Право първи курс 2009-2010г

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
frostwolf
В началото бе словото
Специалност: Право - редовно
Курс: първи

Re: Право първи курс 2009-2010г

Мнение от frostwolf »

Не знам кво ти пука, няма да завършиш право без да си учил политология в първи курс или?
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Наистина какво ли ми пука...Нали ще ми дадат диплома...Мда...Защо ли да учи нещо конкретно човек.Ако може директно да си платим таксите за 5-те години и да ни дадат дипломата директно.А, не, чакай, нека поне абсолвенския бал да е включен в цената.Някак си по-готино изглежда да е на "келепир".

Или всъщност трябва да ни пука за тези неща.Защото дисциплините, които се преподават не са само суха теория, която трябва да научим за изпитите и после да забравим, а знания, които трябва да оформят нашия мироглед, знания които да ни оформят като специалисти.И от тази гледна точка липсата на една дисциплина, която е тясно свързана с правото и дръжавата като социални феномени някак си намаля ценността, профилираността и качеството на обучението, което ние като студенти получаваме...

Но какво ли трябва да ни пука - нали и без това ще назубрим за изпитите и ще завършим някак си...Или може би не?...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ако настояваш да учиш политология - има откъде да четеш. Кеф ти интернет, кеф ти юридическа библиотека.
То с всичко е така, в общи линии.

Ама да очакваш нещо от тоя факултет... голямо разочарование ще е. Освен ако вече не е, де.
Не че няма какво да предложи. Има. Възползваш се максимално от него, пък каквото сабя покаже :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
frostwolf
В началото бе словото

Мнение от frostwolf »

И ти наистина смяташ, че без един семестър политология от човек не може да стане завършен юрист? А ако я има и е изборна дисциплина, хората които не я изберат също ли няма да успеят?

@ Batbayan
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Пак казвам да се надяваме да ни изненадат с нещо положително по тези въпроси тази година.Все пак това се води най-престижния ЮФ в пределите на републиката.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
frostwolf
В началото бе словото

Мнение от frostwolf »

Аз друго питах, ама както и да е. Дано всичко е точно наистина
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

frostwolf написа:И ти наистина смяташ, че без един семестър политология от човек не може да стане завършен юрист? А ако я има и е изборна дисциплина, хората които не я изберат също ли няма да успеят?

@ Batbayan
Нещо не разбираш какво искам да кажа.Със или без политология човек може да стане правист, но ако няма интересни и важни изборни дисциплини които студентите да изберат това прави образованието едностранчиво, недостатъчно за желаещите определени знания и пада качеството му.Защото някои студенти ще искат да учат избираемо примерно философия на правото, докато други ще ги интересува политологията.И един наистина предоставящ достатъчно диверсифицирано образование университет ще откликне и на двете групи студенти, а няма да въвежда в заблуждение едните и после "гледайте си работата - няма и няма".Тука не става дума само за политологията - даже да я има аз лично не съм още решил какво да запиша.Тук става дума за това, че когато в списъка пише нещо - то трябва да присъства реално, а не само на книга.Става дума за това, че не е добре да се заблуждават студентите, да не им се дава възможност да учат нещо, което е предидено в програмата не защото няма желаещи да се обучават, а защото университета не може да намери възможност да спазва собствения си учебен план.Не сме времето на "развития социализъм", когато всичко на книга се пишеше идеално, а реалността беше коренно разична.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
frostwolf
В началото бе словото

Мнение от frostwolf »

е тва можеше още в началото да го напишеш, а не да го мислиш досега и да ми обясняваш как аз нищо не разбирам :bounce:
не ми се навлиза в глупави спорове
Изображение
Аватар
iodine
Драскач
Специалност: Право

Мнение от iodine »

Ох, Батьо..., аре стига бе... Вярно е, че погледнато от нейде си, ни ограничават, обаче чак такава борба за нещо, което да си кажем, e безсмислено начинание... Би било хубаво да има политология, защото се интересувам от нея, но като няма - няма. Толкова. Можеш да промениш нещо ако си в ръководството, иначе никой не те пита. Ако исках да уча политология толкова много, щях да вляза в тази специалност, балът, както и на всички влезли с право (предполагам) ми стигаше. Не мисля, че да се впряга човек в това е нужно. Нервите трябва да се пазят, Баяне, заради тях средната продължителност на живота при мъжете в България е ок. 67 години, ние искаме да я увеличим, нали? Все пак ни засяга и нас, нали? Успокой се бе :)

Значи, бих посветил живота си на борба срещу излишните действия, като например тъпите спорове, дървеното философстване и подтискащото монотонно мрънкане.

Една забележка към поста ти:

Елементарната компютърна грамотност по писане на текст изисква да се оставя разстояние след препинателен знак, какъвто е и точката. 'Са ми кажи как ще работиш с правен софтуер и как ще пишеш експертизи след време като не знаеш това, а?! Това може да застраши цялата ти кариера като юрист! Взимай се в ръце, момче, Андрей Вишински на 21-ви век трябва да е и виртуоз на компютрите! :salute:

Предлагам всичко да свърши до тук, тия даботи, както казах са безсмислени, ние, Бате, не можем да направим нищо, обърни съм към Иван Илчев, или който отговаря за проблема, мрънкането няма да помогне :)

Да ти кажа, Баяне, основният ти проблем сега трябва да е "Да се запиша на танци или да не се запиша?", знаеш ли колко много момичета ще ходят и колко малко момчета :faroah:
В името на потока! Втория!
Аватар
Bushmen
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Който иска политология, да ходи на лекциите на МО по Политология просто
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

Политология, та политология - по ППУ и по ОУД при професор Дачев освен тези две дисциплини набързо ще минете и един кратък курс по Политология.Мисля че повечето колеги знаят за какво иде реч :)
Salus populi suprema lex
kaloyand
От дъжд на вятър
Курс: трети

Мнение от kaloyand »

тези изборни дисциплини кога се избират?Аз и до сега не можах да разбера защо трябва да съберем 10 от тях,но не би ли било по-лесно сега да пишем повече избираеми предмети,за да ни е по-лесно нагоре?
Право,3 курс,13гр
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Има 3 направления - Правораздаване, Публична администрация и Международно право ( за последното не съм сигурен, но е нещо такова). Избираш си едно направление и трябва да имаш взети 10 изпита за 5-те години на обучение.Повечето дисциплини важат за повече от едно направление. Може да ги вземеш и накрая на следването, ако искаш, но тогава едва ли ще ти е точно до това. Аз в I-ви курс взех 3 избираеми, препоръчвам ви да си правите сметка кога ще ви е по-трудно и да си ги вземете и предварително, ако може. Общо взето, според мен, тези направления са за някаква насока на университета за интересите на студентите, защото поне досега не ми е известно някой да е излязъл с друга квалификация в дипломата си освен ЮРИСТ (поправете ме, ако греша).
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

Миналата година из администрацията се говореше ,че вече неможело накрая ако искаш ,а че всяка година минимум по 2 избираеми трябва да взимаш.
Salus populi suprema lex
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Избираемите не се избират. Поне при нас това е изключително улеснена процедура. Ходиш на лекциите, ако искаш, накрая се явяваш на изпита, пак ако желаеш. Нито се записваш някъде, нито нищо - просто се явяваш.

По принцип не сте задължени да взимате специализация. Все пак е хубаво да я има, обяснявала съм някъде из форума, че тя служи за ореантир на работодателите в коя област са ви интересите, а и ви дава някаква допълнителна квалификация, колкото да има нещо.

А избираемите предмети трябва да се вземат просто защото трябва. Щото са избираеми. Щото ви трябват кредити. Толкова. 10 предмета, 10 предмета. По избор може да са от една специализация.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Заключено

Обратно към “Други”