"Свободен вестник"

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: "Свободен вестник"

Мнение от alter ego »

Става ми все по-скучно... :|
Моля да се придържате към темата!
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

alter ego написа:Става ми все по-скучно... :|
Оф, и на мен. Никой не пише в тоя форум. Още по-малко се пише във форума на ФЖМК... Бахти скуката...
Пишете по темата ,моля !
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

аз имах предвид "Свободен вестник"... :|
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

alter ego написа:аз имах предвид "Свободен вестник"... :|
Е, що бе, статията на оня тип, който се оплакваше, че не го пускали на общежитие, понеже имал невзети изпити, е шедьовър на журналистиката. Както и оная, в която се обясняваше, че в Студентски град е мръсно и трябва внимателно да си подбираш съквартирантите.
Аз като ги прочетох тия двете, ми стана толкова интересно, че хвърлих вестника, за да не почина от сърдечен удар, ако почна да чета трета статия.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

За това говоря и аз! Чудят се какво да пишат. Ама то, много медии, много нещо, баси! :shock:
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Третата статия можеше да е оная със съвети как да си направим студентски сандвич, проскайки въпросната газета на пода в общежитието вместо маса :wink:
Какво да правиш: неудобните теми са като Новите дрехи на царя, а иначе не пращим от актуални събития, т.ч. бездомният тип с невзетите изпити е най-малкото, което можем да очакваме.
Аватар
george.merlin
Драскач

Пак минавам в опозиция - хора, вие знаете ли как се прави вестник? Не? - Ами мнооого трудно. Има си железни срокове, заковани рубрики и понякога редакторите се чудят с какво да запълнят някоя дупка. Писането и правенето на вестник е тежка интелектуална работа, за която колегите ми не получават заплащане. Дължите им поне малко уважение.

Ако смятате, че можете да пишете по-добре, на по-важни теми, ами пишете. Но застанали веднъж пред белия лист ще видите, че не е толкова лесно да се пише. Не всеки умее да формулира и канализира мислите си по правилния начин за писмена комуникация. Много е лесно да критикувате, но защо не се захванете вие? Нямате време? Работите? Не ви се занимава с глупости? ами недейте да четете вестника. Не стига, че колегите будуват по цели нощи за да изкарат броя, вкарват емоция, нерви и време в това начинание, не получават пари, ами и че сте седнали тука да им казвате колко голям боклук е вестника и как ще получите сърдечен удар ако го четете....
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Кога излиза следващия брой? (:
И в крайна сметка не ми стана ясно- как ще се сдобия с него? :lol:
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

george.merlin написа: - хора, вие знаете ли как се прави вестник? Не? - Ами мнооого трудно. Има си железни срокове, заковани рубрики и понякога редакторите се чудят с какво да запълнят някоя дупка. Писането и правенето на вестник е тежка интелектуална работа, за която колегите ми не получават заплащане. Дължите им поне малко уважение.

Ако смятате, че можете да пишете по-добре, на по-важни теми, ами пишете. Но застанали веднъж пред белия лист ще видите, че не е толкова лесно да се пише. .
Ей, много ме кефи тая (българска) черта.
Ти му казваш, че броят на вестника е слаб, а той почва да се дърля - то не е лесно, айде вземи ти да пишеш.
Все едно аз да кажа на Краси Аврамов, че не може да пее, а той да ми каже - ела ти да пееш.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
george.merlin
Драскач

Наистина ми е интересно как определяте, е броят е слаб? Медийни специалисти ли сте, експерти ли сте някакви? Вие сте просто читатели. Имате право нещо да не ви харесва, не да изказвате "авторитетни" мнения за професионализмът на колегите ми. Щом критикуваш трябва да си готов да посочиш модел за подобрение или направо да покажеш нещо по-добро. В случай критикувате вестника - направете по-добър и пишете по-хубаво. Не знам какво толкова негативно намираш в това, Norwegian Wood? Аман от разбирачи, които от всичко разбират, ама никога не са се докосвали до това - било то футбол, медии, медицина, дизайн и реклама, политика и хилядите други неща.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Не е нужно да си медиен специалист, за да разбереш, че една статия е тъпа. По-горе бяха дадени достатъчно примери за такива шедьоври от новия ви брой.
Както и не е нужно да си завършил Музикалната академия, за да разбереш, че "човекът глас" не може да пее. Просто е. А ти спри да се тръшкаш като бебе.
И благодаря за поканата да се присъединя към бранша ви, но ще се въздържа. :mrgreen:
ед: иначе ще ти дам малък хинт - като читател не искам да чета това, което вече знам. Което мога да разбера от всеки втори кибик в кварталното кафене. Не искам да ми пишат как да си направя студентски сандвич и че е мръсно в Студентски град. Не искам някакъв ощетен от живота шемет да се оплаква от страниците на вестника, че не го пускали на общежитие, понеже.... имал 2 или повече невзети изпита! Ох, милият. Жертвата на образователната система...
Нужно ли е да се казвам Георги Лозанов, за да разбера, че горните статии не стават?
П. С. - и за да не ми извръщаш думите - както по-горе писах, не съм чел целия ви вестник, напълно е възможно тия статии да са ме отказали от възможността да прочета хубавите спортни страници. Примерно.
Аватар
george.merlin
Драскач

Първо да уточня, че аз не съм част от екипа на вестника. Моето мнение е лично и не трябва да се приема като становище на редакторите. Все пак съм част от Факултета по журналистика и всичко, което се случа и прави там ме засяга лично, съответно и реагирам лично и емоционално.

Нужно е поне малко образование и опит, за да можеш да прецениш дали някой умее да пише или пее. Това с "вроденото образование" не минава. Аз нищо не разбирам от автомобили и ако тръгна да се изказвам, че новото Ферари, примерно, е пълен боклук, ще стана смешен. Както и всеки друг. За да критикуваш някого от някоя сфера, трябва и ти да си там, да си запознат с нещата. В случая ти не си, а очевидно и не проявяваш интерес. Следователно мнението ти не може да дава оценки за качеството на вестника. Можеш да кажеш: да, прочетох го и не ми харесва това, това и това. Ок, ти го направи вече. Но е логично да кажеш и защо не ти харесва, какво очакваш да видиш в този вестник? това не прочетох в мнението ти.

То и на мен много неща не ми харесват в живота, ама само с контатации не се променят нещата. Хубаво е да се научим, че когато критикуваме трябва да дадем рационална аргументация и да предложим нов вариант, който поне на нас ни харесва.

Кажи какво би ти било интересно да прочетеш? Какво искаш да има във вестника?
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

^^ Аз казах само, че ми е досадно да го чета. Не ми вменявайте разни вини, дори и за това, което не съм казал.
За професионализъм май имам право да говоря поне колкото списващите този вестник. :wink:
Мъката по белия лист е обхващала и знаменити писатели, но да се оправдават начинаещи драскачи с нея, не може да бъде никакво извинение. Извинявайте за драскачи, но ми се струва на място.
Като ви е много трудно и кофти, откажете се! Вероятно в друго сте по-добри - просто не сте го открили още, ако съществува, разбира се! :roll:
Нещо яхнах метлата... :evil: Но след сравнението с новото Ферари, не издържах, влезте ми в положението! :mrgreen:
Аватар
george.merlin
Драскач

:) Колегите ми учат как се прави вестник и този вестник им е учебен. Вероятно професорите, които ги учат разбират повече от тебе /но пък знае ли човек..../. Естествено, че ще се откажат, ако не намират някакъв смисъл в правенето на вестника. Ако не ви харесва, откажете се да го четете. Или направете по-хубав :D
Аватар
pSy_ZeRo
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от pSy_ZeRo »

Брех, каква активна дискусия се заформи в тази иначе-толкова-спокойна-форумна-тема :lol:

Колеги, радвам се (колкото и тъпо да звучи), че намирате броя за тъп. Радвам се (пак е тъпо) също така и че не смятате за правилен подбора на темите сред морето от събития в СУ. Радвам се (знам, тъпо е) и че в тия две страници не видях едно предложение за тема, по която да бъде подготвен материал. Радвам се, бе, много даже. :compress:

Сега сериозно. "Свободен вестник" се прави от хора, които, за съжаление, не са равномерно разпределени из факултетите и вероятно се пропускат разните "ужасно важни и очевадни неща, копеле"... Тук идва ролята на обратната връзка, тоест да дадете по едно рамо и да кажете каква ви е болката.

За професионализъм, солфеж и Георги Лозанов някак ми се струва, че няма да е ужасно добре да си говорим, обаче :mrgreen: Надали в свободното си време хора на 20 години биха могли да направят нещо с качествата на "Капитал"... Има го и другото, де - крайно недотавният екип на "Свободен вестник" прави нещо, което не се е случвало в нашия слънчев ВУЗ от 2005г. По-умните явно са над тия неща.

Вече не съм част от екипа на вестника поради хроничния недостиг на време (редакторство тук+редакторство там+лекции=ужасно малко сън и оставени две леви ръце върху всичко) и не мога да кажа нищо конкретно за следващия брой. Струва ми се, обаче, че ще ви хареса повече от последните два.

Толко по темата.
Smash the mirror, smash the dreams...

Обратно към “Студенти - общ форум”