Иначе сериозно, аз се определям като автотеист.
Вяра и религия.
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Специалност: панцеркомисар
- Обратна връзка:
Re: Вяра и религия.
Аз вярвам в розовия невидим еднорог, срещу който ти също нямаш доказателства 
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Интересно, защо така пренебрегваш периода 4-19 век, все едно 1500 години културен и духовен монизъм са нещо маловажно. Това, че на християнския свят му се налага да възражда загубените антични достижения на културата и науката не е ли достатъчно доказателство за вредността на религията? Да, манастирите са двигателят на просветата и книжовността в средновековна Европа, защото философските школи са забранени, а библиотеките и "варварските" религиозни и културни центрове - унищожени. Впрочем, и след 1850 в много християнски общества съществува робство, например. Няма да се опитвам да разбера какви са ти критериите за "научен проект от голяма важност"Искам конкретни примери в рамките на годините 1850-2009, в които църквата сприра научен проект от голяма важност или пък религозен човек забавя прогреса на човечеството?
И да, определено се изнервям от претенции за висш ред, в който труд и честност се оценяват според усърдието, което влагаш в идолопоклонничество и послушание към "духовни институции".
- FightForFreedom
- Паисий
Много е лошо, когато половината ден на едно население минава в молитви, защото продуктивността спада, а простите хора се фанатизират излишно. През Средновековието и в Древността нещата са много по-различни. Има си свещеници/жреци, които се занимават с молитви, а има други хора, които да вършат останалите неща. Днес в цивилизованите държави е така- има си църкви, където хора се молят за спасението на човечеството, но не задължават всички да им обръщат внимание- така и трябва да бъде. Само че, не можем да сравняваме Запада с Близкия Изток и да прехвърляме неща.
Това, което аз смятам е, че да има църква днес и да си функционира добре и хора да вярват в каквото си желаят и да почитат висши сили, не е лошо и не вреди на останалите и на държавата. Днес нашата църква не гори научни трудове и не хвърля млади момичета в огъня за нищо, така че няма защо да й се сърдим или пък да й приписваме вина за неща, ставали в други държави и в други епохи.
Това, което аз смятам е, че да има църква днес и да си функционира добре и хора да вярват в каквото си желаят и да почитат висши сили, не е лошо и не вреди на останалите и на държавата. Днес нашата църква не гори научни трудове и не хвърля млади момичета в огъня за нищо, така че няма защо да й се сърдим или пък да й приписваме вина за неща, ставали в други държави и в други епохи.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
FFF, не съм наясно с писанията ти, ти се опитваш да докажеш, че Исляма е "грешен" ли?
Тази брилиантна мисъл ми напомня на една приказка, в която чорбаджия ходи да се моли и когато овчарчето иска и то да иде на църква, той му казва, че щял да се моли за него а той да пасе овцете. На другия ден като се върнал, той видял овчарчето да е завело само една овца и останалите да са в кошарата и като го питал защо така, той казал, че тя щяла да яде за всички.Има си свещеници/жреци, които се занимават с молитви, а има други хора, които да вършат останалите неща.
- FightForFreedom
- Паисий
В България има ислям, но той не е задължителна част от живота на всеки. Така е редно и нямам нищо против. Ако живеех в държава, където има задължително изповядване на религия и то в 21-ви век, която и да е религията, нямаше да се радвам от положението.
-
Kulovcho
Аз лично не съм строго вярващ, но съм кръстен като източно-православен и уважавам религията. 
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
А и аз, и аз ... откакто е минало турското робство чакам да се нарека "правоверен" и аз 
- Kose Bose
- Драскач
- Специалност: Молекулярна биология
- Курс: първи
Аз само ще вметна, че последното нещо, което трябва да се направи е църквата да се модернизира. Да се модернизира означава да се пригажда към тотално извратения свят, в който живеем, а е ясно, че така губи връзка с Бога и се подчинява на едни други сили. Ясно е, че не е възможно да се забранява църковно общение за 10, 20 или 30 години за блудство например, както е било в първите векове след Христа, просто защото почти всички ще са достойни да получат тази забрана, а човешката вяра в днешно време е прекалено крехка, за да издържи толкова дълго време...Joker написа: Нали всички говорите, че Църквата била закостеняла, но се ужасявате от всякакъв опит тя да се модернизира.
А митрополитите и всички духовници са Божии наместници на земята и си е чисто богохулство да ги съдиш, без значение колко са се провинили. Т.е., според Божията воля те са на този пост. И, за да не бъда голословна ще цитирам Св. Йоан Златоуст: "Нима ти не знаеш, какво е свещеникът? - Той е Божий ангел! Нима свое учение проповядва той? Ако ти го презираш, презираш не него, а ръкоположилия го Бог." и Архимандрит Серафим Алексиев: "Нвизпълнителните свещеници приличат на пътепоказателите. Те самите не отиват към целта, но вярно я сочат."Joker написа:Богохулство е да не уважаваш Бог, а не някакъв митрополит...
П.П. Този пост е насочен само към хора с по-скоро положителна нагласа към Православието, останалите да не го взимат предвид!
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
Добре, че остави забележка в края на поста... иначе щях да започна да обяснявам за мерцедесите на ангелите господни 
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Освен към коли, въпросният "ангел" се слави и с афинитет към скъпи часовници 
- Ураган от Кирки
- Драскач
- Обратна връзка:
коли, жени и наркотици

- FightForFreedom
- Паисий
Какво да направят хората като им е потръгнал бизнеса със свещите?
Относно модернизирането на църквата, аз го разбирам като нещо положително, в смисъл да се модернизират не каноните, а начина на подход към хората. Ще дам пример, бях в една много модерна катедрала и там имаше стъклопис, на който... я по-добре да приложа снимка.
И много други неща от този вид. Освен това в катедралата се изнасят какви ли не концерти и представления, каквито в нашите православни храмове никога няма да се допуснат. Това е модернизирането - защо да не вкараме един оркестър и един танцов ансамбъл на перфектна акустика да направят прекрасно изпълнение? Нима има нещо недостойно и богохулническо в това да се пее и танцува? Това е изкуство предназначено за всички, в това число и Бог- това е модерно изкуство и има място и в храма.
Относно модернизирането на църквата, аз го разбирам като нещо положително, в смисъл да се модернизират не каноните, а начина на подход към хората. Ще дам пример, бях в една много модерна катедрала и там имаше стъклопис, на който... я по-добре да приложа снимка.
И много други неща от този вид. Освен това в катедралата се изнасят какви ли не концерти и представления, каквито в нашите православни храмове никога няма да се допуснат. Това е модернизирането - защо да не вкараме един оркестър и един танцов ансамбъл на перфектна акустика да направят прекрасно изпълнение? Нима има нещо недостойно и богохулническо в това да се пее и танцува? Това е изкуство предназначено за всички, в това число и Бог- това е модерно изкуство и има място и в храма.
Последно промяна от FightForFreedom на 26 Сеп 2009, 23:52, променено общо 1 път.
- Kose Bose
- Драскач
Явно авторите на горните постове усилено четат вестник "Уикенд", а му вярват още по-усилено.
Жалко за вас. Дори всяка дума в подобни жълти вестници да е истина (може и да е) - все тая. Проблемът си е на духовника и аз съм последният човек, който трябва да раздава правосъдие, пък и вие също.
FightForFreedom, ти се шегуваш, или?
По-велика глупост в живота си не бяха чувала. Всъщност щом търсиш църква, в която да се пее и танцува, обърни се към някоя протестантска или друга сектантска "църква" и се кълчете наволя. И на китара подрънкват... Вземи най-добре да прочетеш защо, аджеба, е отрязана главата на Св. Йоан Кръстител. Ако искаш де... 
FightForFreedom, ти се шегуваш, или?
- FightForFreedom
- Паисий
Не приказвам за църква такава каквато я искам, а такава, каквато съществува в западния свят. Говоря за културни мероприятия, случващи се в храма господен. И не говоря за нещо, което съм прочел или съм чул някъде си, а за нещо, което съм видял как се случва и хората там са много далеч от това да си бранят територията и да тръбят колко били такива или онакива. Хората просто си живеят живот много по-обвързан с църквата и вместо да нищят теми за моралността на дишането, просто оползотворяват благата, с които разполагат, като ги споделят с хора на изкуството и хора търсещи начин да обогатят себе си и традициите едновременно. А що се отнася до неща, случили се преди милярд години- извинявайте, но аз не говоря за история, а за настояще. Не фантазия или претенция, а реалност и всичко което казвам е, че модернизацията такава, каквато се случва на запад е добра модернизация.
- Kose Bose
- Драскач
Модернизацията, каквато се случва в западните и всички сектантски църкви, няма и небива да има нищо общо с Православната църква. Не твърдя, че си фантазираш, прекрасно знам за съществуването на подобни "културни мероприятия", само дето те нямат нищо общо с вяра, религия и Бог. Църквата е място за разкаяние и молитви, а не за пиршества. Прекрасните църковни песнопения възхваляват Бога и молят. Не съм убедена, че си чувал някога православно църковно песнопение, защото ако беше едва ли щеше сега да предлагаш концерти, танци и представления.
Църквата не е нито цирк, нито театър, нито галерия. Изобщо - не е място за развлечения и целта и е противоположна на всичко това.
И кво?! В църквата пък мен боготворят!
Разбираш ли? Просто се обезсмисля църквата като църква.
Сега, ако някой ме попита за кво се хабя, няма да бъде в грешка.
С мир!
Църквата не е нито цирк, нито театър, нито галерия. Изобщо - не е място за развлечения и целта и е противоположна на всичко това.
Ето ти го разковничето, сам го казваш - животът им е обвързан с измислената им църква и измисленото им малко частно общество. В цялата картинка - никакъв Бог. Примерно, отивам в тая църква и изпявам авторска песен, всички ръкопляскат и ми казват "ей, браво, страхотна си!"FightForFreedom написа:Хората просто си живеят живот много по-обвързан с църквата и вместо да нищят теми за моралността на дишането, просто оползотворяват благата, с които разполагат, като ги споделят с хора на изкуството и хора търсещи начин да обогатят себе си и традициите едновременно.
Сега, ако някой ме попита за кво се хабя, няма да бъде в грешка.
С мир!