Немска филология

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
valjo
В началото бе словото
Специалност: Немска филология
Курс: първи

Re: Немска филология

Мнение от valjo »

Neznaiko написа:Здравей! Сега ще ти отговора на въпросите

1) Програмата за всяка година и всеки семестър е различна т.е се прави наново . Съветвам те да погледнеш за програмата в germanistik. gradina малко преди започване на учебната година , за да избегнеш тъпкането пред 169 през 1я учебен ден, където също се изнася програмата.
2) Доколкото знам можеш да надвишиш кредитите за една учебна година но нямаш право с надвишени кредити да избиваш за следващата т .е ако имаш повече кредити през предходна година не можеш да ги прехвърлиш, а се почва на чисто.
3) Това за групите……получило се е нещо като развален телефон. Истината е, че ще бъдете разпределени по 4 групи, а те се определят по реда на записването. Материала е един и същ, нямам никаква разлика. Просто 1 и 2 са по-силни групи, защото в последни 2 попадат хора, на които НФ заема по задно място в списъка на желанията и не са толкова силни,мотивирани….поне при нас е така . Но и в 1 и 2 има хора със слаб немски.
4) По граматика ще започнете с род и число лесно нали……………..не се учудвайте на 3ките и 4ките и липсата на 5ци и 6ци (ако има ще са 1 -2 Аве тази която ти е казала за изпита кой курс е?!
Благодаря ти, Neznaiko, за полезната информация и за също толкова бързия отговор (нещо, с което аз много се забатачих).
Ще последвам съвета ти и ще си потърся програмата на посочения от теб линк, въпреки че малко гъчканица и опипване няма да са в излишък. Ха-ха-ха-ха. (Опа, на това мястото му не е тук. :oops:)
Еха, ще бъда с "мозъците" в една група. Изображение
Нещо толкова лесно и все пак такива ниски оценки? Верно ли? Тук все още седя и се кокорча...
Колкото до момичето - не мога да кажа със сигурност, но ми идеше него ден (когато ми го каза) да я застрелям с поглед. Всъщност ние двамата стигнахме до нещо като надхитряване пред всички останали. Но ако помага - тя беше една от тези студенти, които дойдоха да рекламират (колко уместна дума според мен) СУ. Мисля, че беше в края на март.

Neznaiko написа:
gothwolf написа:neznaiko, забрави да разясниш за нашия любим предмет - латинския :P

Латинският е от задължителните предмети и мога да кажа, че беше изключително приятен предмет. Много зависи на каква преподавателка ще се случиш. Ние взехме набързо почти всичката граматика и на повечето това им дойде много, но ако следиш лекциите и учиш редовно, няма да имаш проблеми. Жалко, че е само един семестър.
Мда така е.дано ви се падне Милушева
Благодаря също така и на теб, gothwolf, за бързата намеса и отговор на въпроса ми относно латинския език.
Значи още един език в торбата. На това му викам аз късмет. Жалко, наистина, че само един семестър ще го учим. Мисля да взема да си се поподготвя предварително за изучаването му. ^^

Благодаря и на двама ви!
Изображение
Аватар
Prisila
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Prisila »

gothwolf написа:btw, Neznaiko, не знам дали знаеш (:P), но от тази учебна година момчетата намаляват с още един член. :P Втора група остават без момък.
Чакайте бее! Във втора група беше Хруси... Надеждата ми беше в тебе! Как може такова нещо?! Защо се чупиш? :/
Klopf klopf! Lass mich rein, lass mich dien Geheimnis sеin..

За ушите страх,
а за сърцето радост е въздишката от гроба,
в който е погребан твой любим...
valjo
В началото бе словото

Мнение от valjo »

Neznaiko написа:Да, тобва го разбрах още на контролната по граматика :) ако някой има инфо, колко са записаните момчета и момичета тази година.......просто от любопитство
Мога да дам само информация за мъжката половинка. До този момент са се записали 11, но може бройката им да се е увеличила.
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Специалност: унгарска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Prisila написа:[Чакайте бее! Във втора група беше Хруси... Надеждата ми беше в тебе! Как може такова нещо?! Защо се чупиш? :/
Именно. :D Не разбрахте ли, че сте ми адски неприятни. Не мога да ви търпя и зат'ва се махнах. :P Приключих с немската филология - не е заради невзетия изпит по лексикология или нещо друго - просто немският не ми беше страст.
valjo написа:Мога да дам само информация за мъжката половинка. До този момент са се записали 11, но може бройката им да се е увеличила.
...или по-възможно е да стане обратното.
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
Аватар
Neznaiko
В началото бе словото

