ВидеонаблюдениеТО в СУ - ще има още дискусии през декември

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Re: ВидеонаблюдениеТО в СУ – Против или За (28.10.2009)

Мнение от Batbayan »

instinct написа: Чл. 32.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Това, че са ме предупредили, не значи нищо, защото бъдейки студент в СУ, аз не мога да избегна камерите, нали? Мерси съм на такова зачитане на моите права.

"Предвидените от закона случаи" е чудесна вратичка, оставяна от твои бъдещи колеги единствено с цел замазване на некадърността им и създаване на възможност за субективизъм (и хранилка). :twisted:
Ами аз ти казвам как седи законово ситуацията , защото ме питаш.Дори и аз да бях противник на камерите ( а не съм - според мен трябва да има камери) пак щях да ти кажа същото нещо, защото това е сух , юридически и непроменим факт.

Щом мислиш, че увъртам ти предлагам да се запознаеш с понятията - правно явление, юридически факт и фактически състав, правни последици, субективни права и правни задължения и тогава се размисли:
при какъв фактически състав законът конституира правни последици на погасяване на субективното право на лицето да не бъде снимано?Може ли по принцип ако има наличие на един фактически състав с който правната норма свързва настъпването на определени правни последици ( това включва правоотношенията и същинските правни последици) - те да не настъпят?Ако това стане какво следва ( понятието за санкцията) и т.н.
Казвам ти тия неща, защото чрез тях се обяснява защо ако има определени условия ти се отнема правото да не бъдеш сниман, но тъй като ти мислиш, че едва ли не те лъжа, защото не подкрепям твоята позиция - ето давам ти основните насоки по които ти сам ще се запознаеш с понятията и сам ще потърсиш отговор на съпроса дали е законно или незаконно да те снимат с охранителни камери, дали имаш право да не те снимат или нямаш такова право.
Последно промяна от Batbayan на 28 Окт 2009, 17:01, променено общо 1 път.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Това, че са ме предупредили, не значи нищо, защото бъдейки студент в СУ, аз не мога да избегна камерите, нали? Мерси съм на такова зачитане на моите права.
Като не ти изнася, не ходи бре.
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

(в тая тема настана тотален хаос, всеки спори с всеки (в което няма нищо лошо, споровете са си все по темата), извинете, че не ви изчитам всичките, ще отговоря директно на Томи)
Иначе, към всички - елате довечера. :mrgreen:
Tommy написа:Шепот: Глупаво е, да твърдиш, че не те интересува какъв е един човек, стига да имате общ възглед по даден въпрос. Това значи, че и най-големият престъпник, лъжец и т.н. може да се приобщи към някоя гледна точка - ще има ли подкрепа тогава?
Затова и не го твърдя. :mrgreen: Не ме интересува какви са политическите му възгледи, стига да не нарушава закона, да не е агресивен и да не е - как ги изброи? - престъпник, лъжец и т.н. Не съм разпитвала призивци какви са им политическите възгледи и за кого отиват да гласуват на избори - това си е техен проблем, не мой. Не съм чувала обаче да крадат, бият и въобще да вършат простотии. Знаеш ли, имам приятели с всякакви политически възгледи, с които по избори изпадам в безкрайни спорове като почнат да ме агитират за глупости, а аз да ги спамя със Зелените ( :twisted: ), но това не ги прави кофти хора и си продължават да са ми приятели, въпреки че не мислим еднакво.
Та, отклоних се, мисълта ми беше, че каузите на "Призив", на които съм попадала до този момент, по мое мнение заслужават доверие, затова и съм им го дала.
Tommy написа:Доверието се дава индивидуално, а не единствено въз основа на принципни сходства.
Точно така. Не виждам противоречие в мненията ни тук.
Tommy написа:Така и БСП като казаха, че ще направят живота розов с фантастичните си увеличения и спечелиха през 2005г. Следователно има значение човекът, който изказва дадена позиция, не само абстрактното й и сляпо приемане.
Двете въпросни организации са комунистически, каквито са и изказванията на "Призив". Тази "организация" не е аполитична - тя залага комунистическите си апели едва ли не във всяко изречение.
Чакай сега, човек. БСП е политическа партия. Всичките й приказки и финтове са с цел печелене на власт. Нещо общо да виждаш между реторика и действия там? Аз не. Призив са студентско движение. Те власт нямат, нито пък се стремят към власт. Те като правят нещо, го правят заради самото нещо, а не за да трупат ПР и после да не го свършат. Ето това ми харесва - не са съгласни с камерите -> действат срещу камерите. Какво печелят лично от цялата работа? Да не мислиш, че някой им плаща европейски стипендии за гражданска активност или нещо от сорта? Не. Имат лично мнение както всеки от нас във форума и извън него, но не просто си го имат, ами и се струмят да го изкажат и да дадат и на нас поле, в което да го направим.
Tommy написа:И накрая - ами след като хората, които са против камерите в СУ явно не са толкова много, за какъв сериозен проблем си говорим тогава? А за световния опит - ами доказателства, нещо...или такива неща не признавате, а ги приемате априори, защото звучи най-ефектно.
Има доста хора, които са против, това, че не всичките са активни в тази тема си е техен избор. А има и такива, които въобще нямат рег във форума (говорила съм на живо днеска).

Доказателства - не ми се ровят за линкове, има в блога на Пейо в коментарите към последните постове и в самите постове, както и един куп в блога на Богомил, в постове и коментари. Към Таймс и към къде ли не. Фактите говорят сами за себе си, ако те интересува, порови и ще намериш. (:
baidalai
В началото бе словото
Специалност: political economy
Курс: друг

Мнение от baidalai »

от блога на пейо:
http://blog.peio.org/?p=5043

Потребността от неприкосновеност на личния живот е нещо, което много трудно мога да обясня на хора, които изглежда я нямат. Когато реагирам остро на възможността да бъда наблюдаван, подслушван, следен или личното ми пространство да бъде засегнато, често срещам неразбиране и се противопоставя малоумният довод: “Аз не се притеснявам да ме наблюдават, защото нямам нищо за криене”.

Първата ми мисъл, когато чуя този аргумент, е: “този човек трябва да е безкрайно скучен, ако съвсем нищо няма за криене”, но тя не помага особено. “Ако нямате нищо за криене, то нямате от какво да се притеснявате” е лозунг и единствен аргумент на искащите тотално наблюдение и искам да се опитам накратко да обясня защо това е довод, изцяло несъвместим с ценностите и принципите на свободното общество.

По същество задаването на този въпрос представлява обръщане на презумпцията за невинност. Всеки е виновен до доказване на противното. Основно задължение на обвиняващия е да докаже всяко свое твърдение – обвиняваният може да опровергава доказателствата на обвиняващия, може да го лъже и заблуждава, но може и нищо да не прави. Извършването на виновно деяние трябва да бъде изцяло доказано от обвиняващия. Само на тези, чиято вина се счита за ясна, може да се зададе въпросът дали имат нещо да крият. Те са поставени автоматично в ролята на защитаващи и оправдаващи се – в ролята на виновния.

Как се доказва, че нещо го няма? Как доказвате, че не сте виновни по обвинение, което дори не ви е отправено? Невъзможно е. За да отхвърлите подозрението, което се хвърля върху вас, може да изискват да направите всичко, но и то няма да е достатъчно. Използващият този аргумент не знае какво търси и няма причина да спре да иска още и още. Така се постъпва в полицейските, тоталитарни държави и ако не искаме да станем такава, то трябва да не мислим за себе си като потенциални обвиняеми.

Вие наистина може да нямате нищо мрачно или незаконно, което искате да скриете. Но това означава ли, че имате нещо, което искате да покажете? Това, че не искате да прикриете нещо не означава, че имате нещо за показване. Няма човек, който да може да издържи интензивно вмешателство в интимния му живот без сериозен дискомфорт и ако не друго, предавания тип “Цената на истината” са ясен пример за това.

Това са само най-елементарните и надявам се ясни доводи срещу този аргумент. Проф. Джеймс Солове е написал нарочна разработка която се занимава детайлно с проблемите на този аргумент, която ви препоръчвам за детайлно разбиране на проблема.

Повод за написването на тази статия е дискусията “За и Против видеонаблюдението в Софийски университет”, която ще се състои днес (28 Октомври) от 19:00 ч. в зала 21-А в Историческия факултет. Надявам се тя да помогне за осъзнаване проблема, който ще става все по-осезаем.

“Невинен сте, но това не е ваша заслуга. Това е наш пропуск.”

Наблюдението е контрол. Камерите не са средство за осигуряване на безопасност, те са средство за контрол. Когато говорят за сигурност, защитниците на камерите имат предвид не вашата сигурност, а тяхната, защото за тях вие сте опасността. Идеята за постоянно наблюдение, като средство за осигуряване на подчинение е гениалната идея за затвор. Всезнаещото око на Panopticon е затворът, който осигурява подчинение чрез страх от всевиждащия пазач. В такъв затвор искат да превърнат и улиците, училищата и университетите и цялото публично пространство.

“Възпиращият ефект” на камерите не е в предотватяването на престъпления. Не е известен още случай на престъпник, който да е станал примерен гражданин, защото има камери. Наблюдението води до пораждане на сремеж за конформизъм с наблюдаващия. Наблюдаваният самоограничава поведението си, защото се намира в контролирана позиция, в положение на постоянно заподозрян в някакво нарушение и трябва чрез всяко свое действие да доказва своята невинност. Нима има по-ефективен инструмент за контрол от принудата всеки да упражнява самоцензура?

Още по-значимо е, когато става въпрос за наблюдение не в бакалия, а в университет. Най-ценното в магазина са стоките, в университета най-ценното са знанията и идеите. Контролирането на университета е потенциално контролиране и ограничаване на идеите, които се разпространяват. Университетът е както източник на знания, така и източник на критика и съпротива срещу пороците на властта. Щяха ли да са възможни студентските протести срещу правителството на Виденов, създаването на студентските организации през 1989та, ако университетът бе контролирано и наблюдавано от властващите към деня място?

Наблюдението дава информация на наблюдаващия кой с кого говори, в каква компания се движи, кога къде се намира, кой извършва нещо, което го застрашава. Когато имаме голямо количество информация за поведението на някой, то тя се превръща в информация за обвинения в нарушение и възможност за използване на репресия срещу наблюдавания. Нека да не е закон, но може да е правилник за вътрешен ред, етичен кодекс, общоприет морал, няма значение какво се нарушава, няма значение и дали в действителност се нарушава – стига да има достатъчно количество информация наблюдаваният може лесно да бъде поставен в позицията на защитаващ се.

Университетът трябва да осигурява условия и да насърчава създаването и разпространението на знания и нови идеи, а да не е източник на мракобесие. Никой не е предложил да се използват камерите за заснемане на лекции или учебно съдържание с цел разпространението му. Никой не е предложил да се използват камерите за контрол върху разполагащите с власт и възможности да извършват злоупотреби. Самата идея да понесат това, което искат за другите е абсурдна и опасна за контролиращите, както и е всяка друга идея, която застрашава властта им. Отношението между наблюдаващ и наблюдаван е отношение на власт и подчинение и затова всеки, който цени свободата си, трябва да осъзнава опасността, която представлява наблюдението.

http://blog.peio.org/?p=5037
baidalai
В началото бе словото

Мнение от baidalai »

към всички бюрократизирани мозъци във форума:
не ме интересува кво казва конституцията, нито наредбите. аз имам мозък и самостоятелно преценявам в кой интерес е наблюдението, какво се цели с него и от какви обществени и исторически отношения произлиза.
направо съжалявам такива като томи и батбаян за пълната им липса на критическо и самостоятелно мислене. вие не можете ли нищо да прецените сами, ми отваряте закона и питате висшестоящите преди всяко свое действие?! няма смисъл да се замеряме със закони, наредби и подобни, защото последните не винаги отразяват морални позиции и обществения интерес (например, това, че апартейда в ЮАР е бил законово установен не го прави морален). на дискусията питането е какво е ВАШЕТО мнение за видеонаблюдението, а не какво пише в този и онзи закон. ако беше така, дискусия нямаше да има: всички сляпо щяхме да следваме наредбите на бюрокрацията, без да поставяме под въпрос нищо.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Още един на инхалации.
Изображение
baidalai
В началото бе словото

Мнение от baidalai »

Бeтон написа:Още един на инхалации.

