Не на камерите в СУ! Включете се в протеста на 12.09!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
hazart
В началото бе словото
Специалност: МБ

Re: Не на камерите в СУ! Включете се в протеста на 12.09!

Мнение от hazart »

Това нападение ми звучи като случай за самореклама! Дали се е случило или пък случайно се е ще остане загадка. Но дори да се е случило (факт който буди силно съмнение) това е още едно доказателство, че ако имаше камери за наблюдение тези лица вече щяха да будат арестуване и срещу тях щяха да бъдат повдигнати обвинения на базаната на събраният видео материал!
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Вие си коментирайте чаршафите на митинг.нет

Аз смятам да си довършим разговора с george.merlin

Прикачил съм обещаните снимки.
Не се нуждаят от коментар.

george.merlin написа:Продължавам обаче да си държа, че поне на моя факултет интернет е необходим. Може не всеки ден и на всяка лекция, но понякога е нужно. Или пък ще трябва лекциите да си ги караме по заведенията... :)
Или по бензиностанциите. :lol: На Лук Ойл Виваком са пуснали безплатен Wi-Fi.
Като споменах за Виваком - ако имате баби и дядовци по селата и все още връткат шайбата и не са ги цифровизирали, ще ги снабдят с безжична стационарна станция (по-долу накратко телефон) на корейската фирма "Huawei" лидер в производството на телекомуникационни продукти, в случай че Виваком нямат интерес да прокарат оптика и да поддържат цифрова абонатна станция в даденото селО.
Тоя телефон не се отличава по функции от един добре познат мобилен телефон. Менюто е на български, телефона има 200 номера памет (стигат на бабите) и на SIM картата още 250 - ехеее. Има естествено CLIP, CLIR (тук не знам как става абонамента), пренасочване на разговор, конферентни разговори и каквото се сетите. Да не забравя и USB порт, на бабите не им трябва, но принципно това е шанс да ползваш Интернет, било то и през GPRS. Обхвата, който показва на дисплея е с "една, две чертички" повече от този на мобилния телефон. Това се дължи на 20 сантиметровата антена, не видях в документацията колко децибела, но по аналогия с тия на Wi-Fi рутерите залагам на 5-6. При първото пускане на телефона се регистрира в клетката с най-силен сигнал (в общия случай е една, защото става дума за за села, които не са на главни пътища) и оттам насетне не може да се мърда извън обхвата й. И да се мръдне, телефона не може да се използва. Как става смяна на клетка... вероятно като се смени и адреса на титуляра.
В резултат на това: бившата аналогова централа се закрива, на бай Пешо Телефониста и на Мита Чистачката им се показва пътя, да се цанят на някой строеж, не и във Виваком.

На това му казвам аз инфраструктурна и кадрова политика.
Всичко останало е аматьорска работа.
Прикачени файлове
DSC00265 - Copy.JPG
DSC00265 - Copy.JPG (20.31 KiB) Преглеждано 219 пъти
DSC00264 - Copy.JPG
DSC00264 - Copy.JPG (28.2 KiB) Преглеждано 219 пъти
Изображение
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Мда, ясно за какво става въпрос... Да ти кажа, като гледам втората снимка, повече се притеснявам от пожар. Тоя кашон до контакта ми е много съмнителен. Толкова ли не могат по няколко гвоздея на близката стена и там да си монтират устройствата? Виж, за кабелите на първата снимка нямам какво да кажа.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Ако трябва да ти разкажа цялата история, трябва да съм много обстоятелствен. Това е в студентския компютърен клуб. Ама и по коридори и в другите стаи не е коренно различно, да кажем с изключение на 5-тия етаж, защото е на възраст година и нещо. Въпроса е колко време ще удържи преди да го направят на решето и да си пуснат паяжините.

Общо взето това е положението - пълна бъркотия.

А на митингджиите от лозунг-секс.ком май им се случила случка.
Сега се зачетох и ми стана интересно. Явно има кой да ги отрезви тия клошари.
lozung-....com написа:Ние, от „Призив” желаем да заявим, че това нападение над студентско-ученическото движение е
да ви налее ум и разум, но явно кухите ви кратуни разбират само от бой!
Изображение
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право

Мнение от blackout »

Онзи ден като ходих да си плащам таксата, забелязах една бригада от мургави агенти със стълби и арогантни изражения, които монтираха камери из коридорите на Ректората. Вече екскибиционизма в Алма Матер ще премине на ново равнище. От тайни източници знам, че в определени часове на деня ще се пуска саундтрака на Биг Брадър, след което ще се чува баритоновият глас на Ректора, който заплашително ще казва: "Your master is watching you. Don`t fuuck with me! ". :alien:

Шегата на страна, ама вече определено ще се замислям, какво правя по коридорите на Ректората. Замисли се и ти потребителю! :roll:
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Мнение от Ураган от Кирки »

Аз отдавна си мисля, от малкото нещо в мен наречено " култура и възпитание "
Ало, Призив, к'во направихте? Спряхте ли ги? Май не.

Чак сега видях какво е писано ... тоя репортаж изглежда толкова репетиран, че би му повярвал само читател на "Комсомолска правда"
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Аватар
instinct
Да живей словото
Специалност: АФ
Курс: първи

Мнение от instinct »

След като изчетох почти цялата тема, публикувам едно доста крайно и искрено мнение.

Всички вие, които "нямате нищо против" или сте "за" камерите в сградата на СУ, сте тъпанари. Казвам го с идеята да ви обидя, защото така седейки и пишейки си кротичко, вие не се замисляте. Ама хич. Или добре, замисляте се, ама си казвате "Е, това, дето ми го говорят/пишат, няма да стане." Я пак?? Вие ли ми гарантирате, че няма да стане? И кои сте вие? А през вас ли ще минава събраната информация? И как ще постъпите, ако все пак има произвол? Ще напишете във форума, че човекът си го е заслужавал, примерно??

Значи създаваме предпоставка за злоупотреба с контрола (камери и магнитни карти, които ще бъдат с лични данни, както и да ви успиват), а след това се надяваме това да не стане. Сори. Ръководството на СУ определено нарушава правата (MIdwinterSun ви е отговорила на стр.2, вижте й второто мнение), а вие кълвете само защото сте наивни и очаквате и другите да са. Е, не са. Ако бяха, нямаше да сложат камери.

А сте толкова наивни, че дори не се налага да ви успиват. Ако има проучване, направо сами ще си сложите хомота. Или греша?

ПП: Модовете, търпя критика само за думичката от втория ред. С останалото съдържание не съм обидил никого. По-скоро обиденият съм аз, защото трябва да уча с подобни същества. :twisted: :twisted:
Аватар
mongooo
В началото бе словото

Мнение от mongooo »

подкрепям казаното отгоре, като че ли наистина искате да живеем в биг брадър свят
"... the only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved ..."
"I saw that my life was a vast glowing empty page and I could do anything I wanted."
"The silence was an intense roar."
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология
Курс: втори

Мнение от streetdog »

Филмирали сте се нещо...
Какви злоупотреби бълнувате ? С какво и по какъв начин ?
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ами, виж сега. Много е лесно. Зблоупотреби и сега има. На мен, на теб и на другите може да не им пука особено, защото ние, да речем, нямаме голям и развит бизнес или нещо друго, за което да се тревожим.

Да, ама на шефовете на майка ми им пука, например. Щото хората са кадърни и са поели приблизително целия пазар в техния сектор. Пука им за това, че от Мтел им подслушват телефоните (не, не се е*авам). Пука им за това, че трябва да използват по 6-7 прима-карти с различни телефони, които да сменят на определен период от време, за да могат да поддържат спокойна комуникация с клиентите си...

Когато нещата опрат до пари, положението става много лошо. Хората са способни на какво ли не и дори най-малката информация може да им бъде от огромна полза. Но ако не си бил в положението на пострадал, трудно можеш да разбереш за какво наистина става въпрос.

Instinct е прав - създаваме предпоставки за злоупотреба, а после се осланяме единствено на надеждата си, че това няма да се случи.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

instinct, MidwinterSun,
респект! :bow:s :handshake:s
Аватар
Soraya
Пишете, о, братя
Специалност: PR

Мнение от Soraya »

Шепот написа:instinct, MidwinterSun,
респект! :bow:s :handshake:s
+1
Щастието е единственото нещо, което човек може да раздава без да притежава.
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

instinct написа:След като изчетох почти цялата тема, публикувам едно доста крайно и искрено мнение.

Всички вие, които "нямате нищо против" или сте "за" камерите в сградата на СУ, сте тъпанари. Казвам го с идеята да ви обидя, защото така седейки и пишейки си кротичко, вие не се замисляте. Ама хич. Или добре, замисляте се, ама си казвате "Е, това, дето ми го говорят/пишат, няма да стане." Я пак?? Вие ли ми гарантирате, че няма да стане? И кои сте вие? А през вас ли ще минава събраната информация? И как ще постъпите, ако все пак има произвол? Ще напишете във форума, че човекът си го е заслужавал, примерно??

