Какво мислите за графитите като изкуство?

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Какво мислите за графитите като изкуство?

Мнение от MidwinterSun »

Хммммм...

Спомням си, че навремето гледах едно предаване точно с хора, които рисуваха графити. Там те много ясно си казаха, че драсканиците от порядъка на "к*р за ..." с някакъв спрей и други подобни всъщност изобщо не попадат в категорията графити.

Друго, което ми направи впечатление в дискусията, е, че вие обсъждате не толкова самите графити като графити и стойността им като произведения на изкуството, а мястото и начинът, по който са били направени. Това като че ли... не ми се струва чак толкова централно за темата на обсъждане.

Аз лично много харесвам графити. Стената на физкултурния салон в старото ми училище на два пъти е била рисувана с графити от децата в училището - вторият път беше, когато предните рисунки избледняха и бяха изпонадраскани от някакви вандалчета. Трябва да призная, че тези образи носят особен чар заради пълната си отлика от приетите традиционни методи за създаване на изкуство. Графитите носят различни идеи, създават се по различен начин, с различни техники и средства, дори понякога да са явно противозаконни и до известна степен израз на вандалщина.

И друго, което бих искала да добавя. Ако една колекция от графити бъде нарисувана върху платна и бъде изложена в някоя арт-галерия, това определено би имало своите положителни страни. И все пак, според мен, би отнело от есенцията на творбите. Лично аз съм свикнала да ги виждам по подлезите и по временните метални огради, с които се заграждат строителни обекти. И смятам, че там им е мястото.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Scarface
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Обратна връзка:

Мнение от Scarface »

+1
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от xRainx »

мидуинтър ме кефи като постове.

а това е рядко, смея да отбележа. еваласт.
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
BBM
От дъжд на вятър

Мнение от BBM »

MidwinterSun написа: Друго, което ми направи впечатление в дискусията, е, че вие обсъждате не толкова самите графити като графити и стойността им като произведения на изкуството, а мястото и начинът, по който са били направени. Това като че ли... не ми се струва чак толкова централно за темата на обсъждане.
Радвам се,че оценяваш графитите.Разбира се,аз мразя вандалските прояви от типа на "Само Левски" или "ЦСКА дъ бест" и подобни на тези.Оценявам само това,в което са вложени чувство,мисъл и т.н.

Пример за мойте "творби" :

Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Трябва да призная, че една от рисунките изцяло ме завладя :drunken:
Бомбата на 44-ата секунда във второто клипче. Невероятна е.

ВВМ, любопитно ми е, понеже съм твърде далеч от тази култура... След като си завършил графит на хартия, след като си създал...ъъъ... модела, можеш ли да го пресъздадеш точно? Да речем, ако ти дадат поръчка или нещо такова. Пък и мога и сама да предположа, че рисуването с химикал/маркер по лист хартия коренно се различава от рисуването със спрей върху стена.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
zick.dsk
В началото бе словото

Мнение от zick.dsk »

ббм покажи нещо на стена различно от онези чертички :D
и...тези същите чертички какъв стил от графити културата се водят :) някъв екстравагантен ню скуул може би?
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

MidwinterSun написа: Лично аз съм свикнала да ги виждам по подлезите и по временните метални огради, с които се заграждат строителни обекти. И смятам, че там им е мястото.
Това все пак е субкултура, няма къде другаде да идат или останат ;).
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от ники »

Съжалявам, че развалям идилията, но аз не мисля, че мястото на графитите е по училища, влакове, стени и подлези. Колкото и красиво да е, не може да е пльоснато на стената на институция като училището. Може да е нещо прекрасно, но въпреки това не го искам и на моето ел-табло. Също така смятам, че ново измазаната кооперация на баба ми изглежда много по-добре, когато е измазана, отколкото когато някой е нарисувал на нея нещо неразбираемо. Нямам предивид само идиотските драсканици с маркер. За графитите си има определени места като примерно оградата на паметника на НДК и докато драскачите не се ограничават с тези места, аз не мога да възприемам графитите като нещо стойностно.

А всъщност изобщо не смятам, че са изкуство. Мнението ми е, че просто са външната проява на съответната субкултура. И драскачите предполагам доста държат на вандалския елемент в цялата работа.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Ники, никой не казва, че е правилно :D . Според мен субкултурата е изродена култура.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Scorpion »

Избягвам да мисля за графити
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
kRiss
Танцуващия с клавиатури
Специалност: БГ Филология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от kRiss »

Харесвам графити. И обожавам няколко от тях, които бяха "надраскани" в подлеза при нас... жалко, че вече не минавам от там и не мога да си ги гледам :compress: Като се местехме преди години, умолявах наште да викна някой да ни изрисува гаража отвън с графити... естествено, че не ми се отвори парашута ;D
Падам си по такива неща. И да, за мен е форма на изкуство - всичко, в което влагаш някаква част от себе си. Показваш страст към нещо, желание и талант.
Това е моята гледна точка. (;

Изображение

Изображение

Изображение
Последно промяна от kRiss на 26 Сеп 2009, 08:26, променено общо 1 път.
"Before u judge me.. tRy hard to LOVE me!"
Аватар
BBM
От дъжд на вятър

Мнение от BBM »

MidwinterSun написа: ВВМ, любопитно ми е, понеже съм твърде далеч от тази култура... След като си завършил графит на хартия, след като си създал...ъъъ... модела, можеш ли да го пресъздадеш точно? Да речем, ако ти дадат поръчка или нещо такова. Пък и мога и сама да предположа, че рисуването с химикал/маркер по лист хартия коренно се различава от рисуването със спрей върху стена.
Благодаря за положителния коментар :) . На стена е много по-трудно отколкото на хартия или на платно,за това и аз лично се затруднявам да копирам това от хартията на стена. Разбира се има хора,на които им се удава това и им се възхищавам.
zick.dsk написа:ббм покажи нещо на стена различно от онези чертички :D
и...тези същите чертички какъв стил от графити културата се водят :) някъв екстравагантен ню скуул може би?
Ами да ти кажа... тези "чертички" не са много лесни за правене,а и на стена не рисувам много.А относно стила... няма документиран такъв за моята рисунка.Просто мой стил. Така или иначе ако настояваш мога да "поуст-на" един "стенсил" който направих преди време.

Изображение
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Харесва ми. Обаче на чия гаражна врата си го направил?
zick.dsk
В началото бе словото

Мнение от zick.dsk »

Очевидно на някой познат.
Доста е изпипано и чистичко. :D

имам и въпрос бмм :На първия клип чертичките /не знам как да ги нареча :)/ означават ли нешо..някакво лого/букви?
Аватар
BBM
От дъжд на вятър

Мнение от BBM »

allshallperish написа:Харесва ми. Обаче на чия гаражна врата си го направил?
Тва е направено на един приятел на гаражната врата за около 40 минути.
zick.dsk написа: имам и въпрос бмм :На първия клип чертичките /не знам как да ги нареча :)/ означават ли нешо..някакво лого/букви?
Да кажеме,че не означават нищо особено,а и не са правени със определен замисъл.Просто ми се хабеше боя :) .Това не значи,яе не ми е било трудно да го направя :!:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”