бетон, ти и останалите пророци на наредбите сте много интересен случай.. струва ми се, че изпадате в нещо като психологическа криза и върховно противоречие, когато някой каже, че няма нищо лошо в това да мислиш с главата си, а не да се облягаш непрекъснато на 'авторитети'..
наистина ли е толкова невъобразимо невъзможно за теб това, че си готов да ни обявиш за наркомани и не знам още какви заради това, че си позволяваме да поставяме под въпрос авторитетите?
ай стига бе...
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Аз спирам спора, защото си мисля, че вече е безмислен. Подготвям се за диско довечера, отиваме да пием.

Иначе сега не си ли на дискусийката ви. Или много бързо е приключила. :shock:
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Преди да говорим от етическа, психологическа или морално-традиционна гледна точка трябва да се поинтересуваме какво е положението спрямо действащото законодателство.Може и да звучи грубо, но е реалистично -правата и свободите човек може и да ги има като естествени права, но в реалния живот един индивид има само правата, които държавата му е определила в съответните правни норми за индивидите в общността.Тоест закона казва какво право имаме или нямаме.Дали това е правилно е обект на голяма полемика в науката и философската мисъл.Според анархистите не трябва да има налагане на правила на поведение от някаква държава, а хората да са съвестни и сами да имат такова поведение, което да отговаря на едно съвършено и отговорно общество.Уви това е утопия, поне за този стадий на развитие на човека.

И след като се изясни, че поне за момента държавата има пълното право да създава норми за поведение и чрез сила да ги вменява на гражданите - то тогава нека се запитаме - при положение, че има закон и конституция, които казват, че при определени условия гражданите могат да бъдат снимани и наблюдавани - значи реално нещата седят така.Правото формално не се интересува дали един закон е справедлив или несправедлив от обща гледна точка, а се интересува дали един закон е валиден или невалиден.В случая говорим за валидни закони, които не противоречат на конституцията и следователно са валидни закони.Тяхното действие не може да се оспорва, защото няма за какво да се захване едно отричане валидността на закона.
Сега това обаче не значи , че бидейки валиден , закона е и справедлив към всички.Ето хората, които не искат каквото и да е наблюдение се чувстват засегнати.Но правата, които те мислят, че им се нарушават са естествени права в общия смисъл на думата, а според съществуващото право в Република България хората губят правото си да не бъдат наблюдавани при определени в закона условия.Това ясно го пише във върховния закон - Конституцията.Дали е справедливо за всички е съвсем друг въпрос.Ако някой смята, че е несправедливо - то трябва да атакува конституцията и закона първо,защото нито СУ, нито магазини, банки, транспорт и т.н. нарушават закона като провеждат видеонаблюдение.Също така никъде не пише, че трябва да се иска мнението на наблюдаваните - в случая студентите.Това също може да звучи несправедливо някому, но това е факт и не защото аз го казвам , а защото така е определено в закона.Моето мнение няма никакво значение по въпроса.Важно е буквално и формално какво пише в закона.

А това дали самия закон е справедлив или не също не променя неговата валидност.Ако не ви харесва закона в този му вид - борете се за промени - организирайте протести ( законни и мирни), обърнете се към законодателния орган - Народното събрание с искане за поправки в закона и т.н.Но формално няма закон, който да казва, че съгласието на наблюдаваните е необходимо.Напротив - според закона е достатъчно те само да бъдат едностранно уведомени, като даже камерите могат да бъдат скрити.От друга страна правилника на СУ изисква решенията за дейността на университета да се вземат с решение от Академичния съвет - в който участва една малка част студенти , участници в Студентския съвет.Дали и този правилник е справедлив или не пак не е важно за това той да бъде валиден.Аков правилника се изискваше вътрешен референдум за такива решения на ръководството - о.к. значи камерите ще бъдат неправомерно сложени.Но такова изискване в правилника няма.Значи или правилника трябва да бъде невалиден ( а какви основания има за това - според него студентите имат глас, но не 100%-ов, но все пак в този университет не са само студенти за да претендират за 100%глас) или закона да бъде невалиден.Но и двете неща са валидни и формално отговарят на изискванията за един правилник и един закон.

Значи остава само това как хората ги възприемат - като справедливи или несправедливи.И ако е последното то те трябва да се обърнат към съответните органи с молга за поправка и изменение.Но това е различно от това просто да казвате - аз не искам да бъда сниман и имам това право.Или пък - аз не искам Академичния съвет да взема решения без мое съгласие.Всъщност според закона вие нямате право да претендирате за такива неща.Ако искате да можете да имате такива претенции трябва да се променят законите.А това не може да стане автоматично с акта на вашето несъгласие със същите тези закони.

А към Байдалай - човек каквото и мнение да имаме това няма да промени положението , защото само закона може да казва какво да се прави и какво да не се прави и всяко излизане от тези граници е закононарушение.Аз лично смятам камерите за полезни.Присъствал съм на случаи при които така са се разкривали кражби и мисля че не бих се отказал от една такава възможност.Да не говорим, че навсякъде вече има камери и ако се откажем от тия в СУ няма да станем по-малко наблюдавани и следени.Но като нищо няма да можем ( ако няма свидетели) да разберем кой ни е тафил джиесема, лаптопа или нещо друго.А това за мен е важно.Да не говорим, че супер се дразня на хора, които рушат училищна или университетска собственост.Искам такива хора, които драскат, чупят, замърсяват да могат да бъдат идентифицирани и наказани, след което материалната база няма да бъде подлагана на погроми и аз ще имам по-приятни студентски години, а не да има чувството че се намирам в някое гето и в неговото училище.

Това е моето лично мнение.Но то можеше и да не бъде такова.Можеше да мисля и като теб.Само че забележи - както и да мисля мога да имам претенции само според това, което пише в закона.Ако имам други претенции - никой не е длъжен да ги удовлетворява и няма на кого да се оплача от това.Дали е справедливо или не - пак повтарям е било обект на дискусии в науката и философията мнооооого столетия.Факт е обаче , че за сега държавата налага насилствено закони и пре неспазването или нарушаването им следва санкция.Държавата също определя кой какви права има.

И за да свържа нещата с камерите в СУ - след като не е нарушение на закона слагането им - то не може да се иска махането им по силата на закона.Може да се разчита на сходно виждане и добра воля от страна на ръководството , но ако не ги махнат - какво става?На кой ще се оплачат неискащите камери студенти?Не става на съда, защото от там ще им кажат, че вс. е законно.Ако ги махнат сами - това е вандалска постъпка, строго наказвана от държавата.Ако направят немирен и неразрешен протест - това пак е незаконно и ще бъдат разпръснати с полиция, ако се наложи.Тоест колкото и каквото и да си мислиме при сегашния закон така седят нещата.Ако не искате да е такла - направете нещо т, така че от НС да променят закона.Друг вариант няма.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
baidalai
В началото бе словото

Мнение от baidalai »

бат баяне, мерси за изчерпателния отговор.
разбирам много добре позицията ти, но оставам с впечатлението, че малко фетишизираш закона. т.е. от думите ти изглежда, че той не е измислен от хора, а е някаква автономна сила със собствена логика и воля.
ако законите бяха такива, от природата едва ли не, как ще обясниш тогава факта, че те се променят непрекъснато, за да са в час (поне малко) със социалните норми и отношения, които ги произвеждат?
тук се корени смисъла на дискусия като тази на призив: законите не са спуснати от някакви богове, нито растат по дърветата, а се правят от хора, чиито мотивации, позиции и цели могат да бъдат разбрани, оспорвани и променяни.
на нас не ни харесва видеонаблюдението, дори и то да се одобрява от закона. и смятам, че имаме право (да не кажа задължение) да се опитаме да променим нагласите на хората.. не виждам нищо лошо.
обратно, виждам много лошо в резигнацията и апатията към статуквото.
поздрави
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Батбаяне, мноооооого дълго и точно мнение. Байдалай също, промяната започва с дискусия. Ето затова трябва(ше) да отидете на дискусията /аз не мога, пътувам утре рано сутринта/. Ако някой има желание, моля, нека направи кратък обзор на дискусията - кой какво е говорил и до какво се е стигнало.
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

@Байдалай: Грешно си преценил позицията ми спрямо законите, но предвид че в един форум има ограничение на възможностите за разяснение на позиция - това е напълно нормално.И за да няма неразбирателства ( както често се случва по форуми и чатове, когато всеки си мисли, че другия си мисли нещо, което той всъщност не си мисли :mrgreen: ) ще обясня малко какво мисля за законите.

Законите са правила за да направят живота в обществото по-човечен, по-лесен и справедлив.Иначе ще е джунгла и ще властва правото на силата вместо силата на правото.В света има още такива държава - главно по 3-я свят.Закона се прави в интерес на хората и трябва в максимална степен да отразява нагласите и процесите в едно общество.Иначе няма да е нормално общество , а тирания в която законите са в полза само на малък кръг хора - управляващите.Но същевременно при изработката на един закон трябва да се отчитат и различните гледни точки и да се прецени, коя гледна точка има повече тежест и съответно трябва да бъде отразена в законодателството.

Да вземем например камерите за наблюдение въобще.За що са те?За да охраняват и евентуално предотвратяват престъпление или пък да дават сведения за вече извършено такова.За втората функция - вече чрез съвременната техника може да се разпознае лице от заснетия материал като се свери с датабазата на МВР със снимките на всички граждани с лична карта или чужденци с визи, временни лични карти и т.н.По този начин се улеснява много оперативната дейност на полицията и съответно могат да се намерят извършителите по-лесно, защото поне със сигурност се отговаря на въпроса "Кой е извършителя?".И тука се сблъскват две групи права - тези на хората, които искат да имат тази възможност по-лесно да се установят подробности около престъплението ( подробности , които биха се установили само със записване на камера) и правата на хората, които не искат да има камери, защото обективно това е наистина една възможност някой да злоупотреби със записите ( например в интернет има немалко записи от камери, които показват влюбена двойка в интимен момент - нещо , което е грубо нарушение на правата на тези хора и е незаконно).И законодателя трябва да отсъди и реши - кой има повече право - хората които искат да имат още една мярка за сигурност или хората, които не искат да има потенциална възможност някой да злоупотреби.Само че , законодателя дава превес на камерите не само, защото иска да наложи по-силен контрол и ала бала - не живеем в тоталитарна държава - живеехме в много тоталитарна държава на времето, но сега не е така.Според мен се дава превес , защото хората които гледат и съхраняват тези записи винаги са известни - имат им подписи, лични дании, знаят ги кои са , какви са и т.н. - върху тези служители може да се упражнява контрол за да не злоупотребяват.Дали могат - ами то в много ведомства има злоупотреби навсякъде по света, но не е толкова лесно и ако ги хванат става мнооого лошо.Има и създадени органи за такъв контрол на служители, които работят с такава лична информация по банки, учреждения, полиция и наказанията за злоупотреби са много големи.

От друга страна държавата и обществото не знае кой е потенциалния престъпник, какво си мисли той, къде да го намери и т.н.Понякога, човек който няма досие и никой не предполага може да извърши престъпление и уликите да не са достатъчни.Тогава идва ролята на камерите.Дали те са ефективни на 100% - не, разбира се.Но е винаги по-добре с камери, отколкото без тях.Да не говорим, че например на някой баща му откраднат бебето и не се знае кой точно е - тълпа голяма, бебешка количка, няма нередности - всеки може да реши, че крадеца всъщност е родител- едва ли ще има някой който да убеди бащата, че защото няма камери и няма улики и свидетели почти е невъзможно да се намери престъпника.И за да няма такива ситуации на хора пострадали от престъпление се въвеждат камери в законодателството и защото за потенциалния престъпник държавата не знае нищо и не може да го контролира и защото в повечето случаи престъпленията , които могат да бъдат разкрити с камерите са по-тежки от някаква възможна злоупотреба с материалите от камерите.За по-малко злоупотреби камерите нямат звук и не могат да ви чуят някакъв поверителен разговор.Те имат по-скоро констатиращ характер на вашите действия.

