Останаха ли изобщо модератори в този форум?

Въпроси, идеи и препоръки относно университетския уеб сървър, форума и страницата на Софийския университет. Държим на вашата обратна връзка!!!
Публикувай отговор
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Re: Останаха ли изобщо модератори в този форум?

Мнение от Ураган от Кирки »

Kristo написа:Аз имам по-добра идея: целия раздел се заключва - примерно създават се 20-30 теми за информация. Примерно по една за всеки факултет, 1 обща за процедурите по кандидатстване. Една в която всеки потребител си е изказал мнението за неговото кандидатстване и неговите съвети за това (обаче тези мнения не ги пише той, а ги праща на модератор, да ги слага в темата, която за тези потребители не е достъпна да пишат свободно). Примерно и теми с паднали се теми по история, литература, журналистика. Една тема с инфорамция за курсове към Су. Една тема с адресите на факултетите и транспорт до тях. Една тема с тарифите.

Абе разбрахте ме... целия раздел е в информационни теми, дискусионни - тцъ... И е локнат. Само можеш да четеш там. И примерно отговорен мод, само за раздела, който да едитва темите, ако има нова информация, или да открие нова тема, ако се види че има нужда.

И така новите, ще имат какво да четат, без да се налага да пишат. Ако някой модератор чете това, моля да се обърне към останалите да разгледат този вариант. Ако се приеме, съм готов да помагам с идеи и материали за такъв тип теми у раздела.
Смятах аз да предложа нещо подобно. Не ме вълнува как ви се струват тези мерки, но когато нещата изпадат по канавките трябва да се започне с организация и рязане на място.
Аз си го обяснявам, че целта на форума е взаимопомощ и дискусия, но какво дискутираме в темите за взаимопомощ?
Многобройни теми с информация за едно и също, преобладаването и архивирането на ненужни и неактуални теми, свободен чат навсякъде.
Това стимулира не-четенето, създаването на ненужни теми и допълнително затормозяването на функционирането на форума като горепосочена институция

И на всички ни е писнало "само да се оплакваме" от държавата, от политиците, от работата и образованието си, но когато не можем и в един интернет форум да се оправим, какво очаквате?

Редакция:
Според мен точните мерки трябва да се изяснят измежду модераторския екип ако имат елементарната възможност да ползват интернет комуникацията наречена skype и да направят един конферентен разговор. Ако те нямат възможност/намерение да го правят, то ще е хубаво да отстъпят на желаещи, знаещи и можещи.
Защото соца мина другари и другарки, младите също трябва да правят нещо, не да ви чакат по 30 години по гишетата да си свършите работата.
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Миналата година се обсъждаше подобно нещо - за всеки въпрос който би бил полезен и интересен за кандидат-студентите да се направи отделна тема, или като заключена такава, или като съобщение, в раздела КСК. Идеята наистина е добра и аз лично съм ЗА, но такова начинание би било доста времеемко и трудоемко. Представете си всичко, от което един нищо не подозиращ кандидат-студент би се интересувал - от "Какво да уча?", през "С какъв изпит?", "На коя дата, къде? Кога ще има резултати?", до "1-3 класиране" и всички въпроси свързани с това, пък после и "Общежития - къде, кога и как" и всичките сходни нему питания... С една дума - лудница. Писобела се захвана и направи 2 доста изчерпателни теми - "ПРЕДИ и ПО ВРЕМЕ НА изпита - всичко за кандидатстването" и "СЛЕД изпитите - всичко за записването". Ако може да се събере всичко на едно място в добре подредени и изчерпателни теми, то разделът КСК би могъл да се превърне в Read-only, което на свой ред ще спести много нерви на много хора.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

И са били хубави за тогава, но както си личи от таз годишните постове, информацията е остаряла, а това е вредно :)
Само за четене обаче ще бъде грешно, защото темите ще избият в друг раздел :king:
Просто когато се направи тема задаваща въпрос отговорен в тези с информацията се затваря и се посочва къде да се прочете. :)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Кристо, първо да отговоря на теб. Да се ликвидират дискусионните теми не ми се струва като добра идея. Особено що се отнася до факултетите - хората идват и задават всякакви въпроси, ама всякакви. И както Хорхе отбеляза, това е огромно количество информация. Не просто ще е трудоемко тази информация да се класифицира и подреди за удобство на потребителите, направо ще е невъзможно. Ако целият подфорум е затворен, например, какво се очаква от мен да правя? Да получавам по 20 ЛС-та на ден с всевъзможни въпроси и постоянно да публикувам я въпрос, я отговор? Аз не разполагам с времето за това. Разполагам с времето за най-малкото няколко часа на седмица, в които да прегледам раздела, да разчистя и да приведа всичко в пригледен вид.

Що се отнася до чисто информационните теми, те наистина са добра идея. Но колкото и добра идея да са, хората пак си остават мързеливи и вместо да отделят десетина минутки да прегледат предните 10 страници в темата за КСК въпроси, те директно питат в нов пост... отбелязвайки 348759-ят такъв въпрос във форума.

Тъй като аз разполагам с някакви права само в подраздела на ЮФ - ако някой има конкретно предложение за това място, да го отнесе към мен, ще го обсъдим, ако предложението е добро и смислено - ще се въведе промяна. Прогрес да има. :)
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

Влез си в подфорума и забележи колко теми със заглавия на латиница има и защо ли изкачат пред лицето като влезеш там :bounce: :)
Като за начало :)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

2.
И са заключени.
От мен.
Едната преди 9 дни, когато получих права в раздела, втората днес, когато влязох да разчистя след уикенда.

Нещо да ми кажеш?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

Аха, пийни една студена вода :) А до колкото знам, може да се променят заглавията или да се трият.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Темата подлежи на изтриване, но аз смятам, че е по-добър вариант темите да се заключват на първо място и след 2 седмици да се местят в архива, където им е мястото. По същия начин, по който бях преместила темите на първокурсниците в точния подраздел и бях оставила препратки към тях, които изтрих чак след седмица, за да може хората да се ореантират по-лесно, а не да се мотаят из подфорумите в търсене на темите си.

<едит> Да не споменавам, че да се променя име на тема съдържа определен смисъл, когато темата остава отворена за дискусия. В случая, в който темата се заключва и причина е името на латиница - защо изобщо да елиминирам причината? Ще има да се чудят хората за какво е заключена дискусията.
Изображение
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

Щом така си решила :)
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

MidwinterSun написа:Кристо, първо да отговоря на теб. Да се ликвидират дискусионните теми не ми се струва като добра идея. Особено що се отнася до факултетите - хората идват и задават всякакви въпроси, ама всякакви. И както Хорхе отбеляза, това е огромно количество информация. Не просто ще е трудоемко тази информация да се класифицира и подреди за удобство на потребителите, направо ще е невъзможно. Ако целият подфорум е затворен, например, какво се очаква от мен да правя? Да получавам по 20 ЛС-та на ден с всевъзможни въпроси и постоянно да публикувам я въпрос, я отговор? Аз не разполагам с времето за това. Разполагам с времето за най-малкото няколко часа на седмица, в които да прегледам раздела, да разчистя и да приведа всичко в пригледен вид.

Що се отнася до чисто информационните теми, те наистина са добра идея. Но колкото и добра идея да са, хората пак си остават мързеливи и вместо да отделят десетина минутки да прегледат предните 10 страници в темата за КСК въпроси, те директно питат в нов пост... отбелязвайки 348759-ят такъв въпрос във форума.

Тъй като аз разполагам с някакви права само в подраздела на ЮФ - ако някой има конкретно предложение за това място, да го отнесе към мен, ще го обсъдим, ако предложението е добро и смислено - ще се въведе промяна. Прогрес да има. :)
Нали знаеш, че не говорим за твоя раздел? :roll:

В смисъл мнението ми (няма да го преразказвам) си е до КСК-раздела и за никой друг раздел. И сега там има около 20 информативни теми, които са локнати и се четат, но са от 2007г. когато аз кандидатствах. Аз си ги четях де, тогава още не бях регнат и не виждах нужда да се регвам.

Идеята ми е - до следващата кампания има около 6 месеца някъде, колко му е да се развие цял раздел с теми за кандидатстуденти? Не е толкова трудно според мен. Просто се прави списък с нужните теми, това ще отнеме няколко седмици. После просто се отварят такива теми - всеки, които иска да помогне - си дава своята информация, или пък събира някаква статистика и я пуска. Накрая, когато дадена тема е пълна с нужната информация, модератор я оформя, редактира - извежда най-важното и я заключва. И до март-април раздела е готов и е само read-only. Следващата вълна кандидат-студенти, ще влизат тук директно от гугъл, търсейки информация, тя ще им е достъпна, но те няма да имат правото да пишат в раздела. Ако имат въпроси - ще е посочено да пишат на отговорен модератор, който да ги насочва към темите или да отваря нова, ако има нужда.

А някои теми от раздела имат нужда от съвсем малко ъпдейтване за да станат екслоаторни и да влязат във фонда за КСК-инфо.

Другото ми предложение е доста по-глупаво - да се направи отделен информационен сайт... но я ми кажете - кой ще се занимава, а?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Единственото правилно решение е самите потребители да се научат да си пишат в темите които трябва за каквото трябва. Парадигмата според мен трябва да е - да се позволява да се публикуват теми след определен брой постове /все едно колко, ще се реши/, по този начин тези които искат да питат нещо ще си търсят отговора преди да са пуснали тема, която вече съществува. Ако пък не си намерят каквото трябва - тогава със съобщение до модератор/админ може да се пусне такава. Просто е.

На Кристо идеята е добра. Но това значи да се изстрие огромно количество от спам, а модераторите не стигат. Лошото е, че с течение на времето, каквото и ценно да се напише - се опропастява. Така че - това е. Масово триене - на теми => тези които са ненужни => триене на потребителски мнения/ тези които са ненужни => да се сложи лимит от мнения за постване на нова тема => да се позатрият мненията на по-старите потребители, та и те да влизат в тая група=> да се стимулира контакта модератор&потребител, че потребителите решиха, че те са модератори.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

allshallperish написа:Единственото правилно решение е самите потребители да се научат да си пишат в темите които трябва за каквото трябва. Парадигмата според мен трябва да е - да се позволява да се публикуват теми след определен брой постове /все едно колко, ще се реши/, по този начин тези които искат да питат нещо ще си търсят отговора преди да са пуснали тема, която вече съществува. Ако пък не си намерят каквото трябва - тогава със съобщение до модератор/админ може да се пусне такава. Просто е.

Има хора с хиляди мнения, които пак не пускат яки теми - справка: моя профил...

Не е това начина, особено ако му кажеш - "Направи 300 поста, за да можеш да пускаш теми" и познай кво ше стане - състезание за постове... т.е. противоположния ефект на ограничаването на флуда...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Kristo написа:
allshallperish написа:Единственото правилно решение е самите потребители да се научат да си пишат в темите които трябва за каквото трябва. Парадигмата според мен трябва да е - да се позволява да се публикуват теми след определен брой постове /все едно колко, ще се реши/, по този начин тези които искат да питат нещо ще си търсят отговора преди да са пуснали тема, която вече съществува. Ако пък не си намерят каквото трябва - тогава със съобщение до модератор/админ може да се пусне такава. Просто е.

Не е това начина, особено ако му кажеш - "Направи 300 поста, за да можеш да пускаш теми" и познай кво ше стане - състезание за постове... т.е. противоположния ефект на ограничаването на флуда...
Не е казано, че трябва да му казваш :wink: .

ПП: Идеята за информационната страница е добра. Но и за нея ще трябва да се грижи/направи някой.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

allshallperish написа:
Kristo написа:

Не е казано, че трябва да му казваш :wink: .
И никой няма да усети разликата, че ти пускаш теми, а той не? И никой няма да зададе въпроса, защо има някакво ограничение и какво е условието то да падне? Аз бих попитал. Предполагам и много други също биха усетили...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Вероятно. Но ако се ограничи безразборното писане във всякакви теми, няма да има къде да се трупат много мнения. Ако се изпозаключат темите, както ти предлагаш - още повече.
Публикувай отговор

Обратно към “Предложения за форума и правила”