НБУ

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Заключено
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

НБУ

Мнение от fak »

Значи има 154563323 мнения, в които чета как ваши непознати, познати, съученици, роднини, приятели и т.н. учат в НБУ. И понеже тия хора, според вашето компетентно мнение, са адски ограничени, глупави и мързеливи същества, вие си градите лошо мнение за университета..
Има и няколко мнения на студенти в Нов български, които са доволни от качеството на образование там и впечатлението им е изцяло положително...

Та, проблемът ми е, че всичките тия постове не са в съответната тема. А НБУ заслужава отделна тема, не само в КСК-раздела.
Затва... На ви тема - Злобейте си на воля, раздавайте си присъдите, давайте оценка за нещо, което не знаете точно какво е, понеже само сте слушали за него.

Пък може и някой наисти компетентен да се включи по някое време :)

:JC_boogie:
Последно промяна от fak на 31 Авг 2009, 17:40, променено общо 1 път.
la douleur exquise
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: НБУ

Мнение от Boromir »

То хубаво, ама това е форумът на СУ. :pirate:
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

fak написа:Пък може и някой наисти компетентен да се включи по някое време :)

:JC_boogie:
Две години (и почти половина отгоре) личен опит достатъчни ли са, за да бъда сметната за компетентна? Щото ако да, да си кажа - повръща ми се, когато видя маршрутка с номер 27 или 29, толкова "прекрасни" са спомените ми от тоя университет. И ако има нещо, за което да съжалявам, то е, че не се махнах по-рано.
Разбира се, хора и мнения - всякакви, но това наистина е и продължава да бъде форумът на СУ. Или искате още една тема като онази за СУ и УНСС? :?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Boromir написа:То хубаво, ама това е форумът на СУ. :pirate:
Нямам амбиция да променям концепцията на сайта.. Нито същността на разглежданите в него проблеми... Нито естеството му на официален дискусионен форум на Софийски университет...

Абе, форума не ви го барам... Само пускам тема в него, която не е същински свързана с него, а само косвено.. като вид конкуренция...

Разгледайте казуса в този му аспект :wink:
la douleur exquise
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Boromir написа:То хубаво, ама това е форумът на СУ. :pirate:
А пък това е разделът за мнения :Р

Аз, с риск да бъда линчуван (макар че така и така никога не съм криел, че не изпитвам особено топли чувства към СУ), откровено заявявам, че ако имах достатъчно пари (и ако СУ не беше на 15, а НБУ на час и 15 минути от нас :lol: ) сигурно бих предпочел да уча в НБУ.

Хората (повечето), които познавам и учат първо са умни и са пичове, второ са си доволни. Вярно, критериите са по-ниски и има и доста глупави хора, които учат там (един приятел преподава там и ми е разказвал доста фрапиращи случаи). Но не е и като в СУ да няма такива, пък и тук критериите и нивото на преподаване са толкова относителни и от преподавател до преподавател, че няма накъде. А в НБУ който има желание да учи, ще може да се изучи и там. Което за СУ дори не винаги е вярно. В НБУ, ако не друго, поне отношението е човешко (от това, което съм чувал). Оттам нататък, който е достатъчно съвестен и има желание, ще си учи. Който не е си е негов проблем.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

На теб конкретно какво и кой ти пречи да си учиш, както би го направил в НБУ? :shock:
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

Vaskes написа:А в НБУ който има желание да учи, ще може да се изучи и там. Което за СУ дори не винаги е вярно.
:idea:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Хах, подозирах, че ще се хванете за това :Р

Всъщност нямах предвид нещо кой знае какво, а всеизвестни общи проблеми на университета, които спъват учебния процес, не че някой директно ми пречи по някакъв начин.

Просто СУ е назадничава и невъзприемчива институция, с безумна администрация и с остарели разбирания за образованието и място, където студентите не получават човешко отношение. Това всъщност като че ли важи за цялото ни държавно образование.
В СУ преподават някои изключителни хора, както и някои, които въобще не им е мястото там. В по-голямата си част нито първите, нито вторите имат някакъв преподавателски подход и/или система (или поне не и ефикасни такива). Вината е и в самите учебни планове, както и в липсата на каквато и да е било гъвкавост от страна на университета и (понякога) нулевата комуникация и координация между студенти, администрация и преподаватели.

Не казвам, че заради всичко това не мога да уча - не, разбира се, но СУ прави всичко по силите си да ме затормозява допълнително.