Значи създаваме предпоставка за злоупотреба с контрола (камери и магнитни карти, които ще бъдат с лични данни, както и да ви успиват), а след това се надяваме това да не стане. Сори. Ръководството на СУ определено нарушава правата (MIdwinterSun ви е отговорила на стр.2, вижте й второто мнение), а вие кълвете само защото сте наивни и очаквате и другите да са. Е, не са. Ако бяха, нямаше да сложат камери.

А сте толкова наивни, че дори не се налага да ви успиват. Ако има проучване, направо сами ще си сложите хомота. Или греша?

ПП: Модовете, търпя критика само за думичката от втория ред. С останалото съдържание не съм обидил никого. По-скоро обиденият съм аз, защото трябва да уча с подобни същества. :twisted: :twisted:
Ей - за къв се мислиш и кви са тия обиди и глупости.Явно епитета , който използва към останалите потребители ту, несъгласни с наивното ти и параноично мненийце, се отнася за теб. :JC_spank:

А относно параноята, която тресе всички - въобще не си мислете, че камерите и картите в СУ ще са ви проблема.Личните данни се съхраняват и на картата за градски транспорт ( вече няма да има хартиени, а само магнитни).Чрез новите карти може да се следи на кои спирки се качвате в определени превозни средства.Симпатично, нали?...А накарайте ЦГМ да не издават такива карти... :lol: Новите лични карти ще са с биометрични данни, камери има на почти всяко по-голямо кръстовище в центъра, има сателити, които са идеални за наблюдение и могат да бъдат използвани за злоупотреба, всеки банков служител иманеограничен достъп до банковата ви сметка и информацията за нея и т.н. и т.н. Ако толкова се притеснявате - хващайте гората и се надявайте, че операторите на сателитите няма да се забавляват, докато ви наблюдават схлупената къщурка отгоре.

Мидвинтер - това , за което ти говориш се нарича финансов/корпоративен шпионаж.Това явление не е от днеска и е супер развито в днешно време.При него дори и да си затвориш напълноинформационния поток, пак се намират начини.В повечето случаи се действа както във филми за Бонд.Използват се скрити камери, подслушватели, хакове на системи, плаща се на служители-агенти ( за да откриват такива "къртици" някои компании в САЩ подлагат редовно служителите си на полиграф, а който не иска бива уволняван на място), извършва се промишлен саботаж и т.н. и т.н.Корпоративният шпионаж е доста развит в днешно време, което се обуславя от конкуренцията , но това е нещо друго.Там се действа активно.Никой не разчита на камерите за сигурност.Ако има нужда се монтират скрити камери и подслушватели, ако има нужда се хакват (или поне се правят опити) компютърни системи и мрежи т.е. никой не чака на готово да изпадне нещо, ами се действа активно .Така че, защитата също трябва да бъде активна.

Но това няма връзка с едните карти за достъп и камери в СУ.Аналогията е пресилена.Така или иначе камерите в СУ няма да са единствените , които ще ни заснемат при живота ни в София.Така или иначе личните данни , които би съхранявала тази карта ги има на :
1.Личната ни карта
2.Картата за градски транспорт
3.Дебитна/кредитна карта
4.Сметка за GSM и т.н. и т.н.

Да не говорим, че ръководството на университета вече ни знаят личните данни, защото сме ги депозирали при записване + снимки.Въобще е смешно да се опитвате да оставате анонимни, прикрити или каквото и да е пред институциите.Това в 21век няма да стане.Колкото и протести да се правят това е повсеместна тенденция в целия ЕС.Така, че споко.Няма какво да направите, освен да дишате дълбоко и да се успокоявате, защото в крайна сметка никой не е тръгнал да ви нарушава правата , а само да ви охранява по-добре.
Последно промяна от Batbayan на 28 Сеп 2009, 11:15, променено общо 1 път.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Мнение от Ураган от Кирки »

Самата идея да си придават важност за "личните" им права... ако знаеха какви са ТЕ за държавата ... щеше да си спинкат много спокойно, защото на никого не му пука за вас, прощавайте, че аз бях човека който да ви го каже=)
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Аватар
instinct
Да живей словото
Специалност: АФ

Мнение от instinct »

Само два момента ще коментирам:
Batbayan написа:Колкото и протести да се правят това е повсеместна тенденция в целия ЕС
Да, и не само в целия ЕС. Има много "повсеместни тенденции" - например затъпяването на нацията. Ако бях съгласен, нямаше да дойда в СУ. (Не се смейте! :mrgreen:)
Batbayan написа:в крайна сметка никой не е тръгнал да ви нарушава правата ,
Конституция на РБ, Чл. 32.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Това, че съм в СУ не значи, че съм съгласен "да бъда следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия". Дали не ми се нарушават правата, а?
Batbayan написа:а само да ви охранява по-добре.
МЕРСИ МНОГО!! :twisted: :twisted: :twisted:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”