Прави ли ви впечатление, когато хората пишат неграмотно?
Модератор: Плазмодий
- humanityisthedevil
- Постоянно присъствие
- Специалност: китаистика
- Курс: втори
Re: Прави ли ви впечатление, когато хората пишат неграмотно?
Дразнят ме. Навит съм да бъдат отворени и концлагери за неграмотници.
Not because the fox barks...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Ми... аз пък какво да кажа, като забелязвам всяка грешчица, дори и най-малката. Явно съм имала големи цербери по литература.
Все пак, един объркан член или някоя липсваща или не на място запетая не са дразнещи, колкото и да ми се набиват на очи. Виж, обаче, мнения, на които им липсва каквато и да е пунктуация (днес попаднах на две такива от някакъв потребител), или идиотски правописни грешки (половината хора около мен пишат Очудя [х.х] Оу, или пък облеЧа, изпеЧа, както ми ги плющи майка ми...)) - такива просто ми изваждат очите. От елементарно уважение към родината си и езика си - научи се на грамотност...
Все пак, един объркан член или някоя липсваща или не на място запетая не са дразнещи, колкото и да ми се набиват на очи. Виж, обаче, мнения, на които им липсва каквато и да е пунктуация (днес попаднах на две такива от някакъв потребител), или идиотски правописни грешки (половината хора около мен пишат Очудя [х.х] Оу, или пък облеЧа, изпеЧа, както ми ги плющи майка ми...)) - такива просто ми изваждат очите. От елементарно уважение към родината си и езика си - научи се на грамотност...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Какво ще кажеш за "пекани картофи"? :Р
И на мен ми се набиват в очите, но то си е професионално изкривяване. Иначе преди няколко години пишех по-неграмотно и бях доста скаран със запетайките. Сега се сдобрихме (за което съм крайно благодарен на либето
)
И на мен ми се набиват в очите, но то си е професионално изкривяване. Иначе преди няколко години пишех по-неграмотно и бях доста скаран със запетайките. Сега се сдобрихме (за което съм крайно благодарен на либето
- valandin
- Живее, за да пише
- Специалност: Политология
- Курс: втори
Най-лошо впечатление ми прави, когато аз пиша неграмотно.
New jorney
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
От моята камбанария, аз пиша правилно, а всички други - грешно. И според мен всеки човек би казал така за себе си... И докъде ще я докараме, ако всеки се стреми да поучава другите, вместо да приеме, че правила не ни трябват. Разбирам, да ни зависи живота от това, или да печелим пари, ама тва е някаква лигня - вече живеем в дигиталната епоха и правописа и граматиката са размити заради нея. Да не би американския СЕМ да е глобил Мастър Йода, за дето говори с грешен словоред? И така поучава малките да говорят неразбираемо? Не разбира се, въпрос на свикване е.
Според мен цялата тема е символ на дискриминационното начало залегнало във всеки болен мозък и трябва да се локне. Най-малкото да ни спаси от цинизма, който идва от факта, че всеки пише грешно и всеки се възмущава от другите. Тва е лицемерие и шизофрения, егоизъм и шовинизъм...
Според мен цялата тема е символ на дискриминационното начало залегнало във всеки болен мозък и трябва да се локне. Най-малкото да ни спаси от цинизма, който идва от факта, че всеки пише грешно и всеки се възмущава от другите. Тва е лицемерие и шизофрения, егоизъм и шовинизъм...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
И при мен е така!valandin написа:Най-лошо впечатление ми прави, когато аз пиша неграмотно.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Кристо, ще си позволя да не се съглася с теб.
Речта и езикът сами по себе си са уникални и ценни постижения на човешката еволюция и култура. Те трябва да се уважават и съхраняват, а не да се разрушават, все едно нямат никаква стойност.
Речта и езикът сами по себе си са уникални и ценни постижения на човешката еволюция и култура. Те трябва да се уважават и съхраняват, а не да се разрушават, все едно нямат никаква стойност.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Кой говори за разрушение? Говорим си за ъпгрейд. За развиване на езика и неговите възможности, отвъд спънката наречена "правила". Всеки език следва да се развива за да се нагоди на нуждите на ползващите го. Съвременните езици трябва да се развиват заради този напредък на глобалното общество.MidwinterSun написа:Кристо, ще си позволя да не се съглася с теб.
Не сте ли усетили как за последните 10г. езика ни се наводни с чуждици, за които ние нямаме подходящи или по-добри думи. Защо? Точно защото не го развиваме и не го ъпгрейдваме за да отговорим на бурното развитие, примерно на технологиите. Рискуваме да говорим на език с 50-60% чуждици, само защото сме консервативни. Правописа и граматика ни спират дори за елементарни неща да създадем, а какво остава да има нови думи, изрази, норми...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Е, на правописа и на граматиката какво им има? И на пунктуацията. Вярно, българският не е от най-лесните езици, но пък да кажеш точно правописните, граматичните и пунктуационните му правила спират неговото развитие... просто не виждам как точно става това.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами виж самата тема - според мнозина, бъркането къде съзнателно, къде случайно е грях, за който се гори в ада. А според мен, няма проблем хората да се разбират и общуват (което е едиствената цел на езика) и без твърде строги правила. Не всяка запетайка е от значение, стига да не създава предпоставки за недоразомения. Не всяка грешка зборник/сборник е фатална и след нея да настъпи смърт. Нали хората са разбрали за какво иде реч. Тогава какъв им е проблема, ако стане такава? Просто хората не искат да приемат, че понякога правилата може да са напълно ненужни...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Общуването се осъществява предимно в разговорна форма. Там пуктуационните и правописните норми не са от особено зачение. Че и граматичните се подминават с лека ръка. Но писмената форма е създадена не толкова за общуване, колкото за запазване и съхраняване на информация. Именно за да може тази функция да бъде коректно изпълнена, съществуват и правилата. Това, че ние използваме писмената форма все повече за комуникация, не означава, че трябва да я приравним на устната форма на общуване.

- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Чуждиците, за които нямаме еквивалент, не са страшни. По-страшни са тези, за които имаме.
А те хората се разбират, но да разчетеш едно граматически непълно съобщение и да го разбереш по правилния начин изисква повече мисъл и съответно усложнява целия процес на общуване. Е, за някои е по-трудно да разберат другите значение, ама то е щото им липсва я въображение, я образование. А пък други (аз, например) просто се дразнят, когато трябва да четат или слушат развалена реч. Като да четеш измачкан и изцапан вестник, вместо нов и чист.
А те хората се разбират, но да разчетеш едно граматически непълно съобщение и да го разбереш по правилния начин изисква повече мисъл и съответно усложнява целия процес на общуване. Е, за някои е по-трудно да разберат другите значение, ама то е щото им липсва я въображение, я образование. А пък други (аз, например) просто се дразнят, когато трябва да четат или слушат развалена реч. Като да четеш измачкан и изцапан вестник, вместо нов и чист.
Всеки, който смята или сравнява граматическите, пунктуационните и прочие правила на родния си (или който и да е друг, впрочем) език с препятствия, пречки пред прогреса и комуникацията или други подобни идиотщини, е глупак. Секира за него.
Ако не можеш да пишеш правилно и грамотно, значи си неграмотен. Да си неграмотен е по-лошо, отколкото да си умствено изостанал, защото сам си си виновен. Просто е. Никой не се е родил научен, но мнозина избират да си останат ненаучени. А това е жалко.
Ако не можеш да пишеш правилно и грамотно, значи си неграмотен. Да си неграмотен е по-лошо, отколкото да си умствено изостанал, защото сам си си виновен. Просто е. Никой не се е родил научен, но мнозина избират да си останат ненаучени. А това е жалко.

- Kalipso
- В началото бе словото
- Специалност: Ядрена химия
valandin написа:
И при мен е така!
споделям тези 2 мнения

И при мен е така!
споделям тези 2 мнения
- Kalipso
- В началото бе словото
- Специалност: Ядрена химия
Kalipso написа:valandin написа:
И при мен е така!
споделям тези 2 мнения![]()