А конкретно за моята специалност ще цитирам по-голямата част от един пост на Brainless Pirate. На места не съм съгласен, на други пък имам какво да добавя (но ме мързи :Р), но като цяло добре отразява ситуацията.
Не мислете, че всички даскали ще ви четат всички тия супер интересни лекции и материя, която ви е привлякла към специалността. Не мислете, че всички даскали ще бъдат супер подготвени. (Да, има прекрасни преподаватели, но има и за убиване.) Ще има такива, които не идват на работа. Ще има такива, които не си знаят материята и преподават глупости. Ще има и такива, които ще се държат високомерно с вас, а също и такива, които са некоректни в провеждането на курса си. Да, няколко от хората са прекрасни даскали, но другата половина са....кво да ви кажа, навсякъде ги има такива явно.

(Тези неща да не помислите, че ги казвам от някаква злоба, щото са ме късали..не са ме късали. Казвам ги, защото са така и защото не мога да си затварям очите за тия неща, само заради прехваления имидж...да хубава е, но се прекалява с превъзнасянето.)

Планът на скандинавистика стана от магистърски бакалавърски, което значи, че се скъси с една година. Резултатът от това е, че последните три семестъра са супер натоварени, курсовете не са разпределени нормално в годините и сега последната година никой няма да се яви на държавен юни, защото са наблъскани с изпити до самия край на сесията през юли.

Часовете по език са доста намалени в сравнение с други филологии, които почват езиците отначало. За сметка на това часовете по история на литературата (иначе без съмнение важна част от обучението по филология.. ) са увеличени няколко пъти в сравнение с предишния учебен план. Така времето за език хем не достига, хем 5 години са набутани в 4, хем се увеличават излишно много часове по един предмет, който не е чак толкова основен, колкото са езиците, филологическите предмети като фонетика и т.н. Учебният план търпи и много други критики (които изобщо не биха били разбираеми за външни хора, затова няма да се спирам на тях), за сметка на това обаче няма да се промени...

Когато планът е направен кофти, се получават абсурдни ситуации студентите да се юркат за разни допълнителни предмети, без да се обучават на основните, а след това да им се държи сметка защо нивото на основните им е по-ниско от очакваното. хаха.

Един от основните проблеми, който виждам по всичките си колеги, е кофти отношението на голяма част от преподавателите през всичките 4 години, и бързото убиване на мотивацията в студентите. Влизат с много енергия и любов към материята, сякаш са влезли да учат за някаква кауза, а после тая мотивация тотално се убива, и ми е кофти да гледам как колегите все по-рано почват да се отказват и да възприемат избора си като грешка. "Обичам родината, мразя държавата" еми така е и във ФКНФ, може да си обичаш специалността като материя, но...

Има и други неща, които биха изглеждали супер дребни, но за студентите си имат значение, защото то в живота дребните неща са това, дето ти тровят живота всеки ден нали

Обаче не искам да бъда черна станция, защото нещата не са толкова черни. По-скоро с това, което казах, имам предвид - не идеализирайте специалностите, нито СУ.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Аз също, ако имах кинтите бих учил в НБУ.
Университета организационно е класи над СУ, а останалото зависи от теб.
medicate, medicate
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

phoebe написа:Аз също, ако имах кинтите бих учил в НБУ.
Университета организационно е класи над СУ, а останалото зависи от теб.
+ 1, но като второ висше, мейби
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
kampong
В началото бе словото

Мнение от kampong »

След промяната в наредбата си НБУ още повече ми се издигна в очите.
Сега всеки студент, който отговаря на определени условия(всички взети кредити и успех над 4.50) след 2рата година има право да запише втора специалност/ майнър/модул безплатно. Което е чудесна възможност за студентите. :)
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Днес като бях в университете(на разходка само... да го видя там ли си е :mrgreen: ) се изненадах приятно, че ремонтират старата част на втори корпус. Време беше :)
предполагам, че до октомври всичко ще е готово :)

Иначе беше пълно със записващи се...
по тва време :roll:
la douleur exquise
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от proUSA »

fak написа:Днес като бях в университете(на разходка само... да го видя там ли си е :mrgreen: )
Не е там, объркала си се, може би със затвора, двете сгради си приличат.
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Наоколо има един метох, може би там.. :)
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

Прочетох думата конкуренция в темата :lol:
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Заключено

Обратно към “Мнения”