Лекции по фински език

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Лекции по фински език

Мнение от Blood Countess »

Повече от доволна! :) Наученото от мен бе правопропорционално на усилията, които вложих аз самата, т. е. вината не е на преподавателката :lol: .
Иначе лекциите се провеждаха веднъж седмично по 2 часа и беше безплатно. Що се отнася до кредитите, доколкото си спомням, ги признаваха на хората от факултетите, в които езикът е задължителен, а не факултатив... О.о Или нещо подобно. На нас от ФФ не ни ги признават, но за Скандинавистите е 100% сигурно, така че няма място за тревоги. :wink:
П. П: Миналата година при нас имаше една второкурсничка от Скандинавистиката, т. е. ако искаш да се запишеш по - рано, предполагам, че няма да има проблем ;) .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Aerial
Да живей словото
Специалност: Европеистика
Курс: първи

Мнение от Aerial »

И аз искам да се запиша!!!
Къде и кога трябва.. :bounce:
Non e importante se io creda in Dio -e importante se Dio creda in me!
Изображение
SCANDINAVIA
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .
Курс: четвърти

Мнение от Morgenrot »

Дам, най-добре като се разбере нещо по-конкретно да не се скатавате, ами да напишете тук :)
И аз се интересувам, пък знам, че и други има :D
Развълнувах се само при мисълта :bounce:
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
JustHuman
В началото бе словото

Мнение от JustHuman »

Има, имааааааа...

Аз например :)
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Хайде, ако организирате нещо ме уведомете. Аз миналата година щях да ходя, но ми се засичаше с една лекция :cry: .
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Aerial
Да живей словото

Мнение от Aerial »

Ол Шел, така като гледам сме много ентусиастите,но сме първокурсници повечето, :arrow: си нямаме идея как да организираме нещо по въпроса..Поне аз де.. :mrgreen: :oops:
Изображение
SCANDINAVIA
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Няма какво да му се организира (т.е. има, но няма ние да я правим организацията :Р), ще бъде обявено из Ректората, и тук също ще пуснем съобщение. Освен това контесата писа, че ще попита преподавателката, аз също й имам емайла, та може да й драсна след някоя и друга седмица - дали ще има курс
По принцип тези лекторати започват малко по-късно, някъде ноември, ако не ме лъже паметта. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
JustHuman
В началото бе словото

Мнение от JustHuman »

Много ще съм ви благодална на тези,които имате връзка! Наистина, особено щом ще пуснете и тук едно съобщениице... Принципно такива бележки в гълъбарника се слагат, нали? В случай че пропусна форума да знам къде да гледам.
Аватар
ivandavidov
В началото бе словото
Специалност: Магистър по Софтуерни Технологии
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ivandavidov »

arthaz написа:Moята забележка( без да съм прегледал всички думи) е че не изписваш гласните ä и ö, които са от съществено значение. Примерно- ehkä, tyttö и така нататък. Не че искам да те критикувам- напротив, идеята е чудесна, само че това е доста важно, защото думите фактически са изписани грешно и някой може да ги научи така.
Иначе малко оффтопик- можеш ли да ми кажеш името на учебника по който учите, защото много голям процент от думите са ми познати, та може и аз да уча по него. Не че има особено значение, просто ми е интересно :)
Забележката е отчетена и поправена. Прегледах всички думи по няколко пъти (около 75 думи вече) и се надявам да няма други правописни грешки. :)

Сега работя и по създаването на същата електронна система за самоизпитване на думи, само че без да има нужда от интернет връзка. Идеята е много проста - всичко работи перфектно, когато има интернет, но ще бъде още по-перфектно, ако може да си Save-нем уеб страницата и по-късно, без да влизаме в нет-а, да си се самоизпитваме колко думи знаем. Идеално решение ако сме някъде на път с лаптоп под ръка. Естествено, трябва да се въведат малко повече думи, за да има смисъл, но работя усилено и по този въпрос. :)

А учебникът, по който се учим е с гръмкото име "Suomea Suomeksi".
<<< Иван Давидов >>>

ITIL v3 Foundations Certified
Cambridge First Certificate in English
Sun Certified Java Technology Instructor
Sun Certified Java Programmer
Sun Certified Solaris Associate
Аватар
arthaz
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

Супер :) Трябва да има повече хора като теб, които да помагат на другите да научат езика. Ако в бъдеще имаш намерение да включиш и малко граматика, бих доброволствал да опиша по-елементарните неща :P
Elämää täytyy rakastaa ^^
Аватар
ivandavidov
В началото бе словото
Специалност: Магистър по Софтуерни Технологии
Обратна връзка:

Мнение от ivandavidov »

arthaz написа:Супер :) Трябва да има повече хора като теб, които да помагат на другите да научат езика. Ако в бъдеще имаш намерение да включиш и малко граматика, бих доброволствал да опиша по-елементарните неща :P
Благодаря, поласкан съм! :) Само че нека аз първо го науча, пък после ще видим на кого и как ще мога да помагам. :)

Отне ми малко повече време от предвиденото, но завърших системата за самообучение (или по-точно самоупражняване) по Фински език. Към настоящия момент електронната система поддържа "изпитване" за думи от Фински към Български, както и от Български към Фински. Има и електронен речник, който работи двупосочно, т.е. може да превежда както от Фински към Български, така и от Български към Фински.

В следващите няколко месеца постепенно ще увеличавам броя на думите в речника и ще помисля дали мога да вмъкна още някаква полезна функционалност, като например елементарни граматически упражнения.

Още веднъж - ето линк към електронната система: http://suomea.bgzin.com/
<<< Иван Давидов >>>

ITIL v3 Foundations Certified
Cambridge First Certificate in English
Sun Certified Java Technology Instructor
Sun Certified Java Programmer
Sun Certified Solaris Associate
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Курсът щял да почва скоро, май другата седмица щели да се събират хората, за да определят ден и час на срещите.
ralitsap@gmail.com е мейлът на преподавателката, най-добре й пишете
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Специалност: унгарска филология
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

ivandavidov, добра работа вършиш. Браво!

Иначе аз бях от тези, които посещаваха лектората по фински, на който в началото имаше много ентусиасти. Накрая изпит държахме само четирима. Опитваме се да навием преподавателката и за второ ниво, така че ако разберете нещо, пишете! Докато за този курс някой знае ли дали е само начално ниво или се организира и група за мааалко по-напреднали?
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
Lanfear~
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: трети

Мнение от Lanfear~ »

Колеги, изпратих мейл на преподавателката преди няколко дни, но все още нямам отговор. Аз съм спец. право, но също имам интерес към езика. Ако някой има информация за началото на лекциите, моля, нека сподели :)
Усмихнат ден от мен и до скоро виждане :) :)
ЮФ, право, ІV курс, І група:))
Advocatus diaboli
Help me have a home:)

Изображение
Аватар
Aerial
Да живей словото

Мнение от Aerial »

Йес,най-сетне! :bounce: :drunken:
Изображение
SCANDINAVIA
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”