Комунизмът-чумата на човечеството
- blz
- Да живей словото
- Специалност: Икономика с англ.
- Курс: четвърти
Re: Комунизмът-чумата на човечеството
При планова икономика кризи от такъв мащаб с такива следствия са просто невъзможни. Не случайно сега САЩ са с голяма намеса на държавата в икономиката.Baggins написа:Улична престъпност може да не е имало като сегашната, по простата причина, че не е имало хубави коли, които да се крадат, нито хората са имали кой знае колко пари в себе си. Какво значи "възможността да планираш живота си", умолявам те да ми обясниш...
Прави разлика между фирмено планиране и планова икономика...съвсем различни неща са. Причината за сегашната криза не е съвсем ясна. Едни казват, че е недостатъчно регулурани, други казват, че е друго. При плановата икономика подобни кризи са били по-чести и са се усещали по-тежко.
Възможността да планираш живота си значи, че знаеш какво ще правиш догодина. Или след 5 години. Или след 10 години. Едното е за сметка на другото. Не живееш охолно, но живееш. На почивка си всяка година, животът си върви и ти с него. По времето на комунизма дядо ми е бил директор и е бил отговорен за 2000 души. Непонятно за мен е как е взимал заплата като тази на касиерката на огромното предприятие, което е държал в ръцете си. За мен това е грешно, нелогично и най-важното - убиващо всякакъв стимул. Но хората са имали пари. Не е имало за какво толкова да ги изхарчат. Били сме и полицейска държава с много силен контрол - освен лошите страни на това има и добри - наистина е имало по-малко престъпления, а не съм склонен да мисля, че хората са били по-добри. Сега сме и тепърва ще бъдем под много засилен полицейски контрол, а това не е много хубаво, особено в безправна държава като нашата.
Също така не разбирам как може да има българин, който да мрази Русия. Би трябвало да е турчин. Русия все пак ни е освободила. Това, че сме й се слагали еди-колко-си години не променя този факт. Сега се слагаме по същия начин не само на САЩ, ами и на целия ЕС. И не извличаме никаква полза от това. Докато СССР ни е изкупувал продукцията на загуба, което е и една от причините за разпадането му. Ще дам отново пример с дядо ми - при поставен му ултиматум от "горе" да приеме предложението на СССР за изграждане на ЖП линии по-тесни от общоприетите(такива са били в СССР) той е подал оставката си, след като е счел, че България няма да има такава полза от тях. Не са му я приели и не са иградили такива релси. Явно все пак не сме им се слагали толкова много.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
- melekh
- В началото бе словото
- Специалност: Френска филология
- Курс: първи
Стефан Стамболов правилно е казал: Видяхме как руснаците ни освободиха от турците. Сега да видим кой ще ни освободи от руснаците. Русия винаги е водела завоевателна политика спрямо България, нормално е да я мразим.Baggins написа: Също така не разбирам как може да има българин, който да мрази Русия. Би трябвало да е турчин. Русия все пак ни е освободила. Това, че сме й се слагали еди-колко-си години не променя този факт. Сега се слагаме по същия начин не само на САЩ, ами и на целия ЕС. И не извличаме никаква полза от това. Докато СССР ни е изкупувал продукцията на загуба, което е и една от причините за разпадането му. Ще дам отново пример с дядо ми - при поставен му ултиматум от "горе" да приеме предложението на СССР за изграждане на ЖП линии по-тесни от общоприетите(такива са били в СССР) той е подал оставката си, след като е счел, че България няма да има такава полза от тях. Не са му я приели и не са иградили такива релси. Явно все пак не сме им се слагали толкова много.
По-добре ужасен край, отколкото ужас без край!
Опитвам се да си припомня поне една-единствена територия, която руснаците да ни отнемат...баси, само са ми губили годините в това ИФ! 
- blz
- Да живей словото
Както казах за мен тези, дето толкова плюете Русия сте турци. Много съм краен на тази тема.
А пък за нас ти си оставаш обикновен глупак.
Knights of the Cross
- melekh
- В началото бе словото
- Специалност: Френска филология
- Курс: първи
Еми явно са са ти ги губили, щом не можеш да направиш разлика между завоевателна политика и отнемане на територииJoker написа:Опитвам се да си припомня поне една-единствена територия, която руснаците да ни отнемат...баси, само са ми губили годините в това ИФ!
По-добре ужасен край, отколкото ужас без край!
- blz
- Да живей словото
Моля те, сравни ми политиката на Русия спрямо нас с тази на САЩ спрямо нас днес?
Може и да съм глупак, никъде не твърдя обратното. Но пък и вие не отричате, че сте резани.
Може и да съм глупак, никъде не твърдя обратното. Но пък и вие не отричате, че сте резани.
Отричаме и то категорично. Само че има отделна тема за САЩ.
Knights of the Cross
Не съм чувал по-глупаво изказване. Подкрепяш го единствено с довода "русия ни е освободила" - фраза, която използват бабите и дядовците ни и с която си служат децата до 5ти клас.blz написа:Както казах за мен тези, дето толкова плюете Русия сте турци. Много съм краен на тази тема.
Относно по-горното
Що за поредна глупост? Не знам кой нормален човек би предпочел да ходи всяко лято за 10 дена на море за сметка на всичките му човешки и граждански права....Не живееш охолно, но живееш. На почивка си всяка година, животът си върви и ти с него.
Нещо ти се губят доводите и по двете теми.

И аз се опитвам да си припомня един-единствен момент, в който да имаме обща граница с Русия, за да имат физическата възможност да ни отнемат територия...Joker написа:Опитвам се да си припомня поне една-единствена територия, която руснаците да ни отнемат...баси, само са ми губили годините в това ИФ!

Един ГОЛЯМ К.Р за тези,които казват,че Русия не ни е освободила.
Да,имали са други доводи за това,но все пак са го направили!!!
Защо Англия и Франция (по това време световни сили) не са си вдигнали пръста за нас?
И да...комунистите са ни ебали мамата,но да говорите само с лошо за Русия...К.Р!!!
Да,имали са други доводи за това,но все пак са го направили!!!
Защо Англия и Франция (по това време световни сили) не са си вдигнали пръста за нас?
И да...комунистите са ни ебали мамата,но да говорите само с лошо за Русия...К.Р!!!
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Давам ти директен пример. 1941 година така се стичат обстоятелствата, че благодарение на немската армия в пределите на България влиза цяла македония и беломорието. Защо обаче не се казва, че Германия ни е "обединила" ? Просто изразът "Русия ни освобождава" е ... неточен. 

Да прав си за Германия,но знаеш,че там нещата стоя съвсем по различен начин...а не може да се отрече факта,че ако не е била намесата на Русия при нас,можеше още да сме под турско или в най-добрия случай да сме васали...Baggins написа:Давам ти директен пример. 1941 година така се стичат обстоятелствата, че благодарение на немската армия в пределите на България влиза цяла македония и беломорието. Защо обаче не се казва, че Германия ни е "обединила" ? Просто изразът "Русия ни освобождава" е ... неточен.
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
- BBM
- От дъжд на вятър
То Русия,че ни освободи,освободи ни,но в последствие ни завладя и бяхме под комунистическо робство,което все още не е изчезнало напълно за съжаление.