Мнение от Neznaiko »

valjo написа:
Neznaiko написа:Да, тобва го разбрах още на контролната по граматика :) ако някой има инфо, колко са записаните момчета и момичета тази година.......просто от любопитство
Мога да дам само информация за мъжката половинка. До този момент са се записали 11, но може бройката им да се е увеличила.
ок мерси заи инфото. по скоро ще се стопите, ние бяхме 8 останаха само 3
Аз съм млада прахусмокачка, търся своя голям боклук в живота
Аватар
Nadinanana
В началото бе словото
Специалност: Немска фиология
Курс: втори

Мнение от Nadinanana »

уплашихте ме :|
При мен-това си е моето място...
Аватар
Prisila
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Prisila »

gothwolf написа:
Prisila написа:Чакайте бее! Във втора група беше Хруси... Надеждата ми беше в тебе! Как може такова нещо?! Защо се чупиш? :/
Именно. :D Не разбрахте ли, че сте ми адски неприятни. Не мога да ви търпя и зат'ва се махнах. :P Приключих с немската филология - не е заради невзетия изпит по лексикология или нещо друго - просто немският не ми беше страст.
И ще оставиш любимата си змия от четвърта група сама?! Сега на кого ще съскам? Кой ще взима участие в скапаните упражнения? Не постъпваш честно спрямо колегите си.
:cry: :cry: Geh nicht weeeeeeeeg!!!

За ушите страх,
Аватар
Hedonism
От дъжд на вятър

Мнение от Hedonism »

Prisila написа:
gothwolf написа:
Prisila написа:Чакайте бее! Във втора група беше Хруси... Надеждата ми беше в тебе! Как може такова нещо?! Защо се чупиш? :/
И ще оставиш любимата си змия от четвърта група сама?! Сега на кого ще съскам? Кой ще взима участие в скапаните упражнения? Не постъпваш честно спрямо колегите си.
Усещам как няма да е само той... Сигурно ще се окаже, че сме останали наполовина следващия семестър :lol:
"Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we now know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand."
— Albert Einstein
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Prisila написа:И ще оставиш любимата си змия от четвърта група сама?! Сега на кого ще съскам? Кой ще взима участие в скапаните упражнения? Не постъпваш честно спрямо колегите си.
Хаха, да, змията ще ми липсва, но пак ще се засичаме по коридорите и ще ти съскам. И аз съжалявам, че няма да мога да взимам участие в моите "любими" упражнения, ноооо какво да се прави. Такъв е животът! Много хора ще ми липсват - моите момичета не ме пускат :D
HedonismУсещам как няма да е само той... Сигурно ще се окаже, че сме останали наполовина следващия семестър :lol:
Няма начин - трябва да се отсяват най-добрите.
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
Аватар
Prisila
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Prisila »

Да бе, най-добрите... Дрънци. Аз сигурно няма да мога да си взема изпитите и най-вероятно ще си обера крушите преждевременно. Ама Хрусище, ти можеш да се справиш! Ше се преместиш при скандинавистите, нали? :?

За ушите страх,
Аватар
shane
В началото бе словото
Специалност: немска филология

Мнение от shane »

Здравейте на всички филолози :D Аз също съм сред записалите се и ми е интересно какво точно ще се учи,така че благодаря на всички,които са разяснили въпроса :D
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Prisila написа:Да бе, най-добрите... Дрънци. Аз сигурно няма да мога да си взема изпитите и най-вероятно ще си обера крушите преждевременно. Ама Хрусище, ти можеш да се справиш! Ше се преместиш при скандинавистите, нали? :?
Стига бе, нямало да може да си вземе изпитите? По какво имаш да се готвиш? Иначе не, скандинавистиката си ми остана несбъдната мечта. Но нищо, не съжалявам. :P
shane написа:Здравейте на всички филолози :D Аз също съм сред записалите се и ми е интересно какво точно ще се учи,така че благодаря на всички,които са разяснили въпроса :D
Добре дошла! 8)
Аватар
Neznaiko
В началото бе словото

Мнение от Neznaiko »

shane написа:Здравейте на всички филолози :D Аз също съм сред записалите се и ми е интересно какво точно ще се учи,така че благодаря на всички,които са разяснили въпроса :D
През първата година ще имаш общо 11 изпита – 6 през първия семестър и 5 през втория

Първия изпит ще ви е по езикова култура. Ще ви преподава Владко Мурдаров. Разбрах от други, че Мурдаров слага изпита винаги преди сесията. При него ще си говорите за правописни и пунктуационни правила. Според мене, каквото си научила за 12 години това ще ви остане, едва ли един семестър ще подобри нивото по родния му език. Изпита е писмен и се състои от 2 текста, които трябва да редактирате. Мурдаров не къса.

