Призив - комунисти
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Призив - комунисти
За да не флудим в много теми, нека всичко свързано с:
- камерите, фотоапаратите и CAMERA.SU
- за безплатното, качественото, общодостъпното, пърженото, препеченото, задушеното образование
- да разбием белезниците на комунизъма
- 100-те и 5 малчугана пляснали през ръцете наглите реститути
- Общия специалния гигантския и там подобен градо-селско устроен план на Студентски
- ... и прочее идеи родени на пленумите на митинг.ком
да ги коментираме в една тема, а другите да потеглят към коша.
Подлагам тази идея на обширна дискусия.
- камерите, фотоапаратите и CAMERA.SU
- за безплатното, качественото, общодостъпното, пърженото, препеченото, задушеното образование
- да разбием белезниците на комунизъма
- 100-те и 5 малчугана пляснали през ръцете наглите реститути
- Общия специалния гигантския и там подобен градо-селско устроен план на Студентски
- ... и прочее идеи родени на пленумите на митинг.ком
да ги коментираме в една тема, а другите да потеглят към коша.
Подлагам тази идея на обширна дискусия.

-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Re: Призив - комунисти
Добре, няма нужда от Жокери. То просто няма разлики 
Ааа... чука е леко наклонен, но за сметка на това спринцовката е шик.
Ааа... чука е леко наклонен, но за сметка на това спринцовката е шик.

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
В идеята няма нищо лошо.
Ако бях беден навярно щях да я подкрепям и да бъда за нея.Има много силни точки в комунизма.Разбира се има и много глупости от типа на "всички са равни".
Но аз не съм беден и предпочитам бедните да работят за мен,вместо аз да бъда рамо до рамо с тях.
По-удобно ми е разбира се.
Ако бях беден навярно щях да я подкрепям и да бъда за нея.Има много силни точки в комунизма.Разбира се има и много глупости от типа на "всички са равни".
Но аз не съм беден и предпочитам бедните да работят за мен,вместо аз да бъда рамо до рамо с тях.
По-удобно ми е разбира се.
The names of the future are stamping of impatience.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Ти въобще разбра ли идеята на анкетата.
Какво общо има с комунизъма анкетата
Просто да не флудим на много места, а на едно, понеже се вЪртят и сУчат едни и същи неща.
А това че призив са комунисти и наркомани е вън от съмнение.
Какво общо има с комунизъма анкетата
Просто да не флудим на много места, а на едно, понеже се вЪртят и сУчат едни и същи неща.

- sientelo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Моля, да не си използват класификации и лични нападки, които са извън правилата на форума. Ако имате несъгласие с разни потребители или техни идеи, моля, обръщайте се на ЛС, а не използвайте личните нападки и обиди, от тях няма смисъл. Ако темата не спазва добрия тон, ще бъде заключена и изтрита ! От модератора !
Като птичка в небесата 
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Написал си заглавието на темата така: Призив - комунисти Може да се тълкува като: призив към комунистите.Бeтон написа:Ти въобще разбра ли идеята на анкетата.![]()
![]()
![]()
![]()
Какво общо има с комунизъма анкетата![]()
![]()
![]()
Ако беше написал "Призив" - комунисти щеше да е ясно, че става дума за преносна употреба на думата. Тоест за организация или име някакво.
- the_oppressed
- В началото бе словото
- Курс: втори
Aз пък съм ЗА безплатното и качественото образование и съм против комунизма !
САМИ СРЕЩУ ВСИЧКИ
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
безплатно и качествено образование невъзможно...засега
300-500 лв. на година ( айде мадицината е малко повечко) си е направо смешно малко.Това не е реалната цена на обучението.Тя се заплаща от държавата в т.н. държавна поръчка.Това са таксите за административното обслужване.Ако и те ви притесняват - вече ще има реални студентски заеми - и вс. е о.к.Както в развитите западни страни като Великобритания например - вземаш заем , учиш и после го връщаш.Само, че както са символични таксите, така и символичен ще е и заема - цаната на едно следване не излиза повече от 2500-3000лв, а такава сума за само 2-3 семестъра в частен университет.А безплатно университетско образование няма никъде по по-развитите държави.Дори и в Германия сложиха символични такси, горе-долу както при нашата държавна порчка.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
-
baidalai
- В началото бе словото
- Специалност: political economy
- Курс: друг
Batbayan написа:300-500 лв. на година ( айде мадицината е малко повечко) си е направо смешно малко.Това не е реалната цена на обучението.Тя се заплаща от държавата в т.н. държавна поръчка.Това са таксите за административното обслужване.Ако и те ви притесняват - вече ще има реални студентски заеми - и вс. е о.к.Както в развитите западни страни като Великобритания например - вземаш заем , учиш и после го връщаш.Само, че както са символични таксите, така и символичен ще е и заема - цаната на едно следване не излиза повече от 2500-3000лв, а такава сума за само 2-3 семестъра в частен университет.А безплатно университетско образование няма никъде по по-развитите държави.Дори и в Германия сложиха символични такси, горе-долу както при нашата държавна порчка.
