Магистратури 2009/2010

Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Магистратури 2009/2010

Мнение от Бeтон »

Ето я темата за новите магистратури. :bounce:

В разгара на отпускарския период реших малко да видя, как стоят нещата. Нямаше много интересни специалности, както и очаквах. Видях презентации, анотации, учебни планове...

Ама в стил КСК да задам въпросче.
К'во трябва да правим? Всмисъл кога се ходи на изпит, кога се подават документи за него...

:lol: :lol: :lol:

п.п. направете темата Важна, за да седи горе. Едва ли ще съм единствения мераклия за тазгодишните магистратури :roll:
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Re: Магистратури 2009/2010

Мнение от leia_loves_cats »

Бeтон написа:а се ходи на изпит, кога се подават документи за него...
Здрасти Бетоне, каква магистратура си хареса? :)
ПО бегли спомени от предната година (да сте предупредени, един вид) - до последно не беше ясно какви са сроковете за подаване на документи. Излязоха няколко дена преди самите дати, но са ориентировъчно втората половина на септември, тогава някъде са и изпитите.

Тук можеш да намериш пълния правилник: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... 009_2010_g

Важна забележка - внимавайте много като си попълвате желанията, защото (поне при нас) правилата са следните: Първо класиране - класират те само по онези желания, които са ти държавна поръчка. Ако си приет на някое - можеш да се запишеш или да не се запишеш. Ако се запишеш - честито. Ако не се запишеш, участваш във второ класиране - там се класират останалите места за държавна поръчка и местата за платено обучение, но мястото в което си бил класиран на първа класация ти се губи - един вид ти се отказваш от него щом не си се записал. Обикновено (поне според мен) печелившата тактика е : Ако много много искаш специалността Х, ги пишеш така:

1. Х-държавна поръчка
2. Х-платено
3. У-държавна поръчка
4. К- държавна поръчка
5. Р-държавна поръчка
6. У-платено
7. К-платено
8. Р-платено

иначе има доста подробности, които са описани в правилника.

Успех ;)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Правилника го прочетох преди да напиша темата снощи отгоре-отгоре.
Лейче, ти завърши ли?

Ще кандидатствам във ФМИ, много ясно. Но от моята гледна точка изборът от магистърски програми е ограничен.
Не ми трябва нещо научно и теоретично, което не върши никаква работа, защото просто това по моему си е колкото да имаш документ. Пък и много учене за не кой знае какъв престиж. Пример: Математика и математична физика, Уравнения на математичната физика.
Или па Оптимизация или Уравнения на математичната физика и приложения съответно при Рибарска и Недю Попиванов - само тези факти може да те откажат.
А магистратура не се записва за едната хартийка. Това не е за бакалавър, само и само да се махнеш от мама и татко.
За спец. Информатика пак прелива от подобни или някакви изкилифирчени "Мехатроника и роботика" при Лилов. Та аз с 500 зора взех Аналитичната механика, цяла магистратура водена от него някак си... пари да ми дават - "NO, MERCY".
Mярнах една-две които долу-горе може да вършат работа и долу-горе знам за какво иде реч, ама са 5 семестъра, за хора които са различни от Информатика и КН.
За моята специалност ги знам от много отдавна. Технологии за обучение по математика и информатика я оценЯм като по-шик от конкурентната електронно обучение. Просто първата засяга чудесни теми относно обучението, а не се забива в разни области - нужни и ненужни. Не че ти дава кой знае какви перспективи... Всичко различно от експерт в МОМН (както го измислиха хората на бат Бойко) или в най-краен случай директор на училище, е ташак.

Само за редовна магистратура ще кандидатствам, това е сигурно. За "нередовните" не дават общежитие, а без общежитие си губи смисъла. То по-добре на квартира и да работя нещо си.
Ако пиша Технологиите за обучение на първо място, то ще вляза и всичко надолу ще е без значение. Та точно това има само да помисля - дали да пиша една, която си харесам от информатиките и ако не стане - тогава на втора позиция на 100% практически казано, влизам Технологиите.

Иначе единствените срокове, който видях са:
14-25 септември за започващи през зимния семестър
1-10 февруари за започващи през летния семестър
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

Бeтон написа:Правилника го прочетох преди да напиша темата снощи отгоре-отгоре.
Лейче, ти завърши ли?
Остави се, още поне 4 изпита трябва да взема, за да събера кредити, ама ще го избутам. Аз се набутах в теоретична магистратура, но не съм никак недоволна. Да кажем, че съм била наясно какво ме чака и получих почти каквото исках. В момвнта са мн вървежни магистратури като Технологично предприемачество и електронен бизнес, но на мен пари да ми дават няма да вляза в такова - това е ни рак, ни риба - по-добре в стопанския подобна магистратура.
Бeтон написа:За спец. Информатика пак прелива от подобни или някакви изкилифирчени "Мехатроника и роботика" при Лилов. Та аз с 500 зора взех Аналитичната механика, цяла магистратура водена от него някак си... пари да ми дават - "NO, MERCY".
Mярнах една-две които долу-горе може да вършат работа и долу-горе знам за какво иде реч, ама са 5 семестъра, за хора които са различни от Информатика и КН.
Е недей така - взех изпит при Лилов в магистратурата и съм доволно доволна - лекциите бяха разбираеми, доколкото Кинематика и Динамика на Роботи може да е разбираема за човек с минимална подготовка по въпроса, като мен. Имай едно наум, че ако си "сродна" специалност и покажеш ентусиазъм е напълно възможно ръководителя на магистратурата да прецени, че не си тотален лаик и вместо 5 да учиш 3 семестъра - тоест ако си минал всичките курсове (или подобни на тях) от първата година на неспециалистите, можеш спокойно и с усмивка да си спечелиш 3 семестъра обучение. Особено ако си самичък и на никой не му се занимава да прави курсове заради теб, пък и ти като си ги знаеш нещата...

