми ме е нарочила за адвокат още на 5-месечна възраст. Тя твърди, че характерът на един човек се познава още от бебе и моят е бил категорично подходящ за тази професия :lol:
2. Отдавна изгубих бройката на напълно непознати хора или малко познати такива, които след кратък период на общуване ми изстрелват ни в клин, ни в ръкав "абе да знаеш, ти си само за адвокат". :shock:

извън юридическия, с познанията ти за различни специалности, какво би избрала за себе си от
- исторически факултет
- ФМИ
- философски факултет
като най-интересна и пленяваща специалност?

Извън ЮФ интересите ми се насочват изцяло към психологията. Това е друга моя страст, която развих съвем сама, без абсолютно никаква помощ или подсказка от някого другиго.

мрак или светлина; дъжд или слънце? - Всичко. Всяко едно от тези има своите предимства и аз умея да им се радвам. По този начин винаги съм доволна :)
споделяш ли романтичния възглед за стоенето без чадър под дъжда и прочие? :] - Правила съм го. И ми харесва. Стига времето да е като цяло топло и след това да има къде да се преоблека в нещо сухо, за да не се разболея :lol:

Между другото, твоите въпроси остават последните за днес. За останалите ще ми трябва много повече време, с което не разполагам следобеда, а довечера няма да съм вкъщи изобщо. : )
Изображение
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”