батбаяне, личи си че не си ходил в много 'развити западни страни'. предполагам, че затова се превъзнасяш по тях и системите им за образование. мислиш, че е много лесно със заеми... в англия, където уча ти дават заем, даже ти дават период, в който не те карат да го плащаш докато не започнеш да печелиш над 15к лири годишно, но не ти казват в рекламите, че лихвата е месечна (от 3 до 5%, променяща се е). т.е. ако не си намериш бързо работа, при която да започнеш да изплащаш (нямаш право да започваш докато учиш, дори и да работиш), лихвата ти се трупа и така.
в щатите примерно студентите завършат със $50к дългове средно, но там за разлика от англия ги натискат веднага да ги връщат. знаеш ли какво означава това? намираш си квато и да е работа, за каквито и да е пари, без да се пазариш, без да се бориш за по-добри условия и бачкаш десетилетия да си върнеш студентския заем.
не е вярно, че безплатно образование няма в европа. в малта не само не плащат такси, а и получават всички малтийци (без т.нар. mature students, които са такива дето започват бакалаври над 25 години примерно) държавни стипендии от порядъка на 150-200 евро месечно доколкото помня за училищни разходи - могат да ги харчат за книги, или да си ги съберат за компютър, квото искат.
в англия до преди 15 години такси в университетите нямаше. сега е около 4к лири на година за ЕС/УК студенти, и около 10к за хора от извън ЕС.
всъщност от една страна такова нещо като безплатно образование наистина няма. плащаме го с данъците си, които се събират от държавата. и държавата не е бедна. държавата просто харчи пари за войни в ирак, за камери по улиците, които струват милиарди и за какво ли още не, но не и за образование. свързано е пак с промяната на държавата от социална в наказателна както ти казах в онзи пост за дискусията.
поне в англия още имат държавно социално осигуряване и не плащат на ръка в болниците или пък за скъпи частни застраховки, а е включено в данъците им. и като има проблем отиваш в болницата без да плащаш нищо, лекуват те и така.
т.е. пари има, въпрос е на приоритети за какво ще се харчат.
-
baidalai
- В началото бе словото
- Специалност: political economy
- Курс: друг
и само да допълня за англия и това условие на заемите за 15к лири годишно.. това не са пари, които се изкарват лесно дори и тука. щото вече никой не работи на постоянен договор с твърда заплата, а на час и временно. като им трябваш за 2 часа, ти дават 2 часа. като не им трябваш - няма работа. без осигуровки. приятели даже работят в супермаркети и ги карат да работят всеки ден 2 часа безплатно, да подрежат кашони преди да отвори супермаркета. и нямат избор.
'гъвкав труд' му викат разни идеолози на модерния мениджмънт. да не говорим, че с последните финансови сътресения, които удариха англия супер брутално и дигналата се безработица, заплата от 1000 лири тук е като някаква фантастична история за голяма част от хората. всички са на минимална нацница, и дори и да ти дават часове по 7-8 на ден, не връзваш повече от 700-800 лири месечно.
в града, в който живея докторанти и магистри се конкурират за работа в кафенета на непълен работен ден за 5 лири на час. с които едвам успяваш да събереш около 400-450 лири за наема на стаята ти (наемите вървят 1300-1400 лири месечно за порутена къща, която споделяш с други мизерници студенти и нестуденти като теб).
такова нещо като средна класа със сигурност на работното място, социална и сяква вече се изпари. излезте от романтичния ви балон, в чиито рамки мислите 'запада.'
'гъвкав труд' му викат разни идеолози на модерния мениджмънт. да не говорим, че с последните финансови сътресения, които удариха англия супер брутално и дигналата се безработица, заплата от 1000 лири тук е като някаква фантастична история за голяма част от хората. всички са на минимална нацница, и дори и да ти дават часове по 7-8 на ден, не връзваш повече от 700-800 лири месечно.
в града, в който живея докторанти и магистри се конкурират за работа в кафенета на непълен работен ден за 5 лири на час. с които едвам успяваш да събереш около 400-450 лири за наема на стаята ти (наемите вървят 1300-1400 лири месечно за порутена къща, която споделяш с други мизерници студенти и нестуденти като теб).
такова нещо като средна класа със сигурност на работното място, социална и сяква вече се изпари. излезте от романтичния ви балон, в чиито рамки мислите 'запада.'
Еми сигурно не е толкова розово, колкото изглежда, но все пак имаш възможност да учиш, защото ако го нямаше и този заем - съвсем зле.А нали ако не си намериш работа за над 15000 паунда на година и мине срока за изплащане - ти се опростява?Или не е така?
