Да разбием оковите на апатията!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Re: Да разбием оковите на апатията!

Мнение от Дичоу »

Хм...поправете ме ако греша...но ми лъха на ляво :?
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

А на мен ми вони.... Изглежда съм по-чуствителен. :wink:
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

Изображение
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Хайде стига си спамил бе, глупак! Толкова ли не можете да си съберете жалката дружинка и да вървите на...сещаш се къде. Не забелязваш ли случайно цялостното мнение за организацийката ви? :lol:
Knights of the Cross
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Ега ти флуда :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Tommy написа:Хайде стига си спамил бе, глупак! Толкова ли не можете да си съберете жалката дружинка и да вървите на...сещаш се къде. Не забелязваш ли случайно цялостното мнение за организацийката ви? :lol:
Както се разбра това не е организация, а махленска сбирка на група студенти с много свободно време и развинтена историческа фантазия и лелеяния към отдавна отминали соц времена... :lol: :lol: :lol:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Batbayan написа:махленска сбирка на група
пъпчивковци
:lol: :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
theDarkSite
Танцуващия с клавиатури

Мнение от theDarkSite »

Реших да прочета темата от началото и да видя за какво толкова иде реч, че навсякъде се дига шум, и като я изчетох цялата (не че е много) ми стана ясно, че тези, които организират тези призиви и прочие откровено не знаят какво да искат и как да го искат, да не говорим, че те очевидно не са наясно с околния свят :/

Безплатно учение и достъпно за всеки... както в някои други страни... бе човек, преди да започнеш да ги ръсиш ей така позамисли се малко (макар че подозирам, че това начинание ще ти бъде невъзможно).

Кога ще се научите да не ни сравнявате с други страни? Ние сме Бълария и всичко трябва да се съобразява с това! Други страни били с безплатно образование... а не ви ли мина през ума, че те МОГАТ да си го позволят, че всеки, излязъл от университета там МОЖЕ да си намери работа и да се издържа? Щом са ви толкова отворени исканията, можете ли да ми гарантирате задоволителна работа след като има още 2000 човека от моята специалност? Както и на всеки един друг, излязъл от висшото заведение? Можете ли да гарантирате справедливост при намирането на работа, че ще ме вземат заради уменията ми, а не заради някакви връзки? И след като искате безплатно образование наемате ли се да плащате всички доходи на университета дадени заради нас? Можете ли да плащате на преподавателите, които ще ни обучават? Изобщо освен да искате какво можете? Вашето е несравнима наглост, изобщо ви се чудя как още се показвате където и да е с исканията ви.

Защо от всички проблеми, касаещи образованието вие подхванахте парите, които биха създали още повече проблеми? Кой ще оправи нивото на образование, кой ще оправи м/ународните връзки в образованието, кой ще оправи студентския град, а? Ма не, важно е да не се плаща, да се мине натънко, пък ади всичко куцо и сакато да влезе в университета, пък тогава ще му мислим, като се задръстим съвсем.

Келеши |(s
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Не мога да се съглася с колегите, които писаха, че липсата на такса означава "наводняване" на университета.
Говорим за отпадане на таксите, не на входните изпити. Това че няма такси не значи, че 2000 души ще влязат вместо 200. Ще си влязат както обикновено, но после няма да плащат.

Това щеше да е много хубава идея, ако няколко месеца преди създаването на тази тема не стана ясно, че СУ сменя начина на прием. Поне за моя факултет знам, може и в другите да е така, че ще има кандидатстудентски изпити всеки месец. Приемът накрая ще е за тези с най-висока оценка от кой да е от тези изпити. Тук вече светва червената лампичка, че така ще се приемат само хора с отлични оценки, щото това са си 10 изпита все пак, все на някой от тях ще изкараш 6,00. Сега вече можем да говорим за "наводняване" на университета.

Относно таксите, ами не на всеки са му по силите. Примерно на мен квартирата ми е 250 лева с консум., още толкова на месец за храна, учебници и транспорт и по някое време и още 250 за такса. Аз не съм от София. Заплататите в Русе са максимално до 400 лева. В София са минимално 500. Така че като говорим дали сумата е малка или голяма, трябва да се отчете, че ние сме страна с много ясни контрасти в начина и нивото на живот.

Сега, за да не кажете: ти бедния селянин, върви си у селото, държа да отбележа, че считам за нормално и може би правилно в най-старото и престижно Висше училище в страна с 1300 години история да се плати някаква сума за обучение. В чуждите страни (визирам САЩ, не Дания) престижните колежи имат такси. Само долнопробните, държавни в повечето случаи, нямат. Но не бива наистина да сравняваме и така смело да прехвърляме някакви обществени модели и норми от едно общество към друго, без да отчетем спецификите на тези общества. Ако ще правим така, нека тогава пренесем размерът на данъците от САЩ или Дания върху нас. Какво ще стане? /Данъците в Дания са едни от най-високите в ЕС/

Надявам се от дългото ми мнение разбрахте, че проблемът е многопластов и има доста гледни точки. Със сигурност обаче прехвърлянето на модели (Copy-Paste) от друга страна в БГ не е решение и никога няма да бъде. Ако имаме същите заплати, стандарт, самосъзнание и хилядите други неща, които са ни "изкривени" от времето и историята, тогава може би... :wink:
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

theDarkSite написа: Щом са ви толкова отворени исканията, можете ли да ми гарантирате задоволителна работа след като има още 2000 човека от моята специалност? Както и на всеки един друг, излязъл от висшото заведение? Можете ли да гарантирате справедливост при намирането на работа, че ще ме вземат заради уменията ми, а не заради някакви връзки? |(s
Въпросът ти е некоректно зададен. Ние сме студентско-ученическо движение, а не държавна институция, че да гарантираме каквото и да било. Във вълчото време, в което живеем, всичко се постига с борба. Нищо не се дава даром. Затова създадохме и "Призив" - като форма за организирана борба за по-добро образование. Лошо ли е това? Аз мисля, че не е лошо.

Иначе на твоя въпрос, ще отговоря с въпрос:
Е сега като има такси, някой гарантира ли ти "задоволителна работа" и "справедливост"?

Изображение
Аватар
theDarkSite
Танцуващия с клавиатури

Мнение от theDarkSite »

prizivzaborba написа:
Въпросът ти е некоректно зададен. Ние сме студентско-ученическо движение, а не държавна институция, че да гарантираме каквото и да било. Във вълчото време, в което живеем, всичко се постига с борба. Нищо не се дава даром. Затова създадохме и "Призив" - като форма за организирана борба за по-добро образование. Лошо ли е това? Аз мисля, че не е лошо.
Начинанието на едното не изключва другото. И да не сте, засягате въпроси, които са на държавната институция, без лично да се замесвате в тези въпроси. Не се прави така. Ако искате подобрение на нещо покривате пряко или косвено всичко, свързано с този проблем. Всеки знае да иска, но очевидно не сте от хората, които давате решение на проблемите, за които искате оправия.

И за какво вълче време говориш, можеш ли да поясниш о.О И за разлика от кое друго време, защото аз съм останал с впечатлението, че България винаги е била в такова кофти време. За мен това ваше щение е само наливане на масло в огъня без да сте се запасили с пожарогасител, дори и с кофа вода ;)
prizivzaborba написа:Иначе на твоя въпрос, ще отговоря с въпрос:
Е сега като има такси, някой гарантира ли ти "задоволителна работа" и "справедливост"?
Аз уча в ЦИЕК, Индология, и хората, които поддържат специалността осигуряват до колкото е възможно бъдеще на индолозите, завършили катедрата. Има и ходене до Индия, специализация там, плаща се университета, билета и прочие. НО... всяка година се отпускат 2-3 стипендии за Индия, и преподавателите с много зор осигуряват стипендии за всички желаещи, които са стигали макс до 6 на година.

Също така при търсене хора за външни назначавания се търсят завършили език от катедрата в СУ или друг университет, не кой да е. (С малки изключения заради връзки, но са изключително малки).

Да речем, че ващо стане. Имайки се предвид, че и изпитите не са толкова затегнати колкото преди след такава промяна в индологията могат да се напъхат едно 30-40 човека (освен ако не си останат ограниченията на бройка в катедра, макар че аз по друг начин разбирам да се приемат всякакви в университета). До 4-ти курс сигурно ще се нагърмят 10-15 човека желаещи за Индия и заради някой връзкарчета или натисквачи аз, който съм се бъхтил 4 години мога да остана с пръст в уста.

Може и да не е много точен примера, защото Индологията и всяка една в ЦИЕК специалност е дълбоко уважаваща себе си и вързана с куп други организации, които си правят чистките и накрая получават стаж тези, които заслужават. Но мисълта ми е, че сега, при по-малко места, по-малко завършващи всяка година има възможност да се намерят места за работа за почти всеки. След масово връхлитане от всички страни в учебното заведение и без нужната чистка за да останат наистина добрите, които заслужават да бъдат наети, ще стане един хаос. То и сега се наблюдава нещо такова. Давам пример с правото - забелязвам във всеки квартал, всеки град, има по 10-15 адвокатски кантори, ако станат повече хората стават повече кантори и аз ако не познавам някой адвокат лично изобщо няма да знам към кой да се обърна.

Образованието не е за всеки, драги, и за жалост тука единствената чистка са таксите и ограниченията в бройка. Дори те не помагат.

П.П. george.merlin го е казал много добре, евала!
Последно промяна от theDarkSite на 26 Окт 2009, 21:23, променено общо 1 път.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

theDarkSite написа:Образованието не е за всеки, драги, и за жалост тука единствената чистка са таксите и ограниченията в бройка. Дори те не помагат.
Колега, не може да го убедиш и да му промениш комунистическото мислене. :shock: :shock: :shock: :shock:

В интерес на истината и по времето на БКП висшето не е било за куцо и сакато. Можело е да се кандидатства макс на 2 места (не като сега на по 5 хиляди места в 500 градове, села и паланки) и ако не ме лъже паметта не може и 4645645654 кампании да се пробваш да се правиш на такъв, за какъвто не ставаш, а и по този показател си е имало лимит.
Изображение
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Да речем, че ващо стане. Имайки се предвид, че и изпитите не са толкова затегнати колкото преди след такава промяна в индологията могат да се напъхат едно 30-40 човека (освен ако не си останат ограниченията на бройка в катедра, макар че аз по друг начин разбирам да се приемат всякакви в университета). До 4-ти курс сигурно ще се нагърмят 10-15 човека желаещи за Индия и заради някой връзкарчета или натисквачи аз, който съм се бъхтил 4 години мога да остана с пръст в уста.

Може и да не е много точен примера, защото Индологията и всяка една в ЦИЕК специалност е дълбоко уважаваща себе си и вързана с куп други организации, които си правят чистките и накрая получават стаж тези, които заслужават. Но мисълта ми е, че сега, при по-малко места, по-малко завършващи всяка година има възможност да се намерят места за работа за почти всеки. След масово връхлитане от всички страни в учебното заведение и без нужната чистка за да останат наистина добрите, които заслужават да бъдат наети, ще стане един хаос. То и сега се наблюдава нещо такова. Давам пример с правото - забелязвам във всеки квартал, всеки град, има по 10-15 адвокатски кантори, ако станат повече хората стават повече кантори и аз ако не познавам някой адвокат лично изобщо няма да знам към кой да се обърна.

Образованието не е за всеки, драги, и за жалост тука единствената чистка са таксите и ограниченията в бройка. Дори те не помагат.
Виж сега, ние като се борим за безплатно, общодостъпно и качествено образование, не значи, че сме за връзкарството и натисквачеството, които те притесняват (все едно сега ги няма?!?). В крайна сметка, ако ти си добър студент и обичаш специалността си, със сигурност ще успееш да се реализираш. Но защо трябва да се пречи на тези, които обичат същата специалност не по-малко от теб, но нямат твоите финансови възможности, да нямат право да учат това, което желаят? Не ти ли се струва, че това е доста несправедливо? Не ти ли се струва, че това е образователна сегрегация?

Изображение
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

prizivzaborba: Явно нещо много не схващаш за какво ти говорят. Държавното образование се храни все отнякъде. Мястото, от което взима пари е държавата. Ако университетите не взимат такси, което се радвам, че няма да стане, то тези пари ще се придобиват чрез редовни данъци. Само че тези данъци са общи и се плащат от всеки гражданин, независимо от квалификацията му. Защо тогава не скочите, че хора, които са общи работници, ще плащат образованието на вишистите? :lol: :lol: :lol:
Knights of the Cross
Аватар
theDarkSite
Танцуващия с клавиатури

Мнение от theDarkSite »

prizivzaborba написа:

Виж сега, ние като се борим за безплатно, общодостъпно и качествено образование, не значи, че сме за връзкарството и натисквачеството, които те притесняват (все едно сега ги няма?!?). В крайна сметка, ако ти си добър студент и обичаш специалността си, със сигурност ще успееш да се реализираш. Но защо трябва да се пречи на тези, които обичат същата специалност не по-малко от теб, но нямат твоите финансови възможности, да нямат право да учат това, което желаят? Не ти ли се струва, че това е доста несправедливо? Не ти ли се струва, че това е образователна сегрегация?
Хората, които се стремят към нещо намират начин. Никъде не съм споменал, че аз нямам проблем с финансите, че понякога сме на косъм заради наем, семестри и други неща (живея на квартира, за да ми е по-удобно да се съсредоточавам в/у специалността си, това също струва нещо), но не съм се оплакал нито веднъж от това, че в СУ има такси. Да не говорим, че познавам и хора, които откровено са на границата. И знаеш ли какво? Вместо да се оплакват, че има такси и незнам какво си, както правите вие, работят, за да си ги изкарват тези пари, демек намират начини.

Както мерлин каза по-горе, този университет си заслужава парите, които взимат за такси, защото за тези пари получавам знанието, което искам. Аз давам, той дава обратно. Ако не даваме такси на какво си способен да замениш тази възвръщаемост на знанията, които получаваш от университета?

А и... сподели ми, ако обичаш, как се целите към качествено образование, какво сте предприели досега? Защото освен за парите за друго не съм видял да вдигате шум.

И да знаеш, лекциите са отворени за всеки, който иска да слуша, независимо дали е студент или не ;) И хората са отворени за всеки, който се интересува и има потенциал, така че пак казвам, който иска, намира начините, а не се оплаква само ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”