Размисли и страсти - гласуването 2

Архив на теми от "Студентски живот".
Заключено
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Размисли и страсти - гласуването 2

Мнение от Kristo »

MidwinterSun написа:Е то естествено, че няма да се отлага до безкрай. Но ако някой, който не е бил минал бариерата от 15 гласа първата седмица и после следващата е задминал човек, който е имал нужните гласове, но не са му били достатъчни... Смисъл, явно е към кого в настоящия момент има повече интерес, нормално е той да бъде разпитван първо.
Термина "интерес" е субективен. За мен някой е интересен, ако всяка седмица получава по 1 глас от различни форумци, но все пак губи от друг, като Петя, който за една седмица прави 20 гласа. И тогава имаме двуяко значение на популярноста - единия е "горещата новина на деня" и мнозина го искат, а другия пък постоянно е искан, но с малко, а не с шокиращ брой гласове. И тук идва въпроса - кой е по-подходящ?

Не виждам какво против имаш да има 2 разпитвани в 1 седмица, преди имаше и по 3ма и нямаше проблеми. Отделно и винаги можем да минем на крайния вариант - всяка седмица гласовете се нулират и загубилите пак почват от нулата. Тогава ще е адски трудно но фактора "интерес" ще е на лице. И сега у класацията имат хора, за който някой е гласувал преди 6 месеца и те си висят в класацията, хем без да влизат, хем без да ги иска някой.

Все пак класацията има доста недъзи и неща, които трябва да се пооправят за да стане по-интересна, но тва с 1 реформа няма да стане. Трябват постепенни промени. Примерно аз бих предложил и идеята за "Рейтинг-системата" - всеки предлага форумец, по всяко време, но реално участващите в класацията ще са тези с над 10 вота, а вота ще не е с точки а с "Да" или "Не" - като отговор на въпроса дали искаш да питаш даден човек.

Примерно форумец Х, някой го предлага и за 1 седмица събира 7 гласа "за" и 3 "против" и тва прави 70% рейтинг, един вид 70% форумно одобрение. И ще се зачитат рейтингите, формирани с повече от 10 вота. Така всеки форумец, освен че ще може да номинира форумец, ще може и да казва "да" или "не" на други предложения, демек да има няколко гласа - примерно при 8 състезаващите се, той дава "Да" на двама", а другите - "не", защото не са му интересни...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Мнение от inc »

Идеята я бива. Да бъде както е угодно на народа. :D Това с рейтингите обаче отначало силно ще усложни схемата. И после - ще има сръдни и цели теми спам.
Моят глас за тая седмица отива за Захариев.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Аз нямам против, досега обаче са били по двама на разпит само ако са били с равен брой гласове. Просто не виждам причина това да се променя, но не ме притеснява особено, ако така ви харесва повече. Просто не смятам, че е от такова реално значение дали лицето Х ще бъде разпитвано една или две седмици по-късно.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Има и още нещо, за което трябва да помислим - има хора, за които е гласувано последно още преди края на април, когато започва настоящата тема. Такъв пример е Angel, която и в първия пост, и сега си има 7 гласа. Ако продължим със старата система и броят на гласувалите през седмицата продължи да намалява, ще се стигне до пускане на тема за подобен победител. Което, разбира се, не е проблем само по себе си - но липсата на гласове за последната половин година за съответния човек би следвало да означава и липса на интерес/въпроси към него в настоящия момент.

Кристо, това, дето го предлагаш, не е лишено от смисъл (но по-скоро го виждам само като временна мярка) - само че ми се вижда голяма хамалогия при оформянето на резултата. :geek: И преди някой да каже, че с гласове "да"/ "не" няколко души ще решават какво (т.е. кого) да четат останалите - то и сега е така, само дето е с никове. И ако не ви харесва - чакаме контра-предложения, които напоследък не идваааат.

