Размисли и страсти с Vaskes

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Размисли и страсти с Vaskes

Мнение от Vaskes »

night_eyes написа:Здравей.
Чел ли си нещо от Туве Янсон? В оригинал или на български? Харесват ли ти нейните творби? Любими книги, приказки, герои?
А харесваш ли детска литература като цяло? Любими детски книжки?
Любими анимационни филмчета (серийни и пълнометражни) ?
Здрасти (:

Чел съм, то кой не е :Р
За пръв път ми попадна преди доста време, още онова издание "Приказки", което сега не мога да намеря никъде. На български я чета, в оригинал съм чел само откъси, които сме превеждали на упражнения.

Имам една нейна книга в оригинал, Слушателката (Lyssnerskan), сборник с разкази, обаче за възрастни, без връзка с детските й книги. Нивото на езика също е съвсем друго и преди време като я подхванах нещо не ми потръгна, та трябва отново да опитам в скоро време.

Любими герои ми е трудно да посоча, но все пак може би Татко Мумин и Снусмумрик.

Освен книгите на Туве Янсон любими са ми тези на Биатрикс Потър. И на Астрид Линдгрен, къде без нея. Също "Надолу по вълшебната река". И други, за които не се сещам сега, така че може да си едитна мнението по-късно. (:

А филмчета - д-р Злобил, Кро, Сандокан Малайският Тигър, Том и Джери, приказките на Братя Грим, които даваха по Нова едно време, Приключенията на мечето Ръкспин (макар да не помня почти нищо от него), Последният еднорог, Beast Wars, The Grim Adventures of Billy & Mandy, Foster's Home For Imaginary Friends, Костенурките Нинджа, Спайдър мен... etc. :geek:
Аватар
night_eyes
В началото бе словото
Специалност: Икономика с английски език
Курс: четвърти

Мнение от night_eyes »

Сборникът с приказки го знам-"Невидимото дете" . Скоро го преиздадоха май...
Впрочем, и аз харесвам Снусмумрик (личи си, предполагам :lol: ). И Татко Мумин е готин. Мемоарите му са ми любимата книга от поредицата.
Хареса ми разказът ти за часовникаря. Често ли пишеш?
Кои са ти любимите книги? Ако нямаш такива, изброй няколко, които са ти направили силно впечатление.
Интересуваш ли се от философия? Ако да, препоръчвам ти "Светът на Софи" на Юстайн Гордер. Авторът е норвежец.
Харесваш ли скандинавската литература като цяло? Любими автори, творби (с изключение на Янсон и Линдгрен)?
И последен въпрос (всъщност два):
Харесваш ли филмите на Дисни? Кои са ти любимите?
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

night_eyes написа:Сборникът с приказки го знам-"Невидимото дете" . Скоро го преиздадоха май...
Я, вярно, че е същият сборник. Аз още не съм си купил "Невидимото дете", а старото издание го бяха кръстили просто "Приказки" и не направих връзката. :D
Впрочем, и аз харесвам Снусмумрик (личи си, предполагам :lol: ).
Личи си, да :lol:
Не, всъщност. Но имам големи амбиции за в бъдеще :P
Кои са ти любимите книги? Ако нямаш такива, изброй няколко, които са ти направили силно впечатление.
Ух, труден въпрос. Ще изброя просто последните няколко книги, които ме впечатлиха доста - "Поща" на Буковски, "Червената трева" на Борис Виан, "Låt den rätte komma in" на John Ajvide Lindqvist, "Kallocain" на Karin Boye.
Иначе любими автори са ми Пратчет, Толкин, Р. Л. Стивънсън, Е. А. По, Стивън Кинг, Джером К. Джером, споменатият Борис Виан, Марк Твен, Рождър Зелазни, Робърт Шекли, Дъглас Адамс...
Интересуваш ли се от философия? Ако да, препоръчвам ти "Светът на Софи" на Юстайн Гордер. Авторът е норвежец.
*записва си*
Харесваш ли скандинавската литература като цяло? Любими автори, творби (с изключение на Янсон и Линдгрен)?
Като за човек, учещ скандинавистика съм твърде незапознат със скандинавската литература. Поне съвременната (първоначалният ми интерес беше насочен главно към староскандинавската - еди, скалдова поезия, саги, такива работи).
За момента като любим автор ми се очертава Юн Айвиде Линдквист, който вече го споменах по-горе. Чел съм му само въпросната "Låt den rätte komma in", както и един разказ, но много ми хареса. Чакам само в библиотеката да върнат другите му две книги, които имат и ги почвам (:
Освен него - споменах и Карин Бойе, която също ми хареса, но и на нея съм й чел само една книга.
Друго - Стриндберг ме изненада изключително приятно с "Червеният салон". Преди това бях ходил на постановка на една негова пиеса, "Мъртвешки танц", която не ме грабна особено (добра беше, но не беше много-много за мен) и не очаквах и "Салонът" да ме впечатли кой знае колко, но той пък взе, че много ми хареса.
Прочетох преди известно време един разказ на Карен Бликсен от "Седем готически приказки" (или "Седем фантастични истории", както е преведено на български), "The Old Chevalier", от който останах абсолютно запленен. И някой ден като намеря цялата книга в оригинал (защото българското издание е орязано и не искам да го чета така) или пък ако се наканя да прочета "Извън Африка" или нещо друго нейно, предполагам, че Карен Бликсен ще има сериозни шансове да ми стане любима писателка.
Друго, друго... Последната книга, която прочетох беше "Innan Frosten" на Хенинг Манкел (пише кримки, мисля, че има една или две негови книги, преведени на български). Стилът му ми хареса, но не и самата история. Сега си взех една друга негова книга от библиотеката (поради липса на Линдквист :D ) и ще му дам втори шанс.
И последен въпрос (всъщност два):
Харесваш ли филмите на Дисни? Кои са ти любимите?
Харесвам ги, да (:
От анимационните ми е трудно да посоча любими, но може би "Алиса" и "Аладин". Ако броим и тези на Touchstone, тогава и "The Nightmare Before Christmas". От тези на Pixar не съм гледал много, компютърните анимации не ми допадат особено, но "Ratatouille" ми хареса.
От игралните - "Карибски пирати", хаха. И чакам с нетърпение "Алиса" на Тим Бъртън, разбира се (:
Аватар
night_eyes
В началото бе словото
Специалност: Икономика с английски език
Курс: четвърти

Мнение от night_eyes »

