Английска филология 4

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Midsummer
В началото бе словото

Re: Английска филология 4

Мнение от Midsummer »

А какво се учи по Практически английски и в какво се състои изпитът? Там трябва ли да се пишат есета, да се правят презентации? :roll:
Аватар
sindri
От дъжд на вятър
Специалност: английска филология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от sindri »

Практически английски върви през всички години и включва много и разнообразни неща.. В първи курс това са граматика, семантични полета и колокации (три отделни мини курса)... Около 10 часа седмично. Най-много домашни и практическа работа има за този курс - есета, презентации, диктовки, четене, проучване и т.н. Изпитът е дълъг и тежък... има диктовка, резюме, упражнения и т.н. (ще бъде обяснено подробно, но малко прилича на кандидатстудентския изпит като преживяване).
Сериозна част от крайната оценка са работата през годината, оценките от тестовете, присъствието и участието на семинарите.
Няма нищо изключително трудно, но се изисква постоянство, а и на моменти е леко досадно.
Това зависи доста и от преподавателите на които ще попаднете, разбира се.
language is an instinct
Аватар
Corporal
В началото бе словото
Специалност: Английска филология

Мнение от Corporal »

sindri написа: Изпитът е дълъг и тежък...

"Пътят е страшен, но славен."

Така е, но няма от какво да се плашите - както каза колежката по-горе, с учене и постоянство всичко се постига. А дали часовете са били скучни - тук всеки има свое мнение.
"I really hate guys who attack me when they've got no hope of ever defeating me."
Sine Qua Non
От дъжд на вятър
Курс: първи

Мнение от Sine Qua Non »

Здравейте! Чудех се дали някой може да ми каже по колко часа на ден общо са ни лекциите? Като в даскало ли е- от 08:00 до 13:00 или са по-кратки?
Изображение

You were one of a kind
One who'd never give it up
Even when they put a price on your head

Rise again little fighter
And let the world know the reason why...
Аватар
silffniki
В началото бе словото

Мнение от silffniki »

Въобще не е като в училище - един ден можеш да имаш от 8 до 10, в друг - от 13 до 16, трети - от 8 сутринта до 20 вечерта с някакви дупки. Цялата програма се прави с мисълта да е удобно на преподавателите, не на студентите: можеш да имаш лекция от 8 сутринта до 10 и следващата лекция да ти е от 15 часа... :cheers: Забавата е пълна! (особено, ако искаш да работиш) :?
Asato Ma Sad Gamaya;
Tamaso Ma Joytir Gamaya;
Mrityor Ma Amritam Gamaya
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

една лекция/упражнение е 2 астрономически часа, правете си сметка..
Midsummer
В началото бе словото

Мнение от Midsummer »

Sine Qua Non написа:Здравейте! Чудех се дали някой може да ми каже по колко часа на ден общо са ни лекциите? Като в даскало ли е- от 08:00 до 13:00 или са по-кратки?

Охохохоооо Аз ще ти бъда колежка в Английската филология, но преди това съм завършила друго в Софийския университет. Трябва да ти кажа, че лекциите са разпределени през целия ден, с дупки от по примерно 2 часа между тях. Някои бяха в Ректората, някои на 4-ти километър до Плиска, други в Биологическия. Понякога е трябвало да има нещо като надбягване с времето, докато стигнеш навреме до другата сграда.

Мисля, че само първата година бяха от 8 - 9 сутринта, до към 7 - 8 вечерта, защото нали през първата година студентите идват най-редовно на лекции. След това остват по няколко човека, които ходят на лекции. :wink:

След като ще работиш, трябва да се примириш, че ще изпускаш не малка част от лекциите. Но не се безпокой, колегите и колежките ми работеха и пак изкаваха добри оценки. Е, специалността беше доста по-лека от Английската филология.

Може да се надяваш колегите ти да ти дават лекциите. Макар, че от личен опит знам, че в началото дават, но като видят борбата за стипендиите, вече не дават с охота лекциите си.
Последно промяна от Midsummer на 02 Сеп 2009, 01:03, променено общо 2 пъти.
Midsummer
В началото бе словото

Мнение от Midsummer »

CellarDoor написа:една лекция/упражнение е 2 астрономически часа, правете си сметка..
Лекциите май траеха около 1 астрономически час или час и половина или колкото преподавателят реши. Е, ако ние го кандърдисваме да побърза с почивката може и да побърза. Почивки от по 15 минути, като преподавателят може да закъснее и да стане половин час или понякога повече.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Е, аз в другата тема се опитах да обясня колко разкъсана е програмата, даже примери давах, но кой да ме слуша. :| :lol:
Та, обикновено лекциите започват на 'и 15м.' и продължават до 'кръгъл час', т.е. 1:45 мин., като при някои има почивка, при други няма. Същото е и с упражненията *всъщност не същото, там никога няма почивки*.
Дневна заетост - средно 4-6 часа, като може да са непосредствено един след друг, може и да не са; и както вече са казали, може да са сутрин, може и да са вечер.
Може да имаш свободен ден през седмицата, но обикновено е за сметка на по-голямо натоварване в някой друг.
Програмата е различна за всички групи.
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

аз исках да питам пък за втори курс как е :) нямам конкретен въпрос де, просто като гледах учебния план, ми се струва по-лек и (измамно) по-лесен от миналогодишния. та, така ли е? :)

а, чудех се дали преподавателите по пр. английски се сменят всяка година или като почнем с едни, те ни изкарват докрай? и в тази връзка, какво ще правим по английски тази година? има ли ги пак колокациите и семантичните полета или е наистина практически, с повече есета и презентации и такива неща..
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Втори май се почваше с преводите -- българо-английски и английско-български :roll: Преподавателите са други.
Оценката по практически английски се сформира, освен от преводите, и от една аналитична граматика (ако сте при Грозданова, ще пишете едни досадни summaries, и много внимавайте с присъствията, тя пише +чета и -чета и възоснова на това ви определя оценката :shock: :shock: :shock: )
Няма нищо 'практическо английско' в цялата специалост, по някое време ще се убедиш. :lol:
Иначе втори курс наистина е по-лесен, и има 1-2 предмета, които са направо приятни (морфологията и фонологията -- е, в началото ще ви наплашат с кошмарни материали и теории, но изпитите минават много гладко и бързо. :) ) На мен лично литературата (новата, Романтизъм, защото паралелно с това ще привършвате и литературата от първи курс) ми беше по-challenging, но затова пък преподавателят е магнетичен. (Нещо пропуснах ли?!...)

// Точно есета аз не съм писала в тази специалност; презентации винаги се намират, за щяло и нещяло. Semantic fields и synonymous pairs, слава Богу, няма по-нагоре.
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

MERCES_LETIFER написа:... и много внимавайте с присъствията, тя пише +чета и -чета и възоснова на това ви определя оценката :shock: :shock: :shock:
е, то ако така се определя оценката, ще се справим някак :lol:

иначе звучи много добре, чак нямам търпение да почнем :mrgreen:
Аватар
jolly_f
Да живей словото
Специалност: Английска филология

Мнение от jolly_f »

Даа, определено звучи добре :) и няма да има collocations & core concepts :pukeleft:
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Sine Qua Non
От дъжд на вятър
Курс: първи

Мнение от Sine Qua Non »

Благодаря на всички ви за подробните обяснения... разпокъсан ден.... звучи зле..... но какво пък да се надяваме че скоро ще се махна

А някой спомена за учебния план, той готов ли е вече и къде можа да го видя? Аз гледах някакъв план по време на кандидастудентската кампания, но честно казано нямам идея как стигнах до него- сайтът на СУ ме вкарва в нервна криза :lol:
Изображение

You were one of a kind
One who'd never give it up
Even when they put a price on your head

Rise again little fighter
And let the world know the reason why...
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”