xXx написа:О Боже! Изобщо не съм съгласен с вас... Журналистиката е нещо много интересно, но и много специфично. Това не е предмет за зубрене на есета, новини и тем подобни глупости. Ако имаш адекватно, широко и пространсвено мислене плюс обща култура и представа от български език (в това число правопис цвят на езика и стил) писмения е "прекрасен". Устния изпит изисква увереност 1 седмица следене на ставащото по света и най-важното умение за говорене и защота на теза. Или просто ще зубриш есета зубриш и накрая като влезеш никакъв журналист няма да стане от теб. Няма кой да те подготвя речта ако имаш само 2 мин. до ефир. Не ангажирам никого с мнение.. Аз отидох на изпитите просто така-впоследствие реших да остана в България.
Не искам форумни пререкания-до болка смешни са
никой преди теб не е казал нищо за зубрене, а ако есетата и новините за теб са глупости, то значи и журналистиката е (което по принцип не е лоша теза, но в такъв случай предното ти изречение = втф?). да четеш есета означава да се учиш да пишеш есета (освен това душата ти расте), а да не следиш новините е неестествено за всеки над 14 годишна възраст.
по този случай - в арабистиката имах един колега, който искаше да става журналист и беше записал специалността, защото очевидно арабският свят произвежда голяма част от интересните събития по света в момента. наглед напълно рационално решение, което ми хареса още повече с оглед на това, че повечето хора в групата бяха записали арабистика, защото не им беше стигнал бала за каквото и да е друго.
когато обаче момчето си отвори устата и напълно сериозно заяви, че имал журналистически опит в училищния вестник, станах подозрителен доколко е с разсъдъка си. съмненията се изчистиха, когато след дълга пледоария заяви, че вече е ясно, че следващата голяма война щяла да бъде в иран и било важно за него като бъдещ журналист да знае арабски. последва сръгване от моя страна, както и "братле, в иран не говорят арабски."
така че не говорим за зубрене. говорим за нормална обща култура и
да не бъдеш тъп. съвет, който помага не само да влезеш и да изкласиш фжмк (и всичко друго), но и в живота като цяло. с него впрочем споря и с никта и нейните 3 точки. талант и късмет? не, просто в иран не говорят арабски.