night_eyes написа:Сборникът с приказки го знам-"Невидимото дете" . Скоро го преиздадоха май...
Я, вярно, че е същият сборник. Аз още не съм си купил "Невидимото дете", а
старото издание го бяха кръстили просто "Приказки" и не направих връзката.
Впрочем, и аз харесвам Снусмумрик (личи си, предполагам

).
Личи си, да
Хареса ми разказът ти за часовникаря. Често ли пишеш?
Не, всъщност. Но имам големи амбиции за в бъдеще
Кои са ти любимите книги? Ако нямаш такива, изброй няколко, които са ти направили силно впечатление.
Ух, труден въпрос. Ще изброя просто последните няколко книги, които ме впечатлиха доста - "Поща" на Буковски, "Червената трева" на Борис Виан, "Låt den rätte komma in" на John Ajvide Lindqvist, "Kallocain" на Karin Boye.
Иначе любими автори са ми Пратчет, Толкин, Р. Л. Стивънсън, Е. А. По, Стивън Кинг, Джером К. Джером, споменатият Борис Виан, Марк Твен, Рождър Зелазни, Робърт Шекли, Дъглас Адамс...
Интересуваш ли се от философия? Ако да, препоръчвам ти "Светът на Софи" на Юстайн Гордер. Авторът е норвежец.
*записва си*
Харесваш ли скандинавската литература като цяло? Любими автори, творби (с изключение на Янсон и Линдгрен)?
Като за човек, учещ скандинавистика съм твърде незапознат със скандинавската литература. Поне съвременната (първоначалният ми интерес беше насочен главно към староскандинавската - еди, скалдова поезия, саги, такива работи).
За момента като любим автор ми се очертава Юн Айвиде Линдквист, който вече го споменах по-горе. Чел съм му само въпросната "Låt den rätte komma in", както и един разказ, но много ми хареса. Чакам само в библиотеката да върнат другите му две книги, които имат и ги почвам (:
Освен него - споменах и Карин Бойе, която също ми хареса, но и на нея съм й чел само една книга.
Друго - Стриндберг ме изненада изключително приятно с "Червеният салон". Преди това бях ходил на постановка на една негова пиеса, "Мъртвешки танц", която не ме грабна особено (добра беше, но не беше много-много за мен) и не очаквах и "Салонът" да ме впечатли кой знае колко, но той пък взе, че много ми хареса.
Прочетох преди известно време един разказ на Карен Бликсен от "Седем готически приказки" (или "Седем фантастични истории", както е преведено на български), "The Old Chevalier", от който останах абсолютно запленен. И някой ден като намеря цялата книга в оригинал (защото българското издание е орязано и не искам да го чета така) или пък ако се наканя да прочета "Извън Африка" или нещо друго нейно, предполагам, че Карен Бликсен ще има сериозни шансове да ми стане любима писателка.
Друго, друго... Последната книга, която прочетох беше "Innan Frosten" на Хенинг Манкел (пише кримки, мисля, че има една или две негови книги, преведени на български). Стилът му ми хареса, но не и самата история. Сега си взех една друга негова книга от библиотеката (поради липса на Линдквист

) и ще му дам втори шанс.
И последен въпрос (всъщност два):
Харесваш ли филмите на Дисни? Кои са ти любимите?
Харесвам ги, да (:
От анимационните ми е трудно да посоча любими, но може би "Алиса" и "Аладин". Ако броим и тези на Touchstone, тогава и "The Nightmare Before Christmas". От тези на Pixar не съм гледал много, компютърните анимации не ми допадат особено, но "Ratatouille" ми хареса.
От игралните - "Карибски пирати", хаха. И чакам с нетърпение "Алиса" на Тим Бъртън, разбира се (: