Лекции по фински език

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Лекции по фински език

Мнение от Търговецът на кристал »

Ама чакай сега - никой не те е вързал да ходиш. Ако искаш, ще ходиш, ако искаш - не. Какво значи да си ангажиран задължително, при условие, че го записваш доброволно? Оценката, която евентуално ще получиш, няма да фигурира никъде (поне при мен). Въобще не го мисли като нещо, свързано с университета - просто все едно си на езиков курс, който обаче ти е безплатен. Толкова.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
ivandavidov
В началото бе словото
Специалност: Магистър по Софтуерни Технологии
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ivandavidov »

Здравейте!

Обръщам се към всички, които поназнайват английски и/или фински с една молба:

От известно време поддържам връзка с хората от университета в Хелзинки, които са разработили ето тази система за самообучение по фински език:

http://donnerwetter.kielikeskus.helsink ... -index.htm

Идеята е, че от университета са съгласни да публикуват и българска версия, стига да има кой да я направи. В случая аз се наех да преведа текстовете на книжовен български език, но тъй като се очертава да съм доста дълго време в чужбина, имам нужда от помощ!

Ако някой има желание да се включи в проекта и да помоне с превода на текстовете, ще съм му много благодарен. Проектът не е комерсиален, т.е. от това пари няма да се спечелят, но според мен това е добър плюс за CV-то, а и от университета ще добавят в Copyright бележките (които се виждат на всяка страница) хората, които са работили по българската версия.

Който има желание и възможност да отдели малко време - нека ми пише и с удоволствие ще дам повече подробности!
<<< Иван Давидов >>>

ITIL v3 Foundations Certified
Cambridge First Certificate in English
Sun Certified Java Technology Instructor
Sun Certified Java Programmer
Sun Certified Solaris Associate
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти

Мнение от Armin^^ »

Аз имам един въпрос. Нещо ми убягна тази тема последните седмици... Та, мога ли без да се записвам и прочие простотии да правя да си посещавам лекциите? Не се натискам за кредити, просто искам да науча езика. И без това уча във ФМИ, така че едва ли ще ми раздават кредити като стари пари.
Изображение
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Специалност: Скандинавистика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

Е, как върви суомито, справяте ли се с изобилието от падежи? Аз също се интересувам от този език, но мисля да го оставя за по-нататък, понеже засега се боря със svenska. Ако искате да научите повече за Финландия, мога да ви препоръчам "Страната на полярната звезда" /Юрьо Варпио, изд. Хемус, 1999/; мисля, че е преведена от преподавателят, който ви води. Ha det så bra! (;
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Armin^^ написа:Аз имам един въпрос. Нещо ми убягна тази тема последните седмици... Та, мога ли без да се записвам и прочие простотии да правя да си посещавам лекциите? Не се натискам за кредити, просто искам да науча езика. И без това уча във ФМИ, така че едва ли ще ми раздават кредити като стари пари.

Най - добре е да се свържеш с преподавателката по и-мейла или да дойдеш по време на лекцията (всеки четвъртък от 16 до 18 часа) и лично да я питаш. Тя е човекът, от когото зависи това, но предполагам, че няма да има нищо против.

Nattevandrer, благодаря ти за препоръката! На мен би ми било интересно да прочета книгата, тъй като се интересувам не само от езика, но и от историята и културата на страната. :D
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Е, няма проблем и да се "запишеш" и просто да не отидеш на изпит накрая. Това е СИП (или както там се води), просто няма да получиш оценка и да вземеш кредити - точно както го обмисляше.
Blood Countess написа: На мен би ми било интересно да прочета книгата, тъй като се интересувам не само от езика, но и от историята и културата на страната. :D
Мога да ти дам "Финландия" от поредицата на "Рива", тя е с по-суховато историческа насоченост (както и всички от поредицата), но е добра. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Norwegian Wood написа:
Blood Countess написа: На мен би ми било интересно да прочета книгата, тъй като се интересувам не само от езика, но и от историята и културата на страната. :D
Мога да ти дам "Финландия" от поредицата на "Рива", тя е с по-суховато историческа насоченост (както и всички от поредицата), но е добра. :D
Чудно! Може да ми я дадеш, когато ти е удобно! :)
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

Norwegian Wood написа:Е, няма проблем и да се "запишеш" и просто да не отидеш на изпит накрая. Това е СИП (или както там се води), просто няма да получиш оценка и да вземеш кредити - точно както го обмисляше.
А случайно да има(ш) "Швеция", "Дания" или "Исландия" от тази поредица? (;
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Цъ, за съжаление. Иначе бих ти дал.
В "Нордика" има разни работи на английски - "Denmark" (шаренка една, издание на датското външно министерство); "Sweden. The Nation's History"(една синя, от края на седемдесетте); една за шведската външна политика през 20-ти век(по-новичка някаква), които можеш да си четеш. докато почнеш да се оправяш с шведския. Те са при книгите на съответните езици, не при тия, българските, така че леля Искра би трябвало да ти ги даде. :P
Специално за Швеция може да има и още - там литературата е най-много.
Може да има и разни неща на немски, не знам.
"Швеция" на проф. Ганчева и "Синьо+жълто=зелено" от същия автор са почти задължителни, можеш да ги вземеш от библиотеката за малко срещу лична карта(sic!), за да ги снимаш. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Steinn
В началото бе словото
Специалност: Социология

Мнение от Steinn »

Nattevandrer написа:
Norwegian Wood написа:Е, няма проблем и да се "запишеш" и просто да не отидеш на изпит накрая. Това е СИП (или както там се води), просто няма да получиш оценка и да вземеш кредити - точно както го обмисляше.
А случайно да има(ш) "Швеция", "Дания" или "Исландия" от тази поредица? (;
Има за Швеция, Дания и Исландия. В Нордика ги има и трите. Има и книгата на Вера Ганчева за Швеция. Проблемното е, че не се изнасят от библиотеката. :mrgreen: Иначе ако тръгнеш да ги търсиш по книжарниците, никакъв шанс. Едвам открих книгата на В. Ганчева. Днес разгедах сайта на издателството, което ги издава, и се оказа, чеможеш да си ги поръчаш направо оттам. :D Ето, примерно, книгата за Швеция: http://www.rivapublishers.com/index.php ... ook_id=348
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

Tack. (;
Аватар
Steinn
В началото бе словото
Специалност: Социология

Мнение от Steinn »

Vær så god! :D
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Цъ.
Тия на "Рива" си ги има по книжарниците, ако не ти се занимава да ги поръчваш, спокойно можеш да напазаруваш оттам. :D
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

/... ... .../
Последно промяна от Solveig на 12 Юни 2010, 23:19, променено общо 1 път.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Ами аз съм говорел с разни хора с интереси по-скоро към историята (, и те са ми казвали, че били хубави. Суховати, с фокус върху дати, събития, икономика, обществена структура и прочее, не са много "странознанчески" (в което и аз се убедих), но има много ценни работи.
А транслитерацията на личните имена е убийствена. :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”