Ами това мога да споделя язе, успех с обмислянето.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Аха, ясно.

А приемните изпити кога са?
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

То на мен ми е още доста рано де, но принципно случвало ли се е да има във Философския задочни магистратури за хора от други факултети? И да не е в област психология?
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Принципно магистърските програми са съобразени за хора за специалността; извън специалността, но същия факултет; и за различен факултет. В зависимост от това учебните планове са различни и с различна продължителност на следването. Общото правило е, че хората от специалността учат само основното за 3 семестъра, примерно, а всички други стартират с +2 семестъра за "уеднаквяване на нивото".

Като отидем между 14-ти и 25-ти тогава ли ще разберем датите на изпитите :scratch:

Въобще не ми се и звъни на женичките. Те сега са ангажирани с поправките, предполагам.
Изображение
katja
В началото бе словото

Мнение от katja »

Гледам, че датите на изпитите за Стопанския факултет вече са определени. Искам да запиша магистратура като 'неспециалист' в стопанския. Завърших Английска филология :cyclopsani: . Някой може ли да даде инфо за приемния изпит? Може ли човек да се подготви по някакъв начин? Писах е-мейл на един от асистентите на програмата, която ме интересува и отговорът беше изчерпателен "Информация - сайта на факултета";)
фен на Епикур
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

А тия за ФМИ не са. :evil:
Изображение
katja
В началото бе словото

Мнение от katja »

Някой може ли да сподели впечатления от маг. Бизнес администрация (за неикономисти). Това чудо е 5 семестъра и ми се ще да събера мнения преди да се набутам окончателно :scratch:
фен на Епикур
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Специалността е модерна и е добра като цяло, има си и икономика и УЧР и туризъм и хотелиерство май има като курсове вътре в някаква степен, поне доколкото знам е нещо такова като компилация.
Като птичка в небесата :)
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Някой може ли да ми помогна да намеря пълен списък със магистърски програми към СУ, които се преподават на английски (ако въобще има такива)? Една приятелка, която е в СУ на разменни начала се интересува да кара и магистратурата си тук, а с българския не е достатъчно добре. За съжаление не съм в България и не мога да ходя сам да разпитвам. :|
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Ами трудно ще ти е, като за начало можеш да прегледаш факултетните сайтове на ИФ, ФФ, СТФ, за тези се сещам, абе порови по факултетните сайтове , би трябвало да има инфо, а знам че има и съвместни магистърски програми с чужди университети, които са на чужди езици.
Като птичка в небесата :)
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

Don Horhe написа:Някой може ли да ми помогна да намеря пълен списък със магистърски програми към СУ, които се преподават на английски (ако въобще има такива)? Една приятелка, която е в СУ на разменни начала се интересува да кара и магистратурата си тук, а с българския не е достатъчно добре. За съжаление не съм в България и не мога да ходя сам да разпитвам. :|
Здрасти, дано не съм закъсняла ;)

Тази година имахме колега по Еразъм (хм, като се замисля хич не знам дали беше по Еразъм, но със сигурност беше на разменни начала) - караше с нас първата си година магистратура във ФМИ.
Общо взето нещата стояха по следния начин - по принцип лекциите са на български. Всичките ни преподаватели обаче бяха предупредени за момчето, като ръководителката на магистърската програма (доц. Мария Нишева) пое като ангажимент да договори от всички преподаватели да преподават успоредно на български и на английски, и да предоставят всички материали и на английски. Второто не беше особено сложно, понеже по принцип материалите ни са масово на английски :)

Както и да е, лекциите протичаха - 3/4 на български, 1/4 бърз превод на английски, материали се даваха за колегата на английски, изпитваха го на английски. Във ФМИ официално магистратури на английски няма, но заради Еразъм се работи по въпроса. Моят съвет е да посъветва приятелката ти да потърси имейли и телефони на отговарящите за Еразъм по факултети (за ФМИ например да търси доц. Биров) и да разпита конкретно как стои въпроса с разменните начала във конкретния факултет, какви са вариантите и така нататък.

Успех с начинанието ;)
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Благодаря! Разгледах и сайтовете на отделните факултети както препоръча sientelo и открих още няколко опции - Мениджмънт на човешките ресурси (Стопански факултет); Философия с преподаване на английски (Философски факултет); Английският език в модерното общуване; Културни взаимодействия, англо-американски перспективи; Методика на чуждоезиковото обучение (ФКНФ, като първите 2 са към катедрата по англицистика и американистика, ако още така се казва, и предполагам се преподава на английски предимно, а за третата не съм сигурен). Има и още някаква в Биологическия, която също се преподава на английски, но за нея не съм се интересувал.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Магистратури”