Но както и да е.В България не е толкова скъпо образованието в държавните вузове.Дали може да стане без пари - сигурно, но не натам се движи тенденцията в нашето общество.Дали е добре да бъде безплатно - разбира се - кой не обича безплатните работи...Но няма да стане, според мен.И въпреки това условията за учене в ЕС са много по-добри и таксите по-ниски и евтини от САЩ.Чувал съм, че Харвард те цакат минимум 20000 долара такса на година, а в Кеймбридж примерно плащаш , както потвърди и ти , 3000-4000 паунда на година.В Германия и Франция ма е от порядъка до 1000 евро ( имам приятели във франция и ми бяха разправяли конкретно, но подробности не помня - символично беше май ).
А за БГ - една ниска до средна работна заплата на година не е нищо особено.Даже е символично.От една страна безплатното е добре, но и малкото заплащане си има своите качества - хората не възприемат образованието като дадено наготово и знаят, че трябва да се борят.
Но както и да е.В България не е толкова скъпо образованието в държавните вузове.Дали може да стане без пари - сигурно, но не натам се движи тенденцията в нашето общество.Дали е добре да бъде безплатно - разбира се - кой не обича безплатните работи...Но няма да стане, според мен.И въпреки това условията за учене в ЕС са много по-добри и таксите по-ниски и евтини от САЩ.Чувал съм, че Харвард те цакат минимум 20000 долара такса на година, а в Кеймбридж примерно плащаш , както потвърди и ти , 3000-4000 паунда на година.В Германия и Франция ма е от порядъка до 1000 евро ( имам приятели във франция и ми бяха разправяли конкретно, но подробности не помня - символично беше май ).
А за БГ - една ниска до средна работна заплата на година не е нищо особено.Даже е символично.От една страна безплатното е добре, но и малкото заплащане си има своите качества - хората не възприемат образованието като дадено наготово и знаят, че трябва да се борят.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
Самата тема е класификация и лична нападка. Справкаsientelo написа:Моля, да не си използват класификации и лични нападки, които са извън правилата на форума. Ако имате несъгласие с разни потребители или техни идеи, моля, обръщайте се на ЛС, а не използвайте личните нападки и обиди, от тях няма смисъл. Ако темата не спазва добрия тон, ще бъде заключена и изтрита ! От модератора !
- за камерите дискусии има тук и тук.
- за безплатното образование дискусията е тук.
- за комунизъм дискусии има тук, тук и тук.
- има си и тема за случая с детската градина във Варна - тук.
- и за ПУП на Студентски град има тема или теми, но вече ме мързи да продължа да ровя.
Всичките тези теми са за въпросните случаи/мероприятия и прочее и се обсъждат тях - проблемите, причините, следствията, провелите се неща, има ли смисъл от тях, няма ли смисъл от тях и т.н. Тази тема и просто един плювателски флууд, чийто смисъл е да се гаври някой с някого, т.е. поне според мен няма особен смисъл. Хубаво е, че призивци явно имат повече акъл от автора на темата и не се впуснаха да спорят тук и да обясняват какви са и какви не са. Но самата тема е смешна. Batbayan и baidalai започнаха хубава дискусия, но тя де факто не е за тук, а за тук. Иначе и аз бих се включила с ето тази статия, но нека в съответната тема. (:
Последно промяна от Шепот на 29 Окт 2009, 17:40, променено общо 1 път.
~ Кътчето ~
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Batbayan написа:300-500 лв. на година ( айде мадицината е малко повечко) си е направо смешно малко.Това не е реалната цена на обучението.Тя се заплаща от държавата в т.н. държавна поръчка.Това са таксите за административното обслужване.Ако и те ви притесняват - вече ще има реални студентски заеми - и вс. е о.к.Както в развитите западни страни като Великобритания например - вземаш заем , учиш и после го връщаш.Само, че както са символични таксите, така и символичен ще е и заема - цаната на едно следване не излиза повече от 2500-3000лв, а такава сума за само 2-3 семестъра в частен университет.А безплатно университетско образование няма никъде по по-развитите държави.Дори и в Германия сложиха символични такси, горе-долу както при нашата държавна порчка.
С извинение, но явно наистина не си ходил много в развитите западни държави.Ако под развита разбираме държава с висок стандарт на живот - Швеция няма такси за обучение.Това се нарича социална политика.Държавата трябва да поема цялата издръжка на бъдещите си специалисти, така тя влага в себе си.А както наскоро и сам се убедих скандинавските държави са МНОГО по-развити от Англия,Германия и Холандия, а за Франция да не говорим....нея не я слагам в схемата изобщо.В един момент това ще даде резултат и там ще се фокусира кръга на елит, като постепенно се измества от понятието за "Англия - Холандия".Историческа закономерност.
А ако ще бъде с такса.....нека бъдат топ 5 на университетите в света, поне да има за какво да плащаш.
Бисери,бисери, като е уморен човек съди по името на темата и си казва темата, съвсем нормално.
The names of the future are stamping of impatience.
Into the endless we ride...