Не на камерите в СУ! Включете се в протеста на 12.09!
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Специалност: панцеркомисар
- Обратна връзка:
Re: Не на камерите в СУ! Включете се в протеста на 12.09!
СУ е държавна сграда. Там може да се снима със и без причина. Спасявайте се 
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
- streetdog
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Италианска филология
- Курс: втори
Който не е съгласен хваща гората.
Пред гишетата на СКГТ имаше много добър текст:
"Уважаеми клиенти, предаването на лични данни е доброволно и отказа да се предадат води единствено до неиздаването на абонамент за ГТ"
Пред гишетата на СКГТ имаше много добър текст:
"Уважаеми клиенти, предаването на лични данни е доброволно и отказа да се предадат води единствено до неиздаването на абонамент за ГТ"

- instinct
- Да живей словото
- Специалност: АФ
- Курс: първи
Цитирах ти конституцията. Къде там видя да пише "държавна сграда"?
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
Конституция на РБ, Чл. 32.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Конституцията е висшия закон, но не единствения. Единственото ограничение е, че сега като има камери СУ се задължават това да е ясно. Да са на видимо място и да има предупредителни знаци.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Конституцията е висшия закон, но не единствения. Единственото ограничение е, че сега като има камери СУ се задължават това да е ясно. Да са на видимо място и да има предупредителни знаци.
- instinct
- Да живей словото
Така. Вместо да ми вадиш очите, помоли някой юрист да ни преведе "предвидените от закона случаи".Ураган от Кирки написа:Конституция на РБ, Чл. 32.
Нз колко са законите, върховният закон е един. Точка.Ураган от Кирки написа:Конституцията е висшия закон, но не единствения. Единственото ограничение е, че сега като има камери СУ се задължават това да е ясно. Да са на видимо място и да има предупредителни знаци.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Ами да, това на всички им е ясно. И надали някой ще се опитва, смисъл, ще видим колко ще са студентите, откзали да се върнат в Ректората заради камерите (хаха, 0?). Но това не означава да си затваряме очите за фактите. А фактите са, че се увеличава тенденцията за наблюдение, и след като бъде прекрачена една определена граница, ползите започват да бледнеят пред негативите.Batbayan написа:Въобще е смешно да се опитвате да оставате анонимни, прикрити или каквото и да е пред институциите.Това в 21век няма да стане.
Та, както ти каза, корпоративен шпионаж. Има го от един-господ-знае-откога. Но го има и този момент, в който спират да преследват директно парите ти и започват да гонят семейството ти и близките ти. Ето тук нещата преминават границата.
...Да, да, знам, нищо ново под слънцето. Не е от днес, нито можем да го спрем. Но е факт и не е нужно да си затваряме очите пред него, както и пред това, че колкото повече се разширява наблюдението, толкова по-голямо поле за злоупотреби се отваря. Което е нещото, което твърди instinct, също това, което твърдя аз.
Така че, когато има протести, ще си протестирам. Поне да се знае, че не съм съгласна с това, след като само дотук ми стигат силите.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

instinct написа: Нз колко са законите, върховният закон е един. Точка.
Batbayan написа:Една от дефинициите за правото гласи:
"Правото е начин на съгласуване и защита на човешката свобода, доколкото тя е външнореализираща се свобода."
Затова не може да се гледа какво иска само един човек или група хора, а трябваз да се разсъждава какво е най-добре за всички и как може да се съгласуват интересите на всички лица.
Сега по-конкретно.Относно полицейските камери - те влизат в забележката на конституцията "(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи."
Чл.66 от закона за МВР:
"За предотвратяване на престъпления или нарушения на обществения ред полицейските органи могат да използват и технически средства за явно наблюдение, което предварително се обявява по подходящ начин. "
За частни обекти ( тук важи Закона за частната охранителна дейност) - те могат или да наемат охранителна фирма или да създадат звено "Самоохрана" и да поставят камери в рамките на обекта.Изискванията за това са да поставят на видно място обявления, че има камери, като точното местоположение не е нужно да се разкрива.
Записите от камерите попадат под защитата на Закона за защита на личните данни ( същата защита под която е информацията на личната ви карта в МВР, банковата ви сметка, здравословното ви състояние и т.н. и т.н.) и следва да се унищожават до 30 дни след заснемането, освен ако не са нужни за установяване извършителите на престъпление или други свързани с подобни задачи дейности.
За да се поставят камери не е нужно съгласието на служителите в дадено предприятие, но е нужно:
-предупреждение на видно място, че има камери
-третиране на информацията според ЗЗЛД
Мисля, че това отговаря на въпроса защо СУ не нарушават правата на никого , камо ли личния живот, при положение че действат според закона.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
По-малко наблюдение от сега едва ли е възможно да бъде постигнато, а за повече наблюдение - това е друг въпрос.MidwinterSun написа:Ами да, това на всички им е ясно. И надали някой ще се опитва, смисъл, ще видим колко ще са студентите, откзали да се върнат в Ректората заради камерите (хаха, 0?). Но това не означава да си затваряме очите за фактите. А фактите са, че се увеличава тенденцията за наблюдение, и след като бъде прекрачена една определена граница, ползите започват да бледнеят пред негативите.Batbayan написа:Въобще е смешно да се опитвате да оставате анонимни, прикрити или каквото и да е пред институциите.Това в 21век няма да стане.
