Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Re: Журналсити 2010

Мнение от kinda like you crazy »

Да, четеш "19 минути", за да знаеш как в никакъв случай не бива да пишеш :mrgreen:
Иначе "здрасти" на всички в темата (:
Аз напирам за ПР, ама да видим дали ще ме огрее, гледам да хващам веднъж дневно поне новините, чат-пат сутрешните блокове и разцъквам из "Капитал" и "Дневник", поне първата ми се струва стабилно добра медия.
Everyone is king when there's no one left to pawn
Аватар
Mahtob
В началото бе словото

Re: Журналсити 2010

Мнение от Mahtob »

Здравейте и от мен!
Моята цел е журналистика, на второ място ПР, но е за предпочитане първата специалност.
В момента подготовката ми не е кой знае каква, защото наблягам на предметите за матурите, но поне я има някаква. :P
Състои се във всекидневно четене на новини в news.bg, гледане на новини от време на време, писане в градския вестник и сега смятам да започна да следя редовно "Сеизмограф" по препоръки на майка ми.
След някой-друг месец мисля да посещавам активно един редактор, защото е доста компетентен и начетен човек, така че, каквото и да науча от него няма да ми е излишно.
Не се притеснявам толкова за устния изпит (както повечето кандидати), колкото за писмения, защото ми е леко объркана мисълта (искам да кажа много неща в малко изречения) и се страхувам, че времето и нервите ще ми изиграят лоша шега. Дано покрай уроците по БЕЛ да изгладя проблема, защото там също ще ми трябва яснота.
Другото, което ме притеснява е, дали ще успея да си изградя стойностно критично отношение спрямо различните обществени и политически въпроси... :|

P.S. Вероятно от бързане темата се казва "Журналсити 2010", а не журналисти. :P
" Тя беше ледена като сладолед и също толкова лесно се разтапяше... "
Аватар
soneto_pz
В началото бе словото
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Re: Журналисти 2010

Мнение от soneto_pz »

Един съвет от мен, почерпила съм тази мъдрост от хора в медийната сфера, ако искате ми вярвайте и се вслушвайте в това, което ще ви кажа. Та, във факултета по журналистика в СУ на нищо няма да ви научат. Знам, че там се показва само как да държите микрофона и как да бъдете нахални. Който от вас иска да стане стойностен журналист и да пише в тиражни вестници и списания, да не записва журналистика, а българска филология. Вярно е, ще ви скъсат д-то от учене, но ще излезете грамотни хора с много повече шанс да ви назначат на хубава работа. А изпита по журналистика е пародия, проверителите си нямат идея от езикова култура и пишат хубавите оценки на повърхностни есета, пълни с правописни грешки, които и третокласниците не правят...и после на устния изпит комисията се държи надменно. Докато си разглеждах писмената работа от предварителния изпит се смях от сърце наистина - правилни неща са ми ги поправили грешно, питам жената, която беше там, тя вдига рамене...Радвам се, че не ми достигна малко да вляза, защото с българска филология имам 10 пъти по-голям шанс да работя по-късно мечтаната професия. Все пак всички журналисти, които гледаме по бтв,нтв и т.н. са филолози, Росица Кирилова е единствената, която знам да е завършила СУ журналистика :D
А за специалността "Връзки с обществеността" не искам изобщо да си отварям устата :D
Koicheva
В началото бе словото

Мнение от Koicheva »

Здравейте и от мен!Понеже темата е с цел помощ на бъдещи кандидат-студенти,реших и аз като такъв да се включа.Искам да попитам някой,който вече е студент,специалност журналистика дали може да ми предостави материали за някои от темите,които са се падали предни години.И някаква литература,която му е помогнала да си дооформи стила на писане в насока журналистическо есе.Мерси предварително на всички! :)
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Към soneto_pz:

Нищо против хората от специалността БФ. Обаче ако искаш да станеш наистина добър журналист, избягвай да говориш непроверени и/или недоказани глупости.

Че ФЖМК не е цвете, не е. Липсват му много работи (основно пари и оттам всичко останало), а приемните изпити са безбожно субективни, факт. Но това НЕ значи, че проверителите са калпави или че комисиите са надменни главорези. Поне не в общия случай. И не може заради това, че на някой му е проверявала лелка в мензис (и моята беше такава на предварителния, ама нейсе...), да се пускат като слухове неверни обобщения, на които после в общественото пространство им порасват крилца и така допринасят за доукрасяването на и без това недоброто име на факултета.
А дали е заслужено - ще мога да кажа след четири години.
Засега мога само да ''вметна'', че още на първата лекция по Български език и стилистика ни казаха някои адски, ама адски важни работи... на упражнението вече съвсем ги разбрахме и усвоихме (поне аз). Вярно е, че преобладаващата реакция сред колегите (вкл и моята) беше, че е е*ати сухата материя, обаче който знае как да слуша, намери и полезното в цялата работа.
Толкова по въпроса за ''нищо/нещо (не)научаването" във ФЖМК.
Не че съм ентусиазиран заек... просто не мога да търпя да чета нечии недотам добре обосновани генерализации, и то в темата за бъдещите кандидати за факултета ни.

Пък и ще вземат да те разберат грешно братята и догодина да напишат повърхностни есета, пълни с правописни грешки (които и третокласниците не правят), надявайки се на хубава оценка.. ;) А аз отсега бих им казала: НЯМА да я получите.=)
Идеята е да сте оригинални, грамотни, знаещи и да имате късмет.
Koicheva написа:Здравейте и от мен!Понеже темата е с цел помощ на бъдещи кандидат-студенти,реших и аз като такъв да се включа.Искам да попитам някой,който вече е студент,специалност журналистика дали може да ми предостави материали за някои от темите,които са се падали предни години.И някаква литература,която му е помогнала да си дооформи стила на писане в насока журналистическо есе.Мерси предварително на всички! :)
Не знам какво визираш под ''материали'', но темите до 2006 са изредени тук http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... f=3&t=6565

От последните 3 години може и да ги има някъде из страниците, но за твое улеснение ще ги напиша (пък дано наистина питаш за това :lol: ) :

От 2007 - "Топло"
2008 - "До Брюксел и назад", "Анонимно в интернет"
2009 - "Боклуци", "Братя"
На устния 2009: Промените в изпълнителната и законодателната власт на БГ, енергийната политика на БГ, от кои медии се информирате и защо.

Колкото до конкретна литература - всичко, което би ти обогатило общата култура. Относно стила на писане - намери си твоя собствен. Това е.=)
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

soneto_pz написа:Един съвет от мен, почерпила съм тази мъдрост от хора в медийната сфера, ако искате ми вярвайте и се вслушвайте в това, което ще ви кажа. Та, във факултета по журналистика в СУ на нищо няма да ви научат. Знам, че там се показва само как да държите микрофона и как да бъдете нахални. Който от вас иска да стане стойностен журналист и да пише в тиражни вестници и списания, да не записва журналистика, а българска филология. Вярно е, ще ви скъсат д-то от учене, но ще излезете грамотни хора с много повече шанс да ви назначат на хубава работа. А изпита по журналистика е пародия, проверителите си нямат идея от езикова култура и пишат хубавите оценки на повърхностни есета, пълни с правописни грешки, които и третокласниците не правят...и после на устния изпит комисията се държи надменно. Докато си разглеждах писмената работа от предварителния изпит се смях от сърце наистина - правилни неща са ми ги поправили грешно, питам жената, която беше там, тя вдига рамене...Радвам се, че не ми достигна малко да вляза, защото с българска филология имам 10 пъти по-голям шанс да работя по-късно мечтаната професия. Все пак всички журналисти, които гледаме по бтв,нтв и т.н. са филолози, Росица Кирилова е единствената, която знам да е завършила СУ журналистика :D
А за специалността "Връзки с обществеността" не искам изобщо да си отварям устата :D
Хем си права, хем не съвсем...
Първо, ако искаш да се научиш на нещо дори и във ФЖМК може да стане :mrgreen: Ако не искаш па, ако ще и Харвърд да си завършил от теб нищо няма да излезе...
Второ,ако си кадърен ще се оправиш сам,ако си некадърен нито филология ще ти помогне, нито жуналистика 8)
Иначе написаното от теб повече ми прилича на гневно призоваване и опит за реваншизъм, отколкото на трезво мислене и съвет към бъдещите зайци :arrow:
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

soneto_pz, поста ти ми напомни едно изказване на наш преподавател: " най- сигурният начин да не станеш добър журналист, е да учиш журналистика в СУ"
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Така е. Рест ин пийс, май диър колеги. =) Съветвам ви да не опитвате никъде нищо, никога. НЯМА да ви вземат! :lol: Направо отсега тренирайте за безперспективни нископлатени писатели на още по-нискотиражни книжлета в стил "рецепти за щастие". И аз с вас, честна братска!

А за колебаещите се кандидати - НЕ ВЛИЗАЙТЕ във ФЖМК! Учете социална педагогика и успехът а-ла-Миролюба Бенатова ви е гарантиран! Честно. Хем се влиза само с матура.. =)

ПП. Бенатова наистина е завършила соц. педагогика. Изводът, надявам се, е ясен. И той не е, че ФЖМК съкс.

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
darika
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от darika »

NikTa, по - добре не мога да го кажа ! Евала ! :bow:s
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

NikTa, мисля, че преподавателите от СУ са много по- навътре в "материята" от студентите, на които тепърва им предстои да се реализират някъде, и знаят какво говорят. И ако корективът ви за качествена журналистика е Миролюба Бенатова...успех :lol:
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
khhh
От дъжд на вятър
Специалност: Социология

Мнение от khhh »

Варненец написа: Хем си права, хем не съвсем...
Първо, ако искаш да се научиш на нещо дори и във ФЖМК може да стане :mrgreen: Ако не искаш па, ако ще и Харвърд да си завършил от теб нищо няма да излезе...
Второ,ако си кадърен ще се оправиш сам,ако си некадърен нито филология ще ти помогне, нито жуналистика 8)
Иначе написаното от теб повече ми прилича на гневно призоваване и опит за реваншизъм, отколкото на трезво мислене и съвет към бъдещите зайци :arrow:
Я да видим дали съм разбрала - от това което казваш следва,че висшето образование е една голяма глупост - пълна загуба на време.Преподавателите нямат значение - който иска може да си научи нещо дори при пълни нещастници които умишлено бърборят несъществени неща,защото (цитирам!!!!!!) "нали утре ти ще си им конкуренция". За какво му е на човек университет - той ако си е умен,сам ще си се научи - или както са правели прадедите в едни по-прости времена - оди да чиракуваш при башмайстора.
Ех в каква грешка са всички хора - да търпят лишения за да заминат да учат в добър университет,то туй образователна институция,то туй учени и стотици години история на просвещение - ич без тех да ми е ааачшшей!
Щото средата и хората около теб нямат никво значение.
Гениално е - това е революционна теория за съществуването на индивида!
На човек нищо не му трябва освен да си иска нещо,тамън тей е.
И да...точно Миролюба Бенатова е идеалът за журналистика....точно това по телевизията в момента мдам.
Изображение
PARTY HARD!!!
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

Мдаммм- нищо не си разбрала явно....
Но както и да е...
Бенатова е достатъчно добър журналист за мен- това е първото...
Всеки има право на мнение- моето е такова....

Второ не ми сравнявай университетите в чужбина с нашите- нашето е пълна боза и сме на десетки години зад това което е в чужбина....

Трето - да и да имаш 5 висши и Харвърд да си завършил както казваше Фънки-"НИ ставаш ли" от теб нищо няма да излезе- хайде обори ме де.....

Без практика сме за никъде.....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Аз само ще се посмея и ще апелирам пак да прочетете в какъв смисъл беше спомената Бенатова..
Колкото до качеството - ами то в родната журналистика по правило липсва. А Миролюба е...да речем, не лош журналист. Дори разцъфнало цвете за мирисане на фона на масата кретеноидни, неосведомени журналисти, които за капак задват БЕЗУМНО идиотски въпроси от типа на "Какъв е българинът днес - по-скоро тъжен или по-скоро весел?"... Ми играе хоро на бос крак... невърмайнд.

Просто и звездите да ми го говорят, докато не завърша ФЖМК, няма да мога да изкажа обективно мнение. Същото важи (според мен) за всеки друг човек. Ако ще не преподавател, а папа да е...

Всичко друго е плява.

(Г. Г.)
vik
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от vik »

Някой бивш кандидат-студент случайно да е ходил на курс по журналистика в Интерактив?Ако да,какви са ви впечатленията?Струваше ли си?
Аватар
Insane
В началото бе словото

Мнение от Insane »

Здравейте всички!Казвам се Пламена и най-съкровената ми мечта е да се занимавам с журналистика или режисура.Обожавам литературата и всичко свързано с какъвто и да е вид творческа дейност в тази насока.Книгите са моята страст,омагьосана съм от идеята да прочета колкото може повече.Що се отнася до подготовката ми за изпитите не мога да си изкривя душата,че досега не съм положила особени усилия.Ходя на уроци по БЕЛ,защото съм на мнение,че приета или не,трябва да усъвършенствам писмената си култура.Да, правя грешки и ме е срам от този факт,полагам усилия наистина.Фактът , че в България има хиляди души ,служещи си с различни езици ,но допускащи елементарни правописни грешки на български, е отчайващ.Освен уроци по БЕЛ,посещавам и занятия по психология и философия,защото смятам ,че това ще допринесе за развиването на мисленето ми в една по-нестандартна и абстрактна посока.Следя пресата редовно,но то си ми е изграден навик сутрин с кафето. :lol: Притеснявам се ,защото съм от Бургас и разпитах за уроци по журналистика, но нямаше положителни отзиви.Смятам да посетя курсовете организирани от Софийския и така...Ще се радвам да науча нещо повече ,което би могло да ми помогне.А на всички конкуренти пожелавам късмет и стискам палци,ама не много :P ;]
Ако се държиш като стриптийзьорка на пилон,не може да очакваш от публиката особено уважение...
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”