Като обобщение може да се каже, че законодателя счита , че евентуалните престъпления са по-голяма заплаха за обществото, отколкото пропуск в контрола на съответните охранителни органи и злоупотребата със записите.Затова закона дава такъв превес на камерите - защото над потенциалните престъпници не може да се установи толкова голям контрол, докато над охранителните органи може да има и 100% контрол, а при съмнение за злоупотреби се използват специални разузнавателни средства и ако се докажат злоупотреби - жална им майна на виновните.

А относно това как аз схващам законите - ами не съм съгласен със всички закони, но си давам сметка, че такова е положението и ако не ги спазвам ще ме санкционират.А аз не искам това.От друга страна мисля, че законите трябва да се променят спрямо условията и нагласите в обществото и тук е голяма и отговорна ролята на народните представители ( колкото и да са лениви и да гласуват с чужди карти :lol: :lol: :lol: ).Ако нещо не е добре конституирано в закон - хората трябва да протестират.Но преди да се вдига джангър е много важно да се разбира смисъла на даден закон, защото трябва да се представи разумен аргумент за неговата промяна.Доводи от рода - не ми харесва няма да бъдат взети под внимание от никой.

Относно хората, които сляпо се подчиняват на властите - те наистина са доста ограничени в мисленето си и о този начин се затруднява прогреса, но от друга страна вечно бунтуващите се, вечно несъгласните хора също не са особено полезни на обществото.Трябва даима някаква мяра, някакво равновесие между подчинение на законите и искането за усъвършенстване на системата.И тези желания, тези несъгласия с даден закон винаги трябва да бъдат основани на логика, която да урежда по-наболели проблеми отколкото закона в сегашния му вид урежда.Точно затова мисля, че трудно би се изменил ( нее невъзможно обаче) сегашния законов ред относно охранителните камери.Защото безизвестните потенциални престъпници и техните действия са наистина по-страшни отколкото много малката възможност на постоянно контролираните от системи за вътрешна сигурност добре известни и проследяеми охранителни служители да злоупотребят със записите.
Според мен ако тази логика се промени, тогава ще се промени и закона, но това не ми се вижда да стане скоро.

А иначе нека всеки си протестира - няма лошо.Това е право, което държавата е гарантирала на хората и това, че аз не съм срещу камерите в СУ не значи, че смятам, че протестни действия (стига да са законни) трябва да бъдат забранени.Ако успеят да си постигнат целите - ще бъдат доволни от себе си. :wink:Лично аз обаче искам камерите да останат и се надявам това виждане да наделее, но това е само моето лично мнение. :mrgreen:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
абе, няма ли някакъв лимит на знаци в пост тука
:roll:
la douleur exquise
Аватар
instinct
Да живей словото
Специалност: АФ
Курс: първи

Мнение от instinct »

Бeтон написа:

Като не ти изнася, не ходи бре.
Върни ми парите за семестриалната такса и няма да ходя.

И не ми казвай какво да правя, моля те. Има все повече причини да ти го казвам относително учтиво като съдържание и все по-налко причини да спазвам относително учтивата форма :twisted: :twisted:
Аватар
instinct
Да живей словото
Специалност: АФ
Курс: първи

Мнение от instinct »

Батбаяне, да ти отговоря само за СКГТ, че тука сте ме заринали да чета... Те вече спряха с ЕГНта, адреси, телефони и т.н. Знам, че е следене, но те тръбят, че са частна институция (абс лъжа, дискретно завоалирана чрез поредната перверзия на езика), но СУ в никакъв случай не е частна институция, нали?
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”