След това би трябвало да ви дойде реториката. Казвам би трябвало, защото не знам как ще се разпределят датите. Този предмет е от избираемите и малка част от колегите ми идваха на лекции, но никои не беше скъсан . По този предем ще ви говорят за апологети философи и религия (май така беше) изпита е устен. Ако си прочете нещата няма да имате проблем

След това ви е изпита по фонетика и фонология. Фрау Мец (която е българка) ще ви диктува лекциите, които ви трябва да научите. Изпита е писмен и ще имате право да избирате между 2 въпроса (дай Боже) Ще имате упражнения по фонетика , където ще усвоите основните неща. По упражненията ще имате 1 контролни, чиято оценка Фрау Мец уж зачитала. Ще учете за гласни съгласни делението фонетика, сричка, интонация и др неща. Но пак казвам тр да знаете теорията. Фрау Мец винаги слага изпита в началото на сесията ( на първата дата)

Латински – тук е приятно ще научите около 300 думи и основите неща по граматика. Не е трудно не и ако се упражнявате през семестъра, дори и малко, няма опасност да се оплетете в сложната граматика на латинския език . изпита е Писмен и се състои от това да напишете някоя друга сентенция превод на що горе лесни изпречения и граматични упражнения, не е труден изпита просто се искам малко учене.

История – тя е разделена на 2 части като през първия семестър ще учите до реформацията а през втория до 2та световна война. Изпита е писмен и уж е тест, който изпокъса 50% от курса ( защото в началото бяхме още доста зелени). Цаката да си водите записки при проф. Мирчев и изпита ви е в кърпа вързан стига да седнете да учите.През 2рия семестър ще имате семинар по история, в които ще говорите повече за изкуство и литература отколкото по история. Ще трябва а представяте доклади в семинара.

Езикознание и Литературознание Те са съответно през първия и втория семестър . И по двата предмета ще имате упражнения и си водете записки за да изкарате добри оценки. Учебника на Живко Бояджиев обхваща само една част от материала, който ще ви преподадат. По езикознание ще учите за език и реч ,знак, думата като знак, морфология, фонетика и синтаксис. Пак е теория или по точно казано ще учете от всичко по малко. Ще ви дадат конспект. изпита и по двата предмета е устен като в билетите има по 2 а в Литературознанието 3 въпроса . по ЛТЗ ще учите за литературата или по точно дефиниции и определения на литературата литературни направления и т.н

Лексикология .Тук е разделен изпита на 2 части. теория, която пак ще ви бъде диктувана и която трябва да научите и Wortbildung, което ще ви бъде представено на слайдове. Трябва да се подготвите и по двете защото изпита ще се състои от два въпроса по двата предмета. Ако не знаете единия въпрос ви късат директно без значение колко си писал по първия. по този предмет също ще имате упражнения тази година ( сигурно и в предни ) изпокъсаните бяха 50 %

Практически изпит по немски език този изпит се държи само през 2ря семестър и ще се готвите цяла година. Ще имате 4 предмета по него
1) Граматика – ще минете род, число, сломения на прилагателни предлози и рекция Не е толкова лесно, слабите оценки да не ви шашкат
2) Превод тук ще се запознаете с превода
За да успеете трябва да имаш желание, трябва да учите и трябва да ви идва отвътре, При тях трябва да пишеш грамотно на двата езика да ти идват думите много лесно. Повечето или поне ½ оценки при преводите за 2ки и при този компонент лъсва голата истина кой как е с езика.
3) Лексика ще трябва да изнасяте доклади по различни теми на немски език
4 )Комутативни упражнения същото като лексиката. според мене не се различават много А през 1рия семестър ще имате курс за правилно произношения .
И по 4те предмета ще имате по 2 изпитвания на семестър, освен това ще трябва да преведете 100 стр от немски на български и i 10 от български на немски . Те ще са ви необходими за устния изпит. Превода от немски на български ще ви е худ текст от книга, а от български на немски от списание Според мене оценките по тези предмети нямат кой знае колко значене важно е как ще се представиш на изпита, така че много много да не ви пука
Последно промяна от Neznaiko на 14 Яну 2010, 20:07, променено общо 2 пъти.
Аз съм млада прахусмокачка, търся своя голям боклук в живота
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .
Курс: четвърти

Мнение от Morgenrot »

Еха.. колко я следях тази тема и никой не пишеше, а сега изведнъж толкова полезна информация накуп ! Благодаря на всички, които са отделили от времето си, за да ни осведомят как стоят нещата в немската филология :)
Специални благодарности към Neznaiko за последния пост !
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
Gruykina
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Gruykina »

Големи благодарности за Neznaiko от всички зайци :)
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”