Войната и смъртта

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Войната и смъртта

Мнение от alter ego »

Под влияние на странно развилата се дискусия в невинното Кошче за душевни отпадъци ми се яви тази идея:
Готови ли сте да убивате и да отнемете човешки живот ако държавата го изиска от вас (напр. официално обявяване на война от НС)?
Например: нашите рейнджъри в многобройните ни мироподдържащи контингети са в това положение. В случай на война (да не дава Господ!) поне от значителна част от мъжкото население, ще се иска да прави това.
Достатъчен мотив ли е този, с който са се били и умирали нашите предци - пазят родната земя, народа и създадената от него държава или може би си заслужава да прекъснеш човешки живот в защита на модерни ценности и принципи като "свободата", "демокрацията", "мирът"? (Имало такъв популярен лозунг - Ще воюваме за мир до последна капка кръв!
Има различни начини да отнемеш живот: може да натиснеш копче и да изтриеш някакви анонимни хора, които са статистически единици. Можеш да застреляш някого, когото виждаш и имаш време да прецениш, може да се наложи да го убиеш без да разполагаш с каквото и да било оръжие...
Кажете вие, пък после и аз... :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Re: Войната и смъртта

Мнение от Baggins »

В нашето общество доста се е променила представата за война от преди 50-60 години. Бащите ни и голямата част от дядовците ни не са били на фронта, огромна част от нас пък дори не сме били в казарма. Тотална противоположна ситуация на тази до преди втората световна, когато освен задължителна казарма, през известно време са се мобилизирали и стотици хиляди мъже, в случай на война. Голяма роля играе естествено и фактът, че след 45та не е имало въоръжен конфликт. Като цяло преди войната се е приемала за нормално нещо, аз лично не мога да си представя как сега нашата армия превзема Одрин или Букурещ - просто няма как да се случи...
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Каквото и да кажем, няма да разберем, докато не ни се наложи. Дано не ни се налага. Дано не се налага на никого.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Хитлер беше казал, че всяко поколение трябва да участва поне в една война, за да заслужи бъдещето си. Или нещо от тоя род беше.

Хитлер е тъпак :mrgreen:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

pora_e_priqtel написа:Хитлер е тъпак :mrgreen:
Това ми е следващият подпис! :cheers: И ще си го татуирам! :cheers: На ретината, за да си го гледам постоянно! :cheers:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ако е бил "тъпак", щеше ли да ли да постигне това, дето е постигнал? Покажете малко повече уважение към великите исторически личности.
Изображение
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Е, уважението е налице, дори примесено с малко страх :D Но тук възхвалявам езиково-социалните висоти, до които Виктор е достигнал, в състояние на дълбока медитация вероятно... :drunken:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Вервай ми, трябваха ми 40 дни уединение в пустинята, за да го измисля! :P
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

А ти имаш достолепен аватар. :salute: Макар Хайдрих да не ми е сред любимците. :flower:
Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

alter ego написа:Под влияние на странно развилата се дискусия в невинното Кошче за душевни отпадъци ми се яви тази идея:
Готови ли сте да убивате и да отнемете човешки живот ако държавата го изиска от вас (напр. официално обявяване на война от НС)?
:

Ако беше законно, бих убивал и без държавата да го изисква от мен.За всеки трети - разстрел! ;) Единственият човек, който може да прецени, чии живот струва и чии не струва е...човекът с пистолет в ръка. :)

Иначе, ако сегашната ни държава го изисква от мен - не.

Какво е направил Хитлер, освен, че си е избърсал задника с дипломата за средно образование?Победил е французите...нищо особено.Тях и ние сме ги побеждавали.А разцвета на немската нация се дължи на отстъпването на останалите сили, нищо повече.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Zahariev написа: Какво е направил Хитлер, освен, че си е избърсал задника с дипломата за средно образование?Победил е французите...нищо особено.Тях и ние сме ги побеждавали.
Много ясно - кой не помни гола на Емил Костадинов :lol:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Zahariev написа:
alter ego написа:Под влияние на странно развилата се дискусия в невинното Кошче за душевни отпадъци ми се яви тази идея:
:

Ако беше законно, бих убивал и без държавата да го изисква от мен.За всеки трети - разстрел! ;) Единственият човек, който може да прецени, чии живот струва и чии не струва е...човекът с пистолет в ръка. :)
А, интересно ми стана, единствено законовата санкция ли те спира да го правиш в момента?
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Да и фактът, че не ми се дават пари за огнестрелно оръжие.

Имам щик от калашник, но той не е толкова рентабилен.Съвест нямам.Едни заслужават - други не.

Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Ако това кеот тъврдиш е така, то тогава ти си живото доказателство, че от закона има смисъл :P Поздравявам те :)
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Факт.

Възспира и много други хора.
Единствения проблем е, че не възспира тези, които трябва да възспира.Спира умния, а не глупака в повечето случаи(макар и да са прекалено общи понятия).

Но както беше казал един философ .. ."War is the hygiene of the world." - той навярно не е воювал.
Войната в днешно време е още по-страшна от преди.Тогава си оставал мъртъв за секунда, а сега цял живот си инвалид....мозъчен инвалид. ;) . И отново.За държавата - никога!

Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”