Стихотворения на форумците
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- xRainx
- Стенограф
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
Re: Стихотворения на форумците
да...днес не ми е до ударни:) пък и малко различия трябва..и го усещам, де :>
The storm is coming...

...let the Lord of Chaos reign.

...let the Lord of Chaos reign.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Пиши каквото щеш
Просто ми е кеф да чета "ударните" ти стихове 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
fak написа:Не си прав Христо, не си прав
ама после ше те оборвам
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Аз още чакам, бтв...Scorpion написа:fak написа:Не си прав Христо, не си прав
ама после ше те оборвам![]()
![]()
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Крито, идеен си, но това си е нож с две остриета - ако такъв контрол се въведе, то се опасявам, че няма да остане ни едно твое стихотворение тукKristo написа: Това, че всеки може да пише, не означава, че всеки МОЖЕ да пише. Все някакъв контрол на качеството и стандарт трябва да има. Дори самоконтрол до някаква степен.
Мен пък ме радва поезията на Norwegian Wood, особено онова "Отвънка ухае на дюнер..."
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
-
Sine Qua Non
- От дъжд на вятър
- Специалност: английска филология
Уау... мислех да постна нещо мое, но след тия спорове за това кой какво трябва да поства, какво се считало и какво- не за поезия, ме уплашихте.... айде чао....
You were one of a kind
One who'd never give it up
Even when they put a price on your head
Rise again little fighter
And let the world know the reason why...
тва ше се направя, че не съм го видялаScorpion написа:
![]()
![]()
la douleur exquise
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Готов съм да се жертвам, ако се налага....Blood Countess написа:Крито, идеен си, но това си е нож с две остриета - ако такъв контрол се въведе, то се опасявам, че няма да остане ни едно твое стихотворение тукKristo написа: Това, че всеки може да пише, не означава, че всеки МОЖЕ да пише. Все някакъв контрол на качеството и стандарт трябва да има. Дори самоконтрол до някаква степен..
И кой ще е критерия, а?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мила, вие не учите ли теория на литературата? В учебника ви, няма ли определение за "стихотворение" или характеристики на "поезия"?
Иначе най-лесния критерий, който аз си ползвам - ако можеш да го изпееш, значи е поезия, ако не - значи е проза...
Иначе най-лесния критерий, който аз си ползвам - ако можеш да го изпееш, значи е поезия, ако не - значи е проза...
1. Кажи ми как ще изпееш хайку?
2. Това е определение, давано във 2ри клас.
3. Поезията е най-сложния литературен род. И не си ти човекът, който ще определи какво е и какво не е поетично. Още повече, че живеем в епоха, която не признава ограничения.
3. Поезията е най-сложния литературен род. И не си ти човекът, който ще определи какво е и какво не е поетично. Още повече, че живеем в епоха, която не признава ограничения.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
1. Всичко може да се изпее, стига да има ритъм, доколкото знам в хайкуто има такъв и е строго определен. Дори бих ползвал именно този жанр поезия като пример за съществуването на правила и граници в този тип изкуство.Мила написа:1. Кажи ми как ще изпееш хайку?
2. Но още си важи - при наличието на ритъм, рима, правилна стихотворна стъпка и т.н. от т.нар "правила", творбата освен всички критерии за стихотворение, би имала и достатъчните критерии за изпяване. Ако си спомняш - стихотворенията, които учихме у втори клас, са точно такива, че има и мелодия към тях и се пеят. Като "Питат ли ме, де житата..."
3. Ако няма правила и ограничения между жанровете, защо някой си е играл да ги дели, че да им мисли и отделни имена на тях, що просто не каже "литература" и под това да се разбират есета, романи, стихове, белетристика, пътеписи, новели, хайку и т.н.? Именно разграниченията и ограниченията правят даден жанр състоятелен. Иначе, всичко написано щеше да е литература, вкл. и този ми пост. Ама той не е...
А колкото до това, че не съм аз човека, който да дава определения - ок, нека друг го даде? Ако може да си подкрепи тезата с източници като учебници по литература или уикипедия, още по-добре. Моето определение би съвпадало с каквото пише в уикипедия, например...
Ще гледам да съм кратка: Всички канони, за които говориш важат до един момент в човешката история, известен като Първа световна война. Ужасът, който изживява човечеството през тези няколко години руши всички възможни митове и канони. Изкуството заради самото изкуство, каноничното мислене, базовите архетипи са невъзможни за прилагане в свят, останал без основа. Тогава се ражда нов тип изкуство. Този период се нарича постмодернизъм и е известен точно с това, че не признава досегашните форми и канони. Нарушава всички граници, използва всички думи, всяка възможно форма на творчество. Да границите между различните литературни родове се размиват, но още повече се размиват границите между различните типове изкуство. А това какво ти самият възприемаш като изкуство е вече трета, отделна тема. Да, аз също имам слабост към добре изпълнения класически стих, но повечето ми любими произведения са създадени в бял. И ако наистина държиш да говорим с учебникарски термини, не се заравяй в уикипедия, а се разходи до библиотеката и хвърли един поглед на "Теория на литературата. От Платон до постмодернизма" на Амелия Личева и колектив. Освен това аз подозирам, че последните ти няколко мнения са чиста поза и снобизъм. Както и да е, специален поздрав със следното, което сега видях от една приятелка :
„Литературата не се твори по волята на безжизнени, анемични и немъжествени духовници, на кастрирани критици, които пеят молебствия в празни църкви; нито пък е забавление за тесен кръг избраници, заключени в кули от слонова кост – жалки и претенциозни просяци на отчаянието с ниска температура. Литературата е толкова древна, колкото и словото. Родена от една необходимост на човека, тя не се е променила, освен дето е станала още по-необходима. Вековният дълг на писателя също не се е променил. Писателят трябва да разказва за нашите грешки и падение, за нашите многобройни и сериозни неуспехи, да изведе на светло нашите тъмни и опасни сънища, за да ни приближи до съвършенството. Писателят има мисията да изрази и възпее величието на човешкото сърце и човешкия дух, смелостта на човека, изправен пред превратностите на живота, неговата дарба да обича, да съчувства. Във вечната борба срещу слабостта и отчаянието писателите са били светлите знаменосци на надеждата и движението напред и нагоре...Писател, който не вярва горещо в усъвършенстването на човека, няма право да участва в създаването на литературата...Днес ние притежаваме могъщество, каквото някога приписвахме на Бога. В своя страх и неопитност ние си присвоихме правото върху живота и смъртта на целия свят. Но ето че най-сетне рискът, славата и изборът са в ръцете на човека. И не е трудно да докажем, че той е съвършен. В самите нас и никъде другаде трябва да търсим смисъла на онази отговорност и онази мъдрост, които някога искахме от божеството. В човека е най-голямата ни надежда.”
Джон Стайнбек,
Из речта по случай получаването на
Нобеловата награда, 10.12.1962 г.
„Литературата не се твори по волята на безжизнени, анемични и немъжествени духовници, на кастрирани критици, които пеят молебствия в празни църкви; нито пък е забавление за тесен кръг избраници, заключени в кули от слонова кост – жалки и претенциозни просяци на отчаянието с ниска температура. Литературата е толкова древна, колкото и словото. Родена от една необходимост на човека, тя не се е променила, освен дето е станала още по-необходима. Вековният дълг на писателя също не се е променил. Писателят трябва да разказва за нашите грешки и падение, за нашите многобройни и сериозни неуспехи, да изведе на светло нашите тъмни и опасни сънища, за да ни приближи до съвършенството. Писателят има мисията да изрази и възпее величието на човешкото сърце и човешкия дух, смелостта на човека, изправен пред превратностите на живота, неговата дарба да обича, да съчувства. Във вечната борба срещу слабостта и отчаянието писателите са били светлите знаменосци на надеждата и движението напред и нагоре...Писател, който не вярва горещо в усъвършенстването на човека, няма право да участва в създаването на литературата...Днес ние притежаваме могъщество, каквото някога приписвахме на Бога. В своя страх и неопитност ние си присвоихме правото върху живота и смъртта на целия свят. Но ето че най-сетне рискът, славата и изборът са в ръцете на човека. И не е трудно да докажем, че той е съвършен. В самите нас и никъде другаде трябва да търсим смисъла на онази отговорност и онази мъдрост, които някога искахме от божеството. В човека е най-голямата ни надежда.”
