София - Транспорт.

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Re: София - Транспорт.

Мнение от leia_loves_cats »

Ураган от Кирки написа:Странното е, че и аз всеки втори ден съм с нея ... по два пъти даже и не съм виждал.
Айнщай едно време беше казал, че може да повториш един експеримент милион пъти и всеки път да е усепешен, но така не доказваш, че е коректен. Само обратното е вярно - ако само веднъж се провали, значи не е коректен. Това че ти не си виждал(а) не ти дава право да правиш заключението, че няма. Това,че аз съм виждала ми дава правото да оборя истиността на твоето заключение.

Проста логика ;)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

я-въй
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

И от мен една малка поправка: при Химическия факултет спира още 102, :D . И една малка хитрост: за да стигнете до ХФ или до ФМИ, може да хванете трамваи 9 или 18 (както и авторът на темата каза). Излизайки от гората, линията се разклонява. Трамвай 9 (към Хладилника) свива надясно и спира пред ФМИ, а трамвай 18 (към Руското посолство) спира почти при ХФ, :D . Това просто като любопитен факт го казах, :D .
Къде контрольорите влизат най-често? Това е така най-често на бул. Цариградско шосе, така че не се лъжете там да не дупчите билетчетата (или поне в повечето автобуси ги дупчете, най-често влизат в 204, 305, 306, 313, по-рядко в 604, 76, 72, 1, 284, 84). Ако идвате в посока от Централна гара към ХФ или от ХФ към Централна гара с трамвай, пак дупчете билетчето, защото има опасност да ви хванат като нередовни пътници (особено около Лъвов мост). Почти не влизат в 94, а и там, честно казано, винаги има билети, оставени от пътници, така че може да ги използвате, :lol: , и да не дупчите своите.
Кога влизат контрольорите? Аз съм забелязал, че рано сутрин и късно вечер ги няма, обикновено е през деня. По някои линии има по двама-трима контрольори, по други са само по един човек. Също така в някои случаи се обличат като самите пътници, по нищо не познавате, че е проверка, единственото, което ги издава, е картата, висяща на верижка от врата им (веднъж ми се случи да попадна на такава кондукторка).
Защо е по-удачно, когато нямате никаква карта за намаление все още, да използвате ежедневна карта за всички линии, а не еднократни билети? Понякога не знаете колко пъти ще ви се наложи да пътувате, затова не знаете съответно колко билета трябва да си купите. Предимството на ежедневната карта е, че пътувате без лимит по всички линии (включително и метро). Може да пътувате сто пъти (примерно, :lol: ), ако сте с билети, хоп, 100 лева плащате, ако сте с карта, хоп, само 4, :D . Затова е по-изгодно, докато все още не сте извадили някаква специална карта, да си взимате ежедневните карти.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

leia_loves_cats написа:аз ти гарантирам, че в девятката, с която пътувам всеки ден джебчии има. :)
Казва се деветка. Корена на думата е "девет". :wink:
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

Бeтон написа:
leia_loves_cats написа:аз ти гарантирам, че в девятката, с която пътувам всеки ден джебчии има. :)
Казва се деветка. Корена на думата е "девет". :wink:
Думата се пише "деветка" не заради корена си, но приемам поправката :) Ти обаче приеми, че това са дублетни форми. Точка по въпроса!

Отсега нататък ще й викам деветица, да няма недоволни.
Аватар
SeLby
Вазов

Мнение от SeLby »

Като цяло контролът ми се струва доста отслабен. Преди май е било доста по-затегнато положението. Мен наскоро ме провериха в трамвай 7, но да кажем, че там се качват често и е препоръчително да се дупчи.
А от февруари до юни, когато бях постоянно в София, случих на контрола точно 1 път. :mrgreen: И не съм си взимал карта. Явно ползвам такива линии, където твърде рядко минават проверяващи.

Сега вече ще си купя карта, защото си заслужава за 17 лв. Но преди, като не можех да ползвам намеление нямаше никакъв смисъл да давам 51 лв. за всички линии, след като ще ме проверят най-много 1-2 пъти в месеца. :D
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

На мен ми се губи смисъла да не се дупчи билет. Това е услуга, която трябва да се плати. Сега си представете как вие предлагате някаква услуга на някой, а той търси само начини да ви прецака и да не ви плати. Тъпо е. Освен това, по този начин давате по-малко пари на някой, който след това няма да може да си позволи да си купи това, което вие предлагате. И реално бъркате и в собствения си джоб.

Ся, ако ще се лъжем.... Освен това, градски транспорт няма да стане по-редовен и оборудван с по-чисти автобуси, ако масово не си плащаме за него.

Лично мнение де. ;)
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Аз мога да ви дам пример как е във Варна.
Картата за една линия за един месец е 21 лв.,даже може би повече.
Оправдава си името на най-скъпия град. :x
Билетчето си е едно левче.
Вярно че градът е по-малък и един автобус отива от единия до другия край,но наложи ли ти се да смениш два автобуса и т.н. ...
Тук е доста по-добре,аз малко бях очуден като видях,че е 17 лв. и то за всички линии.Един път се направих на интересен и реших да спестя 17 лв.,защото бях само за 1 седмица тук.
Е ... излезе ми по-скъпо да си купувам билетчета. :)
Макар че имам приятели,които си пътуват 2 месеца с 2 билетчета примерно. :roll:
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Студентската карта ли е 21? Защото тази за възрастни е 50лв ;).
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Има и варианта, ако се возиш на едни и същи маршрути и не ползваш намаления примерно, возиш се без билетка, но с 10 кинта в джоба. Да те глобят 2 пъти в месеца (ориентировъчно) е 20 лева, а билетчета ако се водиш да кажеш 22 дена отиване/връщане е 44 лева, което както и да го гледаш е икономия ;)
medicate, medicate
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Ако си взимате карта за три месеца (но дори за един) много внимавайте да не я загубите, защото нямате право да си извадите друга карта в същия период.

Иначе аз обикновено съм с карта за всички линии + талонче от десет билета. Случва се да ми изтече картата и да забравя да си извадя нова или да нямам такава възможност, и тогава трябва да си купя билетче. Пък и понякога може да се услужи на приятел, който е забравил да си извади карта. Важно: билет от талон важи само с билет номер десет от същия талон.

П.П. Идеи за колко време изкарват електронна карта? Щото ако не може да се ползва метро с хартиена след първи октомври, ще се наложи да си вадя ЕК.
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Електронната карта ти я вадят за няма и 5 мин.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
deichevster
Да живей словото
Специалност: Инженеръ

Мнение от deichevster »

Електронната се изкарва за макс 10 минути.
Хомосексуализмът в крайна сметка модерен ли е,или модераторски...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Казах ПеТ :twisted:
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Мнение от Ураган от Кирки »

leia_loves_cats написа:
Ураган от Кирки написа:Странното е, че и аз всеки втори ден съм с нея ... по два пъти даже и не съм виждал.
Айнщай едно време беше казал, че може да повториш един експеримент милион пъти и всеки път да е усепешен, но така не доказваш, че е коректен. Само обратното е вярно - ако само веднъж се провали, значи не е коректен. Това че ти не си виждал(а) не ти дава право да правиш заключението, че няма. Това,че аз съм виждала ми дава правото да оборя истиността на твоето заключение.

Проста логика ;)
Никъде не е чисто, просто не е прецедент :)
Успокой си теориите :) :king:
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”