Аз, като един КС (кандидат студент), видях много шмикерлъци в това 4-то класиране и не само в него. Но нека да обърна внимание на него, защото то ми направи най-силно впечатление от всичките простотии във ВУЗ-овете.
Сега ще изложа моята тези за това класиране. Надявам се, да няма после остри критики, а нормални отговори.
Кандидатствах в СУ още от първия етап на класиране. За жалост не успях на първо, второ и трето класиране.
За трето класиране се разминах с 0.9 от влизане в едно от желанията ми. (не говоря за 0.98, а за 0.9. без нули, без цифри след тази девятка)
Доста бях разочарован, защото това беше нищожна разлика и се надявах на 4-то класиране да влезна, защото ще има свободни места (може би).
Идва и тъй чаканото 4-то класиране. Виждам, че за тази специалност има свободни места и се зарадвах много, защото шанса да компенсирам тези 0.9 е много висок. Но разбира се, имаше една голяма спънка. Класирането допускаше и кандидати, които въобще не са участвали в първите 3 етапа в СУ. В случая - с оценка от друго ВУ или просто по документи (матурки и прочие). Изведнъж интереса става голям, наплив голям и то не от участници в първите 3 етапа, а от кандидати, които явно въобще не са мислили за СУ. Ако забележете в списъка с приетите всички нули (0) са хора, които не са участвали в първите 3 етапа. Защото ако са участвали нямаше да имат нула (0), а входящия им номер от миналите етапи. Масово приети за хора с нули (0) и новото им номерче.
В случая какво излиза, че кандидати, които са кандидатствали в първите етапи и са се разминали с малко (както е с мен и с други) биват изместени от хора, които дори не са си мислили за СУ а се хващат за него, като спасителен пояс. Защото вместо да се даде шанс на кандидатите, които са участвали в първите 3 етапа да влезнат с бала си, те биват "избутани" от кандидати търсещи спасителен пояс. А дори не искат да учат това, което са писали.
И за какво се прави всичкото това нещо? - ПАРИ!!
Защото от "новите" кандидати се взима такса, която разбира се пълни джобчета, а от "старите" кандидати не се взима и стотинка, защото са си платили вече и не влизат в никакви сметки. Става така, че ние, които сме искали от самото начало да кандидатстваме в СУ, сме изместени от хора, които дори не са се насочили към СУ.
Моят шанс, които съм чакал, както и на други хора, отива на вятъра и ни слагат бариера, защото трябва да се допуснат хора, които не са знаели въобще ще пробват ли в СУ. Това четвърто класиране беше с цел, да се съберат още пари от такси и прочие. Защо 4-тия етап не беше, като първите 3? Само кандидати, които са си подали документите да имат право да участват?! А всичко се сведе до това, да дадат шанс на хора, които не им е бил акъла в СУ а някъде другаде, а останалите участници (от първите етапи) да се молят на бога да влезнат.
Защото баловете на едно 80% от специалностите беше такъв, сякаш не е 4-ти етап на класиране а първи етап? В специалносите, които писах аз на първите 3 етапа, влизаха хора с 26,27 бал, което го е нямало на първо класиране дори. И защо? Защото приетите не са участвали в първите етапи, а чак на 4-тия.
Господа Ректори, засрамете се от този смешен 4-ти етап, в които не дадохте шанс на хората, които са изпуснали желанието си със стотни, а дадохте шанс на хора, които дори не са обърнали внимание на СУ в първите 3 етапа. И защо се направи това? За да съберете пари от такси, които не се знае къде отиват в днешно време. Срамота е, да правите такива смешни етапи с ясна цел - събиране на пари.
Не знам как е било миналите годино с 4-тия епат, но дори и да било така и преди, още по-лошо за Вас.
Доколкото съм запознат, в други ВУЗ-ове е нямало такъв цирк. Да събират всеки от всякъде. Не дадохте шанс на кандидатите, които се борят за място още от първото класиране за Вашия университет. Или поне не ги поставихте в равни условия за конкурс.
Мечта ми е да уча в СУ, но това е жалка постъпка.
С много добри пожелания към Университета и Честито на приетите!