Поздравления за това, че харесваш Стивън Кинг. Кои негови творби ти допадат най-много? Между другото, има една книга на Джоан Харис-"Спи, бледа сестро". Стилът и ми напомни за Стивън Кинг...И сюжетът е интересен. Готическа май се води. Действието се развива в Англия през 19-ти век. Готина е :) . Има я в Интернет, по-специално в Моята Библиотека
Споменал си Марк Твен и Р.Л. Стивънсън. Кои техни книги ти харесват? Марк Твен има една много забавна книга, "Един янки в двора на крал Артур".
От горното ти мнение останах с впечатлението, че обичаш да четеш фолклорни творби...Сещаш ли се за някакви митове, легенди, народни приказки (не само скандинавски), които са ти направили впечатление?
От анимационните ми е трудно да посоча любими, но може би "Алиса" и "Аладин"
И аз харесвам "Аладин", а наскоро разбрах, че били три части. Аз мислех, че са само две...А харесват ли ти книжките "Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалният свят" ?
Не, всъщност. Но имам големи амбиции за в бъдеще
А публикуваш ли в някой сайт за лично творчество? Ако да, в кой и с какъв ник?
(Извинявай за нахалството, ако искаш не отговаряй на последните два въпроса :lol: )
Какво друго да те питам...Гледаш ли сериали? Кои? А телевизионни предавания? Кои?
И последен въпрос:
Откъде идва аватара ти? Прилича ми на някакъв митичен герой...Извинявай за невежеството, ако греша.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Поздравления за това, че харесваш Стивън Кинг. Кои негови творби ти допадат най-много?
Може би "Сейлъм'с Лот" и "Зеленият път", "То" също. И "Куджо", макар и повече по сантиментални причини, защото това беше първата негова книга, която прочетох :)
И предполагам, че "Сиянието" и "Мизъри" ще ми харесат много, когато някой ден ги прочета :D
Между другото, има една книга на Джоан Харис-"Спи, бледа сестро". Стилът и ми напомни за Стивън Кинг...И сюжетът е интересен. Готическа май се води. Действието се развива в Англия през 19-ти век. Готина е . Има я в Интернет, по-специално в Моята Библиотека
Благодаря за препоръката (: Мразя да чета от монитор, но се надявам да я има по книжарниците.
Споменал си Марк Твен и Р.Л. Стивънсън. Кои техни книги ти харесват?
На Марк Твен любимата книга си ми "Том Сойер", това е книгата, която съм чел най-много пъти въобще, с поне тройна преднина пред която и да е друга.
На Стивънсън - "Черната стрела", като че ли (: Сигурно и защото я прочетох в много подходящ момент, та й се насладих максимално.
От горното ти мнение останах с впечатлението, че обичаш да четеш фолклорни творби...Сещаш ли се за някакви митове, легенди, народни приказки (не само скандинавски), които са ти направили впечатление?
За конкретни митове/легенди на прима виста се сещам само за тези за Балдр, Волундр и Сигурдр и Гудрун от скандинавската митология, както и финския народен епос "Калевала". Иначе освен скандинавската митология по-специално ми харесва българския фолклор. Египетската и келтската митология също са интересни, но като цяло съм доста незапознат с тях. В старогръцката като цяло положението е твъде "Дързост и красота" за моя вкус, но има и неща, които ми допадат.
А приказки - имаше едно време едни книжки с африкански и индийски приказки (май бяха от една поредица), които бяха много хубави (:
А харесват ли ти книжките "Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалният свят"?
Харесват ми, макар че ги четох като малък и не е лоша идея да си ги препрочета, защото сигурно бая неща са ми убягнали тогава.
А публикуваш ли в някой сайт за лично творчество? Ако да, в кой и с какъв ник?
Не, не харесвам особено такива сайтове (без да имам конкретна причина).
Гледаш ли сериали? Кои? А телевизионни предавания? Кои?
Предавания не гледам. За сериалите май бях писал в темата, момент да проверя... А, ето - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... &start=121 (:
Откъде идва аватара ти? Прилича ми на някакъв митичен герой...Извинявай за невежеството, ако греша.
Хах, този аватар много вървежен се оказа. От една картина на Луис Ройо е, казва се "Flesh and Spirit". Малко по-различна версия на картината служи за корица на някакъв фентъзи роман със същото име, така че предполагам, че е рисувана по поръчка именно за него, а кой е това на корицата сигурно пише в книгата (:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Последни въпроси. Някой да заключи темата.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Крайно време беше, аз някаква лятна промоция хванах :)

Преди да се заключи темата да отговоря на един неотговорен въпрос:
Състави титулярната единайсеторка на Джедаите("Скритата сила") с измислени от теб футболисти, като добавиш само Пердето
Освен Мирослав Мирославов реших, че в отбора трябва да бъде привлечен Жмуд Жмудов. Тъй като всяко съотношение на играчите при двубой между отбора, в който играе Жмудов и който и да е друг отбор различно от 1:11 няма да е спортсменско, Жмуд ще играе на всички позиции едновременно и съответно няма нужда от други играчи. Пердето ще е единствена резерва, треньор и изпълнителен директор на отбора.
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”