Иначе "здрасти" на всички в темата (:
Аз напирам за ПР, ама да видим дали ще ме огрее, гледам да хващам веднъж дневно поне новините, чат-пат сутрешните блокове и разцъквам из "Капитал" и "Дневник", поне първата ми се струва стабилно добра медия.
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Не знам какво визираш под ''материали'', но темите до 2006 са изредени тук http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... f=3&t=6565Koicheva написа:Здравейте и от мен!Понеже темата е с цел помощ на бъдещи кандидат-студенти,реших и аз като такъв да се включа.Искам да попитам някой,който вече е студент,специалност журналистика дали може да ми предостави материали за някои от темите,които са се падали предни години.И някаква литература,която му е помогнала да си дооформи стила на писане в насока журналистическо есе.Мерси предварително на всички!
Хем си права, хем не съвсем...soneto_pz написа:Един съвет от мен, почерпила съм тази мъдрост от хора в медийната сфера, ако искате ми вярвайте и се вслушвайте в това, което ще ви кажа. Та, във факултета по журналистика в СУ на нищо няма да ви научат. Знам, че там се показва само как да държите микрофона и как да бъдете нахални. Който от вас иска да стане стойностен журналист и да пише в тиражни вестници и списания, да не записва журналистика, а българска филология. Вярно е, ще ви скъсат д-то от учене, но ще излезете грамотни хора с много повече шанс да ви назначат на хубава работа. А изпита по журналистика е пародия, проверителите си нямат идея от езикова култура и пишат хубавите оценки на повърхностни есета, пълни с правописни грешки, които и третокласниците не правят...и после на устния изпит комисията се държи надменно. Докато си разглеждах писмената работа от предварителния изпит се смях от сърце наистина - правилни неща са ми ги поправили грешно, питам жената, която беше там, тя вдига рамене...Радвам се, че не ми достигна малко да вляза, защото с българска филология имам 10 пъти по-голям шанс да работя по-късно мечтаната професия. Все пак всички журналисти, които гледаме по бтв,нтв и т.н. са филолози, Росица Кирилова е единствената, която знам да е завършила СУ журналистика![]()
А за специалността "Връзки с обществеността" не искам изобщо да си отварям устата
Я да видим дали съм разбрала - от това което казваш следва,че висшето образование е една голяма глупост - пълна загуба на време.Преподавателите нямат значение - който иска може да си научи нещо дори при пълни нещастници които умишлено бърборят несъществени неща,защото (цитирам!!!!!!) "нали утре ти ще си им конкуренция". За какво му е на човек университет - той ако си е умен,сам ще си се научи - или както са правели прадедите в едни по-прости времена - оди да чиракуваш при башмайстора.Варненец написа: Хем си права, хем не съвсем...
Първо, ако искаш да се научиш на нещо дори и във ФЖМК може да станеАко не искаш па, ако ще и Харвърд да си завършил от теб нищо няма да излезе...
Второ,ако си кадърен ще се оправиш сам,ако си некадърен нито филология ще ти помогне, нито жуналистика![]()
Иначе написаното от теб повече ми прилича на гневно призоваване и опит за реваншизъм, отколкото на трезво мислене и съвет към бъдещите зайци