И на 100 изпита да се явиш пак може да не отидеш, където искаш. Защо е да се държат много изпити, като в крайна сметка човек ще бъде само на едно място? СУ е истината и т'ва си е. Който не може да влезе, сори, който се плаши отнапред и иска да мине по заобиколен начин, пак сори, който си я влязъл редовно - УРА! Така че някои като вадят дивиденти от това, че са минали 5 пъти България за 3 дни по време на кандидат-студентските глупости, не ги прави кой знае какво. Ама в това няма нищо лошо - Биомет, Етап, Груп, Юнион Ивкони, БДЖ - нали трябва да живеят от нещо?zmey написа:Искрени поздравления, до сега не бях чувал за друг да е държал повече кандидат-студентски изпити от мен в една кампания (10).
Как да се влезе в СУ без кандидат-студентски изпит?!
Модератор: Boromir
Re: do Crematory
- Johana Jotkova
- Драскач
- Обратна връзка:
Не знам за вас, като гледам всички сте минали през кандидатстудентски изпити (НЯМА КАК ДА ПРОПУСНА ДА СЕ ВКЛЮЧА И ДА КАЖА, ЧЕ ТАЗИ ДУМА, ПО НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ СЕ ПИШЕ СЛЯТО), но на мен тепърва ми предстоят и мисля да го направя по обикновения начин. Ясно ми е, че ореди мен има хора "с предимство", но какво пък, ще успея някак. Ако ли пък не... ще му мисля после. 
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
http://www.pleven.bg/index.php
- Morning Star
- От дъжд на вятър
Да бе, да...Иди ги разправяй тия на някой друг.Абсолютно несъгласна съм с тебе.Това, което учим в училище, няма нищо общо с това, което искат от нас на кандидатстуденстките изпити.Затова всички ходят на уроци и курсове.За пример ще дам пак любимата ми химия.Ако някой иска да кандидатства с химия, трябва задължително да си купи оная книжка със задачите, отделно книжката с решенията(защото само там пише как трябва да се решат) и учебника за кандидат-студенти.Отделно учителката ти от уроците ти дава някви изкарани теми, писани от професорите и ти казва да учиш тях, щото то в учебника било писано тъй, ама професорът го бил казал иначе и неговото било вярно.....айде после ходи учи по химия без уроциuser-1209 написа:Колко лесни ще ви бъдат кандидат-студентските изпити зависи от предишните 5 години, а не от частните уроци.
Който го е мързяло ще се бъхтя да мисли заобиколни пътища... лошото е, че може би и след 4те или 5те в универтитета - пак ще търси подобни пътища.
kandidat-studentski?!
Не знам какви за новите изисквания, но мисля да се съобразявам с мнението на изпитващите ни -
Според тях кандидат-студент, министур-председател, заместник-директор и т.н. се пишат с тире.
Ако има някакви промени, искрено ви пожелавам, като ви проверяват работите, да им е известно на проверяващите за това. На някои може би, но на повечето се съмнявам - иначе защо в официалната страница на СУ навсякъде кандидат-студент е с тире???
Но все пак не това е темата тук - нека не се отклоняваме
Според тях кандидат-студент, министур-председател, заместник-директор и т.н. се пишат с тире.
Ако има някакви промени, искрено ви пожелавам, като ви проверяват работите, да им е известно на проверяващите за това. На някои може би, но на повечето се съмнявам - иначе защо в официалната страница на СУ навсякъде кандидат-студент е с тире???
- Johana Jotkova
- Драскач
- Обратна връзка:
По повод на това, то си има правила.
Ако се членува първата дума съществителните се пишат отделно. В случая няма как да се каже кандидатът студент, значи не се пише отделно. Така, продължаваме нататък. Ако може да се каже кандидат И студент, тогава е с тира, т.е. думите са равностойни, а ако ли не, се пише слято. Това е.
Ако се членува първата дума съществителните се пишат отделно. В случая няма как да се каже кандидатът студент, значи не се пише отделно. Така, продължаваме нататък. Ако може да се каже кандидат И студент, тогава е с тира, т.е. думите са равностойни, а ако ли не, се пише слято. Това е.
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
оооо, айде моля ти се... тези изпити не са измислени ей така за нищо, не може да учиш примерно медицина без да имаш елементарна представа от химия и биология, и само защото мама и тате имат пари, после да се пишеш лекар. то с пари, да ти издам и аз една тайна, има и още по-лесен начин - като си платиш директно за дипломата. Плюсове - спестяваш си пет години "зубрене", не се занимаваш с преподаватели и секретарки, и "от личен опит да ви кажа" - изпитите всяка сесия са най-трудното в едно следване.zmey написа:Не знам защо така се обиждате колеги, като сте студенти в СУ да не мислите, че сте по-умни?
Кандидат-студентските изпити (ПИШЕ СЕ С ТИРЕ - ПОГЛЕДНИ В ПРАВОПИСНИЯ) не са обективен критерии, който да определя дали даден човек е подходящ за определена специалност или не.
В Булгария се зубри, за да успееш на кандидат-студентски, не се мисли, не се правят изпити, дали си подходящ, а за това, дали си назубрил по-добре, дали си посещавал курсовете на професорите от Унито (пишеш с техни изречения, думи и стил и това, което искат да чуят), дали си посещавал частни уроци и си давал пари на преподаватели (печелещи на гърба на бъдещи студенти).
Този, който назубри най-добре, той успява!!! (ето защо бала при момичетата е по-висок! - не се обиждайте)
И преминавайки веднъж зубраческата бариера (кандидат-студентски изпит) 95% от успелите, завършват безпроблемно! Независимо дали са подходящи за специалността.
В Германия например кандидат-студентски изпити няма!!! Приемат се всички, които искат! (Само за определени специалности е въведено ограничение (право, медицина, архитектура...) и то е гледане на дипломата от средното). След като бъдат приети всички, се започва със сериозното учене и отсяване - студентите сами се отказват, защото решават, че не им подхожда специалността. Системата е много по-справедлива, ако се има предвид възможността на всеки да учи това, за което се чувства призван. Да върши това, което иска.
В България трябва да научиш нещо друго, което не смяташ, че ти е нужно, за да постигнеш своята цел, която често няма нищо общо с това, което в действителност желаят. Така се ражда безсмисленото зубрене - а успелите зубрачи, започваме да се дразним, че има хора, които успяват да заобиколят зубренето.
Конкретен пример: Познавам изключителен зъболекар, който е влязъл да учи по втория начин. Това обаче не го прави по-лош специалист, в момента работи в една от най-известните стоматологични клиники в София и на никой дори не му минава идеята да твърди, че той е недостоен или недобър зъболекар.
Същото се отняся и за другите специалности.
И след като смятам, че приемната система за ВУЗ е погрешна в България, ще използвам всяка възможност, да показвам дупките и пороците й, всеки начин да се заобиколи, докато в един момент стане абсолютно неефиктивна и се премахне. (Резултът досега от последната година е 250 бройки прием право, приети 280 с кандидат-студентски изпити, прехвърлени от други специалности и вузове 138)
Или 1/3 от учещите в момента право в СУ, не са влезли с кандидат-студентски изпити.
Интерсно, защо ли някой изтри същата тема в отела за "студенти" в този форум))
и това че "кандидат-студент" се пише с тире, не означава, че "кандидатстудентски" трябва да се пише с тире, пак си провери речника...zmey написа:Не знам какви за новите изисквания, но мисля да се съобразявам с мнението на изпитващите ни -
п.п. и за сведение - за всяка специалност в Германия се кандидатства с дипломата от средното и DSD (DSH), не само за право, медицина и архитектура, просто за тези трите трябват най-високи оценки. и пак за сведение - германците смятат това че имаме приемни изпити в университетите за много полезно, защото така се прави един предварителен подбор и отсяване, което не е без значение
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- явор
- Летописец Виртуоз
Абсолютно!zmey написа:...
Кандидат*студентските изпити ... не са обективен критерии, който да определя дали даден човек е подходящ за определена специалност или не. В Булгария се зубри, за да успееш на кандидат-студентски, не се мисли, не се правят изпити, дали си подходящ, а за това, дали си назубрил по-добре, дали си посещавал курсовете на професорите от Унито (пишеш с техни изречения, думи и стил и това, което искат да чуят), дали си посещавал частни уроци и си давал пари на преподаватели (печелещи на гърба на бъдещи студенти).
Този, който назубри най-добре, той успява!!! (ето защо бала при момичетата е по-висок! - не се обиждайте)
И преминавайки веднъж зубраческата бариера (кандидат-студентски изпит) 95% от успелите, завършват безпроблемно! Независимо дали са подходящи за специалността.
...
В България трябва да научиш нещо друго, което не смяташ, че ти е нужно, за да постигнеш своята цел, която често няма нищо общо с това, което в действителност желаят. Така се ражда безсмисленото зубрене - а успелите зубрачи, започваме да се дразним, че има хора, които успяват да заобиколят зубренето.
...
Айде някой да ми обясни защо ми е история и литература за право!!! И без тъпи изказвания за литературата, моля, защото говоренето с прости изречения е далеч по предпочитано в правото, и един изпит по граматика ще е напълно достатъчен, за да бъдат покрити изискванията по езика! В чужбина хората са измислили специален изпит за право (текст с въпроси по него ... аналог на закон и практика!)... А не искам да коментирам и в България икономика да се кадидатства с литература... ПЪЛЕН АБСУРД!Picklenose написа:Ей тфа е манталитета на българина...измисляме кви ли не начини да прецакаме системата.После като те приемат да кажем там където искаш и учиш това което винаги си желла как може да си достатъчно компетентен нз по дадената специалност.Нали тфа си е базата,ако пропуснеш тоя момент нз как става ученето в уни и то такъж като Софийски...Аз лично си предпочитам да вляза по нормалния начинКолкото и усилия да изисква
А пък ако системата не беше толкова лоша, нямаше да я прецакваме!!!
И аз това щях да кажаnrggirl написа: и това че "кандидат-студент" се пише с тире, не означава, че "кандидатстудентски" трябва да се пише с тире, пак си провери речника...
Ае те май доста пари плащат...Morning Star написа:Тоя канал с чуждестранните студенти ми е пределно ясен.Нвремето като ходех на уроци по химия да се готвя за МУ, учителката ми ме успокояваше "Спокойно, ако не ти стигне балът, ще отидеш да учиш 1 семестър в Македония и после ще се преместиш в МУ като чуждестранна студентка."
Олимпиада по история нямаtwiggy написа:има още един начин за влизане в СУ без кандидат-студентски изпит - ако си минал 3ти кръг на олимпияда по съответния предмет
sd
Хайде стига вече с тези кандидат-студенти и кандидатстудентски - нито съм филолог, нито ще ставам - просто виждам как го пишат самите преподаватели, самите професори и по всички документи за кандидатстване, та дори и в този форум, ако погледнете ще видите, че навсякъде е написано "кандидат-студентска кампания" и "кандидат-студентски изпит". Още веднъж ще кажа, че не знам какви са новите изисквания, но когато аз го учих беше с теренце, а сега как е не е най-важното в тази тема - според мен.
В Германия се кандидатсва без да се гледат оценките от дипломата(освен за ограничените специалности - право, медицина, архитектура... ) и няма изпити за влизане в университет!!! За ограничените специалности се гледат оценките от дипломата за средно, а за останалите има изискване просто да има диплома (т.е. да е завършено средното образование без значение с колко и кога). Няма и изпит по немски или какъвто и да е друг приемен изпит (Има изпит по немски, но той е за чужденци, а не и за германците - говорим все пак за системата им).
Така че най-общо казано в Германия всеки завършил средно, може да учи в университет, стига да го иска, да учи каквото си иска и където си иска. Има леко ограничение за медицина, архитектура, право и др., но това не е защото се подбират студентите, а просто защото има твърде голям наплив към тези специалности и не може всички да учат това.
Т.е. дали някой е подходящ за специалността, която учи се определя в процеса на обучение, а не с някаква изкуствена и неадекватна бариера, каквито са приемните изпити в България.(какво е общото между литературата и икономиката, историята и икономиката, Яворов, Ботев, Вазов, Смирненски с правото????.
Тест за езикова грамотност - да, но не само за правото.
След като не смятам приемните изпити за ВУЗ в България за подходящи и адекватни, не намирам нищо лошо в заобикалянето им.
Олимпиадите са също възможност, която бях пропуснал, както и ученето в определени училища, които ти дават известно преимущество при приемните изпити (вет. техникум за ветер. медицина например, класическата гимназия и др...)
Това, че някой ще влезе медицина или архитектура без да е особено добър по химия, биология или математика ... икономика - математика.. или др. - еми в процеса на следване ще отпадне или ще започне да разбира.
А това, че е изкарал 6:00 на изпита по биология няма да го направи перфектен хирург, нито пък 6:00 по математика - гениален икономист!
Но наистина в повечето специалности най-трудният изпит през цялото следване е приемният!!!(не във всички - да ме прощават медиците например).
Така че избягването на приемния изпит в България аз го намирам за ЕСТЕСТВЕН стремеж.
Пояснение - Прехвърлелите се студенти от чужбина плащат еднократна такса от 250лв в СУ и нито стотинка повече от останалите редовноприети.
Чуждестраните студенти плащат повече, но те са чуждестранни студенти, а не прехвърлени от чужд университет булгарски студенти.
В Германия се кандидатсва без да се гледат оценките от дипломата(освен за ограничените специалности - право, медицина, архитектура... ) и няма изпити за влизане в университет!!! За ограничените специалности се гледат оценките от дипломата за средно, а за останалите има изискване просто да има диплома (т.е. да е завършено средното образование без значение с колко и кога). Няма и изпит по немски или какъвто и да е друг приемен изпит (Има изпит по немски, но той е за чужденци, а не и за германците - говорим все пак за системата им).
Така че най-общо казано в Германия всеки завършил средно, може да учи в университет, стига да го иска, да учи каквото си иска и където си иска. Има леко ограничение за медицина, архитектура, право и др., но това не е защото се подбират студентите, а просто защото има твърде голям наплив към тези специалности и не може всички да учат това.
Т.е. дали някой е подходящ за специалността, която учи се определя в процеса на обучение, а не с някаква изкуствена и неадекватна бариера, каквито са приемните изпити в България.(какво е общото между литературата и икономиката, историята и икономиката, Яворов, Ботев, Вазов, Смирненски с правото????.
Тест за езикова грамотност - да, но не само за правото.
След като не смятам приемните изпити за ВУЗ в България за подходящи и адекватни, не намирам нищо лошо в заобикалянето им.
Олимпиадите са също възможност, която бях пропуснал, както и ученето в определени училища, които ти дават известно преимущество при приемните изпити (вет. техникум за ветер. медицина например, класическата гимназия и др...)
Това, че някой ще влезе медицина или архитектура без да е особено добър по химия, биология или математика ... икономика - математика.. или др. - еми в процеса на следване ще отпадне или ще започне да разбира.
А това, че е изкарал 6:00 на изпита по биология няма да го направи перфектен хирург, нито пък 6:00 по математика - гениален икономист!
Но наистина в повечето специалности най-трудният изпит през цялото следване е приемният!!!(не във всички - да ме прощават медиците например).
Така че избягването на приемния изпит в България аз го намирам за ЕСТЕСТВЕН стремеж.
Пояснение - Прехвърлелите се студенти от чужбина плащат еднократна такса от 250лв в СУ и нито стотинка повече от останалите редовноприети.
Чуждестраните студенти плащат повече, но те са чуждестранни студенти, а не прехвърлени от чужд университет булгарски студенти.
- Morning Star
- От дъжд на вятър
ka
Със сигурност важи за право и други специалности, където приемат повечко хора.
За скандинавистика, японистика и др. специалности, където приемат по десетина човека, може и да не се получи точно така - т.е. може да ти поискат някой издържан изпит в чужбина. Ако положиш малко повечко усилия, може и да се получи. Препоръчвам ти да се обадиш в учебен отдел, да им кажеш, че учиш в чужбина и искаш да се прехвърлиш поради еди кво си и виж какво ще ти кажат за специалността - дали ще стане.
Винаги обаче има риск да не се получи точно така, както си очаквал. Особено за специалност, където приема в толкова малък.
В право приемат по около 300 човека и спокойно се минава между капките
) За друго не мога да гарантирам!
Успех!
За скандинавистика, японистика и др. специалности, където приемат по десетина човека, може и да не се получи точно така - т.е. може да ти поискат някой издържан изпит в чужбина. Ако положиш малко повечко усилия, може и да се получи. Препоръчвам ти да се обадиш в учебен отдел, да им кажеш, че учиш в чужбина и искаш да се прехвърлиш поради еди кво си и виж какво ще ти кажат за специалността - дали ще стане.
Винаги обаче има риск да не се получи точно така, както си очаквал. Особено за специалност, където приема в толкова малък.
В право приемат по около 300 човека и спокойно се минава между капките
Успех!
- Morning Star
- От дъжд на вятър
do qvor
Яворе,
Какво точно те интересува?
Човекът се е прехвърлил след една година в немски университет (няма да казвам точно кой, защото е само един прехвърления от този Уни и ще се разбере точно кой е, а имена не искам да се споменават). Учил е една година в него, приет по диплома с покрити знания по немски, не е взел нито един изпит, но не е било и нужно, за да се прехвърли. Коствало му е 250лв такса в СУ, молба и 1 ден за подаване на молба средата на август и 2 дни за записване септември-октомври. Нужен е превод на български и легализация (излязли са му 250лв, защото ги е правил в Германия).
Обучението е по много по-различна система от тук и затова не се признава нито един изпит и се започва от първи курс (по правило) и така се губи поне една година. Възможно е и прехвърляне след 2ри курс.
Ако друго те интересува за право - питай - може и на мейла.
Друго момче се прехвърли от Украйна (или Молдова май беше не е важно) медицина и сега учи в Плевен, за Медицинска академия в София не съм наясно как става, но знам че има македонци - те обаче учат като чуждестранни студенти (т.е. като чужденци) в България и плащат солидни суми. В зависимост от сумите, може дори и приемен изпит да няма за тях, рядко ги късат, защото плащат добри пари...
Но.. такава е системата!
Успех!
Какво точно те интересува?
Човекът се е прехвърлил след една година в немски университет (няма да казвам точно кой, защото е само един прехвърления от този Уни и ще се разбере точно кой е, а имена не искам да се споменават). Учил е една година в него, приет по диплома с покрити знания по немски, не е взел нито един изпит, но не е било и нужно, за да се прехвърли. Коствало му е 250лв такса в СУ, молба и 1 ден за подаване на молба средата на август и 2 дни за записване септември-октомври. Нужен е превод на български и легализация (излязли са му 250лв, защото ги е правил в Германия).
Обучението е по много по-различна система от тук и затова не се признава нито един изпит и се започва от първи курс (по правило) и така се губи поне една година. Възможно е и прехвърляне след 2ри курс.
Ако друго те интересува за право - питай - може и на мейла.
Друго момче се прехвърли от Украйна (или Молдова май беше не е важно) медицина и сега учи в Плевен, за Медицинска академия в София не съм наясно как става, но знам че има македонци - те обаче учат като чуждестранни студенти (т.е. като чужденци) в България и плащат солидни суми. В зависимост от сумите, може дори и приемен изпит да няма за тях, рядко ги късат, защото плащат добри пари...
Но.. такава е системата!
Успех!