Та, както ти каза, корпоративен шпионаж. Има го от един-господ-знае-откога. Но го има и този момент, в който спират да преследват директно парите ти и започват да гонят семейството ти и близките ти. Ето тук нещата преминават границата.
...Да, да, знам, нищо ново под слънцето. Не е от днес, нито можем да го спрем. Но е факт и не е нужно да си затваряме очите пред него, както и пред това, че колкото повече се разширява наблюдението, толкова по-голямо поле за злоупотреби се отваря. Което е нещото, което твърди instinct, също това, което твърдя аз.
Така че, когато има протести, ще си протестирам. Поне да се знае, че не съм съгласна с това, след като само дотук ми стигат силите.
Разбира се - всеки има право на протест, но това едва ли ще промени нещо, защото не всички хора разсъждават по този начин.
А не знам какво точно се е случило с твоето семейство, но когато става дума за пари не наличието на наблюдение е основния фактор за злоупотреба, а наличието на развита техника.Ако някой е тругнал да прави промишлен шпионаж или да изнудва хора - той така или иначе прекрачва закона и едва ли е нужно да иузмисля хитри начини как да се добере до легална информация.След като техниката се развива - ще монтира няколко микроскопични камери, предаватели, програми, които записвак клавишите на компютъра, gps проследяващо устройство и ще знае много по-бързо нещата които иска , а няма да се бъхти да взема записи от камери, да дебне навици скрит в храстите и т.н.Техниката е достатъчно развита, а това значи, че ограниченията пред желаещите да извършват корпоративен шпионаж са само финансови.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- instinct
- Да живей словото
Да, аргументът е сериозен. Само че ако между закона за МВР и Конституцията има разминаване, е ясно кое [трябва да] се прилага, нали?Batbayan написа:instinct написа: Нз колко са законите, върховният закон е един. Точка.Batbayan написа:Една от дефинициите за правото гласи:
"Правото е начин на съгласуване и защита на човешката свобода, доколкото тя е външнореализираща се свобода."
Затова не може да се гледа какво иска само един човек или група хора, а трябваз да се разсъждава какво е най-добре за всички и как може да се съгласуват интересите на всички лица.
Сега по-конкретно.Относно полицейските камери - те влизат в забележката на конституцията "(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи."
Чл.66 от закона за МВР:
"За предотвратяване на престъпления или нарушения на обществения ред полицейските органи могат да използват и технически средства за явно наблюдение, което предварително се обявява по подходящ начин. "
И не виждам как камерите ще помогнат за "предотвратяване на престъпления или нарушения на обществения ред" - след разбора на записа ще знаят как е можело да предотвратят нещо??
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
instinct, спри да задаваш глупави въпроси 
Относи се сериозно към материала и помисли.
Относи се сериозно към материала и помисли.
Абе човек, като нищо не разбираш не говори глупости поне.instinct написа:Да, аргументът е сериозен. Само че ако между закона за МВР и Конституцията има разминаване, е ясно кое [трябва да] се прилага, нали?Batbayan написа:instinct написа: Нз колко са законите, върховният закон е един. Точка.Batbayan написа:Една от дефинициите за правото гласи:
Чл.66 от закона за МВР:
И не виждам как камерите ще помогнат за "предотвратяване на престъпления или нарушения на обществения ред" - след разбора на записа ще знаят как е можело да предотвратят нещо??
Ти по тая логика с посегателството и неприкосновеността от него ще кажеш, че полицията няма право и да арестува заподозрени лица...
Писна ми от хора, които чели-недочели ,разбрали-недоразбрали и почват да си измилят несъщестуващи права.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Това, което аз го пиша, е примерно и общо, защото всеки за себе си може да намери конкретни примери - ако ще дори да пусне новините.
Въпросът за повечето наблюдение си е откровено зловещ. (А на мен ми изниква в главата един доста известен филм, но не се сещам за името, където навсякъде щъкат едни малки роботчета, които те разпознават кой си чрез сканиране на ириса. В кризисни ситуации дори влизаха в домовете на хората през нощта...
)
Ъ-хъ... Сега са камери навсякъде, електронни карти в градския транспорт (бе тия в Англия си функционират много добре), запазване на интернет-трафик (всъщност, без това бихме могли да минем, мисля), от догодина вече и биометрични данни и каквото още се сетите...Batbayan написа: По-малко наблюдение от сега едва ли е възможно да бъде постигнато, а за повече наблюдение - това е друг въпрос.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
Демокрацията води до сериозни илюзии 
- instinct
- Да живей словото
От което да разбирам, че ме познаваш и знаеш колко разбирамBatbayan написа:Абе човек, като нищо не разбираш не говори глупости поне.![]()
![]()
![]()
И на мен - от хора, които не заслужават дори малкото права, които са им оставили.Batbayan написа:Писна ми от хора, които чели-недочели ,разбрали-недоразбрали и почват да си измилят несъщестуващи права.
Ми не можеш един конституционен член да разбереш какво значи...Какво да говори за теб това освен, че не разбираш какво съм написал.Откъде си реши, че конституцията забранява снимането със закон (един от които е законът за МВР)?Нещо нямаш аргументи мисля.instinct написа:От което да разбирам, че ме познаваш и знаеш колко разбирамBatbayan написа:Абе човек, като нищо не разбираш не говори глупости поне.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
И на мен - от хора, които не заслужават дори малкото права, които са им оставили.Batbayan написа:Писна ми от хора, които чели-недочели ,разбрали-недоразбрали и почват да си измилят несъщестуващи права.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside