Английска филология 4
Модератор: Don Horhe
Re: Английска филология 4
А какво се учи по Практически английски и в какво се състои изпитът? Там трябва ли да се пишат есета, да се правят презентации? 
- sindri
- От дъжд на вятър
- Специалност: английска филология
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Практически английски върви през всички години и включва много и разнообразни неща.. В първи курс това са граматика, семантични полета и колокации (три отделни мини курса)... Около 10 часа седмично. Най-много домашни и практическа работа има за този курс - есета, презентации, диктовки, четене, проучване и т.н. Изпитът е дълъг и тежък... има диктовка, резюме, упражнения и т.н. (ще бъде обяснено подробно, но малко прилича на кандидатстудентския изпит като преживяване).
Сериозна част от крайната оценка са работата през годината, оценките от тестовете, присъствието и участието на семинарите.
Няма нищо изключително трудно, но се изисква постоянство, а и на моменти е леко досадно.
Това зависи доста и от преподавателите на които ще попаднете, разбира се.
Сериозна част от крайната оценка са работата през годината, оценките от тестовете, присъствието и участието на семинарите.
Няма нищо изключително трудно, но се изисква постоянство, а и на моменти е леко досадно.
Това зависи доста и от преподавателите на които ще попаднете, разбира се.
language is an instinct
- Corporal
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
sindri написа: Изпитът е дълъг и тежък...
"Пътят е страшен, но славен."
Така е, но няма от какво да се плашите - както каза колежката по-горе, с учене и постоянство всичко се постига. А дали часовете са били скучни - тук всеки има свое мнение.
"I really hate guys who attack me when they've got no hope of ever defeating me."
-
Sine Qua Non
- От дъжд на вятър
- Курс: първи
Здравейте! Чудех се дали някой може да ми каже по колко часа на ден общо са ни лекциите? Като в даскало ли е- от 08:00 до 13:00 или са по-кратки?
You were one of a kind
One who'd never give it up
Even when they put a price on your head
Rise again little fighter
And let the world know the reason why...
Въобще не е като в училище - един ден можеш да имаш от 8 до 10, в друг - от 13 до 16, трети - от 8 сутринта до 20 вечерта с някакви дупки. Цялата програма се прави с мисълта да е удобно на преподавателите, не на студентите: можеш да имаш лекция от 8 сутринта до 10 и следващата лекция да ти е от 15 часа...
Забавата е пълна! (особено, ако искаш да работиш) 
Asato Ma Sad Gamaya;
Tamaso Ma Joytir Gamaya;
Mrityor Ma Amritam Gamaya
Tamaso Ma Joytir Gamaya;
Mrityor Ma Amritam Gamaya
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
една лекция/упражнение е 2 астрономически часа, правете си сметка..
Sine Qua Non написа:Здравейте! Чудех се дали някой може да ми каже по колко часа на ден общо са ни лекциите? Като в даскало ли е- от 08:00 до 13:00 или са по-кратки?
Охохохоооо Аз ще ти бъда колежка в Английската филология, но преди това съм завършила друго в Софийския университет. Трябва да ти кажа, че лекциите са разпределени през целия ден, с дупки от по примерно 2 часа между тях. Някои бяха в Ректората, някои на 4-ти километър до Плиска, други в Биологическия. Понякога е трябвало да има нещо като надбягване с времето, докато стигнеш навреме до другата сграда.
Мисля, че само първата година бяха от 8 - 9 сутринта, до към 7 - 8 вечерта, защото нали през първата година студентите идват най-редовно на лекции. След това остват по няколко човека, които ходят на лекции.
След като ще работиш, трябва да се примириш, че ще изпускаш не малка част от лекциите. Но не се безпокой, колегите и колежките ми работеха и пак изкаваха добри оценки. Е, специалността беше доста по-лека от Английската филология.
Може да се надяваш колегите ти да ти дават лекциите. Макар, че от личен опит знам, че в началото дават, но като видят борбата за стипендиите, вече не дават с охота лекциите си.
Последно промяна от Midsummer на 02 Сеп 2009, 01:03, променено общо 2 пъти.
Лекциите май траеха около 1 астрономически час или час и половина или колкото преподавателят реши. Е, ако ние го кандърдисваме да побърза с почивката може и да побърза. Почивки от по 15 минути, като преподавателят може да закъснее и да стане половин час или понякога повече.CellarDoor написа:една лекция/упражнение е 2 астрономически часа, правете си сметка..
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Е, аз в другата тема се опитах да обясня колко разкъсана е програмата, даже примери давах, но кой да ме слуша.
