Помощ за избор на лаптоп

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
TsukI
В началото бе словото

Re: Помощ за избор на лаптоп

Мнение от TsukI »

http://www.plesio.bg/laptop-c-69977907/ ... 79765.html Kакво мислите за това?
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Този компютър е гигантски. :shock:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
dataghost
Да живей словото
Специалност: КН
Курс: втори

Мнение от dataghost »

TsukI написа:http://www.plesio.bg/laptop-c-69977907/ ... 79765.html Kакво мислите за това?
За 1400 лева да не вземеш Core2Duo T7++ или P7++ си е направо грехота.
От друга страна, AMD+Ati Combination = performance, пък и 17.3' не е ли малко голям?

Аз си мисля че за тези пари можеш да намериш по-добър лаптоп. Примерно http://laptop.bg/#/details/ACER/7/2541/ ми се вижда по-добро съотношение цена/качество.
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
Аватар
terra_inkognita
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: трети

Мнение от terra_inkognita »

Недостатъците на Acer са камерките ... Ако смяташ да я използваш, 0.3 Mpx ще са ти крайно недостатъчни. Аз ползвам 1,3 мегапикселова и пак съм недоволна от качеството, но другите компоненти за такава цена са си доста добри ...
Alles, was lediglich wahrscheinlich ist, ist wahrscheinlich falsch.
Аватар
dataghost
Да живей словото

Мнение от dataghost »

Между другото, препоръчвам на всички, които ще си взимат Ейсър, да внимават с Bluetooth устройствата - независимо че всички имат бутон за включване на bluetooth, някой модели нямат bluetooth устройство.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ъм... има ли блутут бутон, има и блутут. Единственият начин да "няма" е да липсва съответният софтуер.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

MidwinterSun написа:Ъм... има ли блутут бутон, има и блутут. Единственият начин да "няма" е да липсва съответният софтуер.
Обясни го на хората, които си вземат модел без устройство а само с опция за такова.
Има едни стари моделки на Леново, които имат "отворена опция" за уайрлес - и те имат бутончета за включване, но се преодават без устройство - може д аси го закупиш отделно. Не съм запозната с конкретния ейсър, но ми позволи да възразя на заключението ти - това че има бутонче, не значи че отзад има устройство. И не е проблема само в липсващ софтуер ;)

Иначе аз бих препоръчала на Ейсър 7738G, амаааа в един от вариантите (имаше един модел с як процесор и DDR3 рам, но не ми се търси сега офертата) - бях се влюбила направо в него, особено ме кефеше, че е 17 инча и точките не са миниатурно малки :( Но пък е тежък и изглежда плашещо огромен. За десктоп риплейсмънт е идеален, но възможностите му з амобилност са мижави наистина.

А и бил доста "пластмасов"... Иначе като конфигурация има прекрасни предложения.

Аз лично бих препоръчала DELL XPS - в момента изглеждат най-добре ;) Примерно това:
http://iskampc.com/dell-studio-xps-1640 ... aptop.html
бих си го взела на секундата :)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Да, но когато си взимаш модел без устройство, а само с опция за такова - това трябва да е изрично упоменато, защото е напълно отделен случай.

Всъщност, добре е, че се стигна до тази тема. Понякога публикувани параметри и заблудени продавачи могат да те подведат. Човек наистина трябва да внимава какво купува. С компютри не ми се е случвало, но когато пазарувах за фотоапарат, имаше бая модели, на които характеристиките им бяха сбъркани. И продавачите също. Пише, че има оптичен стабилизатор. Гледам официалната кнжика, където са представени моделите, излязла директно от компанията - бре, няма оптичен стабилизатор! Не, има! И това ми се случи в Техномаркет.

Така че човек трябва да си опича акъла.
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

MidwinterSun написа:Да, но когато си взимаш модел без устройство, а само с опция за такова - това трябва да е изрично упоменато, защото е напълно отделен случай.
Мисля, че в случая става въпрос за друго - дори и продавачите да са съвестни и да са описали всичко както трябва, когато си гледал хиляда модела и си си харесал 5, в един момент почват да ти се размиват кой модел какво точно беше. И вместо да погледнеш "има ли <нещо>..." наистина, не трябва да се подвеждаш само по това има ли копче, няма ли ;) Сега продаващите какво са ти виновни, че производителя така е решил да прави модела?

Освен това имайте едно наум, че при компютрите често няма такова животно като "модел". Те още от производителя книжките излизат с ете-такива фермани като спецификации, в които с еописват различни възможности, а после като се предадат по партньорската мрежа всички си ги конфигурират както им скимне. Изобщо не се лъжете, че на две места лаптопа се казва по еднакъв начин - това не гарантира, че параметрите са еднакви. Четете внимателно какво къде се предлага. Не случайно някъде "същата" конфигурация е по-евтина ;)
Така че човек трябва да си опича акъла.
Съгласна.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

А, това с различните конфигурации на уж един и същи модел идва от друго място. И аз му се чудех преди време.

Но ето, например, отваряш някой сайт за лаптопи и търсиш Acer 5738 (давам този пример, че ми е най-скорошен). Ако сайтът е зареден правдоподобно (аз го тествах с PCstore), ще ти излязат поне 2-3 резултата - с цифричките 5738. Цаката е, че тези цифрички не са единствените. След тях следва една друга и дълга поредица от цифри и букви, които всъщност уточняват кой точно е моделът. На практика се оказва, че 5738 не е модел, а е просто серия.
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

MidwinterSun написа:На практика се оказва, че 5738 не е модел, а е просто серия.
Амиии и това не е толкова коректно. Всъщност сериите и моделите са нещо, което производителите решават.
Ако хванеш HP-тата например, ще забележиш странни зависимости между модели, на които им съвпадат първите две цифри и вторите две цифри.
На практика имаш модел, конкретна серия (което е колко е по-нов) и чак след това "цифричките"

Цифричките всъщност също се четат лесно - обикновено се слага модела на процесора. Но това СЪЩО не е показател. Различни лаптопи се различават и по други показатели. Продавачите имат право да кръщават два лаптопа еднакво, ако процесорите са им еднакви, но това не значи, че примерно на единия видеокартата няма да е от памтивека, а на другия няма да е толкоз модйерна, че изобщо не е за процесора си.

Това повдига един друг интересен въпрос - в момента за съжаление е практика да се предлагат "неадекватни" модели - неща, на които половинат аим параметри са извънземни, надуват само цената, и за да се стигне оптимум (към 2000 лева примерно) друг параметър е тотално не на място и заради него не могат да се използват напомпаните. Във форума на хардуер.беге сравняват тази ситуация с това да сложиш гуми на ферари на трабант - това че гумата може да се движи стабилно при скорост 300 + не значи, че ще й бъде дадена тази възможност.

И обратно на цифричките - забелязала съм че те са по-скоро "вътрешен" жаргон на склададжиите, с които те си се разбират за кой конкретно от "техните" машинки си говорят. Не би следвало да носи информация в общия случай. Все едно във вашта фирма като се говори за "Иван", като дойдете в нашата да очаквате, че под "Иван" ще отговори вашия "Иван". Примерно ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

О, абсолютно си права. Кофти е, че ситуацията е такава в момента - измамна и подвеждаща за хората, които не разбират и дори нямат някой познат, който да им даде адекватен съвет.
Изображение
Аватар
dataghost
Да живей словото

Мнение от dataghost »

http://plesio.bg/laptop-c-69977907/aspi ... 79797.html

Въпрос: Съответния лаптоп, според вас има ли Bluetooth ?
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

http://plesio.bg/laptop-c-69977907/aspi ... 79797.html Този лаптоп е невероятен...., но вече е минало взеха ми 7535G с 17,3 инча монитор....Не е толкова голям, 3,25кг с др неща до 3,8кг.... На мен не ми е тежък, а и аз няма да го нося непрекъснато.... иначе от характеристиките съм много доволен...Сега гледах едно филмче-супер изображение....не е като на 15инча!!!! Само дето исках Интелски процесор, но и в магазина ми казаха, че трябва да се рави някакъв баланс...Ако искам всичко да е хубав марка и силно, то 1700 не мърдат. Аз го взех за 999лв-не 1400, както е в сайта...мисля, че не съм се прецакал!!!Ще ми върши работа. -Acer Aspire 7535G
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Щом ти си си доволен от компютъра, това е важното. Ейсър са стабилни машини, шансовете да не те изостави за дълго време са доста добри.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”