Хах, подозирах, че ще се хванете за това :Р
Всъщност нямах предвид нещо кой знае какво, а всеизвестни общи проблеми на университета, които спъват учебния процес, не че някой директно ми пречи по някакъв начин.
Просто СУ е назадничава и невъзприемчива институция, с безумна администрация и с остарели разбирания за образованието и място, където студентите не получават човешко отношение. Това всъщност като че ли важи за цялото ни държавно образование.
В СУ преподават някои изключителни хора, както и някои, които въобще не им е мястото там. В по-голямата си част нито първите, нито вторите имат някакъв преподавателски подход и/или система (или поне не и ефикасни такива). Вината е и в самите учебни планове, както и в липсата на каквато и да е било гъвкавост от страна на университета и (понякога) нулевата комуникация и координация между студенти, администрация и преподаватели.
Не казвам, че заради всичко това не мога да уча - не, разбира се, но СУ прави всичко по силите си да ме затормозява допълнително.
А конкретно за моята специалност ще цитирам по-голямата част от един пост на Brainless Pirate. На места не съм съгласен, на други пък имам какво да добавя (но ме мързи :Р), но като цяло добре отразява ситуацията.
Не мислете, че всички даскали ще ви четат всички тия супер интересни лекции и материя, която ви е привлякла към специалността. Не мислете, че всички даскали ще бъдат супер подготвени. (Да, има прекрасни преподаватели, но има и за убиване.) Ще има такива, които не идват на работа. Ще има такива, които не си знаят материята и преподават глупости. Ще има и такива, които ще се държат високомерно с вас, а също и такива, които са некоректни в провеждането на курса си. Да, няколко от хората са прекрасни даскали, но другата половина са....кво да ви кажа, навсякъде ги има такива явно.
(Тези неща да не помислите, че ги казвам от някаква злоба, щото са ме късали..не са ме късали. Казвам ги, защото са така и защото не мога да си затварям очите за тия неща, само заради прехваления имидж...да хубава е, но се прекалява с превъзнасянето.)
Планът на скандинавистика стана от магистърски бакалавърски, което значи, че се скъси с една година. Резултатът от това е, че последните три семестъра са супер натоварени, курсовете не са разпределени нормално в годините и сега последната година никой няма да се яви на държавен юни, защото са наблъскани с изпити до самия край на сесията през юли.
Часовете по език са доста намалени в сравнение с други филологии, които почват езиците отначало. За сметка на това часовете по история на литературата (иначе без съмнение важна част от обучението по филология.. ) са увеличени няколко пъти в сравнение с предишния учебен план. Така времето за език хем не достига, хем 5 години са набутани в 4, хем се увеличават излишно много часове по един предмет, който не е чак толкова основен, колкото са езиците, филологическите предмети като фонетика и т.н. Учебният план търпи и много други критики (които изобщо не биха били разбираеми за външни хора, затова няма да се спирам на тях), за сметка на това обаче няма да се промени...
Когато планът е направен кофти, се получават абсурдни ситуации студентите да се юркат за разни допълнителни предмети, без да се обучават на основните, а след това да им се държи сметка защо нивото на основните им е по-ниско от очакваното. хаха.
Един от основните проблеми, който виждам по всичките си колеги, е кофти отношението на голяма част от преподавателите през всичките 4 години, и бързото убиване на мотивацията в студентите. Влизат с много енергия и любов към материята, сякаш са влезли да учат за някаква кауза, а после тая мотивация тотално се убива, и ми е кофти да гледам как колегите все по-рано почват да се отказват и да възприемат избора си като грешка. "Обичам родината, мразя държавата" еми така е и във ФКНФ, може да си обичаш специалността като материя, но...
Има и други неща, които биха изглеждали супер дребни, но за студентите си имат значение, защото то в живота дребните неща са това, дето ти тровят живота всеки ден нали
Обаче не искам да бъда черна станция, защото нещата не са толкова черни. По-скоро с това, което казах, имам предвид - не идеализирайте специалностите, нито СУ.