Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Jorkataa
Драскач
Специалност: Икономика на френски
Курс: първи

Re: Опера

Мнение от Jorkataa »

Това е така, защото нямаш си ни най-малко представа за моите свръхчовешки знания за операта! Готов съм да обсъждаме произведенията на Клаудио Монтеверди, Моцарт и отчасти Бетовен! Естествено, без да забравяме и за Рихард Вагнер, който според мен е бил чист гений. Ако имаш нещо да кажеш, нека поспорим (или може би те е страх?) :colors:
Скайп на група Дилема: grupa-dilema
Facebook: Група Дилема
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Тъкмо почвам курсова работа за образите на божественото в операта. Желание да помагаш? :mrgreen:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Jorkataa
Драскач

Мнение от Jorkataa »

Може. Прати ми я в готов вариант и ще видим дали ще я одобря ;)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Joker написа:Да, знам, че съм вечногубещият. Смятам да се компенсирам с нещо в Ковънт Гарден, ако въобще е възможно или поне в Стратфорд на Ейвън... :roll:
Жо, късно е, чадо.
Както бях заплашила малко по-рано, посещението се осъществи. Първоначалните кроежи за Ла Скала се провалиха с гръм и трясък (Смоуки, :lol: ), но се оказа, че било за хубаво. И то за колко хубаво, идея си нямате.
Накратко - "Бал с маски", "Севилският бръснар" и "Тоска" в Кралската опера (известна още като Ковънт Гардън). Малко по-...надълго:
Отдавна ми хвалиха Далибор Йенис като адекватен баритон. Съвсем не става - поне не и като Ренато в "Бал"-а. Звучи като в тръба и много странно артикулира всички звуци около "л"; Рамон Варгас е малко по-лиричен Рикардо, отколкото трябва, Манистина (може и с "ъ" да е, не знам) беше страхотна Улрика. Сопраното ми изхвърча от главата, но бе по-скоро мецо и не беше интересна (макар че признавам, има голям глас). Оскар беше брилянтна, винаги съм мечтала да чуя точно такова изпълнение. Режисурата бе под всякаква критика, друг път ще разправям подробно.
"Севилският бръснар" обаче беше съвсем друга бира, въпреки безумията в конкретния спектакъл. Колин Лий (Алмавива) беше болен и само играеше и призяпваше като в ням филм, а гласът "подсигури" друг тенор, строен като пингвин в ъгъла на авансцената. Но то да бе само това - Джойс Ди Донато, която умирах да чуя, пък си счупила крака... обаче изпя една ужасно сладка, прекрасна и героична Розина... в инвалидна количка, с цикламен гипс (да е в тон с тоалета :lol: ). Беше наистина съвършена и, което е най-важното, дори така успя да играе.И то как! Просто открадна шоуто и направо попрецака колегите си. :) Фигаро беше добър, но малко безличен в ролята, което не може да се каже за Бартоло и Базилио (Базилио? Феручо Фурлането е ве-ли-кан! Изключителен, огромен, титаничен глас, няма какво друго да кажа за него. Пускала съм го в контести тук). Режисурата беше страхотна, много картинна, много чаровна, с намигвания и гегове, супер увлекателен спектакъл. Без съмнение, най-добрият, който някога съм виждала (и чувала). Надявам се, ще качат клипове в тюба.
"Тоска" и Брин. Ах, Брин... :drunken: Пък малък му бил гласът, пък можела съм била да се разочаровам. Дааааааа-да... Злобарите могат спокойно да си ядат ушите. "Тоска" ми е особено сантиментална опера, не я бях гледала на сцена от 5 години, 7 месеца и 5 дни - и моментът си заслужаваше. :bounce: Терфел беше разкооооошен Скарпия, "Те Деум"-ът му се получи страхотно, само ме е яд, че си бях затворила очите и не видях кога са обляли иначе мрачната сцена в ааадски студена светлина. Ама беше страховито, ау, ау, ау! Хубавото е, че и Каварадоси (в ролята - Марчело Джордани) не му отстъпваше като глас и само Нели Миричою, която е много адекватна Виолета, но твърде неподходяща за Тоска, пообърка нещата.
Иначе оркестърът свиреше като за последно (впрочем, знаете ли, че концертмайсторът на Кралската опера е Васко Василев?;)), извади мелодии, които не съм чувала никога в тези опери (поне не и наживо) и преживяването беше... мдам... :cheers:
И много, ама много ми се искаше да мога да запиша поне аплаузите при поклона на Брин Терфел, за да млъкнат комплексарите, които го плюят. Ама на... нищо де, аз си знам какво видях и какво чух. :queen:
И последно - имат кръв! Яко, много се зарадвах - най-сетне кръв в операта, а не само превиване и търкаляне по сцената след 2 прободни рани в корема или десетина куршума в тялото. Хеле Скарпия и Рикардо направо ги бяха удавили. :colors:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Завист, завист, завист.... :wink:
Всъщност, радвам се за теб и се надявам до края на годината и аз да съм там!
Който има съмнение в Брин... :roll:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

О, ако наистина смяташ да ходиш, следи сайта им, за да видиш кога пускат билетите за първата четвърт от следващия сезон. Не можеш да си представиш каква битка беше за билетите и колко изнервена бях тогава - номерът е да дебнеш на сайта им към половин час преди да пуснат билетите (говоря сериозно) и да не се отчайваш, ако сайтът блокира. Праща те на една опашка - изобщо, радост. За "моите" спектакли пускаха билетите на 28 април, аз дебнах от 10 сутринта, а успях да вляза в сайта им едва в 6 следобед. Смятай.
Иначе сега предстои хубава "Кармен" през октомври. Също и "Дон Карлос", но не знам дали Феручо Фурлането не е малко възрастен за Филип.
Сега погледнах - явно са пуснали билетите. За "Дон Карлос" има останали единични места (и за шестте спектакъла), тръгват от стотина паунда нагоре. И навръх рождения ми ден ще имат представление, тц тц тц. :)
Колкото до Брин - между появата му и прословутия Te Deum има малко пеене, където ми се стори неубедителен (или несигурен, не знам). Но става дума за 5 минути - при това, усещането си беше съвсем субективно, не мога да кажа, че е имал вокални проблеми. И оттам нататък... чак ме хвана яд, че го убиха. :mrgreen: Тя операта за мен и без това свършва с финала на второ действие... третото ми е смертна скука, признавам. :pale:
В края на ноември
Аватар
Jorkataa
Драскач

Мнение от Jorkataa »

Винаги на мен най-интересно ми е било в трето действие. Според мен такива като теб просто не могат да оценят неговото въздействие върху вече така силно запленения зрител.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мисля, че Camel би се съгласил с теб. :mrgreen: Май и той го харесва, предвид факта, че там е една от любимите му арии - аз си обичам самия финал и музиката там; теноровата ария ми харесваше едно време, когато още бях малка и наивна - и когато не бях видяла поне 10 програми на фигуристи върху нея. Твърде, твърде експлоатирана. А Скарпия - чиста работа. Всички го мразят, аз го обожавам. :drunken: Мъррррр, неговата музика е жееееестока!

Впрочем, Жорка, радвам се, че ме четеш така подробно. :lol: Наесен дори смятам да те водя на опера, та поне да знаеш за какво спорим, ако ще спорим. :mrgreen:
В края на ноември
Аватар
Jorkataa
Драскач

Мнение от Jorkataa »

Съгласен съм. На война се отива с уръжия! :queen:
Аватар
krinabs
Танцуващия с клавиатури
Специалност: връзки с обществеността

Мнение от krinabs »

Jorkataa написа:Съгласен съм. На война се отива с уръжия! :queen:
no comment
Soulmates never die
Аватар
Jorkataa
Драскач

Мнение от Jorkataa »

Защо коментираш нещо с коментара, че няма да го коментираш? И да правя грешки, проблем? Съжалявам, че не съм зубрил по литература нито през последния месец, нито година, нито от 8 години. И съжалявам, че се правиш на интересна в темата за опера...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Някой ще ходи ли на Бохеми в неделя от 16часа. Ние ще ходим :connie_mini_dance-2: :connie_mini_dance-2:
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз мислех да ида, ама пусто хич не я обичам тая опера - единствената опера на Пучини, която тъй и не ми стана близка (дори и след десетина пъти гледане). Иначе тая, която ще пее Мими, е дзвер - може би най-доброто българско сопрано в момента (окей, де - една от най-добрите, заедно с Мариана Цветкова).

На мен ми се гледаше Турандот, обаче съставът на 29-ти е потресаващ (най-малкото, защото включва Румен Дойков :pukeright: ), а 30-ти е петък и не мога да мръдна никъде до 21:00. Шанс.

Явно ще откривам сезона през ноември. Отсега ви казвам: 8 ноември - интересен "Риголето" (не съм слушала Диана Василева като Джилда, но тя може много), 15 ноември - пак "Риголето" (е ролята - Венци Анастасов): неделя е, там съм и мисля, че и Ваня ще се присъедини към поканата да дойдете да го чуете. Много си заслужава!
И 19-ти - "Севилският бръснар" - с... тадаааааам... Петър Данаилов.

Тези три неща ги препоръчвам горещо - последните 2 са просто задължителни. :P
Да докладвате след "Бохеми", ей!
В края на ноември
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Сивилският бръснар винаги съм искала да го гледам, ама все не съм успявала.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Koй каза "РИ-ГО-ЛЕ-ТООООООО"?? :party:s

Задължително, Ели, не просто "сигурно"!! Там съм! Тъкмо мрънках на Камилчо колко ми се ходи отново на "Риголето" и ето, че сега ще имам тази възможност. 8)

Между другото, някой ходи ли на "VIVA L’OPERA" на 16-ти? Противно на очакванията (и коментарите на Търговчето), смея да твърдя, че спектакълът не беше абсолютен провал. Изпълненията на Калуди Калудов и Диана Василева спасиха положението.
Ели, любопитна съм да чуя мнението ти относно "явлението" Даниела Дякова.
И да, осъзнавам, че постът ми се превърна в персонално обръщение към теб. :lol:
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”