КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Diegooo
- Драскач
- Курс: кандидат-студент
Re: КСК- История 2010/ 2011
Тоя Борис е истинско мъчение!
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Отначало е труден Борис, но после ще осъзнаеш, че е една от най-лесните теми.Има 4 основни въпроса :
1.Съюзът с Великоморавия с/у немците
2.Съюзът с немците с/великоморавия и войната с Византия от 863г.
3.Лавиране между Константинополската патриаршия и Римокатолическата църква ( тука има 5-6 събития и 3-4 личности да запомниш - внимавай за хронологията обаче)
4.Посрещане и дейност на Кирилометодиевите ученици в България
Темата е сладурска, така че се стягай да учиш.Първо се учи най-общо ( по подобни елементарни и обобщаващи планове като тези 4 точки, които написах по-горе.После по всяка точка се учат подробностите.Накрая се чете всичко по няколко пъти и се преразказва точка по точка.).
Виж и тук - на мен много ми помогна това за изпита, макар че не е нужно да се учи чактолкова подробно.Една идея по-малко е достатъчно, но и толкова подробно да знаеш хронологията и събитията няма да навреди, но ще отнеме много усилия и време.
http://historyexam.hit.bg/
1.Съюзът с Великоморавия с/у немците
2.Съюзът с немците с/великоморавия и войната с Византия от 863г.
3.Лавиране между Константинополската патриаршия и Римокатолическата църква ( тука има 5-6 събития и 3-4 личности да запомниш - внимавай за хронологията обаче)
4.Посрещане и дейност на Кирилометодиевите ученици в България
Темата е сладурска, така че се стягай да учиш.Първо се учи най-общо ( по подобни елементарни и обобщаващи планове като тези 4 точки, които написах по-горе.После по всяка точка се учат подробностите.Накрая се чете всичко по няколко пъти и се преразказва точка по точка.).
Виж и тук - на мен много ми помогна това за изпита, макар че не е нужно да се учи чактолкова подробно.Една идея по-малко е достатъчно, но и толкова подробно да знаеш хронологията и събитията няма да навреди, но ще отнеме много усилия и време.
http://historyexam.hit.bg/
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- elenita
- В началото бе словото
може ли да ми кажете от кои учебници учите 
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
По принцип най-отдолу в конспекта са посочени учебниците, но не разчитайте само на тях. Там информацията е доста оскъдна, липсват години, събития и т.н.elenita написа:може ли да ми кажете от кои учебници учите
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Само дето Новата история не е развита толкова добре. А и в това помагало в темата за Борис липсва Фотиевият събор. 
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Един Фотиев събор нищо не е...
Иначе в Нова история пропуски има само във ВРУ, където темата свършва с избирането на Батенберг.
Иначе в Нова история пропуски има само във ВРУ, където темата свършва с избирането на Батенберг.
- Uprising
- В началото бе словото
Batbayan мерси за линка 
Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out.
http://www.youtube.com/watch?v=xfq_A8nXMsQ
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Учете дати, кандидат-колеги..... много дати....всички дати.
Пишете си на листчета, лепите ги на някой шкаф и не се проваляте като мен
The names of the future are stamping of impatience.
- Uprising
- В началото бе словото
Искам да питам славяни и прабългари(отделната тема) включена ли е в конспекта? 
-
Dimitrov
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: първи
Това не е ли част от "Създаване и укрепване на българската държава"?
Аз съм "вече" на Иван Асен II.
Толкова бавно напредвам.
Вие докъде сте?
Толкова бавно напредвам.
Вие докъде сте?
- Uprising
- В началото бе словото
ами има една отделна за тяхDimitrov написа:Това не е ли част от "Създаване и укрепване на българската държава"?
Толкова бавно напредвам.
Вие докъде сте?
Попринцип съм минала Средновековието няколко пъти, но пак бъркам доста неща.Иначе знам 2-3 теми от Възраждане и толкова от Ново време,a момента уча Стамболов-ад
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... _b_lgariyaUprising написа:Искам да питам славяни и прабългари(отделната тема) включена ли е в конспекта?
Тук виждате какво ви трябва за изпита и почвате четенето.
В конспекта има отделени теми, но това не означава, че и на изпита ще бъдат зададени по същия начин.
Например, през 2008 година, на предварителния изпит темата бе „Основаване и начално развитие на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел”, което ще рече, че за славяни и прабългари трябва да се спомене накратко, тъй като не влизат в поставената тема... а защо, ето:
Образуване и укрепване на българската държава (края на VII - средата на IX в.)
Прабългари и славяни през епохата на „Великото преселение на народите" (IV-VII в.). Основаване и начално развитие на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел. Териториално разширение и централизация на България през първата половина на IX в.
Геш, на Сименовата тема имам само три дати, но пък са точни!Zahariev написа:Учете дати, кандидат-колеги..... много дати....всички дати.
Проблемът идва когато има грешна хронология, не се следва точната подредба на събитията.
Липсата на анализи.
Ако сте сигурни в датата - пишете я, ако не по-добре извъртете нещо по-общо, примерно : "През първата четвърт на 10 век" или "в началото на 10 век"... има начини, но не се паникьосвайте , ако не помните дати, помнете последователността на основните точки от темата.
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
Аз искам/х с тест във ВТУ с история.. ама госпожата в клас ме дразни адски много..на всичкото отгоре ми е класна..Онзи ден ме изпита..Стигнали сме до Кирил и Методи, ама тя се заяде с мен и ме върна на Аспарух..Не ми прави проблем..Бях го развила за домашна..Разказах го с най-малките подробности още от това как се разделя с братята си бла бла...Тя ме прекъсва и вика: "-Симонче, нямам излишно време, отиди на битката при Онгъла"... В този момент хронологията съвсем ми се обърка, защото спокойно можех да си кажа как са се заселили хорицата..Как да е.. прескочих..Почнах да си разправям , даже разказах че императорът като видял, че положението било насерасьон , си се върнал във Византийката кирливата, като истински пич, под предтекст, че лекува подагра[не го казах така-разбира се] (пишеше го в интерент) не мисля , че беше важно, ама всички се бяха втурнали да си го пишат по домашните,вайкат се-било важно.. Викам какво пък (Не ходя на уроци..Историята ми е много краен вариант..Ако до април не се отвратя в червата си от нея може да ида на тестче) та.. и накрая чувам : "Значи, Мони, отговорът ти беше за 4!!!!!!!!!!!!!!!!, но ще ти пиша 5.." И го направи пред смутените погледи и ахващи изказвания на всички....Същото долу-горе до колкото чувам е сполетяло и друга съученичка от другата паралелка, също издънила се да каже , че може да мине на вариант тестче...Не че ме грее, за годината пак ще ми го завърти..ама ако не греша.. учениците трябваше да се пдобиват или стимулират ако изберат даден предмет..Все пак сме в гимназия , бе Боже..не в университета...И понеже се отклоних , пък гледам, че пишете докъде сте стигнали: една пруятелка, дето ходи на уроци вече е минала Асеневци..Хич не разбирам по вашата хронология това как е.. така че изводите са ваши.. така.. та туй от мен..
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- elenita
- В началото бе словото
а на тези курсове по история какво се прави точно