Та, обикновено лекциите започват на 'и 15м.' и продължават до 'кръгъл час', т.е. 1:45 мин., като при някои има почивка, при други няма. Същото е и с упражненията *всъщност не същото, там никога няма почивки*.
Дневна заетост - средно 4-6 часа, като може да са непосредствено един след друг, може и да не са; и както вече са казали, може да са сутрин, може и да са вечер.
Може да имаш свободен ден през седмицата, но обикновено е за сметка на по-голямо натоварване в някой друг.
Програмата е различна за всички групи.
Та, обикновено лекциите започват на 'и 15м.' и продължават до 'кръгъл час', т.е. 1:45 мин., като при някои има почивка, при други няма. Същото е и с упражненията *всъщност не същото, там никога няма почивки*.
Дневна заетост - средно 4-6 часа, като може да са непосредствено един след друг, може и да не са; и както вече са казали, може да са сутрин, може и да са вечер.
Може да имаш свободен ден през седмицата, но обикновено е за сметка на по-голямо натоварване в някой друг.
Програмата е различна за всички групи.
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
аз исках да питам пък за втори курс как е
нямам конкретен въпрос де, просто като гледах учебния план, ми се струва по-лек и (измамно) по-лесен от миналогодишния. та, така ли е? 
а, чудех се дали преподавателите по пр. английски се сменят всяка година или като почнем с едни, те ни изкарват докрай? и в тази връзка, какво ще правим по английски тази година? има ли ги пак колокациите и семантичните полета или е наистина практически, с повече есета и презентации и такива неща..
а, чудех се дали преподавателите по пр. английски се сменят всяка година или като почнем с едни, те ни изкарват докрай? и в тази връзка, какво ще правим по английски тази година? има ли ги пак колокациите и семантичните полета или е наистина практически, с повече есета и презентации и такива неща..
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Втори май се почваше с преводите -- българо-английски и английско-български
Преподавателите са други.
Оценката по практически английски се сформира, освен от преводите, и от една аналитична граматика (ако сте при Грозданова, ще пишете едни досадни summaries, и много внимавайте с присъствията, тя пише +чета и -чета и възоснова на това ви определя оценката
)
Няма нищо 'практическо английско' в цялата специалост, по някое време ще се убедиш.
Иначе втори курс наистина е по-лесен, и има 1-2 предмета, които са направо приятни (морфологията и фонологията -- е, в началото ще ви наплашат с кошмарни материали и теории, но изпитите минават много гладко и бързо.
) На мен лично литературата (новата, Романтизъм, защото паралелно с това ще привършвате и литературата от първи курс) ми беше по-challenging, но затова пък преподавателят е магнетичен. (Нещо пропуснах ли?!...)
// Точно есета аз не съм писала в тази специалност; презентации винаги се намират, за щяло и нещяло. Semantic fields и synonymous pairs, слава Богу, няма по-нагоре.
Оценката по практически английски се сформира, освен от преводите, и от една аналитична граматика (ако сте при Грозданова, ще пишете едни досадни summaries, и много внимавайте с присъствията, тя пише +чета и -чета и възоснова на това ви определя оценката
Няма нищо 'практическо английско' в цялата специалост, по някое време ще се убедиш.
Иначе втори курс наистина е по-лесен, и има 1-2 предмета, които са направо приятни (морфологията и фонологията -- е, в началото ще ви наплашат с кошмарни материали и теории, но изпитите минават много гладко и бързо.
// Точно есета аз не съм писала в тази специалност; презентации винаги се намират, за щяло и нещяло. Semantic fields и synonymous pairs, слава Богу, няма по-нагоре.
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
е, то ако така се определя оценката, ще се справим някакMERCES_LETIFER написа:... и много внимавайте с присъствията, тя пише +чета и -чета и възоснова на това ви определя оценката![]()
![]()
![]()
иначе звучи много добре, чак нямам търпение да почнем
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
Даа, определено звучи добре
и няма да има collocations & core concepts 
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
-
Sine Qua Non
- От дъжд на вятър
- Курс: първи
Благодаря на всички ви за подробните обяснения... разпокъсан ден.... звучи зле..... но какво пък да се надяваме че скоро ще се махна
А някой спомена за учебния план, той готов ли е вече и къде можа да го видя? Аз гледах някакъв план по време на кандидастудентската кампания, но честно казано нямам идея как стигнах до него- сайтът на СУ ме вкарва в нервна криза
А някой спомена за учебния план, той готов ли е вече и къде можа да го видя? Аз гледах някакъв план по време на кандидастудентската кампания, но честно казано нямам идея как стигнах до него- сайтът на СУ ме вкарва в нервна криза
You were one of a kind
One who'd never give it up
Even when they put a price on your head
Rise again little fighter
And let the world know the reason why...
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър