Лекции по фински език
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Argante
- В началото бе словото
- Специалност: История
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: http://store.picbg.net/pubpic/98/61/012 ... a89861.jpg
Re: Лекции по фински език
И на мен лелката много усмихнато ми каза че няма да ми го даде.Но каза че че Ралица е идвала и че ще ни го даде следващиият път или нещо подобно. Но така излиза че на следващата лекция няма да сме с учебници-все пак отнема време докато си го копират толкова души.Някой знае ли нещо повече?
Through the darkness of future past
The magician longs to see
One chance out between two worlds
Fire, walk with me
Fire, walk with me
ммм фински, много актуален език по коледа
С идването на пролетта обаче ми се отучи 
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
За да видите колко съм добричка, пращам ви хубави линкчета:
http://www.finnougristik.uni-muenchen.d ... index.html (сайтът е на немски, ама цъкайте линковете, те са на фински
)
И
http://www.yle.fi/opinportti/supisuomea/
Има хубави филмчета:)
http://www.finnougristik.uni-muenchen.d ... index.html (сайтът е на немски, ама цъкайте линковете, те са на фински
И
http://www.yle.fi/opinportti/supisuomea/
Има хубави филмчета:)
-
Argante
- В началото бе словото
- Специалност: История
- Адрес в галерията на СУ: http://store.picbg.net/pubpic/98/61/012 ... a89861.jpg
Искам да се похваля че успешно снимах учебника до 8 урок, остава само учебната тетрадка. И да дам 1 сайт незнам дали го знаете , но все пак http://donnerwetter.kielikeskus.helsink ... -index.htm . На мен ми беше от полза.

Through the darkness of future past
Fire, walk with me
Fire, walk with me
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Обратна връзка:
Току-що създадох група във фейсбук за българи, учещи фински.
Който иска да се присъедини, пишете ми ЛС с линк към вашия профил, за да мога да ви поканя.
Или да ви пратя линка, за да се присъедините сами
Общо-взето идеята е да си пращаме линкове, да си обясняваме, ако някой нещо не е разбрал и прочие
Който иска да се присъедини, пишете ми ЛС с линк към вашия профил, за да мога да ви поканя.
Или да ви пратя линка, за да се присъедините сами
Общо-взето идеята е да си пращаме линкове, да си обясняваме, ако някой нещо не е разбрал и прочие
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Хора, акакво стана със снимането на учебника? Кой отиде с Елина? Ние докато се натуткаме да излезем, бяхте отпрашили
. В четвъртък ще взема учебника на Александра и засега ще снимаме 2 копия, но нямаме учебна тетрадка. Някой друг иска ли екземпляр?
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Абе, стана ми любопитно - я кажете що не ви дават.В смисъл, че в "Нърдика" май можеш да си вземаш всичко, ако е само за снимане...gothwolf написа:А, между другото, днес се отбих в библиотеката на Скандинавистите, за да потърся учебника, но не ми го дадоха, понеже не било разрешено. Нещо ми обясниха, че имал авторски права и не се е разрешавало копирането му. И сега? Шах с пешката.
Иначе малко съжалявам, че не уча и аз (с)фински сега, но щеше да ми дойде малко отгоре.След две години, ако не ми е минал меракът, ще го пиша факултатив.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Тази година дали ще има такива лекции? 
Дори да си на правилния път, ако просто си седиш там ще те прегазят...
Мда, и аз се присъединявам към питането, ако някой чуе нещо в началото на тоя семестър за лекторат по фински, нека сподели 
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
То ще се разбере, ама и вие се озъртайте. Из Ректората лани бяха разлепени едни големи и цветни афиши с обявените лекторати по чужди езици.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- arthaz
- Драскач
- Обратна връзка:
eх, откъде толква хора имат мерак да учат фински
да се чуди направо човек...
Elämää täytyy rakastaa ^^
- ivandavidov
- В началото бе словото
- Специалност: Магистър по Софтуерни Технологии
- Обратна връзка:
От скоро започнах да изучавам фински в "Норд Студео" и тъй като езиците ми се отдават много трудно - реших да се самоподпомогна като разработя проста система за учене на думичи.
Става дума за ето това: http://www.suomea.bgzin.com/
Въвел съм по-малко от 50 думи до сега, но идеята е след всеки нов урок (един или два пъти седмично) да въвеждам още и още. Надявам се след два месеца да съм ги докарал до към 1000.
Следващата стъпка ще е системата да проработи като истински речник в стил "SA Dictionary", а не само да изпитва за думи, както прави сега, но всяко нещо с времето си.
Между другото, ако някой намери грешки в правописа на думите или в самите преводи, ще съм му много благодарен, тъй като аз се уча от собствената си електронна система и от чисто егоистична гледна точка не бих искал да се уча на грешни неща.
Става дума за ето това: http://www.suomea.bgzin.com/
Въвел съм по-малко от 50 думи до сега, но идеята е след всеки нов урок (един или два пъти седмично) да въвеждам още и още. Надявам се след два месеца да съм ги докарал до към 1000.
Следващата стъпка ще е системата да проработи като истински речник в стил "SA Dictionary", а не само да изпитва за думи, както прави сега, но всяко нещо с времето си.
Между другото, ако някой намери грешки в правописа на думите или в самите преводи, ще съм му много благодарен, тъй като аз се уча от собствената си електронна система и от чисто егоистична гледна точка не бих искал да се уча на грешни неща.
<<< Иван Давидов >>>
ITIL v3 Foundations Certified
Cambridge First Certificate in English
Sun Certified Java Technology Instructor
Sun Certified Java Programmer
Sun Certified Solaris Associate
ITIL v3 Foundations Certified
Cambridge First Certificate in English
Sun Certified Java Technology Instructor
Sun Certified Java Programmer
Sun Certified Solaris Associate
- arthaz
- Драскач
- Обратна връзка:
Moята забележка( без да съм прегледал всички думи) е че не изписваш гласните ä и ö, които са от съществено значение. Примерно- ehkä, tyttö и така нататък. Не че искам да те критикувам- напротив, идеята е чудесна, само че това е доста важно, защото думите фактически са изписани грешно и някой може да ги научи така.
Иначе малко оффтопик- можеш ли да ми кажеш името на учебника по който учите, защото много голям процент от думите са ми познати, та може и аз да уча по него. Не че има особено значение, просто ми е интересно
Иначе малко оффтопик- можеш ли да ми кажеш името на учебника по който учите, защото много голям процент от думите са ми познати, та може и аз да уча по него. Не че има особено значение, просто ми е интересно
Elämää täytyy rakastaa ^^
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Надявам се, че ще има, понеже миналата година зарязах курса наполовина заради бригадата и сега ми се иска да го довърша...dereliah написа:Тази година дали ще има такива лекции?
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
... което означава, че най-вероятно си доволна.Blood Countess написа:Надявам се, че ще има, понеже миналата година зарязах курса наполовина заради бригадата и сега ми се иска да го довърша...dereliah написа:Тази година дали ще има такива лекции?
Би ли казала колко блока седмично беше курсът миналата година? Освен това, доколкото си спомням, лекторатите бяха по 60 блока (часа?), а таксата - 60 лева; тъй ли е?
А, да, и за кредитите кажи.