Шепот, нека това че съм 1-ви курс отново не те заблуждава - сумарно годините ми като студент са повече от твоите, при това не само в СУ, но и в чужбина.Добре знам каква е разликата между университет и училище.Но не за това спорим тук.Ти казваш, че в миналото е нямало камери и всичко си е текло по нормалния ред.Но не мислиш ли че това е ретроградно мислене?
В миналото е нямало коли, а коне и каруци.В миналото е нямало ток.В миналото медицината не е била развита.И все пак хората са живели по някакъв начин и в миналото, нали?Даже , може би, средновековния човек е бил по-щастлив от модерния човек , свикнал на супермаркети, телевизия, гадни снаксове...Може би, но това не значи че може и трябва да се върнем до този стадий на човешко съществуване.След като има камери, след като има процедури и начини те да се използват в интерес на обществото , а в случая студентите аз не мога да разбера какво толкова се притеснявате?И как да не е нарушаване правата на един човек ако заради други нивото на сигурност падне?След като камерите не пречат никому обективно искането те да се махнат е против субективните права на другите да получат желаното от тях ниво на сигурност.
По закон мнението на служителите или в случая служители и студенти не се взима под внимание, когато ръководството или МВР реши да слага камери.Закона изисква само да се уведомят хората за наблюдението.Нищо друго.
Да не говорим, че инвестицията е вече направена, а камерите са сложени.Никой няма да тръгне да връща техника и пари.Така че , ситуацията е вече решена.Ако не ви харесва - ходете да учите другаде, където няма такива екстри.
И ако толкова сте влезли в параноята за камерите и картите в СУ нека ви кажа за нещо, което е още по-възможно за пряко следене, но вие сте се примирили вече.Това са електронните карти за градски транспорт и валидаторите.Освен автобуслите, които предстоят да бъдат преустроени, всеки транспорт си има валидатор на който като си минете картата се отчита кой сте, на какво сте се качили, кога и т.н.А в метрото освен тази информация има и камери, които ви снимат хубавата студентска физиономия.Интересно ми е какво правите за това?Нищо, нали?А защо тогава лаете срещу камерите на СУ и евентуално бъдещите магнитни карти?