865 незаети места след трето класиране в СУ ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: 865 незаети места след трето класиране в СУ ?

Мнение от kori »

в някои частни университети не я искат - но например в бургаския ти я взимат, а той е доста частен, така че зависи от място на място. в случая трябваше за едно денонощие да дойда от слънчев до софия, да се запиша първо в нбу, да се запиша после в су, и да се върна. естествено, не стана :D заради скоростта на записване в су и по-специално фжмк.

сега ще дам един визуален пример защо не ми харесва су и защо ми харесва нбу:

епизод първи: невидимо записване

Отивам аз в НБУ да се запиша към 9 сутринта. Първо отивам в една голяма зала, където работят млади хора (студенти) и въвеждат студентската информация. Нося си само две снимки, а на място попълвам формуляр за това кой съм аз и какво ще уча. След като информацията ми е въведена (десетина минути с чакането на опашка), се качвам горе на касата. Това е, уви, най-тъжният момент. Тук изсипвам една торба пари (или по-скоро си вкарвам пин кода в пос терминала), за които съм работил половин лято, и пускам една сълзичка. След това трябва да мина през едни компютърни зали, в които да направя диагностични тестове, които ще оценят нивото ми по български, компютри и език (тук отново работят студенти). Дефакто ако изкараш високи резултати на първите две, не се налага да ходиш на лекции по тях, а директно отиваш на изпит. За езика пък диагностичния тест ти казва кое ниво да запишеш. Естествено, ако искаш, можеш да запишеш първо ниво, или ако имаш сертификат, да си покриеш кредитите с него и да не се занимаваш. За мен е безплодно обаче да даваш толкова пари и да не вземеш още някой език или да подобриш някой недонаучен.

След което идва любимата ми и последна част - записване на отделните курсове. Понеже в НБУ, за разлика от СУ, всъщност има действаща кредитна система, всеки студент си избира кои точно курсове да учи, кой семестър, кои групи, кои часове, итн итн. Т.е. за моята специалност има през първия семестър са предвидени шест курса, само че аз мога да избера само четири от тях. Дефакто избираш в какво да се профилираш и как. Почти като истински университет бе :D Цялото записване на курсове не се случва при някаква нервна супер мудна лелка, а при директорът на програмата. Точно така. Седи човекът, запознава се с теб, интересува се от твоите интереси и твоите желания, и ти помага да си наредиш програмата така, че ученето да ти е максимално полезно и удобно на теб. В случая моята директорка се занимаваше около 30-40 минути единствено с мен.

И след това си записан. После можеш да си промениш курсовете и групите, които си записал, до първите две седмици на октомври - същото и за втория семестър. По интернет.

Тва всичко се случва в България.

епизод две: завръщането на идиотите

Понеже вече съм се записвал в СУ, знам, че ще ми отнеме поне няколко часа висене, но нали съм свършил в 11 в НБУ - не ми е проблем. Първо си купувам документи от книжарницата в ректората. За тях е известно, че във всяка книжарница са различен брой и набор, но това няма особено значение - по-скоро е просто интересен факт. След това трябва да намеря паричния салон. Отнема време. Там чакам 20тина минути, но като цяло минава доста бързо. Вече имам попълнени документи и касова бележка за таксата, юпи - айде да се запишем!

Във ФЖМК хората едва ли не плачат. Един чичо-портиер казва на 30те души във фоайето, че няма да влязат скоро и че вътре се записват 15-20 човека от сутринта. Чакам около час, през който отвътре не излиза нито един човек. Аз обаче излизам навън, лягам на една пейчица и заспивам (да напомня, че съм пътувал 7-8 часа по нощите). Към 2 часа се събуждам, само за да вляза вътре, да разбера, че всички, които са били във фоайето, са вкарани и че ще седят там до 10 вечерта (според чичето, поне). Освен това ми казва да си тръгна. После ще се чудят как да запълват 865 незаети места, но сега ако може момчето с първо желание и платена такса да си тръгне и да се върне утре, ако може в 8 сутринта. На другия ден чаках още два часа, въпреки, че бях пети по ред, и така... самото записване всички знаете как протича и няма нужда да ви го обяснявам нагледно. Не е красиво и без това.

Тва всичко се случва 2009та година, когато човек е стъпвал на луната и така нататък.

Аз съм си направил изводите, вие ако искате :)
Последно промяна от kori на 30 Авг 2009, 11:30, променено общо 1 път.
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Аз пък се записах, хем на 4ти, за около 15 минс (говоря след като съм попълнил документите и съм платил таксата)

Попълването на документите и плащането на семестъра отнеха немалко време, но просто университета е доста голям и от там - доста хора.

Явно доста зависи в отделните факултети как работи администрацията.И разбира се, какъв е наплива.Все пак, като се наредят хиляда човека на опашка (както беше в ЮФ), малко трудно е да очакваш да свършиш скоро
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от kori »

абсолютно е така, но има две важни разлики. 1) в нбу класиранията излязоха с няколко дни по-рано и човек има цяла седмица да се запише, а в су имаш три дни - не е далеч от акъла, че ако оставят повече време за записвания, ще има и по-малко напрежение в съответние дни; 2) в нбу се записваш на централизирано място, а в су първо ходиш до касата в ректората, но после отиваш до някакъв факултет не знам си къде си, където може и да те върнат за нещо (случи се на едно момиче преди мен - просто много яко) и 3) да, много зависи администрацията по факултет. за мен е неприемливо, абсолютно неприемливо, за един ден капацитета на записване във фжмк да е има-няма 50 души. за три дни - 150.... ами факултетът има два пъти по-голям прием!
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Много хубаво, че си се записал бързичко в НБУ ; ) Аз в СУ го направих за час максимум. На 5-ти. И също така - някъде около час ще се равнява и цялостното ти учене за сесия в НБУ, kori. Наблюдения..
И за да не е off, незаетите места може би пак няма да се запълнят след 4-то класиране, така че не е задължително в СУ да се набутат всякакви хора с 3-ки на матури.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

WickedWitch написа:някъде около час ще се равнява и цялостното ти учене за сесия в НБУ, kori. Наблюдения..
От теб си зависи. Да, факт е, че средата и изискванията стимулират и като знаеш, че един изпит се взема трудно, и като гледаш, че колегите ти учат много, и ти се надъхваш.
Но са факт и разликите в материалната база и администрацията на двата университета...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
dunavfc
В началото бе словото
Специалност: География
Курс: първи

Мнение от dunavfc »

Аз също се записах,сравнително бързо,нямаше и 15-20 мин..
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Като толкова ви харесва НБУ, що не учите в него? Що сте избрали СУ? Моля ви се, нали всички преподаватели от СУ преподават и там, тоест вие просто искате да ви минава по- леко студентския живот и да набивате някакви безбожни суми в университета, да му плащате, за да завършите. Според мен НБУ става единствено за магистратура.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

Wood, съгласна съм с теб, но едното нещо със сигурност тежи повече от другото и това в никакъв случай не е безбожно добрата организация ; )
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

НБУ винаги могат да вдигнат критериите за изпити - просто още не им е изгодно но като станат основен конкурент като известност на СУ - ще го направят.СУ от друга страна много трудно ще си реши административните неуредици и системата на активно съдействие на студентите (съдейки от чаканията бавенето остарялата материална база намусените служители и тн. на мен ми намирисва на система оцеляла още от времето на 50-те години... :lol: )
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

разбирачи..
:mrgreen: :mrgreen:
la douleur exquise
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Като видях, че твой е последния коментар, таман си помислих "нека да видим експертното мнение на фак и виждам "разбирачи" :lol: :lol: :mrgreen:
sandro

Мнение от sandro »

Да попитам дали излезна списъка с направленията, при които има свободни места? Сори ако някой вече е казал, но нещо неможах да го намеря в темата. И ако не е излезнал, кога се очаква? :oops: :oops: :oops:
Аватар
SeLby
Вазов

Мнение от SeLby »

Проверявай редовно сайта. Засега няма нищо.
Изображение
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от kori »

WickedWitch написа:И също така - някъде около час ще се равнява и цялостното ти учене за сесия в НБУ, kori.
аз и сесия в су съм взимал с толкова учене, и без да искам бях втори по успех в курса. за мен времето за учене не може да е критерий, щото някои хора минават през гимназията и университета, без да пипат учебник (няма да посочвам с пръст), и това не ги прави тъпи или мързеливи, а по-скоро обратното

още нещо: твоите наблюдения може да са от специалност графичен дизайн или екология или компютърно музициране с електрическа цигулка, а аз имам приятели, които учат или са учили почти във всяка специалност на нбу. виждал съм сесия в специалност право, не е много по-весело от правото в су, особено ако гониш стипендии.

за нбу важи следното - ако не искаш да учиш, най-вероятно ще изкласиш. тва обаче няма да спре някой, който иска да учи. аз тия пари за таксата не ги взимам от родителите си или от въздуха, а от себе си, и "просто диплома" не ми трябва. записал съм две едновременно с всяка друга идея в главата, но не и да си барам бибото
Последно промяна от kori на 31 Авг 2009, 09:11, променено общо 2 пъти.
MarioFulev
В началото бе словото

Мнение от MarioFulev »

SeLby написа:Проверявай редовно сайта. Засега няма нищо.
Ако може като излезе нещо да го споделиш в тази тема :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”