Ей мнение супер на място. Тук напарвиха такава дискусия, че разни 2рокурсници гледаме сеир вече, а Дерек дори е 3ти курс. Не се занимавайте с право в свободното си времеее води до полудяване (mm)надето написа:Извинявам, че се намесвам в спора ви, но това е тема за прависти първи курс, а не за някакви юридически спорове. Има си тема за прависти всички курсове и можете да се преместите там. Никой от първокурсниците не разбира за какво си говорите и спорите и лично на мен ми е много безинтересно да чета мненията ви.
Право първи курс 2009-2010г
- Bushmen
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Re: Право първи курс 2009-2010г
На мен пък ми е интересно и мисля, че спора си е добър и разбирам немалка част от нещата, а тези които не разбирам - мога да проверя.надето написа:Извинявам, че се намесвам в спора ви, но това е тема за прависти първи курс, а не за някакви юридически спорове. Има си тема за прависти всички курсове и можете да се преместите там. Никой от първокурсниците не разбира за какво си говорите и спорите и лично на мен ми е много безинтересно да чета мненията ви.
@йодинчето:
Ми пич ти кво предлагаш да се прави на 8-ми декември?А и така и не разбрах какво обичайно право се нарушава с това?
А относно дискусиите по право - аз мисля, че са готино нещо и на който правото е не само бъдеща професия, но и нещо като хоби, т.е. има силен интерес не мисля, че би бил засегнат от една хубава правна дискусия.Сега не всички са влезли да учат право щото им е интересно, а щото е престижно, щото дава широкоспектърна подготовка, надяват се да заемат мястото на някой гътнал се нотариус и да лапат кинти - все тая, но на такива хора със сигурност ще им се занимава с право само около сесиите и то дотолкова, че да си минат изпита.Няма лошо - всеки сам си знае за какво учи и как учи, само е малко странно да казваш на другите да не се занимават с нещата, които са им интересни.То е все едно да кажеш на един компютърен геймър да става от компа, щото компютърните игри са тъпо нещо.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Derek
- Пишеща машина
- Курс: четвърти
Участвах в този спор, защото ми беше интересно какво се сещам от дисциплините, които съм минал през първите две години... по памет, по логика и без отваряне на закони.
Последно промяна от Derek на 25 Окт 2009, 10:18, променено общо 1 път.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
- надето
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: [url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/lo/38_32_495E8050_RlUb
А и особено важна информация - някои чул ли е нещо повече за МО и каква ще я бъде на упражненията?
Ами ние след като губихме 2 пъти упражнения по МО, миналата седмица най-накрая имахме. Преподавателката изглежда готина. Обяснява всичко подробно и ти оставя време да запишеш. Оказа се, че вината не е в нея за това, че не сме имали до сега. Тя е мислела, че трябва да предава само на 1-ви поток и едва преди няколко дни са и казали, че предава на всички. Ще преподава на 2-ри поток до намирането на втори асистент по МО, което ще трае 1-2 месеца. Иначе ще се правят писмени изпитвания и всеки ще представя по някой въпрос от конспекта. Това е в общи линии.
Ами ние след като губихме 2 пъти упражнения по МО, миналата седмица най-накрая имахме. Преподавателката изглежда готина. Обяснява всичко подробно и ти оставя време да запишеш. Оказа се, че вината не е в нея за това, че не сме имали до сега. Тя е мислела, че трябва да предава само на 1-ви поток и едва преди няколко дни са и казали, че предава на всички. Ще преподава на 2-ри поток до намирането на втори асистент по МО, което ще трае 1-2 месеца. Иначе ще се правят писмени изпитвания и всеки ще представя по някой въпрос от конспекта. Това е в общи линии.
Ма то втори поток си имат упражнения по МО.Само някои групи нямаха, но не всички.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- aahz
- Пишете, о, братя
Аз само ще напомня, че източници на правото е един от първите раздели в конспекта по ОТП и ако някой е попрочел нещичко от спора, то определено не си е загубил времето. Наред с това източниците присъстват като въпрос в конспекта на почти всяка дисциплина за в бъдеще.
Настрани - някои коментари ми напомят за няколко мнения, основателно изтрити по-рано.
П.С. Не само Derek е трети курс...
Настрани - някои коментари ми напомят за няколко мнения, основателно изтрити по-рано.
П.С. Не само Derek е трети курс...
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
- iodine
- Драскач
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: iodine
Предварително се извинявам за някои правописни грешки, обача ползвам един хамав кирилизатор и...
И са не се опитвай да се измъкнеш с разни разни от рода на - \\\\\\\"говорех за едно време назад в историята\\\\\\\" шото нито 8-ми се е празнувал тогава, нито беше ти да не дадеш за пример днешно време. Бъркаш обичайнопрана норма и обичай, съответно обичайно право с морални последици за нарушиля го индивид. Излиза, че бъркаш и социална с морална и техническа санкция. Земи си прочети 3-та глава от ИБДП-то и почни да ходиш на лекции 
Още лятото ти казах да си пошинеш от това право, ей, ше станеш прежедент във факултета, внимай!
Благодаря на Надето за информацията. И късмет който е решил да заляга над учебниците днес
Батка, забележи каква глупост написа, първо казваш, че обичайното право е обичай който в един момент започва да се санкционира от държавата, а после че да не се пие на 8-ми е нарушение на обичайното право, т.е. да чакаме наказанието на държаватаBatbayan написа: @йодинчето:
Ми пич ти кво предлагаш да се прави на 8-ми декември?А и така и не разбрах какво обичайно право се нарушава с това?Ако трябва да говорим за обичайно право в чистия му вид - то се базира на обичая битуващ в даден социум и изпълнението му се санкционира от властта.Сега - в случая на 8-ми де. има обичай да се празнува и пийва съответно и ако бъде нарушен този обичай има нарушение на обичайното право.
![]()
Още лятото ти казах да си пошинеш от това право, ей, ше станеш прежедент във факултета, внимай!
Благодаря на Надето за информацията. И късмет който е решил да заляга над учебниците днес
В името на потока! Втория!
- Derek
- Пишеща машина
Както се знае обичаят (обичайното право, обичайните норми) е съвкупност от утвърдени в определена социална група норми. Утвърдени чрез дълго разгърнато във времето приложение и сигурност за последиците от приложението. Говорим за обичаите в наше време не в ИБиеДиПието. Та в наше време обичаите не се санкционират (прегледайте няколкото отсенки в значението на тази думичка) от държавата. Ако обаче една обичайна норма бъде снабдена с юридическа сила, то тя престава да бъде обичайна т.е. превръща се вече в правило за поведение, в правна норма. Обичайноправните норми се различават от обичаите в практиката. Както и обичаите в практиката се различават от съдебната практика.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Aми обичайното право е това право, което води корените си в обичаите на общността.Ако една обичайноправна норма няма някаква установена санкция, то е трудно да говорим въобще за право, а само за обичай.Всеко правно явление има няколко задължителни елементи:iodine написа:Предварително се извинявам за някои правописни грешки, обача ползвам един хамав кирилизатор и...
Батка, забележи каква глупост написа, първо казваш, че обичайното право е обичай който в един момент започва да се санкционира от държавата, а после че да не се пие на 8-ми е нарушение на обичайното право, т.е. да чакаме наказанието на държаватаBatbayan написа: @йодинчето:
Ми пич ти кво предлагаш да се прави на 8-ми декември?А и така и не разбрах какво обичайно право се нарушава с това?Ако трябва да говорим за обичайно право в чистия му вид - то се базира на обичая битуващ в даден социум и изпълнението му се санкционира от властта.Сега - в случая на 8-ми де. има обичай да се празнува и пийва съответно и ако бъде нарушен този обичай има нарушение на обичайното право.
![]()
И са не се опитвай да се измъкнеш с разни разни от рода на - \\\\\\\"говорех за едно време назад в историята\\\\\\\" шото нито 8-ми се е празнувал тогава, нито беше ти да не дадеш за пример днешно време. Бъркаш обичайнопрана норма и обичай, съответно обичайно право с морални последици за нарушиля го индивид. Излиза, че бъркаш и социална с морална и техническа санкция. Земи си прочети 3-та глава от ИБДП-то и почни да ходиш на лекции
1.юридически факт или фактически състав
2.правни последици (правоотношение и правни последици в тесния смисъл на думата)
3.субекти на правоотношението (активен/пасивен субект)
4.санкция
5.правна норма, която свързва ЮФ или ФС с правните последици
Сега ако 4. липсва е трудно да се говори за правно явление.Санкция трябва да има и тя трябва да бъде налагана от някой.Това може да бъде държавата, може и да бъде местно то събрание на общини.
От гледна точка на ИБДП и въобще на ИДП то може да се каже, че българското средновековно право в голямата си част има обичайноправен характер, то е съставено на базата на обичаите на прабългари и славяни.В България то не е записвано, но непривеждането в писмен вид не е характеристика на обичайното право въобще, защото в други европейски страни то е записвано ( например обичайноправния сборник "Бургундска правда").Ако си слушал лекция за Правни системи на съвременосста и правни семейства би трябвало да знаеш, че освен Романо-германското/континенталното правно семейство има и семейство на Общото право и на обичайното и религиозно право.В това последното се включват мюсюлманските държави, използващи мюсюлманското традиционно прао /шериата в правораздаването, като го допълват със закони, когато шериата няма мнение по даден въпрос.В Африка има редица държави, които все още използват обичайното право на африканските племена, оформили държавата.От тази гледна точка щом може да съществува държава, която да налага санкция по тградиционно/религиозно право дори и днес , то това значи, че традиционното право може да бъде налагано и от държавата.
Това, че ти си буквалист и не си ми разбрал шегата за санкцията си е твой проблем.Внимавай обаче ти да не станеш прецедент, защото определено нямаш сериозно отношение към специалността.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Правете разлика между обичайно право и правен обичай.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Обичайното право е система от обичаи , която се санкционира от държавата, а правният обичай е устойчиво и формалистично правило за поведение в общността, главно в додържавния период.
За обичайното право в БГ - понеже Еклогата, ЗСЛ, ЗЗ, Синтагмата, Номоканона и т.н. реципирани правни паметници не уреждат всички възможни гражданскоправни спорове и наказателноправни конфликти се предполага, че те са били допълвани от обичайноправни норми, които са прилагани главно в общините от старейшините и кнезете.Също така по времето на византийското робство новата власт позволява на населението да урежда своите конфликти по обичайното си право, въпреки че са въведени Епанагогата и Василиките и др.
За обичайното право в БГ - понеже Еклогата, ЗСЛ, ЗЗ, Синтагмата, Номоканона и т.н. реципирани правни паметници не уреждат всички възможни гражданскоправни спорове и наказателноправни конфликти се предполага, че те са били допълвани от обичайноправни норми, които са прилагани главно в общините от старейшините и кнезете.Също така по времето на византийското робство новата власт позволява на населението да урежда своите конфликти по обичайното си право, въпреки че са въведени Епанагогата и Василиките и др.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Курс: трети
Наде, аз съм 11-та група и в сряда за първи път имахме упражнение по МО. И то заедно с 8-ма група. По принцип нищо против, но асистентката се постара да ни накара нас, от 11-та, да се почувстваме като изтърсаци, натрапници и какви ли още не. От СУ засега можели да ни осигурят само един асистент, а самата преподавателка не можела да се справи с 16-те ни групи. И едва ли не ние сме виновни, че се намесваме в работата й с 8-ма група. И на всичкото отгоре започнахме от 5-ти въпрос на конспекта, защото видиш ли, тя нямало да започва отначало, защото какво ли щели да правят 8-ма група, ако чуят повторно нещата до 5-ти въпрос.надето написа:А и особено важна информация - някои чул ли е нещо повече за МО и каква ще я бъде на упражненията?
Пълното безумие. Супер много се издразнихме всички. Въобще не ни пречи, че сме заедно повечко народ. Напротив, всичко може да си протече нормално, но не..
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Коя ви е асистентката?Това отношение е под всякаква критика наистина.Университета трябва да е засрамен от този пропуск, а не да ви карат вас едва ли не да се стеснявате като си вземате дължимите по учебен план занятия.WickedWitch написа:Наде, аз съм 11-та група и в сряда за първи път имахме упражнение по МО. И то заедно с 8-ма група. По принцип нищо против, но асистентката се постара да ни накара нас, от 11-та, да се почувстваме като изтърсаци, натрапници и какви ли още не. От СУ засега можели да ни осигурят само един асистент, а самата преподавателка не можела да се справи с 16-те ни групи. И едва ли не ние сме виновни, че се намесваме в работата й с 8-ма група. И на всичкото отгоре започнахме от 5-ти въпрос на конспекта, защото видиш ли, тя нямало да започва отначало, защото какво ли щели да правят 8-ма група, ако чуят повторно нещата до 5-ти въпрос.надето написа:А и особено важна информация - някои чул ли е нещо повече за МО и каква ще я бъде на упражненията?
Пълното безумие. Супер много се издразнихме всички. Въобще не ни пречи, че сме заедно повечко народ. Напротив, всичко може да си протече нормално, но не..
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Курс: трети
Ст.ас. Мариета Рабохчийска. Права е, че не би трябвало да имаме упражнения заедно с друга група, но беше редно да се започне от самото начало. Все пак е дисциплина, до която не сме се докосвали до момента. Не да си преснимване нещата от другата група. В крайна сметка не сме виновни, че в СУ нямат достатъчно асистенти на разположение по този предмет.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Монетата им две страни.От една страна вие не сте виновни, че сте нямали упр. до сега. от др. другата група не са виновни също и ако се върнете на материала всички ще загубите последните въпроси,защото няма да стигне времето, а така тези които сте пропуснали може да си ги научите.Тя асистентката така или иначе главно диктува и няма нещо, което да е обяснила , а някой да не е записал.Но че от унито са се ос**ли си е факт.WickedWitch написа:Ст.ас. Мариета Рабохчийска. Права е, че не би трябвало да имаме упражнения заедно с друга група, но беше редно да се започне от самото начало. Все пак е дисциплина, до която не сме се докосвали до момента. Не да си преснимване нещата от другата група. В крайна сметка не сме виновни, че в СУ нямат достатъчно асистенти на разположение по този предмет.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside