Не искам да съм на общежитие!
Re: Не искам да съм на общежитие!
Цялата тази тема е наистина голям майтап, но след твърдението, че от едно IP пишат повече от едно лице, просто майтапът много е загрубял. Искам да ви кажа, че всеки от вас, ако може да види своето IP, пише от различно IP - модифициран IP адрес. Тези адреси са собственост на интернет доставчика и ако 10 души са при един доставчик, то в различно време могат да пишат от едно IP. Нещо такова
Нека някой от по-горните курсове от ФМИ се включи и обясни по-точно. 
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Има статични IP-та, има и динамични. Това е обяснението. Първите са постоянни и никой доставчик не може да ти ги пипне, та те ти проследяват плащанията през тях!!.. вторите се 'менят'. As simple as that.
е защо тогава въобще си повдигнал/а този въпрос за IP -тата? Има и нещо друго. Аз в момента пиша от т.н. статичен IP, но във фирмата има 60 компютъра и Драганчо, Иванчо, Петканчо ... са се регистрирали и пишат във форума - ще се поровиш и ще кажеш - пишат от един и същи IP , кво става тога
ва?
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Ааа, фирмаааа, така кажиии
Само че пишещите от това конкретно IP и от останалите потребителски имена, които имам предвид, 'повдигайки въпроса', са активни в КСК-раздела. Някак не е същото, не мислиш ли
Само че пишещите от това конкретно IP и от останалите потребителски имена, които имам предвид, 'повдигайки въпроса', са активни в КСК-раздела. Някак не е същото, не мислиш ли
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Преди да продължите впускането си в неща, за които слабо сте чували, нека да напиша аз.mrbb написа:Нека някой от по-горните курсове от ФМИ се включи и обясни по-точно.
Случка1: Иванчо, Петканчо, Драганчо... са в локална мрежа с частни адреси:
от клас А (за непросветените, това са 10.х.х.х и дифолтна подмрежова маска от 8 бита или 255.0.0.0)
от клас B (отново за непросветените това е адресния диапазон 172.16.х.х до 172.31.х.х, както можете да си изчислите - 12 битова подмрежова маска, демек 255.240.0.0)
от клас C (192.168.х.х и 16 битова дифолтна подмрежова маска 255.255.0.0)
Тия пичове могат да ползват едновременно Интернет, ако има животно, наречено NAT server. (Network Address Transition или Translation, срещал съм го в двата варианта). Обаждане от локален адрес го пуска в Световната мрежа през едно IP, различно от горепосочените и различно от заделените за специални нужди. Обратно - в сървъра си има табличка и помни изходящите заявки от кой локален адрес в мрежата са направени, за да върне противните на точното им място. С думи прости - Иванчо, Петканчо и Драганчо пишат ли в един форум, вижда им се адреса на NAT сървъра, който е реален.
"Реален адрес" каквото наричате е IPv4 (32 битова поредица от 4 октета), именно адрес различен от локалните, различен от броудкастните, различен от запазените за спец. цели
Случка2: Иванчо, Петканчо и Драганчо са в една локална мрежа, но с различни доставчици!
Влиза в действие виртуална частна мрежа (VPN), използват се тунелиращи протоколи PPPOE, PPTP, L2F... за връзка от точка до точка. Тия животни обвиват пакетите ви на входа в собствени с криптиращ алгоритъм и ги пращат през лок. мрежа, след което ги разопаковат на изхода с декриптиращ алгоритъм, който не е обект на разглеждане сега. Целта е ясна - Ганка да не подслушва любовниците на Иван или поне да се потруди доста, докато разбие криптирането.
Така имаш един локален и един реален адрес за тършуване из Световната мрежа. Житейски пример: Доскоро мрежата на Студентски град беше на СНЦ-то, предлагаха се 2 доставчика.
За динамичните адреси или по-точно за динамичното им раздаване да напиша малко.
Измислени са животни DHCP (dynamic host configuration protocol) сървъри, които да заместват работата на мрежовия администратор. Вместо г-дин Хари Иванов ръчно да ходи на всяка бракма да сетва адресното поле, на подмрежовата маска и локалния шлюз (в сегашните разработки + DNS, NetBIOS и пр.), тая работа може да се свърши от машина. Тук пропускам как стават заявките за адрес и съответните отговори, обаче какво е важно да знае един обикновен потребител:
- адресите могат да бъдат перманентни (на определени компютри от мрежата DHCPто винаги им дава едно IP, щом се включат в мрежата)
- адресите могат да бъдат за определено време (наречено лизинг тайм). Като изтече това време, адресът се променя.
- при всяко събуждане на компютър в мрежата, да му се дава нов адрес и да ползва този, докато заспи.
- и още и още възможности за конфигурации
Преди 2 години като бях на The Net Lan (сега ги няма) бях през VPN и реалните адреси наистина динамично се конфигурираха. На практика едва ли са били впечатляваща бройка.
Нещо неясно?

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Стига с тези айпита, да се върнем на темата за общежитията!
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Може да не разбираш къде е веселото, но за мен са бисери: модифициран адрес или другия - адрес за проследяване на плащанията...Kristo написа:Стига с тези айпита, да се върнем на темата за общежитията!
що на доц. Антон Петков не му пробутах тия термини на времето.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ти ако чуеш моите теории за такъв тип мрежи или моите си домашни "термини", лошо ше ти стане. Дето има един лаф "АйПи-то е като ДНК - всеки го има, ама още учените не са разбрали какво е"Бeтон написа:Може да не разбираш къде е веселото, но за мен са бисери: модифициран адрес или другия - адрес за проследяване на плащанията...Kristo написа:Стига с тези айпита, да се върнем на темата за общежитията!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
И така...
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
....Имах предвид, че като си плащаш нета си казваш IP-то на касата!Бeтон написа:... адрес за проследяване на плащанията..
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз не съм казвал никакви числа, казвах името на съквартиранта ми и плащах общия ни нет, така и не научих какво ми е ай-пито, беше сложно за помнене...MERCES_LETIFER написа:....Имах предвид, че като си плащаш нета си казваш IP-то на касата!Бeтон написа:... адрес за проследяване на плащанията..Нали си в Студентски град, би трябвало да си запознат със съответната процедура (Мегалан, ениуан?!?!?!!)
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Когато пусна смешки в твоята област на знания, непременно отбележи, за да споделиш веселбата.MERCES_LETIFER написа:....Имах предвид, че като си плащаш нета си казваш IP-то на касата!Нали си в Студентски град, би трябвало да си запознат със съответната процедура (Мегалан, ениуан?!?!?!!)
Плащането е нещо съвсем различно от частта мрежа. Всеки доставчик си има базичка с абонатите си и всеки абонат си има акаунт в базата. Дали ще кажеш IP, стая, имейл или каквото и да е поле в релация 1:1 със самия тебе, поне едно от изброените е достатъчно, за да отбележат в индивидуалния ти запис, че си платила.

Бетоне, братче, ако си погледнеш първия пост в този форум от онзи първия ник дето го бамнаха преди няколко години, още преди Джава, Илиян и т.н., ще видиш какво е направило ФМИ-то с тебе... 
-
кой повика кой почука
- Драскач
който не си харесва общежитието нека да ми пише ЛС преди да е предал документи за напускане