Джон Стайнбек,
Из речта по случай получаването на
Нобеловата награда, 10.12.1962 г.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Я кажи, колко стихотворения, български, след Първата световна създадени, си чела?
Мога да помогна с мои любими от този период:
Повест
Ний
Братчетата на Гаврош
История
Ще строим завод
Парсивал
България
и прочее... да не стигам до крайности...
Постмодернизма е течение в литературата, много хора го ползват за да оправдаят липсата си на усет, казвайки - "Ами то нашето е мега-яко, така е модерно сега да се пише, вервайте ни". Аз ти говоря за елементарните правила на поезията, които ще надживеят постмодернизма, както са надживяли предишните течения или както ги наричаш - епохи. Говоря ти за минималната естетика. Говоря за това, че въпреки размиването на границите, те все още съществуват, но мнозина ги нарушават с мисълта, че всичко написано на хартия е изкуство. Но то не е. Ако ми нямаш доверие като писател, довери ми се като читател - виж пак горните линкове, ако не ти стига само думата ми. Ако пак не ми повярваш, казвай, ше ти дам нови.
И най-малкото - ако липсата на талант може да се оправдае с "Ми сега е пост-модернизъм", защо не си ме оправдала мен за моята липса, аз също "живея и творя в тази епоха"? Или все пак ще се съгласиш, че има базови норми и правила? Които очевидно ме хващат мене, щом е ясно, че не покривам минимума за естетическа стойност...
Мога да помогна с мои любими от този период:
Повест
Ний
Братчетата на Гаврош
История
Ще строим завод
Парсивал
България
и прочее... да не стигам до крайности...
Постмодернизма е течение в литературата, много хора го ползват за да оправдаят липсата си на усет, казвайки - "Ами то нашето е мега-яко, така е модерно сега да се пише, вервайте ни". Аз ти говоря за елементарните правила на поезията, които ще надживеят постмодернизма, както са надживяли предишните течения или както ги наричаш - епохи. Говоря ти за минималната естетика. Говоря за това, че въпреки размиването на границите, те все още съществуват, но мнозина ги нарушават с мисълта, че всичко написано на хартия е изкуство. Но то не е. Ако ми нямаш доверие като писател, довери ми се като читател - виж пак горните линкове, ако не ти стига само думата ми. Ако пак не ми повярваш, казвай, ше ти дам нови.
И най-малкото - ако липсата на талант може да се оправдае с "Ми сега е пост-модернизъм", защо не си ме оправдала мен за моята липса, аз също "живея и творя в тази епоха"? Или все пак ще се съгласиш, че има базови норми и правила? Които очевидно ме хващат мене, щом е ясно, че не покривам минимума за естетическа стойност...
Стига си се заяждал. Възприятието за поезия е именно това - възприятие. Естетиката, подобно на много други неща, също е относително понятие. За теб Меган Фокс е красива, за мен не - въпрос на възприятия. Аз харесвам повече Пабло Неруда, а ти - Шекспир. Отново въпрос на възприятие и преди всичко лично мнение. Имайки предвид, че това е просто форум, а не научна и/или литературна институция, не сме ние хората, които ще ограничават някого. А колкото до това кое е модерно и кое не е - изведнъж нещо стана много модерно да отричат постмодернизма, направо ще си счупи краката народа да тича и да го погребва.
А до това аз колко стихотворения, написани след войната съм чела... погледни си списъка. Все неща, учени в училище. Пробвай се с Биньо Иванов, Константин Павлов, Любомир Левчев, Александър Геров, Александър Вутимски и още, и още, и още... след това пак ще си говорим.
Или не, няма. Ти навлизаш в типичния за Кристо стил на спорене - никакви аргументи, само едно и също циклене на "аз съм прав, вие грешите". Нямам желание да водя този тип спор. Хайде със здраве.
А до това аз колко стихотворения, написани след войната съм чела... погледни си списъка. Все неща, учени в училище. Пробвай се с Биньо Иванов, Константин Павлов, Любомир Левчев, Александър Геров, Александър Вутимски и още, и още, и още... след това пак ще си говорим.
Или не, няма. Ти навлизаш в типичния за Кристо стил на спорене - никакви аргументи, само едно и също циклене на "аз съм прав, вие грешите". Нямам желание да водя този тип спор. Хайде със здраве.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens