Скандинавистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Miramar
В началото бе словото

Re: Скандинавистика

Мнение от Miramar »

[quote="Vaskes"]За тея кредити не се надявайте много.
На един приятел, който учил девет семестъра скандинавистика (+ японистика и още нещо, някакво двойно висше или както там го водят) в университета в Бон му се наложило да се върне в България един семестър преди да завърши. Къв Бон, к'ви пет лева, СУ е къде-къдее над тия мизерни европейски университети.[/quote

Поне литературите би трябвало да му признаят, щото по Германия знам, че се залага на литературата. В моята специалност имаше двама от Германия, кьорав език не знаеха, понеже бяха учили по 2 часа седмично в група от 100 човека, но по литература и философия бяха царе и там едва ли не и дуржавния им признаха.

П.П. Масова практика е да скокнеш до Германия за една година, за да може да заобиколиш кандидат-студентските и после да си дойдеш като прехвърлен студент. Това го знам от горните двама, които вече цитирах като царе.

П.П. Обаче те в германия бяха учили всичко на немски, което изобщо не ми се връзва с концепцията за филология. Ние започнахме още втория семестър да учим всичко на езика, вярно куцахме доста в началото, но човек се учи:-)
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

И при нас литературата не е на скандинавски.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Miramar написа:Поне литературите би трябвало да му признаят, щото по Германия знам, че се залага на литературата. В моята специалност имаше двама от Германия, кьорав език не знаеха, понеже бяха учили по 2 часа седмично в група от 100 човека, но по литература и философия бяха царе и там едва ли не и дуржавния им признаха.

П.П. Масова практика е да скокнеш до Германия за една година, за да може да заобиколиш кандидат-студентските и после да си дойдеш като прехвърлен студент. Това го знам от горните двама, които вече цитирах като царе.
Така си е, на литературата се набляга там. Въпросният пич също беше цар, ама не му признаха кредитите. Не, че му беше някакъв проблем да си вземе изпитите по литература, де, но все пак.

А и той се е разминал с кандидатстудентския изпит, но доколкото знам е трябвало да плати лудите пари (не подкупи, ами такси някакви) за да го запишат първи курс в СУ, така че не мисля, че тактиката със скачането до Германия си струва.
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Solveig написа:И при нас литературата не е на скандинавски.
Не знам кой курс си, но ще стане, beware :lol: Едно време беше на шведски.
IngridYlva
В началото бе словото

Мнение от IngridYlva »

Я, много любопитно, при нас литературата не беше на шведски, само литературната специализация беше някакъв отчаян опит да се обсъждат нещата на шведски :lol:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Четвърти курс при Вера се учи на шведски, доколкото знам. Ще е забавно :P
Аватар
kaamos
В началото бе словото

Мнение от kaamos »

Според вас дали имаме програми вече?
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Би трябвало. Или поне утре вече със сигурност трябва да има.
Аватар
kaamos
В началото бе словото

Мнение от kaamos »

Щеше да е добре да я бяха поне разлепили няколко дни по-рано...
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Мда, на немска (които са в нашата катедра) и английска бяха разлепени преди нашата. Ениуей, в понеделник купонът започва. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Norwegian Wood написа:купонът започва. :D
"Купон" е... интересен начин да го наречеш. :lol:
Janaaa
В началото бе словото
Специалност: Skandinavistik, Geschichtswissenschaft/2-Fach-Bachelor/

Мнение от Janaaa »

Miramar написа:
Vaskes написа:За тея кредити не се надявайте много.
На един приятел, който учил девет семестъра скандинавистика (+ японистика и още нещо, някакво двойно висше или както там го водят) в университета в Бон му се наложило да се върне в България един семестър преди да завърши. Къв Бон, к'ви пет лева, СУ е къде-къдее над тия мизерни европейски университети.[/quote

Поне литературите би трябвало да му признаят, щото по Германия знам, че се залага на литературата. В моята специалност имаше двама от Германия, кьорав език не знаеха, понеже бяха учили по 2 часа седмично в група от 100 човека, но по литература и философия бяха царе и там едва ли не и дуржавния им признаха.

П.П. Обаче те в германия бяха учили всичко на немски, което изобщо не ми се връзва с концепцията за филология. Ние започнахме още втория семестър да учим всичко на езика, вярно куцахме доста в началото, но човек се учи:-)
Хей-хей на всички :) Стана ми интересен форума ви и реших да се присъединя към него. Всъщност уча скандинавистика ( е,и история на изкуствата) не в София, а в Къолн, но това едва ли е от значение. Единствено ми се иска да опровергая горното мнение. Възможно е въпросните хора, които са учили в ДЕ, да са били в Гъотинген или Хамбург ( макар че силно се съмнявам...), затова може и да има нещо вярно, но за другите места- Къолн, Бонн и Берлин нищо от казаното не е отговаря на реалността. Да, действително курсовете са 2 пъти в седмицата по 2 часа... но това не е езикова гимназия и се очаква , че лексика сам можеш да учиш... в библиотеката , както останалите 99% от хората, примерно... Курсовете са от по 20 човека, няма как да са от повече, защото те приемат към 60/70 в специалност и съответно си избираш какъв език да учиш- шведски, датски, исландки, норвежки, при нас в Къолн може и фински, тъй като ние сме фено-скандинависти. От друга страна курсовете се водят само от лектори от съответната страна- нашата шведка от началото започна да си обяснява на шведски и сигурно в макс. 30% от времето говори на немски.
Едно време имаше едно време имаше ориентиране на 70% към средновековната най-вече литература... но сега щудиумът е ориентиран най-вече към културологията. А литературата си е специалитет на Берлин и Къолн/Бонн, без нея закъде :D Вероятно твоите колеги са учили като небенфах философия или литература, защото в ДЕ не можеш да учиш само скандинавистика, трябва да комбнираш с друга специалност, даже може и с 2 :D Та от там и "нивото".Литературата, която се ползва за лекциите е на скандинавски езици. То е ясно, че немец няма да ти води лекции на др еик освен немски.. :) Не знам вие какво ниво трябва да достигате, но при нас се води, че трябва да имаме Б2/Ц1 на първия език и Б2 на втория, ако е фински- съответно Б1/Б2. Само че общото мнение е , че за да се стигне нивото трябва да се изкара един семестър там- затова е предвиден 4-тия. Колко обаче успяват, е друг въпрос :D
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Janaaa написа: Вероятно твоите колеги са учили като небенфах философия или литература, защото в ДЕ не можеш да учиш само скандинавистика, трябва да комбнираш с друга специалност, даже може и с 2 :D
Еха, много яко, мерси, че ни го разказа. Има един виц от времето на социализма - че българската нация щяла да бъде нация часовникарска, понеже, като гледали витрините, хората щели само да цъкат. Та и аз така - чета и цъкам.
ед: макар че наистина бихте могли да имате повече хорариум по език ;р
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Аман от тая реклама... :lol:
Добре, че вече не е толкова актуална, щото по едно време който и да срещнех и все ми вика "А Кнут Хамсун?" :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”