* А, да - глас за Силвето тая седмица.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

MidwinterSun написа:Аз нямам против, досега обаче са били по двама на разпит само ако са били с равен брой гласове. Просто не виждам причина това да се променя, но не ме притеснява особено, ако така ви харесва повече. Просто не смятам, че е от такова реално значение дали лицето Х ще бъде разпитвано една или две седмици по-късно.
Ето една хитра корекция на идея 2 - прага на гласовете ще е в началото 15, ако един има 20, а друг - 18, този с 20 печели и пускаме тема с него, а прага за следващата седмица става 18, ако някой мине този втория, значи класацията е с висока активност, и този втория може да бъде изпреварен - и докато не го изберат, прагът си стои на тези 18 гласа. После го връщаме пак на 15, за да не идем на твърде високи прагове като 21, мисля, че Пора държи рекорд с 22 гласа избран победител... т.е. 21 е невъзможно и ще имаме 3-4 празни седмици.

Наричам това "идея 2.1" или по-популярното име "динамичен праг" - който се мени според активността на гласуване...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Мммм, прекрасен пример, Ели. След месец-месец и нещо ще пльокнете Силвето на разпит и темата й ще стои празна... :lol:

А по въпроса с Angel и другите като нея, правилата са изрични:
Хората, неписали във форума през последните 2 месеца, както и тези, за които не е гласувано нито веднъж през същия период, автоматично губят всички получени до момента гласове.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Е тогава го има тънкия момент, класацията да остане без хора, защото активните гласуват за 10-15 души, а в един момент всички стават имунизирани и форумците не щат да гласуват за други хора. Малко вероятно, но възможно...Ако пък съкратим имунитета, ще се повтарят едни и същи лица до писване.

Абе обсъждането на идеи за играта се оформя като по-интересно от самата игра... тук съчетаваме знания от правото, социологията, политологията, журналистиката... и чрез тях търсим, как да направим 1 форумна игра по-забавна и активна.... ама нали се сещате, че сме само 3 души дето си флудим тука...

До неделя ще гледам да видя кое мнение се е оформило, а през това време - гласувайте! Играта не спира, просто почнахме дискусия как да я разнообразим...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Кристо, сега прочетох това за двата месеца - поразчисти малко наоколо и дай да видим какво става.
Това с динамичния праг не ми харесва - ако имаме толкова висока (и нарастваща) активност, защо изобщо мислим тия промени? :scratch:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Търговецът на кристал написа:Кристо, сега прочетох това за двата месеца - поразчисти малко наоколо и дай да видим какво става.
Това с динамичния праг не ми харесва - ако имаме толкова висока (и нарастваща) активност, защо изобщо мислим тия промени? :scratch:
Проучването за кой откога не е влизал и гласовете от кога са, ще го правя тепърва.

Но колкото до динамичния праг - точната дума е "ако" - ако нямаме прага ще си седи 15 и толкова. Но не знаем какво ще стане след 3-4 месеца. Принципно ако прага се задържи дълго над 15, явно активността ще е станала висока и постоянна. Динамичния праг по принцип е идея за моменти промени в активността, а не за постоянни. Демек - за изключения, а не да държим това правило при постоянна висока активност.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз имам чувството, че правните умове само се чудите как да си усложнявате живота. Ако видим, че активността се покачва и се задържа висока, просто връщаме настоящия модел и готово. На мнение съм, че ако нещо работи, няма нужда да го променяме, особено ако това означава да го усложним толкова много - в случая обаче, промени явно се налагат. Но нека не прекаляваме: дайте първо да въведем това с прага и да видим как ще се случват нещата нататък. При 2 или 3 седмици, в които установим, че се натрупват "чакащи" за разпит, значи няма проблем с гласуването и си връщаме старата система.

Интересно ми е да чуя повече мнения за това с "да"/"не", защото би означавало доста радикална промяна, съпроводена от много допълнителни усложнявания на класацията. Както казах, вероятно не е лишено от смисъл и макар да стоя зад думите си по-горе, бих подкрепила един пробен срок за тая идея - от месец, да речем.
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Аз имам друга идея - темата се затваря...ЗАВИНАГИ!!!!!!!! :bounce:
На нейно място идва НАПЪЛНО НОВА тема, в която избираме не някой, който да отговаря, а някой, който да ПИТА форумци в нещо като кръстосан разпит (допълнително трябва да се уточни колко и дали изобщо да има ограничение в броя на разпитваните форумци, но 1 за два дена ми се струва добре.). Ако имате желание може и да се води паралелно и друго гласуване за хора, които искате да бъдат разпитани (тук е интересното, че гласовете ще се дават на два фронта и ще е повече фън). Даже ми се струва, че може да има и отделно и трето "топик"гласуване и накрая да има резултат от сорта на 1ви форумец разпитва 3-ма форумци на еди коя си тема, ама това вече ми се струва доста тъпо :Р, просто го споменавам като идея. Заглавието на темата не ми е ясно, но ако ви се нрави може да дадете идеи. Като цяло идеята ми е сурова, но ако мислите, че ще има бъдеще, дайте още предложения, които да "захранят" моето.
Поздрави,
Антоан.
:D :salute:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

camel написа:Аз имам друга идея - темата се затваря...ЗАВИНАГИ!!!!!!!! :bounce:
На нейно място идва НАПЪЛНО НОВА тема, в която избираме не някой, който да отговаря, а някой, който да ПИТА форумци в нещо като кръстосан разпит (допълнително трябва да се уточни колко и дали изобщо да има ограничение в броя на разпитваните форумци, но 1 за два дена ми се струва добре.). Ако имате желание може и да се води паралелно и друго гласуване за хора, които искате да бъдат разпитани (тук е интересното, че гласовете ще се дават на два фронта и ще е повече фън). Даже ми се струва, че може да има и отделно и трето "топик"гласуване и накрая да има резултат от сорта на 1ви форумец разпитва 3-ма форумци на еди коя си тема, ама това вече ми се струва доста тъпо :Р, просто го споменавам като идея. Заглавието на темата не ми е ясно, но ако ви се нрави може да дадете идеи. Като цяло идеята ми е сурова, но ако мислите, че ще има бъдеще, дайте още предложения, които да "захранят" моето.
Поздрави,
Антоан.
:D :salute:
Има хляб в това, може би единствения проблем би бил - ако изберат някого и на двете позиции и стане малко шизофренично като изпълнение. Демек уловката е - как ще си гарантираме, че няма да изберат 1 човек и на двата поста. Това е разковничето.

Иначе в един от другите форуми, в които бродствам, има нещо като Размислите, но е с 2 жертви "блиц 2 в 1" - ама там липсва демократичния момент - водещия модератор на темата избира сам двойка форумци и им задава 5-6 въпроса и показва паралелно техните отговори.

В нашия вариант може да е следното - гласуване като сегашното, но за по 2 души, демек гласуваш за двойката Х и У, а не за един. Демек като президентските избори - гласуваш за двамата в комплект, като се разчита да се контрастират и да направят интерсен блиц на еднакви въпроси. А въпросите - всеки може да прати на ЛС на модератор въпроси, а той да избере най-добрите попадения, за да не става някакво ненормално дълго отговаряне. И съответно питаните пращат отговорите си на модератор и той ги пуска в тема по модела - Въпрос, Отговор на Х, Отговор на У...

Обаче... няма гаранция, че тва ще работи - в онзи форум не е имало нов блиц от февруари, задаваните въпроси на двамата са точно 5, а аз бях в последните двама питани...
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Интересно се получава. Относно възможността да попадне един и същ питащ и отговарящ може да се приложи правилото "ако се получи така, то първият и на двете места решава чие място да заеме". Тоест ако избере да бъде питащ няма да е отговарящ за тази седмица и обратното. :)
Наистина ще е хубаво отговарящите да са двама, като те да бъдат първият и третият в класирането за отговарящи (да се разчупи малко форматът).
Въпросите могат да са много като ще има да кажем 2 дена от седмицата, в които разпитващият задава въпроси, изпратени му на ЛС от форумци, и още по 2 дена, в които разпитващият пита разпитваните каквото той прецени. Седмият ден ми е мъгла...
:lol:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Кристо, някога и тук го имаше това. Ама беше преди поне 3 години - не знам дали си го хванал. Нямаше дълъг живот, доколкото си спомням - май даже пак се казваше "блиц 2 в 1" и работеше на принципа, който и ти цитираш. Ако искаш, може да се поровиш и да видиш резултатите.

И наистина смятам, че се увличате с идеите.
В края на ноември
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Аз пък гледам, че Шопен още никой не го е включил в класацията, така че си давам гласа за него. Признам, че ме впечатли особено силно с темата "Аз пък подарявам теми по БЕЛ и История, тъпи капиталисти!" :lol:
Изображение
Заключено

Обратно към “Студентски живот - АРХИВ”